Sokak számára érthetetlen, hogy miért létezik egyáltalán a horror zsánere, és miért szereti annyi ember a rettegést a filmvászon vagy tévéképernyő előtt ücsörögve. A kérdést vizsgálták már pszichológusok és szociológusok is, és mivel én egyik sem vagyok, csak egy bölcsész szemével tudom vizsgálni a dolgot, levonva két fontos következtetés. Az egyik, hogy a modern kor embere szereti kiélni magából a hétköznapok frusztrációját, melyre kiválóan alkalmas a horrorfilmek nézése, hiszen kockázatmentesen retteghetünk kicsit. A másik, hogy szükségünk van bizonyos mennyiségű kényelmi adrenalinra, melyet nem sportolásból nyerünk, hanem kényelmesen, egy fotelben, popcornt majszolgatva. Plusz mindehhez jön még valami, mely az én konkrét esetemet példázza: szeretek meglepődni, izgulni és problémát megoldani egy-egy rémtörténet kapcsán. Mert nálam ez is játszik. Ezen szempontok alapján állítottam össze TOP tíz kedvenc horrorfilmemet, melyen első a Barlang (The Descent - 2005) és a Sinister (2012) holtversenyben, de mégis a Sinistert legelőre téve.

#10

87 Fűrész  (2004)

(94) (59)

horror | misztikus | thriller

Netflix

Egy kegyetlen, rejtőzködő és önjelölt erkölcscsősz az élet értékére szeretné megtanítani embertársait úgy, hogy lehetetlen helyzetekbe hozza őket. Előre kiszemelt... több»

Tizedik, utolsó a listán a Fűrész és az egész ide tartozó franchise.
#9

91 A nyolcadik utas: a Halál  (1979)

(149) (93)

horror | sci-fi

Disney+

Az éppen hazatérő Nostromo űrhajó legénysége egy váratlan küldetést kap: ki kell vizsgálniuk egy ismeretlen eredetű vészjelzést. Eljutnak egy lakatlan bolygóra, ahol egy... több»

Kilencedik egy Alien-film, a legelső, mely mára nagy klasszikus lett.
#8

63 Amikor lehunyod a szemed  (2018)

(13) (3)

horror | krimi | thriller

Az ébrenlét és az alvás között vagy egy harmadik, köztes tudatállapot, amikor nehéz eldönteni, mi a valóság és mi a képzelet. Ezzel kell szembesülnie Kate Fuller... több»

Nyolcadik a Mara, mely egy érdekes atmoszférájú, ördögien nyomasztó horror.
#7

69 28 héttel később  (2007)

(12) (7)

dráma | horror | sci-fi

Disney+

Már hat hónapja teljesen kihalt a brit főváros. Az egykori londoniak megfertőződtek, és a vírusnak köszönhetően feldühödve meggyilkolták egymást. Az USA megpróbált a... több»

Hetedik egy zombis film, borzongató jelenetekkel.
#6

73 Motel  (2005)

(21) (17)

horror

HBO Max

Paxton (Jay Hernandez) és Josh (Derek Richardson) amerikai egyetemisták, akik hátizsákkal járják az öreg kontinenst. Összetalálkoznak egy izlandi sráccal, és együtt folytatják... több»

Hatodik egy különleges horror, jól kitalált sztorival.
#5

69 A texasi láncfűrészes  (2003)

(19) (18)

horror

Texas egy Isten háta mögötti vidékén öt fiatal felvesz egy stoppoló lányt, aki a furgonban végez magával. A fiatalokat megrázza a haláleset, úgy döntenek, hogy a helyiektől... több»

Ötödik ez a 2003-as őrület, melyben Jessica Biel is játszik, és fantasztikus benne.
#4

71 Amikor kialszik a fény  (2016)

(60) (16)

dráma | horror | misztikus | thriller

Egy nőt egy olyan rémálomba illő lény kísért, aki csak akkor jelenik meg, ha a lámpák már kialudtak. David Sandberg nagysikerű 2013-as rövidfilmjének egész estés változata. több»

Negyedik ez nagyon ijesztő és misztikus horror, mely méltatlanul keveset szerepel a hasonló listákon.
#3

86 Démonok között  (2013)

(125) (15)

horror | misztikus | thriller

HBO Max

Ed és Lorraine Warren feljegyzéseiből ismert annak a családnak a története, akik egy világtól elzárt, tanyasi házban éltek, és egyre félelmetesebb paranormális eseményeknek... több»

Harmadik a Démonok között.
#2

71 A barlang  (2005)

(27) (21)

horror | kaland | thriller

Hat barátnő, hogy társukat felvidítsák egy tragikus baleset után, amelyben elvesztette családját, vakációra indul a hegyekbe. A kalandtúra során egy barlangban ragadnak, amiről... több»

Második helyezett a Descent, melynek barlangi lényei garantáltan a frászt hozzák mindenkire. A második rész is nagyon ütős.
#1

80 Sinister  (2012)

(31) (6)

horror | misztikus | thriller

Ellison Oswalt (Ethan Hawke) valós bűntényeket alapul véve írja regényeit. Családjával most egy olyan házba költöznek, ahol korábban szörnyű bűncselekmények történtek, de... több»

Első helyezett a Sinister, Ethan Hawke filmje 2012-ből.