88 Ébredések  (1990)

Popeye, Jó reggelt, Vietnam!, Holt költők társasága, Jumanji, Flubber - A szórakozott professzor, Good Will Hunting és még sorolhatnánk. Robin Williams a mozitörténelem egyik legnagyobb nevettetője volt, aki ugyanakkor otthonosan mozgott a komolyabb hangulatú és témájú filmekben is. Karrierje során számos jelölést és díjat kapott, Oscarra négyszer jelölték, ebből egyszer meg is kapta, de Golden Globe díjból hatot is bezsebelt. Sajnos betegsége és magánéleti problémái miatt túl korán távozott az élők sorából. A színész viszont még ezt megelőzően egy rajongói kérdezz-felelek során elárulta, hogy mind közül melyik az ő abszolút kedvenc alakítása.

Amikor megkérdezték tőle, hogy ő melyik szerepét tartja a legjobbnak, elég meglepő választ adott. Annyi remek komédia és az Oscar-díjat jelentő Good Will Hunting mellett valami egészen mást említett meg. Méghozzá az 1990-ben bemutatott drámát, az Ébredéseket.

A film egy kutatóorvosról szól, aki egy kórház pszichiátriai osztályán dolgozik. Betegei egy súlyos agyvelőgyulladás miatt többnyire már gyerekkoruk óta csak vegetálnak, de az orvos meg van róla győződve, hogy képes lehet kihozni őket ebből az állapotból, ezért kísérletekbe kezd. A történet alapja Dr. Oliver Sacks azonos című regénye volt, amelyben saját kórházi élményeit írta le.

Robin Williams saját bevallása szerint ez volt egész pályafutása legjobb szerepe. Nem csak azért, mert alkalma nyílt így találkozni Dr. Oliver Sacks-szal is, de emellett ez a film keltette fel érdeklődését az emberi viselkedés tanulmányozása iránt is.