Sokak szemében az 1998-as Ryan közlegény megmentése a valaha volt legjobb világháborús mozi. Nem csoda, hiszen igazi korszakos alkotásról van szó, amely egyszerre ábrázolta nyers brutalitással a háború borzalmait és mesélt el egy hősies történetet. Más kérdés, hogy mennyire volt ez idealizált vagy sem.

Az viszont tény, hogy a mozitörténelem egyik leghíresebb alkotásáról van szó, amely számos érdekességet rejt még a sokat látott rajongók számára is. Ezek közül szemezgettünk most, ugyanis a film mától megtekinthető az HBO Max kínálatában.

Valós események ihlették

Oké, ezt egy világháborús mozi esetében nem nagy szám kijelenteni. Ám a film forgatókönyvét író Robert Rodat az alapötletet tényleg a valóságból vette, legalábbis nagy vonalakban. Történt ugyanis, hogy egy nap egy kisváros temetőjében sétált, amikor feltűnt neki, hogy megannyi síron ugyanazokat a vezetékneveket látja és mindegyiken valamilyen háború szerepelt a halál dátumaként egészen az amerikai függetlenségi háborúig visszamenőleg. Emellett olvasta Stephen Ambrose történész könyvét is, amely a Niland családról szólt. A család két fia a második világháborúban esett el, a harmadikat pedig halottnak hitték, de róla később kiderült, hogy egy japán hadifogolytáborba került. A negyedik fiút pedig hazarendelték a frontról, hogy otthon töltse le a szolgálatát. Ez ihlette a film történetét is.

Tom Hanks és Steven Spielberg nem tudott egymásról

Tom Hanks és Steven Spielberg Hollywood két igazi megasztárja, akik igen gyümölcsöző karriert tudnak külön-külön és együtt is felmutatni. A közös munkára először a Ryan közlegény megmentése adott alkalmat, aminek igen egyszerű oka volt. A páros már hosszú évek óta nagyszerű barátságot ápolt egymással és sokáig attól tartottak, hogy egy közös film esetleg megmérgezné ezt a barátságot. Ám a Ryan közlegény megmentése mindent megváltoztatott.

Steven Spielberg és Tom Hanks ugyanis egymástól függetlenül úgy kapta meg és olvasta el a film forgatókönyvét, hogy nem tudták, az a másiknál is ott van. Így egymástól függetlenül döntöttek úgy, hogy ezt a filmet meg akarják csinálni. Amikor megtudták, hogy mindketten érdekeltek, egy hosszú telefonbeszélgetés következett, ahol megállapodtak, hogy ezt nem hagyhatják ki. A többi pedig már történelem.

Egyetlen jelenet elvitte a büdzsé egyötödét

Nem nehéz kitalálni, melyik jelenetről lehet szó. Természetesen a film nyitányaként is szolgáló normandiai partraszállás, amely a második világháború egyik ikonikus hadművelete volt. A film producere egy magazinnak adott interjújában elárulta, hogy magasan ez volt a legbonyolultabb és legköltségesebb része az egész forgatásnak. Óriási logisztikai előkészületeket igényelt, a tengerpartot (ami Írország délkeleti részén fekszik) be kellett rendezni, több mint ezer statisztát kellett korhű egyenruhával, sisakkal, fegyverrel és felszereléssel ellátni.

A 23 perces jelenet elkészítése nagyjából 12 millió dollárba került, ami a film teljes költségvetésének nagyjából egyötödét tette ki. Az, hogy végül olyan látványosra sikerült, több hétig tartó fáradtságos tervezési munka, próbafelvételek és vágás eredménye. De megérte, hiszen korábban még csak hasonlót sem lehetett a mozikban látni.

Valódi félelem Tom Hanks arcán

Ha már a partraszállás jeleneténél jártunk, érdemes megjegyezni, mit mesélt róla Tom Hanks még egy 1998-as interjúban. Elárulta, hogy a forgatás nagyon megviselte, ugyanis hiába tudta, hogy speciális effektekről van szó, amikor az első felvételen lecsapódott a csapatszállító ajtaja és az előtte álló katonákat vérköddé lőtték, arra nem volt felkészülve. Bármennyire is tudta, hogy speciális effekt az egész, olyan hiteles volt, hogy amit az arcán látunk, az igazi érzést tükröz. Ahogy vörössé vált körülötte a levegő, ahogy darabkák potyogtak rá az égből és amilyen hangja volt az egésznek.

Ismeretlenként jött, de Oscar-díjasként érkezett

Matt Damon karrierje igazán 1998-ban indult be. Ő alakította a címben szereplő Ryan közlegényt, és Steven Spielberg pontosan azért osztotta rá a szerepet, mert akkor még alig ismert színész volt. Csakhogy a háborús eposz előtt forgatta le a részben általa is írt Good Will Hunting című drámát is, amelyért még azelőtt Oscar-díjat kapott, hogy a háborús film a mozikba került volna.

Matt Damont szándékosan kiközösítették

A filmre való felkészülés során a színészek egy tíznapos katonai kiképzőtáborba költöztek, ahol a veterán tengerészgyalogos, Dale Dye vette őket kezelésbe. Az ő döntése volt az is, hogy Matt Damon nem vehetett részt ezen a közös kiképzésen. Ennek rém egyszerű oka volt: azzal, hogy a színész a többiektől külön kapott kiképzést, a társaság nem kötődött hozzá úgy mint egymáshoz. Az volt a cél, hogy ez a mozivásznon is hitelesen visszaköszönjön. Nos, sikerült.

Több mai sztárnak is itt indult a karrierje

Tom Hanks már nagy sztárként szerepelt a filmben, ahogy Tom Sizemore neve is ismerősen csenghetett sokaknak. Matt Damon tehát épp a film bemutatója előtt vált Oscar-díjas színésszé, így az őt is tekinthettük már sztárnak a bemutatókor. De mellettük voltak olyan színészek is, akik akkor még ismeretlenek voltak, de mára szép karriert futottak be.

Ilyen Edward Burns, aki többnyire sorozatokban és romantikus mozikban csinált magának karriert, illetve Adam Goldberg is, akik később az Egy csodálatos elme és a Zodiákus mozikban is láthattunk. De kétségtelenül %Vin Diesel% az, aki közülük a leghíresebb lett Dominic Toretto szerepében.

John Williams csak utólag írt zenét a filmhez

A legendás hollywoodi zeneszerző munkáját dicséri ez a film is. Az ötszörös Oscar-díjas zeneszerző saját bevallása szerint amikor csak teheti, utólag ír zenét Steven Spielberg filmjeihez. Itt is ez történt, ugyanis megkapta a film egy korai vágását, amit megnézhetett és ez ihlette meg a mára szintén ikonikussá vált dallamokat. Az is az ő ötlete volt, hogy a film számos jelenetéhez szándékosan nem írt zenei aláfestést, hogy a nézők tisztán hallhassák a háború pokoli hangjait.

Veteránokat betegített meg a film

A PTSD a poszttraumás szindróma rövidítése, egy olyan mentális betegség, amely számos háborús veteránt érint szerte a világon. A Ryan közlegény megmentése olyan nyers, erőszakos és hiteles, hogy az 1998-as bemutatója után számos veterán katona jelezte, hogy visszatértek tőle a saját háborús emlékei. Volt olyan, aki arról számolt be, hogy a film megnézése után éjszakánként rendszeresen felriad. Olyan nagy volt az esetek visszhangja, hogy a veteránokkal foglalkozó hivatal emlékeztetőt adott ki, miszerint a veterán katonák számára továbbra is elérhető a tanácsadás.

Egy countryénekes is szerepelhetett volna

Garth Brooks neve elsősorban azoknak lehet ismerős, akik szereti a country zenét. Az énekes talán sokkal híresebb is lehetne, ha annak idején elfogad egy szerepet a filmben, amit először neki ajánlottak fel. Ám ő visszautasította Daniel Jackson közlegény szerepét, ami így Barry Peppernél landolt. Később állítólag azzal magyarázta a döntését, hogy nem akart Tom Hanks és Matt Damon árnyékában szerepelni. Más kérdés, hogy nehéz is lenne őt elképzelni Daniel Jackson, a halálosan pontos mesterlövész képében.

dráma | háborús

SkyShowtime (2023.02.14.)

Miután átélték az 1944 június 6-ai normandiai partraszállás borzalmait, Miller százados (Tom Hanks) és maroknyi csapata azt a rendkívül veszélyes feladatot kapja, hogy hatoljon... több»