Mit nézzek: 8 kihagyhatatlan új film és sorozat erre a hétvégére (mozi és streaming, 47. hét - 2023)

Az év 47.hetében járunk.

Ezúttal is szemléztük a héten aktuális mozis és streaming premiereket.

Ti melyiket vártátok már rég? A történelmi drámát, a sci-fi kalandot, a varázslatos mesefilmet, esetleg a jó öreg bosszúálló akciófilmet?

A filmipar ezúttal is számos zsáner kedvelőinek hozott valami ínyencséget.

#8

61 Megtorlás/Elégtétel  (2023)

(18) (5)

akció | dráma | kaland | krimi | thriller

Netflix | Telekom TVGO

A film egy sikeres Wall Street-i ügyvezető történetét követi nyomon, aki munkába menet felfedezi, hogy egy ismeretlen támadó bombát helyezett el az autójában. A nap folyamán egy... több»

MÁR A TELEKOM TVGO-n! - A Megtorlás a 2015-ös spanyol és francia nyelvű El Desconocido című film remake-je, amely egy férfiról szól, akinek családja veszélybe kerül, amikor egykori ügyfele visszatér és bosszút áll. A film sokat merít a Speedből azzal, hogy egy olyan járműben marad valaki, amelyből nem lehet kiszállni, de beleszövi a kapzsiság és az üzletet a család fölé helyező gondolat témáit, amelyek kicsit elmosódottabbá teszik a jó és a rossz fiúk közötti határt. A Megtorlás azon Liam Neeson-filmek igen hosszú listájához csatlakozik, amelyek közül sokan nagy sikert arattak. Amellett, hogy Neesont a Schindler listája címszereplőjének alakításáért a legjobb színésznek járó Oscar-díjra jelölték, a főszereplő munkájáért három Golden Globe-jelölést kapott a legjobb színész kategóriában, és két Tony-díj jelölést a legjobb színész kategóriában. Neeson karrierjének későbbi szakaszában a színész megfordult a népszerű akciófilmek felé, és a műfaj egyik első számú sztárjává vált olyan sikerekkel, mint például a Taken/Elrabolva sorozat. Úgy tűnik, a Megtorlás is ebbe a mezőnybe tartozik.
#7

valóságshow

Netflix

A versenyzők a sorozat által inspirált, valamint új kiegészítésekkel megtoldott játékokon mennek keresztül, amelyek mind a stratégiák és a szövetségek tesztelésére szolgálnak. több»

Rendező: Liz Oakes
Szereplők: Amanda Alderson, Megan Allen
MÁR A NETFLIXEN! - Itt a kihívás, amely a dél-koreai sorozatot a valaha volt legnagyobb valóságshow-versennyé változtatja. Bár a Squid Game valóságos változatában nem élet-halál kérdése a tét, mégis sok minden forog kockán: 456 játékos versenyez 4,56 millió dollárért, ami a Netflix legnagyobb pénzdíja a valóságshow-k történetében. Egy sor játékon keresztül minden játékos a határait feszegeti, és arra kényszerül, hogy feltegye magának a kérdést, vajon meddig hajlandó elmenni a győzelemért: opportunista szövetségek, gyilkos stratégiák és csúnya árulások várnak rá. Az ördögi Squid Game mindig tartogat trükköket és meglepetéseket - így bár nem tudunk mindent, ami vár ránk, de már van némi sejtésünk arról, hogy a játékosoknak mivel kell majd szembenézniük.
#6

dráma | kaland | történelmi

Disney+

Az arisztokrata családból származó Sarah-nak szarvasmarhafarmja van Ausztráliában. Férje halála után egy gazdag riválisa próbálja megszerezni tőle a birtokot, de ő összefog... több»

Rendező: Baz Luhrmann
Szereplők: Hugh Jackman, Nicole Kidman
NOVEMBER 26-tól a DISNEY+ kínálatában! - Tizenöt évvel az Ausztrália - Baz Luhrmann elsöprő erejű története szerelemről, háborúról és az Ausztrália ellopott nemzedékeinek sanyarú helyzetéről, amely a távoli Északi Területen játszódik, Nicole Kidman és Hugh Jackman főszereplésével - megjelenése után a szerző újabb alkotással tér vissza. Az SXSW Sydney-i fesztiválon nemrég bemutatott Faraway Downs, amely hat részben meséli el a film epikus történetét, hamarosan debütál! Az Ausztrália "hat fejezetből álló újragondolásaként" beharangozott Faraway Downs a romantikus dráma alaptörténetét követi: Röviddel a második világháború kitörése előtt Lady Sarah Ashley (Kidman), egy angol arisztokrata Ausztráliába utazik, hogy rákényszerítse férjét, hogy adja el kiterjedt (de nehéz helyzetben lévő) marhatelepét, Faraway Downs-t. Férje meggyilkolása után azonban Lady Sarah egy helyi marhahajtó (Jackman) segítségét veszi igénybe, hogy megvédje a birtokot egy kapzsi marhapecér bárótól. Mindez Nullah, egy ausztrál őslakos gyermek szemszögéből bontakozik ki, akit Lady Sarah végül örökbefogad. A legfontosabb különbség az, hogy a Faraway Downs további felvételeket tartalmaz a filmből - beleértve egy alternatív befejezést is. Az Ausztrália újravágásának és folytatásának ötlete akkor merült fel Luhrmannban, amikor az Elvist forgatta - pontosabban, amikor nem forgatta az Elvist, mert a világjárvány miatt a forgatás szünetelt -, és figyelembe vette azt a több millió méternyi filmet, amelyet 2007-ben forgatott az Ausztráliához. "Miközben az Ausztrália a filmnek megvan a maga élete, volt egy másik elbeszélése is ennek a történetnek; egy olyan, amely különböző rétegekkel, árnyalatokkal és még alternatív cselekményfordulatokkal is rendelkezik, amelyeket egy epizódos formátum lehetővé tette számunkra, hogy felfedezzük" - mondta Luhrmann 2022-ben, amikor először bejelentették a projektet.
#5

63 65  (2023)

(33) (10)

dráma | kaland | sci-fi | thriller

HBO Max | Telekom TVGO

Egy névtelen pilóta (Adam Driver) egy kislánnyal (Ariana Greenblatt) együtt utazik az űr végtelenségében, amikor technikai problémák miatt kényszerleszállást kell végrehajtania... több»

MÁR AZ HBO MAX-on! - "Lezuhantam egy feltérképezetlen égitestre" - mondja Adam Driver, mint Mills kapitány, a 65, az A Quiet Place íróinak új sci-fi akció-kaland thrillerének első perceiben - "Nem tudom, hol vagyunk." Vagy talán a szónak inkább "mikor" kellene lennie: 65, azaz 65 millió évvel ezelőtt. Driver itt egy Somaris bolygóról származó űrhajós kapitányt játszik, aki a rendkívül ősi Földre zuhan. Több mint egy éve nem látta feleségét és lányát. Az egyetlen túlélő utasa? Egy elárvult fiatal lány, Koa, a felsőbb területekről, aki épp most kelt ki egy kriogén kamrából. (Őt Ariana Greenblatt alakítja, aki a nyáron a Barbie-ban volt látható.) Egyikük sem beszéli ugyanazt a nyelvet, de egyértelmű, hogy a túlélés egyetlen módja az lesz, hogy megtalálják a kiutat. Aszteroida-záporok és zuhanó sziklák közepette dinoszauruszokkal és futóhomokkal küzdenek, hogy megtalálják a menekülés utolsó reményét.
#4

78 Leo  (2023)

(8)

animáció | családi | vígjáték

Netflix

A színész és komikus Adam Sandler a nevetést hozza el ebben az általános iskola utolsó évéről szóló animációs zenés vígjátékban, amely az osztályállat szemszögéből... több»

MÁR A NETFLIXEN! - Ki tudná elfelejteni az iskolai háziállatát? Talán a szőrös hörcsög, amit mindenki meg akart fogni, vagy a kígyó, amelyik kiszökött a tartályából, és valószínűleg még ma is ott kúszik az iskola szellőzőnyílásaiban....Mostani hősünk gyorsan közeledik élete utolsó évéhez, és így Leonak, az "osztálygyíknak" 74 éves korában kapuzárási pánikja van. Miután úgy dönt, hogy végleg elhagyja a ketrecét, váratlanul más hivatásba kezd: terapeutaként működik az osztályában lakó különös ötödikes diákok mellett. Adam Sandler a főszereplője és társszerzője a Leo című animációs vígjátéknak, amely az általános iskola utolsó évét mutatja be - egy gyík szemszögéből. A Robert Marianetti, Robert Smigel és David Wachtenheim által rendezett Leo producerei Adam Sandler és Mireille Soria voltak, a forgatókönyvet pedig Sandler, Smigel és Paul Sado írták. A film egyben családi ügy is - Sandler felesége, Jackie, valamint lányai, Sunny és Sadie is szerepelnek a filmben, mint szinkronhangok.
#3

41 Végtelen víztükör  (2023)

(7) (4)

horror | misztikus | sci-fi

SkyShowtime

James (Alexander Skarsgård) és Em (Cleopatra Coleman) egy elszigetelt szigeti üdülőhelyen töltik tökéletes vakációjukat, ahol érintetlen strandok, kivételes személyzet és... több»

MÁR A SKYSHOWTIME-on! - A Végtelen medence egy 2023-as sci-fi horrorfilm, amelyet Brandon Cronenberg írt és rendezett, a főszerepekben Alexander Skarsgård, Mia Goth és Cleopatra Coleman. A film egy nyaraláson lévő, küszködő írót és feleségét követi, akik egy baleset után felfedezik az ország sötét kultúráját. Cronenberg 2019-ben kezdte el fejleszteni a projektet, a gyártás később 2021-re tolódott. A szereplők nagy része még abban az évben csatlakozott a projekthez, a forgatás pedig Magyarországon is zajlott. Az Infinity Pool premierje 2023. január 22-én volt a Sundance Filmfesztiválon, és 2023. január 27-én mutatta be a kanadai mozikban az Elevation Pictures. A film pozitív kritikákat kapott, a kritikusok a film hangulatát, az alakításokat és Cronenberg rendezését dicsérték, míg egyesek a cselekményt és a történetet kritizálták.
#2

64 Napóleon  (2023)

(30) (12)

akció | dráma | életrajzi | háborús | történelmi

Apple TV+

Miközben a szívós és rátermett francia hadseregparancsnok, Bonaparte Napóleon (Joaquin Phoenix) gyakorlatilag pillanatok alatt Franciaország császárává emelkedik, egyúttal... több»

MÁR A MOZIKBAN! - A két óra 38 perces film egy későbbi időpontban kizárólag Apple TV+-on is elérhető lesz. A világ egyik leghírhedtebb katonai vezetőjének ellentmondásos élete bontakozik ki a nagyvásznon Ridley Scott Napóleon című filmjéből. Scott számára nem idegen a történelmi eposz, és állítólag már régóta szeretett volna filmet készíteni Bonaparte Napóleon felemelkedéséről és bukásáról.  A filmet az Apple Studios finanszírozza és gyártja, és Scott újra együtt alkotott Joaquin Phoenixszel, miután a páros legutóbb a 2000-ben Oscar-díjat nyert Gladiátor című filmben dolgozott együtt.
#1

68 Kívánság  (2023)

(5) (5)

animáció | családi | kaland | vígjáték

Disney+ | Telekom TVGO

Asha, a 17 éves, éles eszű és szerettei iránt nagy odaadással viseltető lány Rosasban él, egy olyan királyságban, ahol szó szerint minden kívánság teljesülhet. Egy... több»

MÁR A MOZIKBAN! - Valami varázslatos dolog érkezik a Disney-től! Miután évekig meséltek arról, hogy mi történik, ha a szereplők kívánnak, a Disney végre feltárja, hogyan is jött létre az ikonikus kívánságcsillag. A Wish című animációs musical a 17 éves Ashát követi, akinek a West Side Story-ért Oscar-díjat nyert Ariana DeBose adja a hangját, és a kívánságcsillag legendáját állítja a középpontba. A történetben Asha szenvedélyes kérést intéz az éghez, amelyre egy határtalan energiájú gömb, a Csillag válaszol. Asha és Csillag együtt dolgoznak azon, hogy megmentsék közösségét. Chris Buck, aki Fawn Veerasunthornnal együtt rendezte a filmet, a D23-as bemutató során beszélt a film inspirációjáról: "Fawn és én is Disney-klasszikusokon nőttünk fel, és mindketten beleszerettünk" - mondta - "Valóban nincs nagyobb erő az univerzumban, mint valakinek, akinek a szívében egy igaz kívánság van"."