Balett-táncosból Hollywood csúcsára: 12 éve hunyt el Patrick Swayze

Legjobb filmjeivel emlékezünk a táncosból lett hollywoodi sztárra, Patrick Swayze-re, aki tizenkét éve a mai napon hunyt el.

Patrick Swayze 1952. augusztus 18-án született Houstonban, Texas államban. Édesanya tánciskolát vezetett a városban, és csakhamar felfigyelt fia tehetségére is. A fiatal Patrick szenvedélyévé vált a balett, és nem is kellett sokat várnia arra, hogy a Broadway deszkáin bizonyíthasson a kultikus musical, a Grease főszerepében. 

A San Jacinto College ösztöndíjasaként került közelebb a színészkedéshez, 1984-ben pedig  Charlie Sheen mellett szerepet is kapott Vörös hajnalban, majd az Észak és Dél című sorozatban Michael Dudikoff és Kirstie Alley oldalán ismerhette meg a világ.

Karrierjében az áttörés 1987-ben következett be, amikor megkapta a kultikus Piszkos tánc főszerepét. Alakításáért a Hollywoodban élő külföldi újságírók Golden Globe-díjra jelölték. Ezt követően már gyakorlatilag válogathatott a szerepajánlatok közül, és csakhamar nemzetközi világsztárrá vált az olyan sikerfilmjeinek köszönhetően, mint a  Ghost (1990) Whoopi Goldberggel és Demi Moore-ral, vagy a minden idők egyik legjobb akciófilmjeként emlegetett Holtpont Keanu Reevesszel.

‘95-ben újabb Golden Globe-jelölést kapott a Wong Foo, kösz mindent! Julie Newmar kapcsán, egy évvel később azonban a világ egy emberként aggódott az egészségéért, amikor az Üzenetek a gyilkostól forgatása közben leesett a lóról. Vállsérülést szenvedett, és mindkét lába eltört, ezért a munkálatokat hosszú időre le kellett állítani. Ezt követően egy ideig kevesebb szerepet vállalt, majd 2000-ben már erejének teljében tért vissza a Charlize Theron, Penélope Cruz és Billy Bob Thornton főszereplésével forgatott Négyen résen-ben, egy évvel később pedig már a prédikátor szerepében láthattuk Jake Gyllenhaal kultfilmjében, a Donnie Darkóban. 

Utolsó szerepét a The Beast című 2008-as FBI-sorozatban játszotta, melynek pilotját ugyan méltatták a kritikusok, de ő maga a premiert nem érhette meg. 2008-ban diagnosztizáltak nála hasnyálmirigyrákot, de a teste végül 2009-ben feladta a harcot a kórral szemben.

Élete a nyilvánosság felé botrányoktól mentesen zajlott, azonban halála után felesége őszintén vallott a színész alkoholizmusáról, és arról, miként fordult ki teljesen magából Swayze az ital hatására. 

Emlékezzünk most a színészre 10 legjobb filmjével!

#10

dráma

A történet egy vietnámi menekült kisfiúról és nővéréről szól, akiket a kaliforniai (Pendelton Marine Base) "Zöld Sárkány" táborba toloncoltak. Az 1975-ben játszódó... több»

#9

56 Örömváros  (1992)

(3) (5)

dráma

Hazari Pal India Bihar államában, egy kis faluban él népes családjával. Mivel nem tudja visszafizetni az évekkel azelőtt felvett kölcsönt, földjét és házát elárverezik,... több»

#8

65 A kívülállók  (1983)

(3) (15)

dráma | krimi

1966-ban, Oklahoma szívében, a fiatal és tehetséges Susan Eloise Hinton figyelemre méltó irodalmi művet alkotott. Coppola két évtizeddel később, annak a letűnt korszaknak a... több»

#7

64 Vörös hajnal  (1984)

(3)

akció | dráma

Valahol Coloradóban, egy kisvárosban a középiskolai történelemóra nyugalmát repülőgép-zúgás zavarja meg. Az ablakokhoz szaladó diákok azt látják, hogy ejtőernyős katonák... több»

#6

80 Holtpont  (1991)

(13) (14)

akció | krimi | thriller

Álarcos bűnözők elkövetik az évszázad bankrablását. A bűncselekményt követően az FBI nyomozója úgy dönt, a legjobb megoldás az, ha beépül a gyanúsítottak közé.... több»

#5

79 Eltakarítónő  (2005)

(6) (2)

krimi | vígjáték

Walter Goodfellow tiszteletest teljesen lefoglalja élete legjobb prédikációjának megírása. Eközben nem veszi észre, hogy felesége, Gloria a szemtelen golfedzővel enyeleg, Holly... több»

#4

84 11:14  (2003)

(11)

dráma | krimi | misztikus | thriller

Egy baljós éjszakán egy fiatalember mobiltelefonján beszél valakivel. Részeg mint a csap, a rádióból üvölt a zene, de ő csak száguld az úton. A műszerfal digitális órája... több»

#3

82 Donnie Darko  (2001)

(47) (35)

dráma | sci-fi | thriller

Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) akár átlagos kamaszfiú is lehetne, azonban miután leáll a gyógyszereivel, üzeneteket kap az űrből. Egy hatalmas groteszk plüssnyúl kommunikál a... több»

#2

86 Piszkos tánc  (1987)

(20) (26)

dráma | romantikus | zenés

HBO Max

Nyár, szerelem tánc. A hatvanas évek elején Baby (Jennifer Grey), a fiatal lány szüleivel tölti vakációját egy luxus nyaralóhelyen, ahol megismerkedik a sármos tánctanárral,... több»

#1

85 Ghost  (1990)

(19) (8)

dráma | fantasy | romantikus | thriller

HBO Max | TV-ben (Moziverzum, csütörtök 01:33)

Sam és Molly felhőtlennek tűnő szerelmét váratlan tragédia szakítja meg. Sam egy balesetben meghal. Szelleme azonban nem tudja magára hagyni szerelmét, ezért itt marad a Földön,... több»