2019.06.08   szerző: csd   hozzászólások: 1

Már nem egy alkalommal volt szó a magyar nézőközönség egyik legkedveltebb színészpáros, Terence Hill és Bud Spencer örökzöld filmjeiről. Evezzünk most azonban egy kicsit szó szerint is magyar vizekre, hiszen három nap különbséggel, 37 évvel ezelőtt került a mozikba az első, amolyan Piedone (szerű), ám mégis hihetetlenül eredetinek számító krimi-vígjáték, A pogány madonna.

Annak ellenére, hogy az időjárás nem igazán kedvezett a stábnak, a filmet áthatja a hamisítatlan balatoni életérzés. A pogány madonnát mindössze két hónap leforgása alatt rögzítették, a forgatások utolsó két hetében azonban csaknem végig ítéletidő tombolt a magyar tengernél, mindez persze nem szabott gátat annak, hogy a produkció csakugyan elkészüljön. A filmet annak idején mindössze 9 millió forintból kivitelezték, köszönhetően a rendező, Mészáros Gyula profizmusának, aki többek között azzal állt elő, hogy az apátsági jeleneteket még az előszezonban forgassák le, így mindössze 900 forintért tudták kibérelni egy napra a helyszínt, amely összeg a főszezonban a háromszorosára is rúgott volna.

Ritkábban esik azonban arról szó, hogy a bemutatót követően akkora sikernek örvendett a film, hogy a Tihanyi apátság látogatottsága megtöbbszöröződött, a gond persze csak az volt, hogy a turisták többsége csakugyan a Pogány Madonnának nevezett aranyszobrot kereste, így a biztonsági őrök nem győztek magyarázkodni, hogy ilyen nevezetű relikvia nemhogy nem található a kiállított tárgyak között, de még csak nem is létezik.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Nagyon büszkék vagyunk, hogy idén ismét itt lehet!!! #tyc #tihany #tihanyyachtclub #poganymadonna

Tamas Jarosi (@jarosi75) által megosztott bejegyzés, Máj 25., 2018, időpont: 6:13 (PDT időzóna szerint)

Ennél nagyobbat nem is tévedhettek volna, hiszen az igazsághoz hozzátartozik, hogy a torzó nagyon is valóságos. Persze félreértés ne essék, a forgatáshoz használt kellékről van szó, amely szerencsés módon nem kallódott el az évek során. A szobrot gipszből öntötték, amelyet a forgatások után maga Bujtor István ajánlott fel egy vitorlásverseny fődíjaként. A győztes, Holovits György évekkel később pedig visszajutatta az elhunyt színész özvegyének, aki végül Bujtor István fiának ajándékozta.