Mindenki téved! 15 mozis mítosz, amit Te is rosszul tudtál!

Bizony a filmek világát mindig is keresztülszőtték a különböző legendák és tévhitek, amelyeknek persze vannak valóságalapjai, időnként azonban merőben eltérnek a valóságtól. Íme néhány mítosz, amelyről a legtöbben talán már hallottatok, ugyanakkor nehéz volt eldönteni, mi is az igazság ezekkel kapcsolatban.

 

1. Walt Disney nem rendezett filmet

Bár Walt Disney nevéhez számos fantasztikus mese ötlete kötődik, köztük a Susi és Tekergő és a 101 kiskutya, valójában nem ő rendezte ezeket a produkciókat. 

 

2 Frankenstein nem a szörny neve

"Teremtménynek" vagy egyszerűen "szörnynek" nevezi a történet, a cím valójában az alkotóra, Dr. Victor Frankensteinre utal. 

 

3. Mel Gibson nem ausztrál

Mel Gibson valójában Peekskillben született, New York államban. A család Ausztráliába költözött, hogy az idősebb fiuknak ne kelljen bevonulnia a hadseregbe a vietnámi háború idején.  

 

4. Nem Tim Burton rendezte a Karácsonyi lidércnyomást

Valójában Henry Selick rendezte a Karácsonyi lidércnyomást, bár az csakugyan igaz, hogy a produkciót Tim Burton verse inspirálta.

 

5. Katherine nem Audrey Hepburn testvére

A két legendás színésznő között valójában semmilyen rokoni kapcsolat nem áll fent, Katharine amerikai, Audrey pedig holland származású, ráadásul a köztük lévő korkülönbség 22 év.

 

6. Nem Anthony Hopkins volt az első Hannibal Lecter 

Bizony Brian Cox is alakított egy bizonyos Dr. Hannibal Lecktort az 1986-ban megjelent Az embervadász című filmben.

 

7. Rozsomák szuperereje nem az adamantium

Rozsomáknak csakugyan vannak visszahúzható karmai, de azok eredetileg csontból vannak, valódi szuperereje viszont a lassú öregedés és a gyors regenerálódás, amelynek köszönhetően sikeresen beültették a csontszerkezetébe az adamantiumot egy mindenki más számára halálos beavatkozás során.

 

8. Alfred Hitchcock nem szerepel mindegyik filmjében

Bár a legendás rendező valóban híres volt a cameóiról, valójában közel 14 filmjében nem szerepelt.

 

9. Nem Rocky Balboa győzött 

Az 1976-ban megjelent Rocky meghozta Sylvester Stallone számára az áttörést, bár aki nem látta volna, annak eláruljuk, hogy Rocky Balboa csakugyan elvesztette az Apollo Creeddel való összecsapást.

 

10. Nem a Lumiére-fivérek találták fel a filmet

Bár valóban az ő nevükhöz kötődik az a bizonyos film a vonattal, az első filmre vett képsor a Roundhayi kerti jelenet, amely egy bizonyos Louis Le Prince nevéhez köthető.

 

11. A Thelma és Louise nem Brad Pitt első filmje

Brad Pitt már jóval korábban vállalt statisztaszerepeket, köztük a Gene Hackman és Kevin Costner nevével fémjelzett Nincs kiútban. 

 

12. Nem Jason a Péntek 13 gyilkosa

A kultikus horrorban valóban nem Jason a hunyó, bár a valódi gyilkos nevét semmiképpen sem szeretnénk elspoilerezni.

 

13. Az Indiana Jones és a végzet temploma nem folytatásfilm

A trilógia második része, az Indiana Jones és a végzet temploma 1935-ben játszódik Indiában, míg az első epizód, Az elveszett frigyláda fosztogatói cselekménye 1936-ban történik.

 

14. Nem ugyanaz a színésznő alakítja A vissza a jövőben-ben Marty barátnőjét

Marty barátnőjét, Jennifert az első részben Claudia Wells alakította, a további két folytatásban viszont Elisabeth Shue vette át a stafétát.

 

15. Nem Walt Disney találta ki Mickey egeret

Noha nem kis vita zajlik erről az életrajzírók körében, nagy valószínűséggel a karaktert először Walt Disney első partnere, Ub Iwerks rajzolta meg.