Betiltott, extrém és brutális: 10+1 horrorfilm, amit kitiltottak a mozikból

Vannak olyan horrorfilmek, amelyek rémálmokat okoznak még a műfaj legedzettebb rajongóinak is. Az alábbi filmeket pedig nem is alaptalanul tiltották be egyes országokban, mert az biztos, hogy a megtekintésükhöz erős gyomorra és acélos idegekre van szükség.

Évtizedek óta készülnek olyan horrorok, melyek nem csak borzongatni, hanem szabályosan elborzasztani akarnak. Egyes filmesek pedig bőven átestek a ló túloldalára, aminek az lett az eredménye, hogy számos országban nem is engedték bemutatni a filmjeiket. Listánkban most ezek közül a filmek közül válogattunk, melyek nem csupán félelmetesek, de sokszor egészen gyomorforgatóak. Bár ezek a filmek sok mindenben eltérnek egymástól, egy dologban mind hasonlítanak: a megjelenésükkor nagyon komoly közfelháborodást váltottak ki, sőt, egyes rendezőknek még a hatóságok előtt is meg kellett védeniük a 'művüket'. Íme tehát 10 betiltott horror, melyek mindegyikéhez megjegyzést is fűztünk, hogy pontosan mivel érték el, hogy a botrányos kategóriába sorolják őket. 

#11

horror

Martin egy mentálisan zavart, egyedülálló férfi, aki édesanyjával és egy kopár építkezési területen, éjszakánként biztonsági õrként dolgozik egy földalatti... több»

Már az első rész is botrányos volt, de a második végképp kiverte a biztosítékot a cenzoroknál. Az Egyesült Királyságban sem a mozikban, de VOD platformon nem mutathatták be a filmet.  
#10

66 Fűrész 6.  (2009)

(12) (10)

horror | misztikus | thriller

Strahm ügynök halála után Hoffman lesz Jigsaw hagyatékának egyetlen örököse, de ahogy az FBI nyomozass egyre inkább szorítja a nyaka körül a hurkot, újra be kell indítania a... több»

A franchise hatodik epizódját nem engedték bemutatni Spanyolországban, végül 'Pelicula X' besorolást kapott. Ilyen besorolást szinte kizárólag pornófilmek kaptak korábban az országban. A Fűrész 6-ot Thaiföldön sem vetíthették, ha valamelyik mozi mégis megpróbálkozott volna vele, azzal a börtönt kockáztatta volna.
#9

54 Gurotesuku  (2009)

(7) (1)

horror | thriller

Ez a film, erős gyomrú emberek számára ajánlott. Úgy könyvelték el, mint a "legkegyetlenebb japán fröccs film valaha", és valóban méltó erre a besorolásra. Egyszerre kínzás... több»

Az extrém brutális szadista kínzást megjelenítő Japán filmet azért tiltották be az Egyesült Királyságban, mivel a korhatár-bizottság szerint súlyos pszichológiai károkat okozhat a megtekintése. 
#8

59 Motel 2.  (2007)

(10) (11)

horror

HBO Max

Három lány az Egyesült Államokból Európába utazik, hogy a vakációjuk alatt művészettörténetet tanuljanak és felfedezzék a kontinenst. Beth, Lorna és Whitney jól érezik... több»

A film forgalmazója nem volt hajlandó megvágni a filmet, ezért más országok mellett Új-Zélandon is betiltották.
#7

horror | road movie

HBO Max

Sally és Franklin Hardesty barátaikkal együtt elindulnak, hogy felkeressék nagyapjuk sírját, amit a hírek szerint megbolygattak. Út közben különösebbnél különösebb dolgok... több»

A film a maga idejében olyannyira brutálisnak számított, hogy Brazíliában, Chilében, Franciaországban, Izlandon, Írországban, Norvégiában, Szingapúrban, Svédországban és Nyugat-Németországban sem mutathatták be. 
#6

42 Srpski film  (2010)

(17) (7)

horror | misztikus | thriller

Milos, a visszavonult pornósztár békésen éli mindennapjait feleségével, Mariaval és 6 éves fiukkal, Petarral. A család anyagilag egyre nehezebb helyzetbe kerül, Milos pedig... több»

Nemi erőszak, incesztus, pedofília, nekrofília... Ez a film mindent felvonultat. A korhatár-bizottságok világszerte mindent elkövettek, hogy a filmet nem mutathassák be a nagyközönség előtt, az Egyesült Államokban pedig csak egy durván cenzúrázott változatot láthattak a nézők. 
#5

horror

Lindsay és Jenny, a két amerikai lány Európában utazgat. Németországban autóznak, amikor egy erdőben gondjuk támad a kocsijukkal. Gyalog indulnak útnak, hogy segítséget... több»

A film fesztiválvetítésein sok néző szabályosan elhányta magát az extrém brutális jelenetekről. Nem csoda, hogy világszerte sok moziban nem is engedték bemutatni. 
#4

dráma | életrajzi | horror | krimi | thriller

A Henry: Egy sorozatgyilkos naplója című krimi igaz történetet dolgoz fel és a kegyetlen sorozatgyilkos, Henry Lee Lucas és társának, Ottis Toole-nak a kegyetlen ámokfutását... több»

A filmet még a gyártója sem akarta bemutatni a mozikban, a mozis premierre pedig csak három évvel az első fesztiválszereplés után került sor.
#3

63 A halál 1000 arca  (1978)

(6) (1)

dokumentum | horror

A sokkoló dokumentumfilm emberek baleseteit, emberi életek pillanatok alatt történõ elmúlását mutatja be mindenféle félrebeszélés és finomkodás nélkül. A késõbb sorozattá... több»

A filmben ábrázolt szekta után még az FBI is nyomozást indított. A filmet az Egyesült Államok számos tagországában betiltották. 
#2

85 Az ördögűző  (1973)

(50) (38)

horror

HBO Max

A fiatal Regan testét megszállja az ördög. Édesanyja, Chris értetlenül áll a dolog előtt, és az orvosok segítségét kéri lánya gyógyításában, akik minden lehetséges... több»

Az Egyesült Királyságban a film megjelenését követően tíz évig nem mutathatták be a filmet. Állítólag a vetítéseken többen is rosszul lettek, egyesek szívrohamot kaptak, és számos alkalommal kellett mentőt hívni a nézőkhöz.
#1

56 Cannibal Holocaust  (1980)

(15) (20)

horror | kaland

1979-ben négy dokumentumfilmes eltűnt a Dél-Amerikai dzsungelben miközben filmet forgattak a kannibalizmusról? Hat hónappal késõbb a New York Egyetem és a Pan American Broadcasting... több»

A film olyannyira élethű volt, hogy a rendezőnek a rendőrség előtt kellett bizonyítania, hogy a főszereplők valóban életben vannak.