Meghökkentő csalások, melyeket megfilmesítettek

Alábbi listánkon olyan filmeket gyűjtöttünk össze, amelyek az emberiség történelmének legnagyobb csalásait dolgozzák fel, többésgük pedig megtörtént eseményeken alapul.

#11

dráma

Netflix

Egy újságíró Anna Delvey esetét vizsgálja, aki egy Instagram által híressé vált német örökösnő. Pillanatok alatt belopta magát New York szívébe - majd lelépett a lakosok... több»

Annak Sorokin a valóságban Anna Delvey néven gazdag német örökösnőnek adta ki magát. 2017-ben letartóztatták, miután bankoktól, szállodáktól és ismerősöktől csalt ki összesen 275 000 dollárt.
#10

74 Amerikai botrány  (2013)

(40) (19)

dráma | krimi

A zseniális bűnöző, Irving Rosefeld (Evil dead - Gonosz halott 2.) társával és szeretőjével, a nem kevésbé ügyes Sydney Prosserrel () arra kényszerül, hogy egy FBI-ügynöknek,... több»

Bár a film nem 100 százalékban felel meg a valóságban történt eseményeknek, a készítők pedig megváltoztatták a neveket, film elején pedig arra is felhívják a figyelmet, hogy a cselekmény bár eltér a valóságtól, film története ettől függetlenül a 70-es és 80-as évekbeli Abscam FBI-nyomozáson alapul.
#9

79 A nagy dobás  (2015)

(65) (8)

dráma | életrajzi | történelmi | vígjáték

Netflix | HBO Max | TV-ben (Sony Movie Channel, csütörtök 01:33)

A nagy dobás című filmdráma Michael Lewis azonos című regénye alapján készült. Négy főhőse még időben rájön, hogy a bankok felelőtlen hitelpolitikája révén küszöbön... több»

A film Michael Lewis 2010-es The Big Short: Inside the Doomsday Machine című könyve alapján készült, amely azt tárja fel, hogy miként váltotta ki a 2007-2008-as pénzügyi válságot az Egyesült Államok ingatlanpiaci “buborékja”.  
#8

dokumentum | életrajzi | történelmi

A dokumentumfilm az Enron társaság hibás és korrupt üzleti gyakorlatait mutatja be, mely intézkedések kevesebb, mint egy év alatt a vállalat bukásához vezettek. A film elsősorban... több»

Bethany McLean és Peter Elkind azonos című bestsellerén alapul. A film az Enron Corporation 2001-es összeomlását vizsgálja, amely az ezt követő Enron-botrány során a vállalat több vezetője ellen büntetőeljárást indítottak, mivel a cégnek köze volt a kaliforniai villamosenergia-válsághoz.
#7

80 Catfish  (2010)

(3) (1)

dokumentum | dráma | misztikus | thriller

A Catfish című dráma egy fiatal srácról szól, aki megismerkedett egy lánnyal az interneten keresztül, majd vállalta, hogy barátai filmre vehetik a kapcsolat alakulását, a kezdeti... több»

Ez az a film, amely az MTV azonos című sorozatát is inspirálta. A Catfish fő csalója ugyan nem vert át senkit se pénzért, de ez továbbra is egy olyan ember története, aki nem az volt, akinek állította magát.  
#6

72 Hazugságok mágusa  (2017)

(8) (7)

dráma | életrajzi | krimi

HBO Max

Az HBO saját gyártású filmje a világ legnagyobb pénzügyi csalásáról. Bernie Madoff üzletember, befektetési tanácsadó és tőzsdeelnök volt, ám a hírnevét nem ennek, hanem... több»

Bernie Madoff üzletember és befektetési tanácsadó 150 év börtönre ítéltek, miután a hatóságok elkapták őt több milliárd dolláros csalás miatt. Mint kiderült, vállalata 16 éven keresztül a történelem legnagyobb piramisjátékát működtette.
#5

85 A Wall Street farkasa  (2013)

(223) (44)

dráma | életrajzi | krimi | szatíra

Cinego | Netflix

Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) becsületes brókerként kezdte karrierjét, mégsem ennek köszönheti, hogy a nyolcvanas évek végére az egyik legnagyobb amerikai brókercég... több»

A film Jordan Belfort életrajzi könyve alapján készült. A New York-i tőzsdeügynö karrierjének története azt meséli el, hogy ő maga és cége, a Stratton Oakmont hogyan vett részt a Wall Street-i korrupció kiteljesedésében.
#4

90 Kapj el, ha tudsz  (2002)

(99) (16)

dráma | életrajzi | krimi

HBO Max

A fiatal Frank W. Abagnale (Leonardo DiCaprio) imádja és tiszteli édesapját (Christopher Walken), mert egy jóképű zsivány, akitől nagyon sokat lehet tanulni az emberek, főleg a... több»

Az egyik legnépszerűbb film a pénzügyi csalásokról, amelyeket Frank Abagnale történetén alapul. Abagnale 16 évesen lopta el édesapja bankkártyáját, 19 évesen pedig már több millió dollár értékű csalást követett el, miközben egy légitársaság pilótájának, sebészorvosnak, ügyészségi ügyésznek is kiadta magát.
#3

dokumentum

Elizabeht Holmes 19 évesen alapította a Theranost, amivel hamar a világ legfiatalabb női milliárdosává vált. A cég úttörő újításokat ígért a vértesztek piacán - ám... több»

A The Inventor című dokumentumfilmet 2019. március 18-án mutatták be az HBO-n. A film Elizabeth Holmesról, és az általa alapított cégről, a Theranosról szól. A Theranosnak olyan technológiát kellett volna kifejlesztenie, amellyel több száz vérvizsgálatot lehetett volna elvégezni nagyon kevés vérrel, de felmerültek olyan állítások, hogy a technológia nem volt pontos. Holmes most bíróság elé áll különböző csalási vádakkal, és akár 20 év börtönbüntetés is vár rá.
#2

dokumentum | zenés

Netflix

A Fyre fesztiválra mindenki nagyon rákészült, mint a világ legexkluzívabb bulijára, ám buli nem lett, csak hatalmas botrány. A dokumentumfilm exkluzív felvételekkel jár utána,... több»

A dokumentumfilm Billy McFarland és a 2017-ben botrányba fulladt Fyre Fesztivál körüli eseményeket dolgozza fel. Az esemény szervezői egy luxurendezvényt ígértek a látogatóknak, a valóság azonban igencsak kiábrándító volt.
#1

72 Megbocsátasz valaha?  (2018)

(3) (1)

dráma | életrajzi | krimi | vígjáték

Disney+

Lee Israel önéletrajzi ihletésű sikerkönyvének filmadaptációja, amelyben a korosodó írónőnek meg kell küzdenie azzal a ténnyel, hogy könyvei már sokkal kevésbé sikeresek,... több»

A film Lee Israel 2008-ban megjelent azonos című memoárja alapján készült. A filmben Melissa McCarthy alakítja Israelt, a történet pedig azt követi nyomon, miként próbálja a szerző újraéleszteni sikertelen írói karrierjét elhunyt írók és drámaírók leveleinek meghamisításával.