A magyar filmgyártás már a Horthy-korszaktól kezdődően rengeteg remek vígjátékkal ajándékozta meg a filmkedvelő hazai nagyközönséget. Az első magyar hangosfilmet 1931-ben mutatták be, címe Kék bálvány volt (a budapesti Royal Apolló moziban vetítették). Egy egész korszak következett fekete-fehér filmekből, melyek közül egyet saját listámra is feltettem, az 1931-es Hippolyt a lakájt Csortos Gyulával és a zseniális Kabos Gyulával. Még most, 2023-ban is szórakoztató ez a film, bár azóta készült a történetnek új feldolgozása is (1999-ben, Kabay Barna rendezésében, Koltaival). A Kádár-korszak újabb kacagtató vígjátékokat hozott, melyek közül nálam az egyértelmű aranyérmest az 1965-ös A tizedes meg a többiek jelenti, Keleti Márton rendezésében és Sinkovits Imre főszereplésével. Ezt a filmet legalább húsz alkalommal láttam, szinte kívülről fújom. Később, a rendszerváltás is számtalan kivételes filmmel ajándékozott meg bennünket, mint az 1990-es Csapd le csacsi, mely tökéletese visszaadja az akkori kor hangulatát. A végső listám tehát több nagy korszakot ölel fel.

#10

86 A tizedes meg a többiek  (1965)

(18) (7)

háborús | vígjáték

Filmio

Egy katona motorozik a frontvonal mentén a második világháborúban. Balról, jobbról lőnek rá, de ő mit sem törődik vele. Eközben a zászlóalja is üldözi, ugyanis ellopta a... több»

#9

83 Üvegtigris  (2001)

(79) (7)

vígjáték

TV-ben (DUNA, csütörtök 01:33)

Az Üvegtigris hat barát pár eseménytelen napjának története. Lali, az amerikamániás büfés, aki az Üvegtigris nevű rozoga, útszéli büfékocsi tulajdonosa; Gaben, az... több»

#8

73 Valami Amerika  (2002)

(22) (19)

kaland | romantikus | vígjáték

Netflix | Filmio

Három testvér, egy közös ügy. Tehetség, erő, szív ... Az egyikük filmrendező, aki többnyire reklámfilmeket forgat, de egy „igazi” játékfilmre vágyik. A második testvér... több»

#7

83 Kontroll  (2003)

(40) (14)

dráma | krimi | romantikus | szatíra | thriller | vígjáték

Mozikban

Ki ne érezte volna már úgy egy adott pillanatban, rövid vagy hosszabb élete során, hogy ki kell lépnie megszokott környezetéből. El kell bújnia a világ elől. Menekülni a múlt... több»

#6

79 A miniszter félrelép  (1997)

(20) (3)

vígjáték

Filmio

Vitt Péter miniszter az a fajta férfi, akit a nők legtöbbje kíván magának - de csak addig, amíg meg nem kapja. Okos, sármos, és mindig talpra esik mint a macska, inspirálják a... több»

#5

85 Csapd le csacsi!  (1992)

(6) (1)

vígjáték

Ez a harc lesz a végső! - kiáltják a kerítés mindkét oldalán. Bea és Géza fiatal házasok. Gürcöltek, míg felépült családi házuk. Boldogok. Voltak. Egy nap az asszonyka a... több»

#4

A kalandfilm-sorozat főhőse Láng Vince. Életének alakulását mutatja be a film a II.világháborút megelőző években. 1937-ben a munkanélküli Vince végre munkához jut. Gróf... több»

#3

vígjáték

Filmio

Dóra egy szép napon rádöbben az igazságra: a férfi, aki a vőlegénye, és úgy gondolta, élete férfija, valójában nős. Zsófi, legjobb barátnője ötletétől vezérelve... több»

#2

89 A tanú  (1981)

(61) (10)

dráma | politikai | szatíra | vígjáték

Filmio | TV-ben (Humor+, csütörtök 01:33)

A Bacsó Péter rendezte kultfilm számos szállóigét adott nekünk, miután egy évtizeddel elkészülte után egyáltalán végre bemutathatták. A személyi kultuszt kiparodizáló,... több»

#1

73 Hippolyt  (1999)

(10) (1)

vígjáték

Schneider úr a rendszerváltást követő években vált újgazdag polgárrá, szippantóautója szállítmányának révén "csinált aranyat". De Schneider a megszerzett vagyon ellenére... több»