Nagy rajongója vagyok Christopher Nolan-nek emberként és filmkészítőként egyaránt. Egyszerű, minimalista filmektől dollármilliókból készült blockbuster-ekig tornászta fel magát és minden filmjével valami újat ad át a nézőnek. Eddigi 10 filmjét ezzel a listával rangsorolom, de hangsúlyozom, hogy ez csak a saját, személyes véleményem a filmekről.

#10

71 Doodlebug  (1997)

(1) (1)

fantasy | misztikus | rövidfilm

A Doodlebug egy 1997-es rövidfilm, Christopher Nolan első jegyzett rendezése fivére, Jonathan Nolan forgatókönyvéből. A történet egy koszos lakásban játszódik, ahol egy férfi... több»

Rendező: Christopher Nolan
Szereplők: Jeremy Theobald
A Doodlebug egy nagyon furcsa rövidfilm, ami Nolan első filmes megjelenése. Rossz érzés utolsó helyre rakni, mert nem marad le a komoly filmjei mögött. Már ebben a háromperces szösszenetben is látszik, hogy itt valaki olyan ül a rendezői székben, mint még senki más előtte. A film egy paranoiás embert ábrázol (akit ugyanaz játszik, mint aki a Követés főszereplője) és azon keresztül mutatja be nekünk az ember pusztításra való hajlamát, vagy talán valami egészen mást, amit én nem láttam bele.
#9

81 Álmatlanság  (2002)

(30) (6)

dráma | misztikus | thriller

Dormer (Al Pacino) detektív és társa, Hap (Martin Donovan) egy 17 éves lány gyilkossága után nyomoz. Hogy megtalálják a gyilkost, egy észak-alaszkai városba utaznak. Dormer... több»

Nolan Álmatlanság remake-je sokak szerint nem állja meg a helyét az eredeti mellett, én nem értek velük egyet. Teljesen más meglátásba helyezi a történetet, más a végkifejlet, másak a szereplők és az egész film hangulata különbözik a svéd eredetitől. Robin Williams egyértelműen jobb alakítást nyújt, mint a svéd megfelelője.
#8

86 Batman: Kezdődik!  (2005)

(78) (61)

akció | kaland

Netflix

Bruce Wayne (Christian Bale) szüleit a gyermek szeme láttára ölik meg. A fiatal, árva milliomos önszántából elhagyja Gothemet, hogy megismerje a bűnözők világát. Közben... több»

A Batman: Kezdődik! határozottan megadta az alaphangot a Trilógiához és azt közli a nézővel: Itt valami új készülődik. Valóban "Kezdődik" mert a sötét hangulatát azóta is utánozni próbálják a képregényfilmek, eddig nagyrészt sikertelenül.
#7

akció | kaland

Netflix

Batman  nyolc évvel ezelőtt magára vállalta Harvey Dent gaztetteit, melyet követően nyom nélkül eltűnt. Üldözötté vált, de nem hiába, mert a Dent-törvénynek köszönhetően... több»

A Sötét Lovag Trilógia záróeleme keményen megállja a helyét az elődei között, de a második részt nem múlja felül. Hű a képregényekhez, időnként képkockáról képkockára. Bane kiváló választás volt Batman ellenségének Joker után. Macskanő sajnos egy kicsit elhanyagolt lett, de annyi mindennek kellet beleférnie a filmbe, hogy ezt könnyen megbocsátom a készítőknek.
#6

81 Követés  (1998)

(4) (5)

krimi | misztikus | thriller

Bill, a fiatal angol író szereti figyelni az embereket. Kiválaszt valakit az embertömegből és a nyomába eredve elemezgeti annak viselkedését. Egy alkalommal azonban kiszemelt alanya... több»

A Following kicsit kilóg a sorból Nolan filmjei között, de szerintem egy remekmű. Kevés pénzből készült, ismeretlen színészekkel (akik több hírnevet érdemelnek) és fekete-fehérben forgatták, ami nem puszta művészkedés, valóban emeli a hatást. A végső rádöbbenést pedig az ember még jó ideig nem felejti el.
#5

91 Eredet  (2010)

(325) (33)

akció | kaland | sci-fi | thriller

HBO Max

Cobb (Leonardo DiCaprio) a legnagyobb tolvajok egyike, aki arra specializálódott, hogy egy különleges álommegosztó technológia segítségével mások álmaiba lopódzon be, és olyan... több»

Az Eredet egy rendkívül ambíciózus, látványos, eredeti, elgondolkodtató és maradandó film. Sokadjára sem lehet megunni és újra meg újra fel lehet fedezni benne valamit, amit addig nem vettünk észre.
#4

90 Csillagok között  (2014)

(263) (35)

dráma | kaland | sci-fi

HBO Max | TV-ben (Sport1, csütörtök 01:33)

A Föld órája a végéhez közeledik, az emberiség lassan feléli minden tartalékát. A civilizációnak fel kell készülnie a pusztulásra. Azonban nem mindenki hajlandó belenyugodni... több»

Az Interstellar volt eddigi életem legnagyobb moziélménye. Az első perctől kezdve magával ragadott és onnan kezdve egy olyan utazáson vezetett végig, ami még nagyon sokáig bennem maradt.
#3

90 A tökéletes trükk  (2006)

(156) (21)

dráma | misztikus | sci-fi | thriller

HBO Max

A két bűvész, az elegáns Robert Angier és a zseniális Alfred Borden a XX. század Londonjának legünnepeltebb varázslói. A múltban barátok voltak, de egy baleset tönkreteszi... több»

Talán néhányan nem éreznek hasonlóan, de én teljesen megdöbbentem a Tökéletes Trükk-ön. Kevés film érintett még meg ennyire. Akárhogy próbálkozok, nem tudok benne hibát találni.
#2

91 A sötét lovag  (2008)

(213) (51)

akció | dráma | krimi | thriller

Netflix

Batman (Christian Bale) minden erejével igyekszik megtisztítani Gotham Cityt a bűnözőktől. Ebben a város rendőrfelügyelője (Gary Oldman), és újonnan kinevezett ügyésze (Aaron... több»

A Sötét Lovag szerény véleményem szerint minden idők legjobb képregényfilmje. A hatásához hozzájárul, hogy tiszteli az eredeti képregényeket. Heath Ledger-t nem lehet eleget dicsérni, de nem csak ő viszi a filmet, minden tökéletesen összeáll egy komoly végkifejlethez.
#1

89 Mementó  (2000)

(67) (21)

misztikus | thriller

Leonard Shelby minden áron meg akarja találni azt, aki megerőszakolta és megölte a feleségét. Azonban gyógyíthatatlan betegsége miatt nem képes friss élményeket tárolni a... több»

A Mementó Nolan első aránylag nagy költségvetésű filmje, amivel hihetetlenül nagyot alkotott. A nem-lineáris történetvezetés, Guy Pearce alakítása és a végső konklúzió összeáll az egyik legjobb és legelgondolkodtatóbb filmmé, amit valaha készítettek.