Moziba be! – Bradley Cooper és Reese Witherspoon karrierjük csúcsán, mozikban a Liza!A kép forrása: Warner Bros. Pictures

Ezen a héten ismét az Oscar-jelölt alkotások viszik a prímet. Mozikban Clint Eastwood elsöprő sikerű filmje, az Amerikai mesterlövész, a Reese Witherspoon nevével fémjelzett Vadon. Debütál A fekete ruhás nő 2: A halál angyala, a remek szereplőgárdával érkező, de csak a második élvonalbeli thrillerek mezőnyét erősítő Kéjlak és a sikervárományos magyar produkció, a Liza, a rókatündér.

Amerikai mesterlövész

Nem véletlenül jelölték 6 Oscar-díjra, Clint Eastwood és Bradley Cooper filmjének ott a helye a legjobb háborús drámák között. Cooper kétségkívül eddigi pályafutása legjobb alakítását hozza, miközben Eastwood nagyon sajátos, de markáns képet fest a katonai gépezetről. Nincs benne – az ilyen filmekre sokszor jellemző – didaktikusság, ehelyett frontális, egyenes történetvezetést és egy remekül összerakott filmet kapunk. Aki szerette A bombák földjén-t, ne hagyja ki.

Vadon

Jean-Marc Vallée 2 Oscar-díjra jelölt (legjobb női főszereplő: Reese Witherspoon, legjobb női mellékszereplő: Laura Dern) alkotásával a tavalyi Mielőtt meghaltam sikere után ismét tanúbizonyságot tett arról, hogy mesterien tudja vezetni a színészeit. Vallée a Vadonnal új fejezetet nyitott Witherspoon karrierjében, akitől soha korábban nem láthattunk még ennyire erős, érett alakítást. Vallée pedig ezzel a remek érzékkel összerakott, lebilincselő road-movie karakterdrámájával most már minden kétséges kizáróan beírta magát a legjobb kortárs rendezők közé.

Liza, a rókatündér

A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan után ismét elmondhatjuk, hogy egy kiemelkedő magyar alkotás született ezúttal boszorkánykonyhájában. A Lia, a rókatündér előzetesei már sokat sejtettek, de a kész produkció abszolút felülmúlta a várakozásokat. A film friss, egyedi, markáns képi világával és meglepő, abszurd történetével abszolút kiemelkedik az átlagból. A Liza egy nagyon lelkes próbálkozás, ha ezen az úton folytatja, sokat fogunk még hallani Ujj Károlyról.

A fekete ruhás nő 2: A halál angyala

Sajnos a rendezőváltás és Daniel Radcliffe hiánya nem tett jót a franchise-nak. A Fekete ruhás nő 2 január 2-án debütált a tengerentúlon, és eddig mindössze töredékét tudta behozni az első rész bevételinek. Hiába az alacsony korhatár besorolás, a filmből hiányzik a feszültség és a műfajhoz szükséges szorongató atmoszféra. Az operatőri munka ugyan némileg tud emelni a film színvonalán, de a horror rajongók jobban teszik, ha tovább várakoznak az idei év első, komolyan vehető zsánerfilmjére.

Kéjlak

Színvonalas szereplőgárdával érkezett a Kéjlak, nem csoda, hogy kiemelt figyelem övezte a filmet, azonban a közönség és a kritika lehangoló fogadtatásban részesítette Erik Van Looy filmjét. Olyan érzésünk van, mintha rendező nem tudta volna eldönteni, kinek és milyen felfogásban készítse egy a filmjét. A Kéjlak sajnos unalmas, vontatott, és csak a tehetséges színészgárda képességeinek elpazarolása miatt maradhat emlékezetes. Az eredeti belga verziót viszont nagyon jó szívvel tudjuk ajánlani.