A héten deübütált a mozikban az 5 Oscar-díjra jelölt Foxcatcher, mely külföldön és idehaza is remek kritikai visszhangot kapott. A film meggyőzte szerkesztőségünk tagjait is, így e heti összeállításunkban minden idők legjobb sportfilmjeit listázzuk. 10 film, 10 tény és 10 kép valódi és fiktív sportolókról, Jake La Mottatól, Rocky Balboán át John Eleuthére du Pontig. 

1. Dühöngő bika

Jake La Motta (Robert De Niro) egy nagyon nehéz természetű ember, halálosan féltékeny, hirtelen haragú, és a keze is könnyen eljár, ráadásul tudja is, hogy hova üssön, mert profi ökölvívó. A ringben is veszélyes, kegyetlen harcmodorával hamar kivívja magának a “Dühöngő Bika” becenevet. A sikeres küzdelmeket azonban egyre nagyobb kudarcok, vereségek és csalódások követik, amelyek morális és anyagi züllésbe taszítják az egykor híres sportolót.

Azt tudtad, hogy...?

Robert De Niro 1974-ben épp A keresztapa II forgatásán dolgozott, amikor a kezébe került Jake La Motta életrajzi könyve. A történet azonnal megfogta a színészt, szinte megszállottá vált, hogy mozivászonra vigye a sztorit, és több éven át sikertelenül győzködte Martin Scorseset, hogy vállalja el a rendezést, míg végül a direktor 1979-ben rábólintott az addigra már számtalanszor átírása került forgatókönyvre.

2. A svindler

Eddie a billiárdnak él. Egyetlen életcélja, hogy ő legyen e játék legjobbja, és legyőzze az általa ismert legjobb játékost. Elbizakodottsága azonban nem juttatja őt előre, és nem sikerül megszereznie a hőn áhított győzelmet. Mindinkább belelovalja magát a bosszúba, minden áron győzni akar, még akkor is, ha ezért fel kell áldoznia a szerelmet. Nem sejti, hogy ezzel saját életét teszi tönkre.

Azt tudtad, hogy...?

Egy kivételével az összes billiárdos jelenetben maguk a színészek (Paul Newman és Jackie Gleason) játszottak. A trükköt, amikor egy ütéssel két golyót landol a lyukban Willie Mosconi hajtotta végre. Érdekesség, hogy a filmben az egyik pultost a bokszoló, Jake La Motta alakítja, akin a Dühöngő bika című film története alapszik.

3. A pankrátor

"A Kos" művésznéven futó pankrátor, Randy Robinson (Mickey Rourke) felett szép lassan eljárt az idő, ő pedig nehezen viseli ezt. A nyolcvanas évek ünnepelt sztárja nem hajlandó elszakadni a ringtől és a hajdani csillogás megkopott fényétől, holott alig tud elegendő pénzt összekaparni magának. A ringen kívül szinte nincs is élete, lányával rég nem tartja a kapcsolatot, és bár vonzódik ugyan egy táncoslányhoz, nem meri megtenni a kellő lépéseket. Egy infarktus miatt viszont újra kell gondolnia azt, amit az életről, a halálról és a sikerről gondolt, még akkor is, ha a közönség hangja csábítóbb...

A filmet gyártó stúdió Nicolas Cage-et akarta a film főszerepére, Darren Aronofskynak pedig nem kevés energiájába került, hogy meggyőzze a producereket, hogy "A Kos" szerepére Mickey Rourke az ideális választás. A színészt saját testi épségét sem féltette, és csakúgy, mint sok pankrátor, egy pengével valóban megvágta a homlokát. Odaadását és kiemelkedő alakítását Oscar-jelöléssel jutalmazta a Filmakadémia.

4. Kosaras álmok

A két kosárlabda edző,  és  történetét bemutató film arról, hogyan lehet hosszú évek áldozatos munkájával elérni a céljainkat, és megvalósítani önmagunkat.

Azt tudtad, hogy...?

Miután a várakozásokkal ellentétben a filmet nem jelölték Oscar-díjra a legjobb dokumentumfilm kategóriájában, az Entertainment Weekly cikket írt arról, milyen szempontok alapján válogatja ki az Akadémia a jelölteket. Kiderült, hogy a bizottság tagjai között egy dokumentumfilmes sem volt, sőt, sokan egyenesen azért kampányoltak, hogy ne jelöljék a filmet. A cikk hatására az Akadémia megváltoztatta a szabályokat, és engedélyezte, hogy dokumentumfilmesek szavazhassanak a kategóriában.

5. Baseball bikák

A Durhami Bikák jó hírű baseball csapat, akiknek hírneve azonban hajszálon függ. Az új idényben jól kell teljesíteniük. Úgy tűnik, ebben semmi nem állíthatja meg őket, mikor két új sztárjátékos csatlakozik a csapatukhoz: Crash a tapasztalt irányító, és Ebby a vagány dobójátékos. Kettejük összjátéka azonban még sok meglepetést rejt magában.

Azt tudtad, hogy...?

Susan Sarandon és Tim Robbins a való életben is egy párt alkottak. Számos filmen dolgoztak együtt, de saját bevallásuk szerint mind közül ez a legkedvesebb a számukra.

6. Rocky

Nem könnyű az élet a szegénynegyedben, és bár lehetetlennek tűnik, de Rocky Balboa megpróbál kitörni. Sok lehetősége nincs, így a sporttal, pontosabban a boksszal próbál szerencsét. Tehetséges, erős, célja egyenesen a profi világbajnoki cím, amivel akár milliókat is kereshetne. A sikerhez persze szerencse és jó időzítés is kell. Amikor Apollo Creed boksz-sztár Philadelphiába, Rocky városába érkezik, Mickey, Rocky edzője felismeri a nagyszerű lehetőséget Rocky számára. Mindössze annyi kell, hogy Rocky megverje Apollót, így egyből reflektorfénybe kerülhet, sőt, akár világhírnévre is szert tehet.

Azt tudtad, hogy...?

Sylvester Stallone forgatókönyve felkeltette a producerek, Irwin Winkler és Robert Chartoff érdeklődését, aki 350 ezer dollárt kínáltak a színésznek a megfilmesítési jogokért. Stallone, aki annyira le volt égve anyagilag, hogy a kutyáját is megpróbálta eladni, mivel arra sem volt pénze, hogy etesse, csak azzal a feltétellel volt hajlandó eladni a forgatókönyvet, ha ő maga játszhatja a főszerepet. A filmet gyártó stúdió egy hollywoodi sztárra akarta bízni a főszerepet, azonban miután a producerek ismertették a feltételeket, a gyártó felére csökkentette a produkció büdzséjét. A befektetés sokszorosan megtérült, ráadásul a Rocky 3 kategóriában is Oscar-díjat nyert.

7. A legjobb dobás

Egy indianai kisváros lakóinak nagy bánatára a középiskola kosárlabdacsapata mindig veszít, és a különc új edző sem nyeri meg a sportág rajongóinak szívét.

Azt tudat, hogy...?

A valódi mérkőzésre a Milan Indians és a Muncie Central Bearcats között került sor, a filmben azonban a Sout Bend Central Bears az ellenfél. A filmben megörökített bajnokság pedig nem 1952-ben, hanem 1954-ben zajlott.

8. Jerry Maguire - A nagy hátraarc

Jerry Maguire (Tom Cruise) a sikeres ember mintaképe. Befutott sportmenedzserként övé a világ, bármihez nyúljon, minden arannyá változik a kezei között. Életét azonban mégsem érzi tökéletesnek. Bár úgy tűnik, mindent megkaphat, valami mégis hiányzik. Egy nap lelkes kiáltványt ír, amit a munkahelyén nem fogadnak kitörő lelkesedéssel, és azonnal kirúgják az állásából. Jerrynek mindent elölről kell kezdenie, és fel kell fedeznie saját magát. Ebben a vállalkozásban váratlan társai akadnak: egy nem éppen kiemelkedő focista (Cuba Gooding Jr.) és az egyedülálló anya (Renée Zellweger) személyében.

Azt tudtad, hogy...?

Tom Cruise nem emlékezett, hogy Bonnie Hunt játszott az Esőemberben. Először azt hitte, hogy csak viccel, mikor a színésznő azt mondta neki, hogy már dolgoztak együtt.

9. Pénzcsináló

Billy Beane élete a baseball. Valaha sportolói karrierről álmodott, ám nem sikerült a legjobbak közé kerülnie. Munkája így is a sportról szól, ő az Oakland A's baseballcsapat vezetője. Mivel kisköltségvetésű csapatról van szó, nem sok eséllyel szállnak ringbe a trófeákért. Ekkor Beane  megismerkedik Peter Brand statisztikussal, aki bemutatja neki elméletét. Eszerint, ha pusztán a játékosok évek alatt gyűjtött statisztikáiból indulnak ki, kevés pénzből egy remek csapatot tudnak összeállítani. Kezdetben rengeteg ellenállásba ütköznek, de úgy tűnik, az ötlet sikeres lehet.

Azt tudtad, hogy...?

A filmet eredetileg baseball játékosokkal akarták leforgatni, később azonban a színészek mellett döntöttek. A premier idején már csak egy játékos szerepelt az Oakland keretében a legendás 2002-es csapatból.

10. Foxcatcher

John Eleuthére du Pont (Steve Carell) furcsa figura volt. Bolondos, ugyanakkor paranoiás, de a skizofrénia tüneteit is mutatta. Gyűjtött bélyegeket, adott már ki madártani könyveket, sőt olyannyira rajongott a férfias sportokért, hogy még egy birkózócsapatot is támogatott. Jelenleg épp egy vegyipari óriáströszt vezetésére készül. A történet az ő és a két olimpiai bajnok birkózó testvér (Mark RuffaloChanning Tatum) közti kapcsolat alakulásáról szól, mely egy gyilkosságot követően váratlan és egyben tragikus fordulatot vesz.

Azt tudtad, hogy...?

A film forgatását megelőzően Channing Tatum és Mark Ruffalo rendezői utasításra részt vett egy hat hónapos birkózó tanfolyamon. Az egyik felvétel forgatásakor Ruffalo kicsit erősebben ütötte meg Tatumot, melynek következtében beszakadt a színész dobhártyája. Az ominózus jelenet a filmben is látható.