A 10 legjobb sorozat 2023 első feléből, amit nem szabad kihagyni!

Tényleg csendesebbnek tűnik az idei év első fele, ami az izgalmas sorozatok felhozatalát illeti?

És nem, nem csak azért tűnik így, mert az írók sztrájkolnak. Néhány év után, amikor már-már túl sok tévét néztünk, ráadásul "túl sok" (hogy lehetne "túl sok" a jó történetekből?) Emmy-gyanús sztori jött ki állandóan, 2023 első fele viszonylag... csendes volt.

Ennek egyik oka lehet, hogy az egykori, kritikusok által is kedvelt sorozatok hanyatlanak: így például a Ted Lasso új évada is elmaradt nem csak a kritikusi, de a nézői elvárásoktól is. Ugyanakkor egészen sok volt a "szimplán csak jó" műsorokból is.

Úgy tűnik, hogy 2023-ban rengeteg mindent lehet nézni, de kevés olyan emlékezetes sztori akad, amire az év közepén, még kevésbé a végén is emlékezni lehet majd. Reméljük, hogy 2023 következő hat hónapja fordulatot hoz.

Addig is, ne hagyjátok ki ezt a 10 sorozatot, amelyek megérdemlik, hogy az idei legjobbaknak nevezzük őket.

#10

78 Poker Face  (2023)

(6)

misztikus

SkyShowtime

Charlie-nak rendkívüli képessége van arra, hogy megállapítsa, mikor hazudik valaki. Plymouth Barracudájával útra kel, és minden egyes állomáson új szereplőkkel és furcsa... több»

Rian Johnson úgy döntött, hogy hiányoznak neki az olyan heti rejtélyes sorozatok, mint például a Columbo, ezért fogta magát és létrehozta a saját fura detektíves világát. Ehhez a fenomenális Natasha Lyonne-hoz fordult, aki karrierje legjobb alakítását nyújtja egy kaszinó alkalmazottjaként, aki történetesen mindig tudja, ha valaki hazudik. Egy veszélyes kaszinó nehézfiúja elől menekülve minden héten gyilkosságokba keveredik, így szórakoztató vendégszereplőket kap maga mellé egy olyan hírességekből álló társulat képében, mint Adrien Brody, Hong Chau, Lil Rel Howery, Chloe Sevigny, Judith Light, Ellen Barkin, Nick Nolte és még sokan mások. A sorozatot máris megújították a második évaddal.
#9

81 Utódlás  (2018)

(4)

dráma

HBO Max

A sorozat a Roy família történetén keresztül a hatalom, a politika, a pénz és a család témáját járja körül. A középpontban a világ egyik legnagyobb médiavállalatával... több»

"Ti nem vagytok komoly emberek." - ez az ikonikus mondat Logan Roytól (az elképesztő Brian Cox) már az HBO dráma utolsó évadának második epizódjában elhangzott. Lehet vitatkozni azon, hogy a sokkoló harmadik epizód eseményeit egy kicsit koránra időzítették-e, sőt, azt is gondolhatjuk, hogy a meglepő sorozatfinálé nem egészen érte el a sorozat harmadik évadának cliffhangerének mestermű színvonalát. De azt senki sem kérdőjelezheti meg, hogy milyen fantasztikus befejezést főzött ki Jesse Armstrong alkotó és írócsapata a mérföldkőnek számító tévéműsornak. És még a negyedik körben is találtak helyet Sarah Snooknak és Kieran Culkinnak, hogy karrierjük talán legjobb alakításait nyújtsák. Ha ehhez hozzáadjuk a megfelelő számú narratív fordulatot, Alexander Skarsgård megtévesztően finom mozzanatát, valamint Peter Friedman és David Rasche régóta várt pillanatait a reflektorfényben, akkor egy olyan évadot kapunk, amely Emmy-díjjal gazdagodhat.
#8

79 A siló  (2023)

(14) (1)

dráma

Apple TV+

Férfiak és nők egy hatalmas földalatti silóban élnek, ahol rengeteg előírás van, amelyekről azt hiszik, hogy megvédik őket a felszínen lévő mérgező és elpusztult világtól. több»

Az Apple-nek volt a legjobb 2023-as éve a streamingszolgáltatások közül, és ezt a legjobb sorozatuknak, a Hugh Howey "Wool" című regénysorozat adaptációjának köszönhetik. Az alkotó Graham Yost a könyveket a szabad akarat, a konformizmus és az osztályokra szakadt társadalom boncolgatásává alakítja. A Silo egy olyan jövőben játszódik, ahol emberek ezrei élnek egy hatalmas földalatti bunkerben, ami folyamatosan változik. Sőt, külön izgalmas húzás, hogy a korai epizódok során néhányszor főszereplőt is vált a sorozat. Végül megállapodnak a lebilincselő Rebecca Fergusonnál, aki Juliette-et alakítja, a silóban dolgozó mérnököt, aki váratlanul belekeveredik egy gyilkosságsorozat utáni nyomozásba. Az tűpontos írás és a magával ragadó produkciós design miatt ez az egyik legjobb sci-fi sorozat az utóbbi években.
#7

68 Direkt terápia  (2023)

(4) (1)

dráma | vígjáték

Apple TV+

Egy gyászoló terapeuta elkezdi pontosan elmondani a klienseinek, hogy mit is gondol az életükről. Képzettségét és etikáját figyelmen kívül hagyva azon kapja magát, hogy... több»

A Ted Lasso talán lelép a sorozatok túlzsúfolt terepéről, de a társalkotók, Bill Lawrence és Brett Goldstein máris új csapatot találtak egy olyan sztoriban, amely számára jobban alakult a 2023-as év. Jason Segellel társultak ebben a karaktertanulmányban, amely egy terapeutáról szól, aki úgy dönt, hogy kendőzetlenül őszinte lesz a pácienseivel és önmagával. Segel játssza Jimmyt, az özvegyembert, aki jobban botladozik az életben, mint azok, akik fizetnek neki tanácsért. A második évadban még van mit kiküszöbölni, de ez egy nagyon ígéretes első évad, különösen, hogy a kisképernyőn debütáló Harrison Ford remekül alakítja Jimmy kollégáját. Ford lazább, viccesebb és őszintébb, mint évek óta bármikor. Már csak miatta is megéri nézni a filmet!
#6

romantikus | vígjáték

Apple TV+

Az egykori gyerekkori legjobb barátok felnőttként újra összejönnek, és megpróbálnak túllépni azon a törésen, ami a szétválásukhoz vezetett. több»

Seth Rogen és Rose Byrne a Rossz szomszédság című vígjátékaik sikere után újra összeálltak, és bebizonyították, hogy on screen komikusi kémiájuk nem a véletlen műve. Az egyik fő oka annak, hogy ez az Apple-vígjáték pörög, hogy annyira könnyű bevenni a középpontban álló barátságot Rogen és Byrne között. Régi barátokat játszanak, akik évek óta nem látták egymást, de azonnal visszacsúsznak egy olyan dinamikába, amely mindkettőjüket kilöki a középkorúságból. Az sztori erős, és a mellékszereplők is megnyerőek, de a történet valójában a két sztár tagadhatatlanul csodás, összehangolt jutalomjátéka.
#5

77 The Last of Us  (2023)

(18) (5)

akció | dráma | horror | kaland | thriller

HBO Max

Joel és Ellie, a járvány-pusztította, eltorzult világban csak egymásra számíthat. A duó kénytelen elviselni az új világ brutalitását; a kegyetlen gyilkosoktól hemzsegő,... több»

A Walking Dead rengeteg (talán túl sok is) évada és a sokadik spin-off után igazából senkinek sincs szüksége a világon egy újabb sorozatra, ami arról szól, hogy az emberiség megpróbál közösen túlélni egy zombi apokalipszist, igaz? Nos, a Naughty Dog hihetetlenül népszerű videojátékán alapuló The Last Of Us önmagában nem is zombis sztori, de egy tömeges gombafertőzéses járvány, amely zombiszerű gazdatesteket hoz létre, mégis eléggé hasonló az unásig ismételt trópushoz, nem? Mégis, a Craig Mazin és Neil Druckmann által készített HBO-s sorozat brutális, szívszorító, empatiku erőpróbát jelent, amely egyszerre izgalmas és mélyen érzelmes. Pedro Pascal, Bella Ramsey és az olyan vendégszereplőkkel, mint Anna Torv, Murray Bartlett, Gabriel Luna megpakolt The Last Of Us kemény, zsigeri kérdéseket tesz fel az együttérzés határairól és a szeretet valódi értékéről és mibenlétéről.
#4

dráma | horror | thriller

Amazon Prime Video

A tetőtől talpig egyforma Mantle ikrek küldetése, hogy megváltoztassák a nők szüléseinek módját, kezdve Manhattanben. több»

Nem szokott sikerülni olyan hibátlan klasszikusokat felfrissíteni, mint David Cronenberg 1988-as története az iker nőgyógyászokról, akik épelméjűsége....nos, megkérdőjelezhető. Alice Birch azonban megtalálta a módját annak, hogy ezt a történetet újra teljesen frissé tegye azáltal, hogy felcseréli a főszereplők nemét, és Rachel Weisznek nem is az egyik, hanem karrierje két legjobb alakítását kínálja tálácán. Beverly és Elliot Mantle, a nagyon különböző személyiségű nőgyógyász ikerpár szerepében a színésznő egészen elképesztően lenyűgöző. Ahogy az egyikük szerelmes lesz, a másik pedig lassan megőrül, a sorozat megrázó kommentárrá válik a testi autonómiáról és a társfüggőségről. Felejthetetlen minisorozat, amely nem szorítja ki a Cronenberg-filmet sem a kánonból. (Minthogy ez nem is volt célja.)
#3

76 Balhé  (2023)

(10) (2)

dráma | vígjáték

Netflix

Két ember története, akik hagyták, hogy egy közúti incidens belefúródjon az elméjükbe, és lassan feleméssze minden gondolatukat és cselekedetüket. több»

Lee Sung Jin fekete komédiájának szikrája egy közúti incidensben összecsattanó frusztrált kisvállalkozó, Amy (Ali Wong) és egy küszködő vállalkozó, Danny (Steven Yeun) között lobban lángra. És bármennyire is átérezhető az egymásra irányuló dühük bárki számára, aki vezetett már autót egy mérsékelten lakott területen, a Balhé sokkal több, mint egy kicsit kifacsart bosszútörténet. Ellentétben néhány híresebb társával, a Netflix sorozata a szíve mélyén valójában a kapitalista társadalom ígéretének elég kifinomult kritikája. Amy vagy Danny minden egyes fordulóban azt tapasztalja, hogy az álmait erkölcsi kompromisszumok akadályozzák, vagy a saját túlbuzgó hibáik szabotálják. És persze, lehet, hogy a sztori összességében nem annyira érdekes, de a Wong és Yeun közti színészi kémia annyira jó, hogy szinte nem is akarjuk, hogy párharcuk véget érjen.
#2

75 Koppenhágai cowboy  (2022)

(1) (1)

dráma | krimi

Netflix

Egy fiatal hős kalandjait követhetjük nyomon, amikor Miu elmerül Koppenhága bűnözői alvilágában. több»

Nicolas Winding Refn dán filmrendező ismét visszatér a sorozatformához, ezúttal visszavéve a tempót, de csak egy kicsit. Egy krimi noir, egy természetfeletti tündérmese, egy borongós, rémálomszerű fantasy, egy szürreális horror stb. Refn hatalmas és műfajokkal teli eszköztárát veszi elő, hogy megalkossa az év egyik legeredetibb és legizgalmasabb minisorozatát. A Koppenhágai cowboy látszólag még a szuperhős műfajból is kölcsönöz egy kicsit, Refn visszatér dán gyökereihez, de szokásához híven furcsa és rejtélyes irányba kacsint ki. A sztori középpontjában Miu (Angela Bundalovic) áll, egy renegát, aki különböző pszichikai képességekkel rendelkezik, és egy ismeretlen küldetésre indul Koppenhága bűnözői alvilágában. Ez azonban David Lynch-esen lázálomszerűvé, bizarrrá és irreálissá válik. Lüktető elektrozenéjével és neonfénnyel átitatott képeivel klasszikus Refn, mégis, a sorozatot nehéz összefoglalni; inkább átélni kell, mint olvasni róla, és nem mindenkinek fog tetszeni. Összességében ez egy kiismerhetetlen történet a sorsról, a végzetről és a megmagyarázhatatlan erőkről.
#1

83 Barry  (2018)

(5) (6)

dráma | krimi | vígjáték

HBO Max

Az HBO saját gyártású sorozatának középpontjában az olcsó bérgyilkosságokból élő ex-tengerészgyalogos áll. Ám Barry magányos és elégedetlen az életével. Amikor... több»

Ha a Barry negyedik évada megtanított minket valamire, akkor az az, hogy Bill Hader nem fél odacsapni. És ez alatt valóban jó nagy odavágást értünk. A sorozat nem csak egy hatalmas időugrást hajtott végre az évad felénél, de Hader, aki először rendezett minden epizódot, gyakran váratlanul szürreális irányokba vitte az ismerős szereplőgárdát. Hader és a társalkotó Alec Berg a finálé felé haladva feszegették a narratív hitelesség határait, de a végére egy olyan filmes végszóval ért véget, amit csak a közvetlenül előtte sugárzott Utódlás sorozatfináléja tudott valamelyest beárnyékolni.