52 Pinokkió  (2022)

A Disney idén tovább folytatja néhány éve elkezdett projektjét, amelyben sorra egyre több klasszikus rajfilmjéből farag élőszereplős vagy legalábbis annak tűnő (lásd Az oroszlánkirály) mozifilmet. Megtették már az Aladdinnal, A szépség és a szörnyeteggel és A dzsungel könyve sem úszta meg. Jelenleg több projekt is fut, így többek közt a Disney két első egész estés rajzfilmje, a Hófehérke és a hét törpe és a Pinokkió is. És mindkettő már előre kiverte a biztosítékot a rajongóknál.

Azt még le tudták nyelni (ha nem is mindenki és nem is könnyen), hogy az Aladdin dzsinjét Will Smith játszotta el. De egyelőre nagyon nehezen barátkoznak meg az emberek a készülő Hófehérkével…

És most úgy tűnik, hogy a Pinokkió sem fogja elnyerni mindenkinek a tetszését. Pedig Gepetto és Pinokkió is kifejezetten hasonlít az eredeti 1940-es rajfilmbéli karakterekre. Előbbit egyébként Tom Hanks fogja játszani, de nem is velük van baja a közösségi médiában zúgolódó rajongóknak.

Hanem bizony a jó tündérrel, aki ugyebár az egész sztorinak megadja a kezdőlökést azzal, hogy a fabábút életre kelti. Megérkezett a film első előzetese, ami egyébként egész jónak is lett. Aztán a vége felé meglátjuk a jóságos tündért, akit történetesen Cynthia Erivo, egy színesbőrű színésznő alakít, aki teljesen kopasz a fimben. Ez az a részlet, ami felett a rajongók egyelőre nem nagyon tudnak napirendre térni.

Ha nem vesszük figyelembe a pusztán rasszista megnyilvánulásokat, akkor is sokan adnak hangot nemtetszésüknek. Ezt arra alapozzák, hogy ha már a film készítői ekkora figyelmet szenteltek a karakterek minél pontosabb ábrázolásának, akkor nem kellett volna pusztán a napjainkra jellemző mindenkire is tekintettel lévő megfelelési kényszerből kihagyni a jóságos tündért sem.