Volt egy korszak Magyarországon, amikor mindössze két magyar nyelvű csatorna alkotta a hazai televíziós műsorok teljes kínálatát. Ebből a második – kettes csatorna – csak délután sugározta adását, itt mentek többek között az ismétlések. És persze hétfőnként adásszünet. Komolyan. Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy mit is jelentett a 80-as évek Magyarországán a televízió. Megbűvölve ültünk a vibráló képernyő előtt, és figyeltük a bemondó szavait, aki szépen felöltözve ismertette a napi műsorkínálatot. Ez volt az az időszak, amikor a műsorújságban az egyes filmek ismertetésénél még olvashattunk olyan kiegészítő információt, hogy "színes, szinkronizált". A gyerekeknek a szünidőben a délelőtti órákban jó kis csehszlovák ifjúsági sorozatokat vagy lengyel rajzfilmeket vetítettek. A fő műsoridőben pedig többnyire valamilyen sorozatot nézhettünk. Ezek között voltak hazai gyártásúak is, de népszerűek voltak a baráti országok sorozatai is, sőt, akkor már képernyőre kerülhettek NSZK és amerikai krimi sorozatok is. Akkoriban – egyéb lehetőség híján – mindenki ezeket nézte, és közös, generációs élménnyé váltak. Az alábbi szűk listán a hazai és a szocialista tábor felejthetetlen alkotásaiból válogattam.

#10

90 Abigél  (1978)

(10) (4)

dráma

A történet főszereplője Vitay Gina, egy tábornok lánya, akit a II. világháború utolsó esztendejében egy vidéki egyházi leánynevelő intézetben rejtenek el, mert édesapja... több»

Négy részes minisorozat Szabó Magda regényéből.
#9

85 Kántor  (1976)

(3) (1)

A krimisorozat főhőse egy nem mindennapi rendőrkutya. Az 1976-ban készült film főszereplői Madaras József, Szilágyi Tibor, Horváth Sándor és persze maga Kántor, a híres... több»

Rex felügyelő még gondolatban sem létezett.
#8

Brigi falusi lány nagy ambíciókkal. Elhatározza, hogy Budapestre megy szerencsét próbálni. Szülei azt szeretnék, ha lányuk követné a családi hagyományokat és pedagógusnak... több»

Változnak az évszakok...
#7

76 Linda  (1984)

(9) (4)

krimi | vígjáték

Linda, a közlekedési rendőrlány kalandjai a '80-as évek Budapestjén. Kaland és karate minden mennyiségben.

Egy sikítós-karatézós csaj, egy segédmotoros kerékpár és egy pár klumpa.
#6

79 Szomszédok  (1987)

(10) (1)

családi | dráma | romantikus

A gazdagréti lakótelep egyik lépcsőházának lakói és azok barátai, rokonai életével ismerkedhetünk meg az első magyar telenovella képkockái által. A Takács, a Mágenheim és... több»

Gazdagréti mindennapok.
#5

családi | dráma

Nyomon követhetjük a tanárok, diákok és családjaik élettörténetét, amit egy iskola fog össze. Találkozunk az elsős Jírka Olivával, bátyjával Luboš-sal, Jitka Povejsovával,... több»

Ma már itt is inkább a nosztalgiafaktor viszi a szériát.
#4

76 Látogatók  (1983)

(1)

családi | fantasy | sci-fi | vígjáték

2484-ben járunk. A távoli jövőben nincsenek háborúk, mindenki boldogságban él. Azonban az emberiség tudomást szerez egy üstökös lehetséges becsapódásáról, melynek... több»

Ügyefogyott időutazók próbálnak helytállni a szocialista Csehszlovákiában, több-kevesebb sikerrel.
#3

családi | romantikus | vígjáték

A Nők a pult mögött című cseh tévéfilmsorozat főhőse a frissen elvált Anna Holubová, aki a '70-es évek Csehszlovákiájában egy áruházban kezd el dolgozni. Fokozatosan... több»

Amikor még a sarki fűszeres élete is izgalmas volt.
#2

dráma

A csehszlovák filmsorozat, mely úttörőnek számít a kórház-sorozatok történetében, hatalmas népszerűségnek örvend hazánkban és az egész régióban. Epizódjai az eltelt... több»

Hol volt még a Klinika és a Vészhelyzet...
#1

NA Vruć vetar  (1980)

(3)

vígjáték

A Forró szél (Врућ ветар) című jugoszláv filmsorozat 1979-ben készült, és 10 epizódon át követte az életművész főhős, Borivoje Šurdilović (Ljubiša Samardžić... több»

Forró szél. Surda, az örök kedvenc.