2021.02.18   olvasottság: <1000x   szerző: csd   hozzászólások: 0

Bizony a filmek világát mindig is keresztülszőtték a különböző legendák és tévhitek, amelyeknek persze vannak valóságalapjai, időnként azonban merőben eltérnek a valóságtól. Íme néhány mítosz, amelyről a legtöbben talán már hallottatok, ugyanakkor nehéz volt eldönteni, mi is az igazság ezekkel kapcsolatban.

Mindenki téved! 15 mozis mítosz, amit Te is rosszul tudtál!

 

1. Walt Disney nem rendezett filmet

Bár Walt Disney nevéhez számos fantasztikus mese ötlete kötődik, köztük a Susi és Tekergő és a 101 kiskutya, valójában nem ő rendezte ezeket a produkciókat. 

 

2 Frankenstein nem a szörny neve

"Teremtménynek" vagy egyszerűen "szörnynek" nevezi a történet, a cím valójában az alkotóra, Dr. Victor Frankensteinre utal. 

 

3. Mel Gibson nem ausztrál

Mel Gibson valójában Peekskillben született, New York államban. A család Ausztráliába költözött, hogy az idősebb fiuknak ne kelljen bevonulnia a hadseregbe a vietnámi háború idején.  

 

4. Nem Tim Burton rendezte a Karácsonyi lidércnyomást

Valójában Henry Selick rendezte a Karácsonyi lidércnyomást, bár az csakugyan igaz, hogy a produkciót Tim Burton verse inspirálta.

 

5. Katherine nem Audrey Hepburn testvére

A két legendás színésznő között valójában semmilyen rokoni kapcsolat nem áll fent, Katharine amerikai, Audrey pedig holland származású, ráadásul a köztük lévő korkülönbség 22 év.

 

6. Nem Anthony Hopkins volt az első Hannibal Lecter 

Bizony Brian Cox is alakított egy bizonyos Dr. Hannibal Lecktort az 1986-ban megjelent Az embervadász című filmben.

 

7. Rozsomák szuperereje nem az adamantium

Rozsomáknak csakugyan vannak visszahúzható karmai, de azok eredetileg csontból vannak, valódi szuperereje viszont a lassú öregedés és a gyors regenerálódás, amelynek köszönhetően sikeresen beültették a csontszerkezetébe az adamantiumot egy mindenki más számára halálos beavatkozás során.

 

8. Alfred Hitchcock nem szerepel mindegyik filmjében

Bár a legendás rendező valóban híres volt a cameóiról, valójában közel 14 filmjében nem szerepelt.

 

9. Nem Rocky Balboa győzött 

Az 1976-ban megjelent Rocky meghozta Sylvester Stallone számára az áttörést, bár aki nem látta volna, annak eláruljuk, hogy Rocky Balboa csakugyan elvesztette az Apollo Creeddel való összecsapást.

 

10. Nem a Lumiére-fivérek találták fel a filmet

Bár valóban az ő nevükhöz kötődik az a bizonyos film a vonattal, az első filmre vett képsor a Roundhayi kerti jelenet, amely egy bizonyos Louis Le Prince nevéhez köthető.

 

11. A Thelma és Louise nem Brad Pitt első filmje

Brad Pitt már jóval korábban vállalt statisztaszerepeket, köztük a Gene Hackman és Kevin Costner nevével fémjelzett Nincs kiútban. 

 

12. Nem Jason a Péntek 13 gyilkosa

A kultikus horrorban valóban nem Jason a hunyó, bár a valódi gyilkos nevét semmiképpen sem szeretnénk elspoilerezni.

 

13. Az Indiana Jones és a végzet temploma nem folytatásfilm

A trilógia második része, az Indiana Jones és a végzet temploma 1935-ben játszódik Indiában, míg az első epizód, Az elveszett frigyláda fosztogatói cselekménye 1936-ban történik.

 

14. Nem ugyanaz a színésznő alakítja A vissza a jövőben-ben Marty barátnőjét

Marty barátnőjét, Jennifert az első részben Claudia Wells alakította, a további két folytatásban viszont Elisabeth Shue vette át a stafétát.

 

15. Nem Walt Disney találta ki Mickey egeret

Noha nem kis vita zajlik erről az életrajzírók körében, nagy valószínűséggel a karaktert először Walt Disney első partnere, Ub Iwerks rajzolta meg.