Valóban létezik a pogány madonna szobra?

Már nem egy alkalommal volt szó a magyar nézőközönség egyik legkedveltebb színészpáros, Terence Hill és Bud Spencer örökzöld filmjeiről. Evezzünk most azonban egy kicsit szó szerint is magyar vizekre, hiszen három nap különbséggel, közel 40 évvel ezelőtt került a mozikba az első, amolyan Piedone (szerű), ám mégis hihetetlenül eredetinek számító krimi-vígjáték, A pogány madonna.

Annak ellenére, hogy az időjárás nem igazán kedvezett a stábnak, a filmet áthatja a hamisítatlan balatoni életérzés. A pogány madonnát mindössze két hónap leforgása alatt rögzítették, a forgatások utolsó két hetében azonban csaknem végig ítéletidő tombolt a magyar tengernél, mindez persze nem szabott gátat annak, hogy a produkció csakugyan elkészüljön. A filmet annak idején mindössze 9 millió forintból kivitelezték, köszönhetően a rendező, Mészáros Gyula profizmusának, aki többek között azzal állt elő, hogy az apátsági jeleneteket még az előszezonban forgassák le, így mindössze 900 forintért tudták kibérelni egy napra a helyszínt, amely összeg a főszezonban a háromszorosára is rúgott volna.

Ritkábban esik azonban arról szó, hogy a bemutatót követően akkora sikernek örvendett a film, hogy a Tihanyi apátság látogatottsága megtöbbszöröződött, a gond persze csak az volt, hogy a turisták többsége csakugyan a Pogány Madonnának nevezett aranyszobrot kereste, így a biztonsági őrök nem győztek magyarázkodni, hogy ilyen nevezetű relikvia nemhogy nem található a kiállított tárgyak között, de még csak nem is létezik.

 

 

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagyon büszkék vagyunk, hogy idén ismét itt lehet!!! #tyc #tihany #tihanyyachtclub #poganymadonna

Tamas Jarosi (@jarosi75) által megosztott bejegyzés,

Máj 25., 2018, időpont: 6:13 (PDT időzóna szerint)

Ennél nagyobbat nem is tévedhettek volna, hiszen az igazsághoz hozzátartozik, hogy a torzó nagyon is valóságos. Persze félreértés ne essék, a forgatáshoz használt kellékről van szó, amely szerencsés módon nem kallódott el az évek során. A szobrot gipszből öntötték, amelyet a forgatások után maga Bujtor István ajánlott fel egy vitorlásverseny fődíjaként. A győztes, Holovits György évekkel később pedig visszajutatta az elhunyt színész özvegyének, aki végül Bujtor István fiának ajándékozta.

krimi | vígjáték

A Tihanyi Apátság múzeumából elrabolják a hatalmas értékű, Pogány Madonna nevű aranyszobrot. Úgy tűnik, az ügyet csakis Ötvös Csöpi oldhatja meg, aki épp lefokozás alatt... több»