Fűrész: Mind a 10 film rangsorolva a hazai nézők szerint, a Fűrész X-ről is megvan a véleménye a magyar mozizóknak

Bár a Fűrész-sorozat közel 20 év alatt tíz film megjelenése után veszített kissé fényéből, a horrorrajongók számára továbbra is remek bulifranchise maradt.

A nagy átfogó történet egyre inkább zavarosá vált az idős (és a sorozat közepén konkrétan halott!) antagonista munkájának életben tartása érdekében. Az eredetileg Tobin Bell által játszott sorozatgyilkos, Jigsaw/John Kramer, aki halálos áldozatokat követelő, gyilkos játékokkal próbálta rávenni foglyait, hogy átértékeljék az életüket. 

Ebből az egyszerű premisszából kiindulva azonban a sorozat hamarosan óriásira duzzadt és igen összetetté vált. Kramer a harmadik részben meghalt, megnyitva az utat egy új Jigsaw, Mark Hoffman (Costas Mandylor) előtt, aki sosem vette fel igazán rendesen a köpenyt.

Útközben családtagok, ellenségek, barátok és pártfogoltak is bemutatkoznak, meglepően sűrű Fűrész családfát alkotva.

Stilisztikailag számos fix elem fut végig a sorozaton: Az ikonikus "Hello Zepp" főcímzene, amely a filmek számos fordulatos befejezése során szólal meg; bábok; véres csapdák és fergeteges klipvágás. Mégis minden film egy kicsit kiforgatja a formulát, hogy a dolgok frissek maradjanak.

A sorozat sosem volt a kritikusok kedvence, a Rotten Tomatoes-on a legjobbra értékelt rész is csupán  50%-os, de a műfaj rajongóit eléggé magával ragadta ahhoz, hogy egymás után szülessenek az új részek, köszönhetően az olcsó költségvetésből elővarázsolt, meglepő kasszasikereknek.

!!! Figyelem: a Fűrész X. kivételével minden film leírása SPOILEREKET tartalmaz!!!

#10

horror | krimi | misztikus | thriller

Telekom TVGO

A Fűrész franchise rebootjának főszereplője három férfi, egy egykori rendőr (Samuel L. Jackson), egy nyomozó, Ezekiel Banks (Chris Rock) és egy zöldfülű zsaru (Max Minghella),... több»

Egy csak Hollywoodban létező történetben Chris Rock azt mondja, hogy egy esküvőn találkozott a Lionsgate vezetőjével, aki felvetette neki a saját Fűrész-filmjét, és ebből a véletlen találkozásból született meg a Spirál. A Jigsaw-gyilkosságoktól elágazó új mitológiát elindító filmben rengeteg játék és gore van, de néhány új csavarral (a bábu ezúttal egy disznó! az ijesztő hang más hangmagasságú!), amelyek frissen tartják a dolgokat. De végül az erős színészi játék emeli az ügyet, Rock problémás nyomozója a középpontban a Max Minghella, Marisol Nichols és Samuel L. Jackson által játszott mellékszereplők sora mellett. Rock némi könnyedséget és humort visz a szerepébe - könnyen a legjobban kidolgozott a sorozatban magán John Krameren kívül. Bousman visszatér a rendezéshez, arany, zöld, vörös és kék színekkel áztatja a felvételeket, és még több textúrát és mélységet ad a negyedik részhez. A frissítések ellenére még mindig vannak mocskos csapdák, a csúcspontok közé tartozik a nyitójelenet nyelvsérülése és egy másik, amelyben lassan leváló ujjakat láthatunk. Végső soron a Spirál egy nagyszerű hely az újoncok számára, hogy felugorjanak a franchise vonatra, amely kielégíti a gorehoundokat is.
#9

62 Fűrész: Újra játékban  (2017)

(33) (11)

horror | misztikus | thriller

Tíz év telt el a hírhedt sorozatgyilkos, John Kramer (Tobin Bell) halála óta. A módszeres kegyetlenségéről elhíresült Fűrész azonban újra rettegésben tartja a város lakóit:... több»

A Jigsaw-t (a film eredeti címe) a sorozat puha rebootjaként harangozták be, hét évvel az előző rész után. Bár a befejező csavar ismét belekontárkodott a bonyolult idősíkba, kielégítő volt látni egy (kissé) fiatalabb Kramert az első kalandjában. Eközben a pajtahelyszín kellemes változatosságot jelentett a szokásos #rosszemberek csapdába ejtéséhez, akiket egyenként, mezőgazdasági eszközökkel lehetett elintézni. A Spierig testvérek rendezőpárosa ambiciózus energiát és tiszta megjelenést visz a franchise-ba, egy valóban klausztrofóbiás díszlettől kezdve egy gabonasilóban játszódó jeleneten át egészen a finomabb részletekig, mint például egy trailerbe illő felvétel a kocogóról, aki egy holttest mellett fut el, amit rajta kívül mindenki lát. Míg az utolsó néhány jelenet kiszámíthatóan izzasztóan találja meg az új Jigsaw-másoló motivációját, az utolsó jelenet undorító élvezet, ahogy egy nyomozó fejét lézerek vágják szét, mielőtt egy zúzós vágás a stáblistára dob ki minket. Egyformán undorító és szórakoztató, ami minden Fűrész film alapvetése.
#8

68 Fűrész 6.  (2009)

(12) (10)

horror | misztikus | thriller

Strahm ügynök halála után Hoffman lesz Jigsaw hagyatékának egyetlen örököse, de ahogy az FBI nyomozass egyre inkább szorítja a nyaka körül a hurkot, újra be kell indítania a... több»

A Fűrész VI még mindig szörnyű, mint mindig, de a tökéletes kérdést tette fel: Mi lenne, ha a játékra kényszerített emberek egy aljas biztosítótársaságnál dolgoznának, és egy elhagyatott állatkertben tépnék szét őket? A szórakoztató helyszínnel és a karakterekkel, akiknek a megölése mögé a közönség is be tudott állni, olyan showman-hangulatot kapott, ami a negyedik és ötödik részből hiányzott. A sorozat szerkesztője, Kevin Greuter rendezte ezt a fejezetet, ami talán jobb tempót és összképet adott neki, mint a gyenge elődöknek, és a csapdák is elég kreatívak. A halálos körhinta kegyetlen funhouse-gagjétől kezdve az oxigénnel, gőzzel és savval kapcsolatos ügyes szituációkig, van egyfajta találékonyság, ami folytatja a koromfekete humort. A kielégítő végkifejlettel, amelyben Hoffman szembesül a sorozat kedvenc csapdájával, a Fűrész VI egy csúnya kis csúcspont.
#7

69 Fűrész 4.  (2007)

(20) (13)

horror | misztikus | thriller

Netflix

Bár az ördögi sorozatgyilkos, Jigsaw és kegyence, Amanda nincsenek többé az élők sorába, ördögi játékaiknak koránt sem szakadt vége. A két tapasztalt nyomozó, akiket Hoffman... több»

Az idővonalak bonyolódnak a Fűrész IV-ben, mivel kiderül, hogy a kulcsfontosságú játék egy időben játszódik a Fűrész III-mal, kivéve az intrót, amelyek Jigsaw utódjának, Hoffmannak a megkoronázását mutatják be. Sajnos a tempó és a csapdák kissé vontatottnak tűnnek Bousman harmadik alkalommal a rendezői szék mögött már nem olyan friss. A fogaskerekek és a korlátok, amelyekből a végtelen számú áldozat megpróbál kiszabadulni, kezdenek összemosódni a sorozat korábbi eszkalációival, leszámítva egy skalpoló széket és egy késes arcberendezést, amelyek....pontosan azok, aminek hangzanak. Hiányoznak azok a szikrák, amelyek a jobb részeket magával ragadóvá teszik, a negyedik fejezet többnyire hatékonyan kövezi ki az utat a sorozat további részei számára.
#6

horror | misztikus

A Fűrész-franchise hetedik részében Jigsaw 'játékszereit' egyedülálló és páratlanul brutális módon használják fel. A Fűrész 3D veszélyes küzdelmet mutat be Jigsaw... több»

A Hoffman-saga utolsó filmje, a Fűrész 3D szétesik, mint elődeinek diszkont változata, bár néhány ügyes gyilkossággal azért még megjutalmaz minket, hogy rászántuk az időnket. A játékban egy férfiről van szó, aki hamisan állítja, hogy megmenekült Jigsaw csapdáiból, és kénytelen megfizetni arroganciájáért, hogy megmentse a feleségét. A rajongók kiszolgálása az első fejezetből ismert Cary Elwes által alakított Lawrence Gordon visszatérésével érkezik, aki végül ugyanabba a fűrésszel-láncolt helyzetbe sodorja Hoffmant, amivel ő is szembesült. A film hátralévő része FBI-macska-egér játék, amelyet időnként szolid csapdák szakítanak meg, köztük egy vad, ragasztóval teli garázsjelenet, egy csodálatos nyitány, amelyben két férfi egy nőért küzd fényes nappal, és egy tehén alakú sütő. Az egész vad és értelmetlen, és inkább hasonlít a Syfy Fűrész filmjének közelítésére, mint az igazira.
#5

72 Fűrész 5.  (2008)

(15) (9)

horror | misztikus | thriller

A híres-hírhedt horrorfilm sorozat, a Fűrész immár ötödik darabjához ért. A mesteri sorozatgyilkos, Jigsaw örökségét egyetlen túlélő folytatja csak, Hoffmann, akinek nincs... több»

A Fűrész V több szálon kötődik össze, mint egy átlagos szappanopera, és messze eltávolodik a franchise eredetétől, mélyen belemerülve Hoffman pszichéjébe, aki megpróbálja elrejteni kilétét a világ, különösen a szívós Peter Strahm ügynök (Scott Patterson) elől. Bár Mandylor játssza a pszichopatát, Bellhez képest érezhető a karizmájának hiánya, különösen, amikor a közönség elkezd szurkolni Strahmnak, hogy állítsa bíróság elé Hoffmant, hogy a film véget érjen. Vannak azonban vicces csapdák, amelyek feldobják az egyébként unalmas ügyet, kezdve az első jelenetben látható ingapengétől, amely egy '80-as évekbeli gore befejezéshez vezet, egészen a zárójelenetig, amely Strahmot olyan hatásosan sújtja le, mint a Star Wars szemétpréselője. Csak a teljességre törekvőknek ajánljuk, a legjobb, ha ezt a filmet a legfontosabb csapdákat tartalmazó YouTube-szupervágásként élvezhetjük.
#4

75 Fűrész 3.  (2006)

(18) (13)

horror | misztikus | thriller

Netflix

Minden idők legkegyetlenebb sorozatgyilkosa ezúttal tanítványával együtt szemel ki újabb áldozatot. Az ártatlan doktornő Dr. Lynn Denlon (Bahar Soomekh) az esti műszak után... több»

A Fűrész III az utolsó olyan rész, ahol a karakterek ívei nem váltak teljesen kuszává. Szerencsére Bousman ismét a kamera mögött áll, és a játékokkal még bátrabb lett. A legendásan undorító bordatörő szerkezettől kezdve az élve lefagyasztott nőn át a disznóbélbe fulladó férfiig és a közte lévő rengeteg gore-ig, az "ó, basszus" pillanatok határozottan emelkedettek. A cselekményt tekintve Kramer életben tart egy orvost (Bahar Soomekh), akit elrabol a Shawnee Smith által alakított Amanda, folytatva, mint Jigsaw tanítványa, aki ironikus módon nem tud az ő szabályai szerint játszani. Ezzel párhuzamosan egy kétségbeesett apa (Angus Macfadyen) halálos játékot játszik, hogy kiűzze szívéből a bosszút. Ha túl sokat gondolkodunk az összes "leckén", amit tanítanak, vagy a szereplők kapcsolatain és motivációin, az agyunk ugyanúgy megsérülhet, mint a Fordított Szőrcsapda, így a legjobb, ha csak elmerülünk a rengeteg gusztustalanságban és nem teszünk fel túl sok kérdést.
#3

68 Fűrész X.  (2023)

(17) (13)

dráma | horror | krimi | misztikus | thriller

John Kramer visszatér a Fűrész-sorozat eddigi legizgalmasabb, legújabb részében. Kirakós ezúttal egy mélyen személyes és eddig nem ismertetett játékot mutat be. A film az első... több»

A franchise tizedik filmje az első és a második film között játszódik és John Kramer történetét villantja fel. Egy mexikói rákgyógyító csodakezelés reményében kifosztva találja magát, és bosszút esküszik az ál-orvosokon. Bár a cselekménynek egy percig tart, mire nagy sebességre kapcsol, mégis örömteli, hogy Kramert minden eddiginél többször láthatjuk a képernyőn főszereplőként, és a helyszínváltoztatás lendületet ad a gyakran lepukkant pincékhez kötött franchise-nak. A Fűrész X büszkélkedhet a sorozat legjobb fordulataival és néhány csúcsminőségű csapdával, beleértve a szemgolyók kiszívására előkészített vákuumcsöveket, egy áldozatot, aki arra kényszerül, hogy agyműtétet hajtson végre magán, és egy gyomorforgató lábamputációt. A korábbi fejezetek kreatív idővonalát figyelembe véve a Fűrész X újjászületésnek tűnik - ami nem rossz egy kétszámjegyűre nőtt sorozatnál.
#2

83 Fűrész 2.  (2005)

(21) (13)

horror | misztikus

Netflix

Jigsaw ismét visszatért, és újabb áldozatokat szed. Amikor Eric Mathews detektív felfedezik az egyik áldozaton a sorozatgyilkos keze nyomát, mindent elkövet, hogy elkapja a férfit.... több»

Bousman 25 éves volt, és nagyon kevés filmes tapasztalattal rendelkezett, amikor a Lionsgate Film vezetőinek figyelmét felkeltette "A kétségbeesett" című forgatókönyve, és a Fűrész folytatásává alakították át. Miután az első film sikert aratott, Bousmant gyorsan leszerződtették a folytatás rendezésére, amelyben egy csapat erkölcsileg kétséges s*ggfej játszotta el Jigsaw játékának áldozatait. A folytatáshoz hűen minden nagyobb: a csapdába esett emberek száma, a Rube Goldberg-szerű kínzóeszközök, a vér, a színészi játék. Ahhoz képest, hogy a sorozat gyakran önironikus, néhány jelenetnek van egyfajta sötét játékossága, a hirtelen pisztollyal a kukucskálólyukban történő lövöldözéstől kezdve az arrogáns játékos élve elhamvasztásáig. De a séf csókja, ami minden bizonnyal zöld utat adott egy újabb folytatásnak, egy borzongatóan mocskos tűgödör volt, amit a sorozat kiemelkedő alakjának, Amandának (Smith) kell körbeforgatnia és átásnia. Ez csak néhány perc képernyőidő, de ha ehhez hozzáadunk néhány szép utolsó perces fordulatot és Donnie Wahlberg magával ragadó alakítását a nyomozó szerepében, akinek Kramerrel kell megküzdeni, különben a gyereke meghal, akkor egy kiemelkedő alkotás született.
#1

87 Fűrész  (2004)

(94) (59)

horror | misztikus | thriller

Netflix

Egy kegyetlen, rejtőzködő és önjelölt erkölcscsősz az élet értékére szeretné megtanítani embertársait úgy, hogy lehetetlen helyzetekbe hozza őket. Előre kiszemelt... több»

A stílusos, költségvetés nélküli krimi, amely a Sundance-en is megdöbbentette a közönséget, az első Fűrész sokkal eredetibb, mint a rá aggatott "kínzópornó" címke. Az ambiciózus fiatal ausztrálok, James Wan és Leigh Whannell közösen dolgozták ki a megtévesztően egyszerű ötletet: mi lenne, ha két férfi egy szobában ébredne megbilincselve, fogalmuk sincs, hogyan kerültek oda, de meg kell tervezniük a kiutat? Wan rendezte, Whannell pedig a forgatókönyvet írta, és kulcsszerepet játszott, valamint két 80-as évekbeli nehézfiút (Elwes és Danny Glover) is megnyert a szereposztás élére. A vad szájpropaganda, amelyet Elwes tökéletes traileres pillanata ("Nem azt akarja, hogy átvágjuk a láncainkat... azt akarja, hogy átvágjuk a lábainkat") táplált, merész mozis estét ígért. Az utolsó pillanatban történt vad csavar (Jigsaw - a holttest a szoba közepén - egész idő alatt élt!) szintén megdöbbentette a közönséget. A film annyira gazdaságosan forgatott, nagyszerű ijesztgetésekkel és csikorgó gore-okkal, hogy nem meglepő, hogy végül olyan franchise lett belőle, amely még évekig kísértett a mozikban minden Halloween alkalmával.