A mesterséges intelligencia elmondta: Íme, minden idők 10 legjobb magyar filmje

A magyar filmművészet gazdag múltra tekint vissza, számos olyan filmmel, amely világszerte lenyűgözte a közönséget. Íme minden idők 10 legjobb magyar filmje.

Ezek a filmek csak egy kis ízelítőt adnak a magyar filmművészet hihetetlen teljesítményéből az elmúlt évek során. A történelmi eposzoktól a szürreális fantáziákig az ország rengeteg filmes kincset termelt, amelyek továbbra is lenyűgözik a közönséget szerte a világon.

#10

87 Szegénylegények  (1966)

(4) (4)

dráma | háborús | történelmi | western

Filmio

Ráday Gedeon hadügyminiszter hozzálát az ország közbiztonságának javításához. Emellett keresi azokat a szegénylegényeket és betyárokat, akik Rózsa Sándor mellett vettek... több»

A Jancsó Miklós által rendezett film az 1869-es magyarországi parasztfelkelés idején játszódik, és a hatóságok által a lázadás leverésére alkalmazott brutális taktikát követi nyomon. Az 1966-os cannes-i filmfesztiválon a legjobb rendezés díját nyerte el.
#9

69 Hukkle  (2002)

(1)

dráma | kísérleti film | krimi | misztikus

Filmio

A film szinte párbeszédek nélkül követi egy kis vidéki közösség (emberi és állati) lakóit: egy öregembert, aki mindig csuklik, egy pásztorlányt és juhait, egy idős asszonyt,... több»

A Pálfi György által rendezett film egy kis magyar falu és az ott történő különös események történetét meséli el. A film több díjat is nyert a nemzetközi filmfesztiválokon, köztük a 2002-es Locarnói Filmfesztiválon az Arany Leopárdot.  
#8

59 Taxidermia  (2006)

(6)

dráma | horror | kísérleti film | szatíra | vígjáték

Három történet. Három kor. Három férfi. Nagyapa, apa, fiú. Egy tisztiszolga, egy élsportoló és egy preparátor mester. Az egyik szerelemre vágyik, a másik sikerre, a harmadik... több»

A Pálfi György által rendezett szürreális film három generációs férfi történetét meséli el, akiknek bizarr rögeszméi az étel, a szex és a taxidermia. A 2006-os cannes-i filmfesztiválon elnyerte a legjobb művészi hozzájárulás díját.
#7

83 Szerelem  (1971)

(6) (14)

dráma

Filmio

Egy fiatal feleség várja a férje visszatérését. A férfi politikai fogoly, és a nő élete emiatt egyre nehezebb. Lelkiismeretesen gondoskodik anyósáról és megpróbálja tartani... több»

A Makk Károly által rendezett film egy férjes asszony történetét meséli el, aki beleszeret egy politikai aktivistába a sztálini korszakban Magyarországon. Az 1971-es cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri díját.
#6

86 Csillagosok, katonák  (1967)

(1) (1)

dráma | háborús

Filmio

1918 nyara. A fiatal "szovjetország" egész területén folyik a polgárháború és megkezdődik az intervenció. A régi rend visszaállításáért harcoló fehérek ellen a... több»

A Jancsó Miklós által rendezett film az orosz polgárháború idején játszódik, és a Vörös Hadsereg ellen harcoló magyar katonák egy csoportját követi nyomon. Az 1969-es cannes-i filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendezés díját.
#5

77 Sátántangó  (1994)

(7) (1)

dráma

Az isten háta mögötti alföldi településről az évek során elvándorolnak a lakosok. Nem maradt csak három házaspár, három agglegény és egy özvegy a négy gyerekével, valamint... több»

Tarr Béla másik filmje, ez a hétórás eposz egy magyarországi kis falu történetét meséli el, amelynek lakói egy titokzatos alak érkezését várják. A magyar filmművészet egyik legnagyobb alkotásának tartják.
#4

dráma | misztikus

Filmio

A történet egy magyar alföldi kisvárosban játszódik. Csikorgó, igazi hideg van - hó nélkül. Több százan állnak a főtéren felállított cirkuszi sátor körül, hogy végre... több»

A Tarr Béla által rendezett, vizuálisan lenyűgöző film egy férfit követ, aki egy magyarországi kisvárosba utazik, ahová egy titokzatos cirkusz érkezett. A 2000-es cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját.
#3

64 Fehér isten  (2014)

(37) (13)

dráma | fantasy | horror | thriller

Filmio

Szokták mondani, hogy az ember legjobb barátja a kutya, de azt is, hogy a kutya csak olyan, amilyenre nevelik. Budapesten az egyik legújabb rendelet szerint össze kell írni az összes... több»

Mundruczó Kornél rendezésében készült film egy kutyáról szól, aki egy kóborló falka élén lázadásba kezd az emberek ellen. A 2014-es cannes-i filmfesztiválon elnyerte az Un Certain Regard díjat.
#2

69 Saul fia  (2015)

(58) (9)

dráma | háborús

Filmio | Cinego

Az alkotás az auschwitzi Sonderkommando egy fiktív magyar rabjának történetét meséli el. Saul Ausländer és sorstársai azt a feladatot kapták hogy gyűjtsék össze a gázkamrákba... több»

A Nemes László által rendezett nagy erejű film elnyerte a 2015-ös cannes-i filmfesztivál nagydíját és a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. Egy auschwitzi zsidó foglyot követ, akit arra kényszerítenek, hogy a krematóriumban dolgozzon.
#1

82 Mephisto  (1981)

(7) (8)

dráma

Filmio

Hendrik Höfgen ambiciózus színész Hamburgban. Egyetlen vágya a siker. Miután Mephistót alakítja a Faustban, az ország legnépszerűbb színésze lesz. És akkor sem távozott,... több»

A Szabó István által rendezett film az 1982-es Oscar-gálán a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat nyerte el. Egy német színész történetét meséli el, aki náci kollaboráns lesz Magyarországon a második világháború alatt.