A neves Lee Strasberg intézet falai között sajátította el a színészetet, és maga Steven Spielberg figyelt fel rá, aki rögtön szerepet is adott neki a Meztelenek és bolondokban, ami pedig ez után következett, az, ahogy mondani szokás, már történelem. Születésnapja alkalmából köszöntsük Mickey Rourke-ot a legjobb filmjeivel, és egy galériával a pályájáról. A galéria megnyitásához kattints a kis képek bármelyikére.

NULLÁRÓL A CSÚCSRA

Négy évvel a filmes debütálása után Mickey Rourke nagyon közel került ahhoz, hogy felérjen a csúcsra. A ‘83-as Rablóhal megalapozta a karrierjét, és az igazi áttörés sem váratott magára sokáig. Az 1986-ban bemutatott 9 és fél hét után már nemzetközi világsztárnak és szexszimbólumnak számított. A sikerek mögött azonban komoly személyes problémák húzódtak meg, súlyos alkoholproblémákkal küzdött, és néhány meggondolatlan szerepvállalás után (Vad orchideák, A félelem órái) már az Arany Málna-jelöltjei között találta magát.

A MELLŐZÖTTSÉG ÉVEI

Úgy tűnt, innen nincs visszaút számára Hollywood élvonalába, a kilencvenes évek elején sportolói karrierrel próbálkozott, de a box nem azt hozta számára, amire számított. Ugyan visszatért a filmezés világához, de filmjei, mint a  Fehér sivatag vagy Az utolsó törvényenkívüli sorra buktak meg a nézők és a kritikusok körében egyaránt. 

Rourke nehezen viselte a sorozatoS bukásokat, plasztikai műtétei eltorzították az arcát,  kábítószerfüggősége pedig csak tovább rontott az állapotán, ‘94-ben pedig letartóztatták. Öngyilkosságot kísérelt meg, melyet követően elhatározta, hogy visszaküzdi magát korábbi sikerei magasságába. Ez az út azonban nem volt gyötrelmektől mentes.

ÚJRA AZ ÉLVONALBAN?

A 9 és fél hét 2. vagy a Vörös köd is lehangolóan teljesített, és csak a kétezres évek elején tudott újra a figyelem középpontjába kerül az olyan filmjeivel, mint A tűzben edzett férfi és a Volt egyszer egy Mexikó. 2005-ben aztán jött Robert Rodriguez zseniális képregény-adaptációja, a Sin City - A bűn városa három évre rá pedig a nagy visszatérést jelentő A pankrátor, melyért elnyerte a Golden Globe- és a BAFTA-díjat, valamit Oscarre is jelölték. 

Rourke rajongói ekkor azt gondolhatták, hogy kedvencük karrierje egyenesbe állt, és egy darabig valóban így tűnt. Szerepet kapott a Marvel szuperhősfilmjében, a Vasember 2-ben, melyet követően több alkalommal is keményen bírálta stúdiót és magát a filmet, a 2010-es években pedig ismét inkább a botrányai miatt hallhattunk róla. Bár folyamatosan vállal szerepeket, ezek a filmek többnyire alacsony költségvetésű, a mozikat elkerülő B-kategóriás produkciók, melyekkel egyre jobban eltávolodik attól a filmes világtól, melyben bizonyította, hogy helyt tud állni.

Idézzük fel mindenesetre a színész szebb és sikeresebb éveit a pályafutása 10 legemlékezetesebb filmjével.  

#10

akció | dráma | krimi | vígjáték

Greenwich Village-ben több etnikum él együtt. Kint lógnak az utcán és legtöbb- jük tagja a maffiának. Aztán persze vannak kisstílû szélhámosok, mint Paulie és Charlie, ... több»

#9

69 9 és fél hét  (1986)

(6) (3)

dráma | romantikus

Liz gyönyörű, okos, kedves. Mégis, szinte kerüli a férfiakat. A múltban már annyiszor megégette magát, hogy fél egy bensőségesebb kapcsolattól. A csibészes mosolyú John... több»

#8

76 Volt egyszer egy Mexikó  (2003)

(9) (11)

akció | thriller

HBO Max | TV-ben (HBO, csütörtök 01:33)

El Mariachi (Antonio Banderas) a külvilág elől rejtőzködve tölti mindennapjait, legtöbb idejét a gitárjának szenteli. Egy napon felkeresi őt egy korrupt CIA ügynök (Johnny... több»

#7

75 A pankrátor  (2008)

(20) (13)

dráma | sportfilm

"A Kos" művésznéven futó pankrátor, Randy Robinson (Mickey Rourke) felett szép lassan eljárt az idő, ő pedig nehezen viseli ezt. A nyolcvanas évek ünnepelt sztárja nem hajlandó... több»

#6

78 A test melege  (1981)

(4) (7)

dráma | erotikus | krimi | romantikus | thriller

A test melege című thriller főhőse Ned Racine, aki ügyvédként dolgozik Floridában. Egy forró nyári éjszaka összejön a házas Matty Walkerrel, akivel szenvedélyes kapcsolatba... több»

#5

67 Az étkezde  (1982)

(1)

dráma | vígjáték

Az ötvenes évek vége felé Eddie, Shrevie, Boogie és a többiek bandába verődve naphosszat egy bisztróban lógnak. Épp olyan korban próbálnak meg felnőni, mely máris... több»

#4

78 Vasember 2  (2010)

(70) (117)

akció | kaland | sci-fi

Disney+

Nem titok többé, hogy a Vasember páncél a multimilliárdos bohém feltalálót, Tony Starkot rejti. Starkra a sajtó és a kormány is komoly nyomást helyez, hogy biztosítsa a... több»

#3

74 Törzsvendég  (1987)

(2)

dráma | romantikus | vígjáték

Henry Chinaski költõ és alkoholista. Los Angeles bárjaiban éli életét, nap mint nap leissza magát. Wanda Wilcox a szerelmi bánatát próbálja tartósan italba fojtani. A... több»

#2

81 Angyalszív  (1987)

(15) (6)

horror | misztikus | thriller

Harry Angel, a mellőzött magándetektív ellátogat a Harlembe, ahol megbízást kap egy Louis Cyphre nevű fura alaktól egy eltűnt személy megkeresésére. Nyomozása közben a... több»

#1

85 Sin City - A bűn városa  (2005)

(62) (17)

krimi | thriller

HBO Max | SkyShowtime | TV-ben (Viasat3, csütörtök 01:33)

Sin City egy korrupt és végtelenül romlott város, ahol a gyengéknek esélyük sincs a túlélésre. Mindeki vágyik valamire, van aki bosszúra, van aki megváltásra, és olyan is... több»