Matthew Perry, akit a Jóbarátok ikonikus Chandler Bing szerepéért szerettek milliók, rajongók generációit hagyta itt. A színész szombaton halt meg Los Angeles-i otthonában. Mindössze 54 éves volt.

Amikor Perry 2022-ben megjelentette Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet című memoárját, szavai és az azt követő sajtókörút rávilágítottak arra, amit a színész csendben átélt, miközben milliókat nevettetett meg tévésként.

"Mindenki megkérdezte tőlem, hogy jól vagyok-e, de senki sem akarta megállítani a Jóbarátok vonatot, mert az akkora pénzcsináló volt" - írta arról, hogy évtizedeken át küzdött a kábítószerrel való visszaéléssel, beleértve a sorozat futásának nagy részét is. A kilencedik évad volt az egyetlen, amelyben Perry teljesen józan volt; ez volt az az évad is, amelyért jelölték a legjobb színészi Emmy-díjra. A Jóbarátok 2021 májusi újraegyesítése idején is drog- és alkoholmentes szakasza volt.

Az Emmy-díjra jelölt Perry olyan filmekben játszott, mint a Bérgyilkos a szomszédom franchise, a Bolond szél fúj és a Megint 17; a televízióban pedig a Az elnök emberei, a A férjem védelmében  és legutóbb a The Odd Couple sorozatokban láthattuk őt.

Chandler szerepében az NBC nagyra becsült szitkomjában, amely 1994 és 2004 között 10 évadon át futott, sokak emlékezetébe örökre beírta magát. Az ő figurájának sorai díszítik a kávéscsészéket. Fizikai komédiája megosztásra alkalmas mémek formájában terjed. Az karakter ikonikus epizódjai pedig örökké nézhetőek maradnak.

Perry "szakértője volt annak, hogy a nézők törődjenek a karakterekkel, akik a humort arra használták, hogy elfedjék a bizonytalanságot, a szomorúságot és a fájdalmat" - írta a The Hollywood Reporter vezető tévékritikusa, Daniel Feinberg a színészről szóló méltatásában - "Bárcsak Matthew Perrynek évtizedekkel több lehetősége lett volna arra, hogy megdolgozza azt a kényelmetlen édes pontot a vidámság és a melankólia között, amit olyan jól játszott."

Az alábbiakban felidézzük Perry néhány legemlékezetesebb Jóbarátok-epizódját. Természetesen ez az 5 pillanat egy teljesen szubjektíven kiragadott válogatás a rengeteg Chandler-momentum közül. Te melyik pillanatokra emlékszel tőle legszívesebben?

romantikus | vígjáték

Ross és Rachel vegasi hétvégéje egészen különösen alakult, Ross pedig igyekszik eltitkolni Rachel elől, mi is történt pontosan.

A hatodik évad kétrészes fináléja ("The One With the Proposal") Chandler útját követi, hogy megkérje Monica kezét, aminek az a vége, hogy Monica az, aki letérdel, majd amikor már túlságosan elérzékenyül, Chandler is letérdel mellé. "Azt hittem, nem mindegy, mit mondok, vagy hol mondom. Aztán rájöttem, hogy csak te számítasz. Boldogabbá teszel, mint valaha is gondoltam volna. És ha hagyod, egész hátralévő életemben azon leszek, hogy te is így érezz."

romantikus | vígjáték

Kedvenc barátaink továbbra is igyekeznek talpon maradni az élet sűrűjében, mindeközben pedig újabb életreszóló románcokat kötnek.

"A szemeim! A szemeim!" - Miután először összejöttek Ross londoni esküvőjén, Chandler és Monica titokban tartják románcukat a csoport előtt. Ám amikor viszonyuk egyre komolyabbnak tűnik (és végül a sorozat szívügyévé válik), először Phoebe (Lisa Kudrow), majd Ross (David Schwimmer) jön rá magától a románcra. Mivel Rachel és Joey már tudnak róla, Ross lesz az utolsót, aki megtudja, hogy a húga és legjobb barátja együtt vannak. "A jajj, a szemeim"- mondat Rachel száját hagyje el, ahogy próbálja elterelni Ross figyelmét a szomszéd ablakban csókolózó Chandlerékről.

romantikus | vígjáték

Chandler mindent megtesz, hogy jóvátegye a hibát, és helyrehozza a barátságát Joey-val, mindeközben Monica álmai munkáját szeretné megszerezni, Phoebe pedig szeretnék... több»

A negyedik évad egyik részében a körömrágósan izgalmas kvízjáték - Chandler és Joey vs. Monica (Courteney Cox) és Rachel (Jennifer Aniston) között, hogy melyik lakótárspár ismeri jobban a másikat - az ikonikus lakáscserével végződik, ami a játékmester Ross által vezetett kvíz elvesztésekor a lányok átküldi őket a folyosón. A meghatározó kérdésre a lányok nem tudtak válaszolni: Mi Chandler munkája?

romantikus | vígjáték

Rachel és Ross baráti kapcsolata egyre bonyolultabbá és szenvedélyesebbé kezd el vál, míg Monica apja egyik barátjával kezd el randevúzni. Joey pedig végre megkapja a nagy... több»

A második évad kétrészes epizódjában a Super Bowl XXX után Chandler egy zsúfolt étterem mosdójában találja magát, ahol csak egy női bugyit visel, amikor egy volt osztálytársa (Julia Roberts alakításában) bosszút áll egy gyerekkori csínyért, amit ellene követett el Chandler. Emlékirataiban Perry nyíltan mesélt Robertsszel való rövid románcáról, amely e szereposztásnak volt köszönhető.

romantikus | vígjáték

Ismerkedjünk meg hat fiatallal, akik New Yorkban élik mindennapjaikat, Rossszal, a balszerencsés, Rachellel, aki egy gazdag család gondtalan "hercegnője", a kissé furcsa Chandlerrel,... több»

"Csapdába estem ... egy ATM előcsarnokban ... Jill Goodacre-rel!" - Az első évad "The One With the Blackout" című epizódjában egy New York-i áramszünet során Chandler véletlenül találkozik Jill Goodacre Victoria's Secret modellel, miután mindketten csapdába estek egy ATM előcsarnokában. A banda többi tagja eközben együtt van Monica lakásában.