A 7 legjobb medvetámadásos film után rettegni fogsz az erdőben

A medvés horrorfilmeket nehéz jól megcsinálni. A legtöbb medvés horrorfilm vagy sablonos, hamisnak tűnő, vagy egyszerűen nevetséges.

Nehéz medvés horrorfilmet készíteni - igazi vadállatokkal dolgozni, és őszintén szólva a medvefilmek nem igazán lesznek nagy a kasszasikerek. Ezért döntöttünk úgy, hogy összeállítunk egy listát a legjobb medvés horrorfilmekről, amiket találtunk. Vannak dokumentumfilmek, mint A grizzlyember, vannak kalandfilmek, mint A vadon foglyai, és olyan filmek, mint A visszatérő.

Kezdjük a szemezgetést!

#7

68 Kokainmedve  (2023)

(23) (17)

thriller | vígjáték

SkyShowtime | Telekom TVGO

Amikor 1985-ben egy drogcsempész lezuhan kokainnal megrakott repülőgépével, Georgia állam vadonjában valami különös dolog történik. A baleset után mindenki a "fehér aranyat"... több»

#6

88 A medve  (1988)

(3) (18)

családi | dráma | kaland

Mihez kezd egy medvebocs, ha elveszítette a mamáját? Milyen önfeledten gurulni lefelé a domboldalon, virágokkal játszadozni, mérges gombától hallucinálni? Hogyan kell... több»

Az 1988-as medvefilmben egy fiatal grizzlykölyök árvaságra jut, amikor egy hatalmas szikla összetöri anyja koponyáját. Az elárvult medvének magáról kell gondoskodnia, de összeakad egy felnőtt hímmel, aki a gyámjává válik. A kölyök hamarosan rájön, hogy az emberek segítsége nélkül is képes túlélni, és a hím medvével valószínűtlen kötelék alakul ki köztük. A film lenyűgöző felvételekkel készült, a kanadai hegyvidék jelenetei lélegzetelállítóak. Sok háttérképre való kép van benne, és a filmzene is csodálatos. A rendezés erős, a tempó pedig fantasztikus. Rengeteg filmszerű pillanat van A medvében, többek között a kölyök felbukkanása és a puma elleni harc. Bár a film igaz történeten alapul, több olyan újra megnézhető jelenet is van, ami miatt talán újragondoljuk az eredeti véleményünket. Annaud karaktere, Bart is tapasztalt idomár volt. Annak ellenére, hogy ők ketten nagyon közel álltak egymáshoz, Annaud megértette, hogy a kivételes teljesítményhez szoros barátságra van szükség. Végül Annaud azzal a reménnyel forgatta le A medvét, hogy egyszer majd az unokáinak mesélhet róla. Ez az élmény volt az első alkalom, hogy Annaud négylábú "filmsztárokkal" dolgozott együtt. A medve története a természetfilm műfajának számos aspektusát ötvözi. Annaud olvasta James Oliver Curwood A grizzly című regényét, és olyan filmet akart készíteni, amely megragadja a vadászat "érzését". A 25 millió dolláros költségvetés, amelyet kapott, elég bőkezű volt ahhoz, hogy emlékezetes filmet készítsen.
#5

53 A grizzly birodalma  (2015)

(4) (6)

akció | dráma | horror | kaland | thriller

Disney+

Egy egymástól elhidegült testvérpár újra találkozik gyermekkoruk otthonában, az alaszkai vadonban. Kétnapos túrára indulnak, azonban a kirándulás nem várt fordulatot vesz,... több»

A címe ellenére a grizzly birodalma messze nem egy ijesztő szörnyfilm. Inkább egy elcsépelt ember kontra természet film két elhidegült testvérről, akik egy eltűnt nőt keresnek. Egyikük sem éppen hős alkat. De míg az alapfelvetés jó, a film kivitelezése siralmas kudarc. A grizzly birodalma egy vegyes érzelmekkel teli környezetvédelmi politikai alkotás. Egyrészt kitart amellett, hogy az ember hibája, hogy a medve elvadult, és ezért meg kell ölni. Másrészt tele van férfiközpontú párbeszédekkel, amelyek tükrözik összefüggéstelen vadászati érzékenységünket. Sajnos a filmben egy emberi gonosztevő is szerepel, aki pontosan ugyanazt mondja, mint a főszereplő... így nem egyértelmű az üzenet.
#4

85 A visszatérő  (2015)

(112) (9)

akció | dráma | életrajzi | kaland | western

Netflix | HBO Max | TV-ben (RTL+, csütörtök 01:33)

Hugh Glass 1822-ben nyugat felé veszi az irányt, hogy Andrew Henry kapitány szolgálatában szőrmét gyűjtsön. A férfit egy napon megtámadja egy medve, és bár Hugh csodával... több»

A film Michael Punke regénye alapján készült, amely a 19. századi Észak-Amerikában játszódik. A film számos díjat nyert, többek között három Golden Globe-ot és öt BAFTA-díjat, mindkét díjátadón a legjobb filmnek járó elismerést kapta. Emellett 12 Oscar-jelölést is kapott. Számos elismerése között a film elnyerte a legjobb film, a legjobb színészi alakítás, a legjobb operatőri munka és a legjobb eredeti dal díját. Leonardo DiCaprio több díjat is kapott alakításáért, többek között Golden Globe-díjat, Screen Actors Guild-díjat és Critics' Choice-díjat. "A visszatérő egy nagyon érdekes film. Bár igaz történeten alapul, a cselekmény nem olyan egyértelmű, mint amilyen lehetne. A főszereplőt, Hugh Glass-t Leonard DiCaprio alakítja. Alejandro Gonzalez Inarritu rendező és Mark L. Smith forgatókönyvíró a Birdman (2014) sikeréért felelős, amely elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. A visszatérő a páros második filmje."
#3

83 A grizzlyember  (2005)

(2) (2)

dokumentum | életrajzi

Csodálatos dokudráma az amatőr grizzlykutató, Timothy Treadwell életéről. Timothy rendszeresen utazott Alaszkába, hogy tanulmányozza a medvéket, sajnálatos halála is itt... több»

Werner Herzog dokumentumfilmje egy Timothy Treadwell nevű férfiról szól. Treadwell tizenhárom nyarat töltött Alaszkában, vad grizzlyk között. 2003-ban az egyik grizzly megölte, ennek eredménye a film. Ebben Treadwell egy grizzlyvel beszélget egy énekelt nyelven keresztül. De vajon tényleg így kommunikálnak a grizzlyk az emberrel? A dokumentumfilm története egészen elképesztő. A film egy olyan ember életét követi nyomon, akinek látszólag nincs célja. Szürreális figura, de reményteli üzenetet tár fel azok számára, akiket az élet megrágott. Megmutatja, hogy az életcél megtalálása hogyan segíthet az embernek leküzdeni a problémáit és elérni a boldogságot. Talán nehéz elhinni, de a grizzlyman segíthet reményt adni. Bár a film dokumentumfilm, mégis egy erős mozi is egyben. Herzog megmutatja, hogyan tud egy ember a veszélyek ellenére is kapcsolatot teremteni a vadonnal. Megmutatja, hogy Treadwell hogyan tud olyan könnyen kapcsolatba kerülni a grizzlykkel és más állatokkal. Még néhányuk halálát is meggyászolja, miközben ő maga az érzelmi kontroll hiányáról tesz tanúbizonyságot. A film nem hibátlan, de érdemes megnézni. Treadwell éveken át tanulmányozta a grizzlyket, és országos elismerést szerzett. Feleségével, Jewel Palovakkal közösen létrehozták a Grizzly People nevű nonprofit szervezetet, hogy segítsenek megmenteni a medvéket. A küldetése azonban tragikusabbnak bizonyult, mint bárki gondolta volna.
#2

81 A vadon foglyai  (1997)

(11) (8)

akció | dráma | kaland | thriller

Az Anthony Hopkins által alakított milliárdos értelmiségi és felesége szeretője, az Alec Baldwint által játszott dívatfotós kisrepülője Alaszka kietlen erdőségei fölött... több»

A vadon foglyai egy 1997-es thriller film Anthony Hopkins és Ben Foster főszereplésével. A film egy Charles Morse nevű gazdag, intelligens férfit követ, aki az erdőbe utazik, hogy elolvassa az "Elveszve az erdőben" című regényt, amit nemrég vásárolt. Felesége, a divatmodell Rachel és a fotós Robert Green csatlakozik hozzá a kalandban, és egy bennszülött vadász után kutatnak. Sajnos vadászat közben lezuhan a kisrepülőgépük. A film közepesen teljesített, amikor megjelent, de többnyire kedvező kritikákat kapott. Ez egy szemtelenül férfias akciófilm, amely parodizálja a férfibravúrokat, és az áldozatból alfát csinál. A film legemlékezetesebb pillanatai azonban akkor jönnek, amikor a hősök egy vérszomjas medvével szállnak szembe. A film számos emlékezetes jelenetet tartalmaz, köztük egy repülőgép-szerencsétlenséget és a Bart medvével vívott csúcsjelenetet.
#1

64 Backcountry  (2014)

(8) (3)

dráma | horror | kaland | thriller

Egy városi pár túrázni indul Kanada vadregényes tájaira. A páros férfi tagja tapasztalt természetjáró, míg ügyvéd kedvese cseppet sem az. Az idillnek tűnő pihentető... több»

A Backcountry egy kanadai horrorfilm Adam MacDonald rendezésében. A főbb szerepekben Missy Peregrym, Jeff Roop és Eric Balfour látható. A film egy 2005-ben történt valós medvetámadáson alapul. A Backcountry remek színészi alakításokkal és egy szolid történettel rendelkezik. De vajon tényleg érdemes megnézni? Ez a túlélőhorror érdekes felállással rendelkezik, de a legtöbb horrorfilmmel ellentétben a Backcountry fenyegetése sokkal finomabb és kevésbé szenzációs. A medve valós fenyegetést jelent, az áldozatok pedig teljesen felkészületlenek. A film azonban sokat váltogatja a sebességfokozatokat, hogy egyértelművé tegye az üzenetét, és a nézők végig félelmet érezhessenek. Bár van néhány ijesztő pillanat, a Backcountry mégis egy hatásos thriller. Remek választás lesz azoknak, akik kedvelik a horror műfaját. Élvezetes horrorfilm, amely kiemelkedik a hasonló filmek tömegéből. A film felépítése szinte úgy működik, mint egy slasher, a központi páros pedig szórakoztató dinamikával rendelkezik. A filmben felcsillan a rednecksploitation, a szürreális történetmesélés és a "végső lány" trópus is. De mindez nem elég ahhoz, hogy a Backcountry kivételes horrorfilmként emelkedjen ki. A Backcountry cselekménye hasonlít a The Blair Witch Projectéhez (Ideglelés), de nem ugyanazt a found footage módszert használja. A természetfeletti elem helyett a szereplők saját szubjektív nézőpontját használja fel a néző borzongatására.