Az összes Transformers-film a legjobbtól a legrosszabbig

A Transformers mozifilmes franchise 2007 óta létezik és a mai napig gyártják a további részeket, melyek közül az első ötöt mind a robbantások pápája, Michael Bay rendezte.

A franchise legutóbbi része a 2018-as Űrdongó volt, melyet Travis Knight rendezett, és egyfajta rebootként működött, mint az első adag Transformers-film előzménye.

Mint minden mainstream filmes franchise-nak, a Transformersnek is megvan a maga "kultikus" rajongótábora, bár a legtöbb rajongó és kritikus általános közös véleménye, hogy a filmek fokozatosan egyre rosszabbak lettek.

Az első filmben igazi áhítat és csodálkozás volt, amely minden egyes átalakuláskor elhozta nekünk azokat a hihetetlen VFX-eket és egyedi hangokat. Sajnos minden egyes filmmel az első Átváltozások újdonsága lassan elveszett, mivel a filmek tengerében túlságosan is nagy hangsúlyt kapott az akció és a VFX, hogy a narratíva helyett ezekkel próbálják bevonzani a közönséget.

A filmekben megvolt mindig is a potenciál egy nagyszerű történethez, és bár rengeteg rajongó könyörög, hogy hagyják abba a gyártásukat, mivel óramű pontossággal minden film rosszabb, mint a következő, talán ha tovább próbálkoznak, egy nap végre sikerül belecsempészni azokat az elemeket, amelyek egy nagyszerű filmet nagyszerűvé tesznek.

A közönség egy része szereti a nagy blockbuster akciófilmeket, és ők kétségtelenül imádni fogják a Transformers összes epizódját. De ha változatos és innovatív történetmesélésre vágyunk, mély karakterfejlődéssel, akkor inkább olyan filmes franchise-okat érdemes választani, mint a Harry Potter vagy akár a Shrek.

Bár sokaknak vannak problémái a Transformers filmes franchise-zal, egy dolog tagadhatatlan: a speciális effektek csapata tényleg szuperül teljesít. Ezek a filmek a túlzó akciójeleneteikről, a rendkívül pusztító csatákról és arról ismertek, hogy az átlagembert is bevonják a Föld nevű bolygónkon zajló égi háborúba.

Minden egyes film valóban új emberi karaktereket hoz, akik összefonódnak a háborúban álló érző lényekkel, valamint új égi karaktereket, általában Autobotok vagy Álcák csapatából, akik segítenek előrevinni a hanyagul kusza történetet. Bár minden film új fenyegetést hoz az emberiségre és az eredendően jó Autobot-félékre, ez nehezen ad új ízt vagy réteget a sztorihoz, és gyakran feleslegesnek tűnik.

Nos, lássuk, hogyan rangsorolta a Mafab közössége a Transformers filmeket, a legjobbtól a legrosszabbig!

#7

akció | kaland | sci-fi

Netflix | SkyShowtime | TV-ben (Moziverzum, csütörtök 01:33)

AZ UTOLSÓ LOVAG szétzúzza a Transformers sorozat alapmítoszát, és átírja azt, hogy mit is jelent hősnek lenni. A emberek és az alakváltók háborúban állnak, és Optimusz... több»

Ez a filmes franchise ötödik része, amely megtartja ugyanazt a hangos fémzúzós-csikorgós akciót, mint a többi film, de ennyi tud lényegében. Ez egy gyenge narratíva, amit elviselhetetlen expozícióval mesélnek el. A Transformers-franchise ezen része kemény kritikákat kapott, mivel óriási hiányt szenvedett az átgondolt történetből, és túlságosan is az akció és az olcsó izgalmak kihasználására támaszkodott. Ahogy a RogerEbert.com ügyvezető szerkesztője és filmkritikusa, Brian Tallerico világossá teszi: "Az első jelenetben testek repkednek mindenfelé, miközben lángok döfik át az eget... Az utolsó jelenetekben... testek repülnek mindenfelé, miközben fém és lángok döfik át az eget". A film egy ősi cybertroni hatalom, egy titkos társaság, a Witwiccanok Rendjének nevezett titkos társaság és a Cybertron bolygójáról, Quintessáról érkező új fenyegetés körül forog. Ez a fenyegetés átmossa az agyát Optimus Prime-nak, hogy elhiggye, a Föld egy álcázott Unicron, a Cybertron főellensége. Ebben a filmben is feltámad Megatron (természetesen), és tovább dúl a háború az Álcák és az Autobotok között, miközben a kormányügynökség, a TRF a törvényen kívüli Autobotok és minden támogatójuk nyomába ered. Az ereklye, amiért ebben a filmben harc folyik, Merlin botja, amely a Sárkányvihar és még sok minden más irányításának erejét rejti magában. A végén a TRF és az Autobotok egyesítik erőiket, hogy visszaverjék Quintessa Infernoconjait és Megatron Álcáit, és végül sikerrel járnak, miután Optimus újra csatlakozik az Autobotok soraihoz, hála Űrdongónak. A film klasszikus Transformers-módra ér véget, Optimus felhívással fordul a galaxisban élő összes Autobothoz, majd a film végi kreditpontos jelenetben kiderül, hogy Quintessa még mindig életben van és aktívan ármánykodik.
#6

akció | kaland | sci-fi

HBO Max | SkyShowtime | TV-ben (Moziverzum, csütörtök 01:33)

Négy évvel az előző film eseményei után Cade Yeager (Mark Wahlberg) feltaláló véletlenül rábukkan egy darabka Autobot technológiára. Miután a szerkezet életre kel, Yeagernek... több»

Egy újabb Transformers-film, amely végül alulmúlja az elvárásokat. Ez a film egy kicsit "rebootnak" is tekinthető, mert annak ellenére, hogy ugyanabban a világban marad, kicseréli az összes karaktert a korábbi filmekből. Ez a film sok olyan problémával küzd, mint a Transformers: Az utolsó lovag, de talán, csak talán, egy kicsit kisebb mértékben. Az is üdítő volt, amikor kijött az új szereplőgárda és a még nagyobb, globális léptékű elbeszélés. Mindezzel együtt jár azonban az eddigi leghosszabb, majdnem háromórás játékidő is. A film a Mark Wahlberg által alakított Cade-et és lányát követi, akik a boldogulásukért küzdenek. A kormány betiltott minden transzformátort, az Autobotok pedig bujkálnak, mert a kormány saját, ember alkotta transzformátor-alkotásaikkal a nyomukban van. Optimus Prime-ot a tudatlan Cade találja meg, aki történetesen szerelő és sikertelen feltaláló, és visszaállítja a működőképességét. A film fő témája a kihalás, innen a cím, és ennek a filmben több jelentése is van. A transzformerek kihalása a kormányzat által, és az emberiség kihalása, amikor Galvatron (a mega ember alkotta áltranszformátor) megszegi a programozást és megfertőzi a többi feltalált transzformátort. Az is kiderül, hogy Galvatron agya Megatroné (természetesen), és a többi újonnan gyártott és programozott, katonai irányítású transzformátorral együtt egy "új" elem, a Transformium segítségével készült. Végül Optimus Prime és a megmaradt Autobotok egy "új", dinoszaurusz alakot öltő transzformátorokból álló hadsereget találnak, hogy legyőzzék Lockdownt, a gonosz fejvadász főellenséget és más ellenségeket. Megatron Galvatron alakjában újjászületik, megszökik, és azt állítja, hogy újra találkozni fog Prime-mal, míg Prime elindul az űrbe, hogy megtalálja teremtőit.
#5

akció | kaland | sci-fi

HBO Max | SkyShowtime | TV-ben (Moziverzum, csütörtök 01:33)

Sam, a háborús hős postázóként keresi a kenyerét. Tudomására jut egy titok a Hold sötét oldaláról, és az Álcák újabb gonosz tervéről. Az információ birtoklása... több»

A Transformers-franchise harmadik filmje az egyik legérdekesebb fajta, és a második legnagyobb bevételt hozó Transformers-film. Ez a rész kibővítette a Cybertron háttértörténetét és egy rég elveszett fegyvert, amelyet Sentinel Prime birtokolt, és amely képes befejezni az Álcák elleni örök háborút. A modern időkben a Hold sötét oldalát Optimus Prime és az Autobotok kutatják át, akik egy összevert Sentinel Prime-ot és öt Oszlopot találnak. Miután Sentinel Prime-ot visszahozzák a Földre, tájékoztatják a jelenlegi helyzetről, tájékoztatja Optimust, hogy hiányoznak a Pillérek, és maga Optimus oktatja ki a Földön. Eközben Sam Witwicky a főiskola után munkát kap, és rájön az Apollo-missziók és a Hold sötét oldalának látszólagos igazságára, valamint arra, hogy minden érintettet rejtélyes módon megöltek. Hamarosan kiderül, hogy Sentinel Prime összejátszik Megatronnal és az Álcákkal, akik Samet a barátnője életével tartják sakkban, ha nem ad ki értékes információkat az Autobotokról. Az Álcák együttesen megpróbálják megfélemlíteni a kormányt, hogy elűzzék az Autobotokat, és meghódítsák a Földet, hogy a Cybertron újra régi fényében tündökölhessen. Miután az Autobotokat elküldik egy hajóval, a hajót az Álcák az űrben megsemmisítik. Szerencsére az Autobotok ellenségük tudta nélkül képesek voltak kivédeni a támadást és elmenekülni. A Földre való visszatérés után, amit sok mentés, tervezés és harc követ, az Autobotok, a NEST és a Navy SEAL-ek képesek legyőzni az Álcákat. Optimus Prime és az Autobotok úgy érzik, hogy a Földön igazi otthonra leltek.
#4

akció | kaland | sci-fi

HBO Max | SkyShowtime | TV-ben (Moziverzum, csütörtök 01:33)

Béke honol a Földön, amióta Optimus fővezér katonáival győzelmet aratott az Álcák felett. Sam hamarosan egyetemre megy, az élet visszalendül a régi kerékvágásba. A nyugodt... több»

Bár a franchise összes filmje közül ez hozta a legtöbb profitot, és a legmagasabb jegybevételi számokat produkálta, a történet laposnak tűnt, és hiányzott belőle az igazi tartalom. A Transformers végét követően Optimus Prime-ot követjük, aki egy Autobotokból és tengerészgyalogosokból álló közös katonai egységet vezet NEST néven, míg Sam Witwicky, az első három film főszereplője, akit Shia LaBeouf alakított, különös rohamokban szenved, amik során cybertoni nyelven írkál. A filmben láthatjuk, ahogy az Autobotok és a NEST harcol az Álcák ellen, és egy ismeretlen történetű ősi fajjal is, akik a Tejútrendszer napját akarják learatni, és az Álcák Sam után mennek. Prime meghal az Álcák elleni harcban, maga Megatron keze által, majd Megatron kiszabadítja a Bukottakat, a Prímek ősi fajának egyetlen túlélőit, hogy elfogja Samet és elpusztítsa a Földet. A film végét megelőzően Samet megölik, de a Prímek dinasztiája újraéleszti, a rekonstruált Vezetés Mátrixa ereklyével együtt, amely képes Optimusz Fővezért újraéleszteni. Miután Optimus Prime újjáéledt, csatlakozott a NEST erőinek végső csatájához az Álcák és új (ideiglenes) vezetőjük, a Bukott ellen. Optimus sikeresen megsebesíti Megatront és likvidálja A Bukottat, majd az Álcák visszavonulnak...egyelőre.
#3

74 Űrdongó  (2018)

(32) (10)

akció | kaland | sci-fi

HBO Max | SkyShowtime

Miután Űrdongó menekülésre kényszerül otthonából, Cybertronból, a Földön talál menedéket egy kaliforniai roncstelepen. Egy véletlen folytán talál rá a 18 éves Charlie, aki... több»

A lista első helyét a Transformers-filmsorozat legújabb része, a 2018-as Bumblebee foglalja el. A Bumblebee a franchise első öt filmjének előzményfilmje és/vagy puha rebootja, amely azt mutatja be, hogy a modern Transformerek 1987-ben vándoroltak először a Földre. Bár valószínűleg az egyik legbiztosabb választás volt a cselekményt illetően, hogy egy olyan karaktert használnak, mint Bumblebee, és az eddigi legkisebb költségvetéssel készült Transformers-film, a Bumblebee végül egy elképesztően friss megközelítésben mutatja be a franchise világát és karaktereit. B-127, más néven Bumblebee-t Optimus Prime küldte a Földre a Cybertronon dúló nagy háború idején. Ott találkozik egy tinilánnyal, Charlie-val, és a jövőjük összefonódik. Találkozásuk előtt B-127 a Hetes szektor frakció ügynökeire bukkan, akik üldözőbe veszik. Mielőtt bármilyen konfliktus alakulhatna ki közöttük, az Álca ellenségei a helyszínre érnek, harc alakul ki, és Bumblebee épphogy megmenekül legyengült állapotban egy V.W. Bogárrá alakulva.   Ez a film Charlie traumáját dolgozza fel apja hirtelen halála miatt, valamint a kormány, a Hetes Szektor első interakcióját a Transformerekkel. Természetesen az Álcák ráveszik a Hetes Szektor frakcióját, hogy keressék meg Dongót, azt állítva, hogy szökevény, és össze kell gyűjteni, mielőtt még nagyobb kárt okozna. Az Álcák - immár a Hetes Szektorral a segítségükre - és Dongó második összecsapásán Charlie-val és egy másik barátjával, Momóval az Álcák látszólag megölik Dongót, és megszerzik Optimus Prime üzenetét, amely az összes Autobotot a Földön való találkozóra hívja. Az Álcák azt tervezik, hogy továbbítják az üzenetet, és hagyják meghalni Dongót, nem számítanak arra, hogy újraéleszthető lesz, bár Charlie elektromos áramok segítségével éppen ezt teszi. Dongó elhárítja a Hetes Szektort, majd Charlie segítségével folytatja a visszavágót a csúnya Álcákkal, akik a flottájukat a Földre akarják hívni.   Végül Dongó győz, és önfeláldozóan győzi le az ellenséget, bár Charlie egy folyóból menti ki, és a Hetes Szektor egyik ügynöke engedi elmenekülni, aki megtudja az igazságot. Végül elválnak útjaik, mert Dongónak találkoznia kell Optimus Prime-mal, és meg kell várnia, hogy a többi Autobot megérkezzen a Földre. A befejezés tiszta, és csak a legjobb módja annak, hogy megkoronázza a Transformers-franchise egy csodálatos bejegyzését, ami emberi hősünknek, Charlie-nak boldog befejezést és lezárást ad, miközben égi hősünket, Dongót újraegyesíti családjával.
#2

akció | kaland | sci-fi

SkyShowtime

Nem sokkal azután járunk, hogy Űrdongó megérkezett a Földre. A fenevadak korának története ez, amelyben az autobotok és az álcák leszármazottai, azaz a Maximálok és a... több»

#1

82 Transformers  (2007)

(67) (12)

akció | kaland | sci-fi

Netflix | HBO Max | SkyShowtime

Az Autobotok és az Álcák között már évszázadok óta tart a háborúskodás, a harc tétje pedig az univerzum sorsa. Amikor a gépek a Földre érkeznek egy fiatal fiú, Sam Witwicky... több»

Mivel a 2007-es Transformers a sorozat első része, nem meglepő, hogy a franchise történetének egyik legjobb filmjeként tartják számon. A film nemcsak egy olyan világot mutat be nekünk, amelyet a jóindulatú Autobotok és a pusztító Álcák laknak, hanem a Transformers egy mélyen megható és váratlan barátságot is bemutat a főszereplő Sam Witwicky és egy szótlan Autobot, Űrdongó között. A film megjelenésekor meglehetősen forradalmi volt. Senki sem látott még ehhez hasonlót. Ez volt az egyik legnépszerűbb gyerekműsor és játék, és most végre itt volt a nagyvásznon. Bár a VFX fejlődésének köszönhetően a legújabb filmek még jobban néztek ki, az első film innovatív volt, és egyik utódja sem fog felérni ehhez. Ez a film az elején kicsit lassan indul, amikor az Autobotok az emberek és az Álcák elől is bujkálnak, és mint a legtöbb filmben, itt sincs olyan mély történet, ami bárkinek katarzist okozna, de gyorsan felpörög, amikor Dongó megmutatja Samnek, hogy mi is ő valójában. A film előrehaladtával az Autobotok és az Álcák kezdenek felbukkanni és összeállni a saját csoportjaikkal. Ahogy az Álcák háborúzni kezdenek a Földön az Autobotokkal és a hadsereggel, az Autobotok kénytelenek visszavágni, még akkor is, ha a kormány nem lát különbséget a két transzformátor csoport között, és hajlamos mindkét oldal ellen harcolni. Végül a hadsereg és a kormány arra a felismerésre jutott, hogy a legjobb megoldás, ha segítenek az Autobotoknak visszaverni az Álcákat, és ami még fontosabb, hogy megtalálják és biztosítsák az AllSparkot. Az AllSpark egy olyan ereklye, amely újraélesztheti a Transformerek szülőbolygóját, a Cybertront, egy olyan ereklye, amelyet Megatron arra használna, hogy a Cybertron uralma alá hajtsa és eltörölje a Földet. A film végén Sam az AllSpark birtokában egy elképesztően heves csata során megpróbál kitérni az Álcák elől. Sarokba szorítva, miközben Optimus Megatron keze által közelít a halálhoz, Sam úgy dönt, hogy az AllSpark erejét Megatron mellkasában szabadítja fel, és ezzel (ideiglenesen) megöli őt. Mivel nem volt remény a Cybertron helyreállítására, és az Álcákat legyőzték, Optimus Prime üzenetet küldött az űrbe, amelyben arra buzdított minden Autobotot, hogy a Földre menjen menedéket keresni.