Ez a 15 film arcátlanul lemásolta a Die Hard-formulát

A '80-as és '90-es években az akciófilmek műfaja mindenek felett uralkodott a mozipénztáraknál, beleértve a jó ízlést is. A zsoldos katonáktól kezdve az önbíráskodókon át a terminátorokig minden hónapban egy új, tesztoszterontól fűtött keményfiú jelent meg a filmvásznon, aki a gonosz ellen szállt harcba.

Ironikus módon azonban ennek az időszaknak a legikonikusabb celluloidhőse nem rendelkezett olyan hullámzó izmokkal, szögletes állkapoccsal vagy akár dús hajjal, mint kortársai. Ehelyett a műfaj legnagyobb rosszfiúja nem más volt, mint John McClane, a megfáradt New York-i rendőr, akit Bruce Willis alakított tökéletesen az 1988-as Die Hard/Drágán add az életed! című filmben.

McClane nem volt külföldi utcai harcos, mint Jean-Claude Van Damme, nem volt világklasszis testépítő, mint Arnold Schwarzenegger, vagy egy rakás rángatózó izom, mint Sylvester Stallone. Üdítő módon olyan volt, mint mi mindannyian: problémái voltak a feleségével, és a gonosztevők szétrúgták a seggét. Nem voltál benne biztos, hogy egyáltalán megéri-e a stáblista végét. Ez az átélhető hős emelte a Die Hardot a kor tipikus akciófilmjei fölé, és tette lehetővé, hogy filmes jelenséggé váljon.

A történet egyszerű volt: a fegyvertelen McClane kénytelen egyedül átverekedni magát egy szűkös Los Angeles-i irodaházon, amelyet terroristák leptek el. Ő az egyetlen ember odabent, aki képes megállítani őket. Ő a New Jersey-i Plainfield James Bondja. 

Miután a film 1988-ban megdöntötte a mozipénztárakat, végtelen számú Die Hard-klón érkezett a mozikba, hogy megpróbálják újraalkotni a varázslatot. Még az eredeti film is számos folytatást hozott, amelyek sosem sikerültek igazán jól. Most, a film megjelenésének 25. évfordulóján visszatekintünk 15 filmre, amelyek lemásolták a Die Hard formuláját.

#15

akció | politikai | thriller

Mike Banning (Gerard Butler) visszavonult titkosügynök, de amikor az elnök (Aaron Eckhart) és családja élete veszélybe kerül, úgy érzi, újra szolgálatba kell állnia. A... több»

A Die Hard forgatókönyv használata: Egy kegyvesztett titkosszolgálati ügynöknek meg kell mentenie az elnököt a Fehér Ház elleni terrortámadástól. / John McClane helyettesítője: Mike Banning (Gerard Butler) / Az egyik legutóbbi Die Hard-klón, a Támadás a Fehér Ház ellen, történetesen az egyik legpiszkosabb is. Persze Gerard Butler karaktere ugyanolyan fásult, elégedetlenkedő modorral rendelkezik, mint John McClane, de nincs meg benne az a szellemesség és báj, amit Willis hozott a szerepbe. Ahelyett, hogy egy szerethető örökmozgó lenne, Butler nem több, mint John McClone - egy gyenge, humortalan szélhámos, akinek a sorsa nem is érdekel minket, amint elkezdenek repülni a golyók. Bár a film mögött álló emberek jól eltalálták az akció és a terrorizmus szemszögét, a filmet valószínűleg a megtekintése után egy órán belül elfelejtjük. Sokkal jobban jársz, ha idén századszorra is megnézed a Die Hard régi, kopott VHS-kópiáját, minthogy végigüld ezt a kétórás unalmat.
#14

72 Dredd  (2012)

(25) (7)

akció | krimi | sci-fi | szatíra

A Dredd bíró filmes adaptációja egy lidércnyomásos disztópia. A világban tombol a bűnözés, a bíróké a feladat, hogy igazságot szolgáltassanak, Dredd pedig nem válogat a... több»

A Die Hard forgatókönyv használata: Egy futurisztikus rendfenntartónak egy 200 emeletes toronyházban kell átverekednie magát, hogy megállítson egy bűnszervezetet. /John McClane helyettesítője: Dredd bíró (Karl Urban) / Egy olyan évben, amikor A bosszúállók és A sötét lovag kolosszális kasszasikerek lettek, mi szilárdan kitartunk azon véleményünk mellett, hogy 2012 legszórakoztatóbb képregényfilmje a Dredd volt. Mégis, ahogy néztük a vásznon kibontakozó zűrzavart, nem tudtuk megállni, hogy ne érezzük úgy, hogy mindezt már láttuk korábban. Aztán rájöttünk, hogy mi rágta végig a lelkünket: A Dredd teljesen elrontja a Die Hard formuláját. A filmben Dredd bíró egy antiszociális rendfenntartó ügynök, aki egy halálos bűnszervezet ellen kénytelen harcolni egy baljóslatú, magasföldszintes erődítményben. A zárt környezet fokozza a film feszültségét, ahogy Dredd átrobog az ellenségek számtalan emeletén, akárcsak John McClane évtizedekkel korábban. A listán szereplő legtöbb filmmel ellentétben azonban a Dredd eléggé másképp csinálja, hogy kitűnjön a többi közül, miközben teljesen eltalálja az ismerős elemeket. Mindkét film kemény, durva és véres, és mindkettő új mércét állított fel az amerikai akciófilmek számára. Ami a rip-offokat illeti, a Dredd valóban jól használja a formulát.
#13

akció | sci-fi | thriller

2079, Washington. Snow (Guy Pearce) ügynököt, aki hajdanán a CIA-nek dolgozott, letartóztatják gyilkosság vádjával, s bár ártatlan, pillanatok alatt harminc év börtönre... több»

A Die Hard forgatókönyv használata: Egy kegyvesztett kormányügynöknek meg kell mentenie az elnök lányát egy rabok által elözönlött orbitális börtönből. / John McClane helyettesítője: Marion Snow (Guy Pearce) / A Lockoutot megjelenése óta a fanyalgó internetes bloggerek szeretettel "Die Hard az űrben" néven emlegetik, és nem véletlenül. A film középpontjában egy újabb kegyvesztett hős áll, akit azért hívtak be, hogy megmentse az elnök lányát egy rabokkal elárasztott űrbörtönből. Egy magányos hős egy sereg vérgőzös gazember ellen. Milyen eredeti.  Persze modern akciófilm lévén a Lockout is tele van olcsó CGI-vel és hagymahéjvékony forgatókönyvvel, de Guy Pearce alakítása szeretetteljes tisztelgés a 25 évvel ezelőtti Willis előtt. Fáradt és gúnyos, és van benne egy csipetnyi sebezhetőség, ami életre kelti a karaktert. Sajnos minden más körülötte nem tud felülemelkedni azon, hogy egy sokkal jobb film szűkszavú változata legyen.
#12

70 A pláza ásza  (2009)

(23) (6)

akció | családi | krimi | vígjáték

TV-ben (Sony Movie Channel, csütörtök 01:33)

Paul Blart kívülről egyszerű, kissé elhízott biztonsági őrnek tűnik egy bevásárló központban. Az átlagos külső azonban meleg és bátor szívet takar. Paul egyetlen vágya,... több»

A Die Hard forgatókönyv használata: Egy középkorú biztonsági őrnek kell megállítania egy bandát, amely egy bevásárlóközpontot szállt meg. / John McClane helyettesítője: Paul Blart (Kevin James) / Nos, ez az. A Die Hard koncepciója itt ugrott teljesen át a ló túloldalára. A pláza ásza alapvető cselekménye, miszerint egy valószínűtlen hős egyedül leszámol egy bűnözői csoporttal, egy egyedülállóan vicces Kevin Jamesszel fűszerezi meg a Die Hard-formulát. Ahelyett, hogy John McClane hősiességét idézné, Blart aligha tud annyi bájt felmutatni, hogy a Die Hard második számú bérgyilkosának karizmájával találkozzon. Valójában az egyetlen közös vonás a két filmben Reginald VelJohnson és James dereka.
#11

58 Kígyók a fedélzeten  (2006)

(12) (10)

akció | krimi | thriller

Sean (Nathan Phillips) épp Hawaii kirándulását tölti, amikor terepbiciklizés közben egy brutális gyilkosság szemtanúja lesz. Végignézni, amint Eddie Kim () kivégzi Los Angeles... több»

A Die Hard forgatókönyv használata: Egy FBI-ügynöknek egy repülőgépen egy csoport kígyóval kell megküzdenie, akiket azért szabadítottak el, hogy megöljék a tárgyalás tanúját. / John McClane helyettesítője: Neville Flynn ügynök (Samuel L. Jackson) / A Kígyók a fedélzeten a Die Hard által híressé tett visszafogott akciójeleneteket és végtelen egysorosokat hüllőszerű csavarral fűszerezi. Itt Samuel L. Jackson egy FBI-ügynököt alakít, akinek egy mérges kígyókkal teli repülőgéppel kell felvennie a harcot, amelyet egy bűnszervezet engedett szabadon, hogy elhallgattassa egy maffiaper tanúját. A Kígyók... egy kicsit több horrorral egészíti ki az eredeti Die Hard-formulát, de nehéz figyelmen kívül hagyni, hogy ez a film mennyire követi McClane-t, különösen, ha a mocskos szájú szónoklatokról van szó.
#10

81 Az elnök különgépe  (1997)

(10) (11)

akció | dráma | politikai | thriller

Disney+

Az elnök különgépét, az Air Force One-t orosz terroristák térítik el, akik vezetőjük, Radek tábornok szabadon bocsátását kérik. Ha a követeléseiket nem teljesítik,... több»

A Die Hard forgatókönyv használata: Az elnök kénytelen harcolni egy terroristacsoporttal, akik elfoglalták az Air Force One-t. / John McClane helyettesítője: James Marshall (Harrison Ford) amerikai elnök. / Az elnök különgépe felpörgette az akciót azzal, hogy Harrison Ford John McClane-jét az Egyesült Államok elnökévé tette, és a film cselekményének nagy részét a címadó repülőgépre helyezte, nem pedig egy irodaházra. A film szűkös és izgalmas, hiszen James Marshall elnöknek az a feladata, hogy szétrúgja egy csapat szovjet terrorista seggét, akik úgy elfoglalták a gépet, hogy Bruce Willis is elpirulna. Nem gyakran fordul elő, hogy egy olyan filmet támogatunk, amelyet ennyire nyilvánvalóan egy korábbi film ihletett, mint ez, de Az elnök különgépe annyira tesztoszteron-csöpögtető szórakozás, hogy megengedi. Persze bőkezűen kölcsönöz a Die Hard mintájából, de még így is megállja a helyét, mint a '90-es évek akciófilmjének nagyszerű példája. 
#9

85 A szikla  (1996)

(32) (9)

akció | kaland | thriller

Disney+

Francis Hummel (Ed Harris) tábornok mindenre képes az embereiért, és neheztel a kormányra a cserbenhagyott, elesett katonák miatt. Csalódottságában és bosszúra éhesen... több»

A Die Hard forgatókönyv használata: Egy valószínűtlen párosnak kell átverekednie magát Alcatrazban, miután terroristák elfoglalják a szigetet. / John McClane helyettesítői: John Patrick Mason kapitány (Sean Connery), Dr. Stanley Goodspeed (Nicolas Cage). / Részben Die Hard: A szikla című filmben a szálegyenes Sean Connery és a legendás őrült Nicolas Cage össze nem illő párosa egy csapat terrorista (megint a terroristák!) ellen száll szembe, akik átvették az irányítást Alcatraz felett, és megpróbálják San Franciscót biológiai anyaggal felrobbantani. Mint már annyiszor láttuk, fegyverhiányos hőseink kénytelenek egy kisebb hadsereggel megküzdeni az eltérített erődítmény szűkös helyiségeiben. A szikla felpörgeti a decibelszintet, és Michael Bay jóvoltából fülsiketítő akció örvényét szabadítja el. Ez a szerző egyik legjobb filmje, amiért reméljük, soha nem kér bocsánatot.
#8

30 Felhőkarcoló  (1996)

(3)

akció | thriller

Los Angeles felhőkarcolói között összetűzésbe keveredik túszok egy csoportja az FBI-jal és egyéb szervezetekkel. Az eset megoldása azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek... több»

A Die Hard forgatókönyv használata: Ez valójában egy az egyben Die Hard csak mellekkel. / John McClane helyettesítője: Carrie Wink (Anna Nicole Smith) / Anna Nicole Smith lapos alakításával és a direkt videóra készült költségvetésével a Felhőkarcoló a '90-es évek VHS-piacának elveszett relikviája kellene, hogy legyen; mivel azonban szinte lövésről lövésre lemásolta a Die Hardot, visszahozzuk a túlvilágról. A filmben Smith Carrie Winket, egy helikopterpilótát alakít, aki valahogyan belekeveredik a terroristák elleni harcba, akik beszivárogtak egy Los Angeles-i felhőkarcolóba. A Felhőkarcoló nem finomkodik, és hivalkodik a rip-off státuszával. A helyszín, a cselekmény, sőt még néhány akciójelenet is szemérmetlenül az eredetiből lett átemelve, csak éppen a báj nélkül. Azt mondanánk, hogy ez a legrosszabb film, amit a Die Hard másolatok érája valaha is produkált...
#7

63 Kockázati tényező  (1995)

(1) (1)

akció | krimi | thriller | vígjáték

Az akcióhős szupersztár Jet Li visszatér, hogy bosszút álljon! Miután nem sikerül megmenteni feleségét a gonosz "Doktortól", Kit Li (Jet Li) a híres színész, Frankie Lane... több»

A Die Hard forgatókönyv használata: Egy kegyvesztett volt rendőrtiszt harcol egy terroristacsoport ellen, akik ékszereket akarnak rabolni egy szállodából. / John McClane helyettesítője: Kit Li (Jet Li) / Kevés agresszívebben amerikai film van, mint a Die Hard. Pimasz, trágár, áthatóan erőszakos, és egy magányos hős vezérli, aki megmenti a helyzetet (fekete barátja segítségével, de általában McClane-é az összes dicsőség). A film minden képkockáján végigvonuló piros, fehér és kék szín azonban nem akadályozta meg a kínai akciófilmet, a Kockázati tényezőt abban, hogy szinte ütemről ütemre, szinte a szatíra szintjére átvegye. A film főszereplője Jet Li egy volt rendőrtiszt, aki most kaszkadőrként dolgozik, miután felesége és gyermeke véletlen halála miatt nyugdíjba kényszerült. De újra akcióba lendül, amikor orosz terroristák - a '90-es években még a kínaiak is az oroszokat használták gonosztevőként - betörnek egy szállodába, hogy ritka ékszereket lopjanak.
#6

87 Hirtelen halál  (1995)

(3)

akció | krimi | thriller

A Stanley Kupa jéghoki döntőn 17 ezer néző őrjöng az arénában. A rangos eseményen megjelenik az Egyesült Államok alelnöke is. Ám senki sem sejti, hogy a meccsel egy időben egy... több»

A Die Hard forgatókönyv használata: Egy kegyvesztett tűzoltónak az NHL-döntő idején a Pittsburgh Civic Arénát elfoglaló terroristákkal kell megküzdenie./John McClane helyettesítője: Darren McCord (Jean-Claude Van Damme) / A '90-es években mintha minden hónapban megjelent volna egy Die Hard-klón, és 1995-ben az egyik legdurvább másolás került a mozikba:a Hirtelen halál. Ezúttal JCVD játszotta a kegyvesztett hőst, aki a Pittsburgh-i Civic Aréna szűkös termeiben próbálta jóvátenni a hibáit és megmenteni a helyzetet az NHL-döntő idején. A Hirtelen halál egy kartonpapírból készült cselekményt, langyos speciális effekteket és egy karónál is merevebb színészi játékot kínál. De a film mentségére szóljon, hogy van egy meglehetősen szürreális harcjelenet Van Damme és egy pingvinjelmezt viselő női terrorista között. Kevés bukás mondhatja el magáról ezt.  
#5

akció | kaland | thriller

Gabriel „Gabe” Walker (Sylvester Stallone) gyakorlott sziklamászó és életmentő, aki menyasszonyával éli békés életét. Minden egy csapásra megváltozik, amikor egyik barátja... több»

A Die Hard forgatókönyv használata: Egy kegyvesztett hegymászó kalauz leszámol egy csapat terroristával egy hegyen. / John McClane helyettesítője: Gabe Walker (Sylvester Stallone). / Egy másik filmben, ahol egy kegyvesztett hősnek egyedül kell leszámolnia egy csapat terroristával, a Cliffhanger a Die Hard kulcselemeit veszi át, és egy hegy tetejére helyezi át. Sylvester Stallone nem tudja Bruce Willis örökmozgó karizmáját felmutatni, de Gabe Walker karakterét elég pátoszosan alakítja ahhoz, hogy ne csak egy újabb langyos hasonmás legyen.
#4

73 Az 57-es utas  (1992)

(7)

akció | krimi | thriller

Charles Rane (Bruce Payne), a világ egyik legveszedelmesebb bűnözője az FBI kíséretében az 57-es járat utasa, akárcsak John Cutter (Wesley Snipes) antiterrorista szakértő, aki... több»

A Die Hard forgatókönyv használata: Egy volt zsarunak repülőgép-eltérítő terroristák csoportjával kell megküzdenie. / John McClane helyettesítője: John Cutter (Wesley Snipes). / Az 57-es utasban Wesley Snipes egy John Cutter nevű volt rendőrtisztet alakít, aki elhunyt felesége feletti gyászának érzelmi terheivel küzd. Amikor terroristák átveszik az irányítást a repülőgép felett, amelyen ő is utazik, kénytelen visszavágni. A Die Harddal ellentétben az 57-es utas teljesen unalmas cselekményt és direkt videós rendezést kínál, ami messze elmarad attól, amit John McTiernan a Die Hardban nyújtott. Az egyetlen pozitívum Snipes és a terroristát, Charles Rayne-t alakító Bruce Payne alakítása.
#3

64 Úszó erőd  (1992)

(8) (12)

akció | thriller

HBO Max | TV-ben (Cinemax, csütörtök 01:33)

Casey Ryback (Steven Seagal alakítja), a USS Missouri csatahajó szakácsa, akinek titkos múltja van: a férfi egykoron Vietnamban és a Közel-Keleten is harcolt. Amikor terroristák... több»

A Die Hard forgatókönyv használata: A zsoldosok átveszik az irányítást egy csatahajó felett. / John McClane helyettesítője: Casey Ryback (Steven Seagal) / Kifejezetten tragikus, hogy a mai gyerekek Steven Seagal legendája nélkül nőnek fel. Az 1992-es Úszó erőd című filmben a buddhista bunyós az egyik legkézenfekvőbb, mégis alaposan szórakoztató Die Hard-koppintást adta a világnak. Itt Casey Rybacket alakítja, egy tengerésztisztet, akit aljas felettese, Gary Busey által mániákus magabiztossággal játszott aljas felettese parancsára szakácsnak minősítettek. Amikor egy csapat zsoldos átveszi az irányítást a hajó felett, Seagalra hárul a feladat, hogy megmentse tengerésztársai és egy Playboy Playmate életét, aki szintén a fedélzeten van. Itt is névtelen zsoldosok a gonosztevők, és Seagal brutálisan végez velük a hajó szűkös helyiségeiben. Ennek a sikeres képletnek a lemásolása indította be Steven Seagal karrierjét, és ezzel megnyitotta az utat számtalan Die Hard-szerű akciófilm előtt, amelyek az évek során következtek.  
#2

akció | dráma | thriller

Luis Calí, egy dél-amerikai drogbáró fia, túszok hulláit hagyva maga mögött, repülőgéppel az Egyesült Államokba tart, hogy kiszabadítsa apját. Eközben a diákok élik... több»

A Die Hard forgatókönyv használata: A diákok visszavágnak, amikor a kizárólag férfiakból álló bentlakásos iskolájukat terroristák szállják meg. / John McClane helyettesítője: William Tepper (Sean Astin) / Amikor egy csapat gyerek, akik géppisztollyal hadonásznak egy iskolában, még Hollywood túlmozgásos képzeletének terméke volt, a Toy Soldiers/ A terror iskolája a mozikba került, és a világnak megadta a legdurvább prepubertáskori Die Hard-utánzatot. A film főszereplői a későbbi geek ikonok, Sean Astin (A Gyűrűk Ura) és Wil Wheaton (Star Trek: A következő generáció), a film középpontjában pedig egy csapat terrorista áll, akik elfoglalnak egy tinédzser bentlakásos iskolát, és a diákoknak kell visszavágniuk. A Die Hard éles dialógusai, emlékezetes karakterei és kifinomult díszletei nélkül A terror iskolája az a fajta film, amit már elfelejtettél, mielőtt a VHS-kazetta kikerült volna a lejátszóból.
#1

86 Reszkessetek, betörők!  (1990)

(102) (95)

családi | vígjáték

Disney+ | Netflix | TV-ben (Mozi+, csütörtök 01:33)

Az igazi bajkeverő Kevin (Macaulay Culkin) egy kissé szétszórt családban él: a hamisítatlan, párizsi vakációra készülők szülők ugyanis otthon felejtik fiukat, amire már csak... több»

A Die Hard forgatókönyv használata: Egy nyolcéves fiúnak egy bűnözőpárossal kell megküzdenie, akik megpróbálnak betörni a házába. / John McClane helyettesítője: Kevin McCallister (Macaulay Culkin) / Ha eddig nem gondoltál arra, hogy a Reszkessetek,betörők! nem más, mint egy mocskos Die Hard-klón, akkor készülj fel, hogy elszáll az agyad. Gondolj bele: Mindkét film karácsonykor játszódik, főszereplője egy okoskodó főhős, és ugyanaz a hős egy csapat bűnözőt intéz el egy hétköznapi tárgyakból rögtönzött arzenállal, egyetlen épület klausztrofóbiás keretei között. Ráadásul mindkettőnek számos folytatása született, amelyek fokozatosan egyre rosszabbak lettek.  Most, hogy a titkos tudás birtokában vagy, menj, és nézz meg egy dupla filmet, és emlékeztesd magad arra, hogy a klónok a legvalószínűtlenebb helyeken is megjelennek. Legközelebb elmagyarázzuk, hogy a Tommy Boy nem más, mint a Hamlet alacsony színvonalú adaptációja.