Sz*rnak érezném magam': Amikor James Cameront legyőzte egykori felesége

James Cameronnak külön vitrinje lehet otthon, amelyben a mindenféle ceremóniákon neki ítélet elismeréseket és díjakat tartja. De hiába tartják őt a szakma egyik legnagyobbjának, volt olyan év, amikor elhappolták előle az Oscar-díjat, holott mindenki biztos volt benne, hogy ő fogja megnyerni. 2010 volt ez az év, amikor nem más előzte meg a legjobb rendezők kategóriájában mint Kathryn Bigelow. A volt felesége.

James Cameron és Kathryn Bigelow még 1989-ben házasodott össze, de ez nem tartott soká, 1991-ben már el is váltak. Mindketten filmrendezőként írták be magukat Hollywood történelemkönyvébe. És válásuk után a média valóságos háborút vizionált közéjük, amelynek célja az Oscar-díj elnyerése volt.

James Cameron 2009-ben tette le az asztalra a mozitörténelem egyik legutóbbi mérföldkövét, az Avatart, amely nem csavaros történetével (mert az nem volt neki), hanem soha sehol sem előtte, sem azóta nem tapasztalat 3D-s látványvilágával vált világszerte milliók kedvencévé. Nem csoda, hogy mindenki arra számított, a következő Oscar-gálán a rendező ölébe hullik az aranyszobrocska.

Csakhogy abban az évben kimondottan erős volt a mezőny a rendezők kategóriájában: Quentin Tarantino a Becstelen brigantykkal, Lee Daniels a Precious - A boldogság ára drámával, Jason Reitman az Egek ura mozival, Kathryn Bigelow pedig A bombák földjén háborús drámával indult. És utóbbi végül meg is kapta a díjat, ezzel ő lett az első női rendező, aki ilyen elismerésben részesült.

James Cameront 2021-ben arról kérdezték, hogy miként élte meg az exfelesége sikerét. A rendező pedig elárulta, hogy nagyon büszke volt rá és az mind a mai napig: "Ha itt ülnék egy Oscarral a kezemben, amit ő is megnyerhetett volna, akárhány év is telt el, sz*rul érezném magam."