TOPLISTA: A 2000-es évek 7 legjobb halloweeni filmje a hazai nézők szerint

A naptár - már jó ideje - októberre fordult, ami azt jelenti, hogy hivatalosan is elkezdődött az év leghátborzongatóbb szezonja!

Amíg a gyerekek csokit vagy csalunkat játszanak ártatlanul, addig a nagyobbak kényeztethetik magukat a vizuális vidámpark néhány ütős trükkjével: véres effektekkel, hátborzongató világítással és annál is rémisztőbb hanghatásokkal.

Ha a sokkoló ijesztgetés jön be, ezek a legjobb filmek a 2000es évekből, amelyekkel rákészülhetünk a közelgő halloweenre!

#7

82 Donnie Darko  (2001)

(47) (35)

dráma | sci-fi | thriller

Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) akár átlagos kamaszfiú is lehetne, azonban miután leáll a gyógyszereivel, üzeneteket kap az űrből. Egy hatalmas groteszk plüssnyúl kommunikál a... több»

Richard Kelly 2001-es indie sci-fi thrillerének elején Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) alvajáróként sétál ki a házából, és találkozik egy félelmetes, nyúljelmezes alakkal, aki közli vele, hogy a világnak 28 nap, 6 óra, 42 perc és 12 másodperc múlva - Halloween napján - vége lesz. A film hátralévő része úgy bontakozik ki, mint egy őrült utazás Donnie zaklatott pszichéjébe, miközben hallucinációkat él át a szörnyű nyuszi alakról, aki ráveszi, hogy alvajárás közben titokzatos dolgokat tegyen. Az időutazást még kísértetiesebbé teszi a goth rockzene és Gary Jules hátborzongató Mad World feldolgozása. Ráadásul Donnie visszafogott csontváz-jelmeze, valamint az álarcos Frank kultikus Halloween-jelmezekké váltak azóta.
#6

78 Adsz vagy kapsz  (2007)

(15) (10)

horror | vígjáték

Október 31-e, Halloween a boszorkányok és szellemek ünnepe. A felnőttek töklámpásokat faragnak, a gyerekek maskarába öltözve járják a házakat és azt mondogatják: Adsz vagy... több»

Az antológiafilmek általában vegyesek, de Michael Dougherty író-rendező (aki a Krampusz című filmmel egy másik sötét ünneppel is megbirkózik) ezen okos kombója négy nagyon gonosz és valóban nyugtalanító történetet tartalmaz. A klasszikusok közt a mérgezett cukorkától a vérfarkasokig minden megtalálható, miközben Sam karaktere - egy démon, akinek zsákvászon maszkja egy koponya-tök hibrid fejet rejt - új történetet is bemutat. A történetek nem lineáris, de egymást átfedő stílusban bontakoznak ki, ami zavaró hatás nélkül növeli a feszültséget. Leginkább a sztárszereplők - az Oscar-díjas Anna Paquintól kezdve a karakterek nagyjai, Brian Cox és Dylan Baker - emelik a halloweeni mesék fényét.
#5

75 Farkasvér  (2000)

(8) (6)

dráma | fantasy | horror | szatíra

Ginger és Brigitte hétköznapi testvérpár, a serdülő lányok minden örömével és bajával. Szeretnék ha életüket felkavarná valami, ha kizökkenthetnének a tanulás és az... több»

Az egyik legismertebb feminista horrorfilm, a kanadai rémfilm egy későn érő tinédzsertestvérpár, Ginger és Brigitte körül forog, akik elhatározzák, hogy bosszút állnak az egyik népszerű lányon. Ám amikor egyiküket az első menstruációja után megtámadja egy vadállat, a lánynak furcsa helyeken nő a szőre, és felfedezi, hogy riasztóan kedveli a fiúkat és a vért. Ahogy a film kezd felpörögni, egy drogdíler halloweeni bulija kényelmes fedezéket nyújt Ginger vérszomjas vérfarkassá való átalakulásához. A pubertással való analógia megdöbbentően hatásos ebben az alacsony költségvetésű, de ügyesen kivitelezett likantróp-történetben, amely teljesen új színt visz a jól ismert tinédzserkori szorongás/felnőtté válás ábrázolásába.
#4

68 Sikoly VI.  (2023)

(22) (8)

horror | misztikus | thriller

Netflix

Samnek (Melissa Barrera), Tarának (Jenna Ortega), Mindynek (Jasmin Savoy Brown) és Chadnek (Mason Gooding) elege van mindenből. Miután túlélték Ghostface utolsó mészárlását... több»

A Carpenter nővérek (és maszkos zaklatójuk) New Yorkba költöznek, egy olyan nagyvárosba, ahol a film szlogenje szerint "senki sem hallja a sikolyodat". Ott Sam (Melissa Barrera) és Tara (Jenna Ortega) összefognak a Sikoly veteránjaival, Gale Weathersszel (Courteney Cox) és Kirby Reeddel (Hayden Panettiere), hogy kibogozzák a fenyegető manhattani rejtélyt, és legyőzzék Ghostface(s?)-et. A nyüzsgő Nagy Alma üdítő hátteret biztosít a Sikoly franchise számára, és új izgalmakat ad, például azt, hogy a franchise gonosztevője elvegyül egy zsúfolt metrókocsiban, amely tele van halloweeni jelmezekbe öltözött emberekkel, köztük néhány Ghostface maszkossal. A hatodik Sikoly megváltoztatja a nagyvárosi kísérteties ünnep szemléletét...
#3

horror | misztikus | thriller

Telekom TVGO

A 60-es évek végi Amerika nagy változás előtt áll, ebből azonban nem sokat tapasztalnak Mill Valley városának lakói, akik életére hosszú évtizedek óta súlyként nehezedik a... több»

André Øvredal hátborzongató adaptációja Alvin Schwartz szeretett gyermekkönyvsorozatának 1968-as kiadásán alapszik. Egy végzetes halloweeni éjszakán kezdődik, amikor három barát felfedez egy elátkozott mesekönyvet. Az ezt követő napok rémülettel telnek, miközben a gyerekeket a könyv lapjain varázslatos módon megjelenő történetek kísértenek: a mesék egy gyilkos madárijesztőről és egy gennyes pókcsípésről szólnak, amely kitörve egy seregnyi hátborzongató csúszómászót szabadít el. Minden horrorrajongó, aki azon tűnődik, hogy egy gyerekkönyvsorozat adaptálása kifizetődő lehet-e a felnőttek számára is valódi borzongással, megkapja a választ. A filmben vannak jumpscare ijesztgetések a gyerekeknek és egy hangulatos, meglepően érett borzongás az idősebb közönségnek. Guillermo del Toro producerként is részt vesz a filmben, és egy maroknyi rémisztő szörnyeteg is életre kel gyakorlati effektekkel.
#2

70 Bohócrém 2.  (2022)

(7)

horror

Miután feltámadt halottaiból, Art bohóc egy kisvárost vesz célba, hogy egy fiatal lány életére törjön.

Damien Leone őrült játékfilmje úgy játszik, mintha egy Halloween jelmezt készítene pótalkatrészekből, de mégis megnyerné a Halloween jelmezversenyt. Az alacsony költségvetésű slasher 250 000 dollárból készült, és könyörtelen gore-ja miatt akkora vírusszenzáció lett (jelentések szerint a mozilátogatók elájultak, hánytak és rosszul lettek a vetítések alatt), hogy 15,4 millió dolláros bevételt hozott. És ezzel egy új slasher-ikon született. Ő volt Art, a bohóc, aki egy hosszú és borzalmas halloweeni éjszaka alatt megöl egy tinilányt és annak öccsét. Még az undorító, részletesen bemutatott gyilkosságok nélkül is, Art puszta látványa is elég ahhoz, hogy hetekig tartó rémálmokat idézzen elő. Bohócjelmezt visel pompongombokkal és fehér kopasz harlekin fejfedővel, valamint édesgyökérfekete vigyorba fagyott fogakkal. Csak akkor boldog, ha vérben ázik. És a vér sosem áll meg ebben a szadista, több mint kétórás sokkolós filmben...
#1

58 Az 1000 halott háza  (2003)

(3) (2)

horror

Két fiatal pár, Jerry, Mary, Bill és Denise azért indul útnak, hogy az utazásaik során megélt kalandokról könyvet írjanak. Egy benzinkútnál megismerkednek a bohóc jelmezes... több»

Négy fiatal a halloweent azzal tölti, hogy a legendás út menti látványosság, Dr. Sátán után kutat Rob Zombie debütáló játékfilmjében - és srácok, meg is találják. Zombie egész karrierjének alaphangját adja meg, és a Texasi láncfűrészes mészárláshoz hasonló hátborzongató, mocskos és magával ragadó horror. A nagyszerű színészgárda, amely egyszerre alakít normális embereket (Rainn Wilson, Walton Goggins, Tom Towles) és gyilkos szörnyszülötteket (Sid Haig, Bill Moseley, Sheri Moon Zombie),fantasztikusak. Adjunk mindehhez ötletes kameramunkát és hangtervezést, és Zombie első egész estés filmjéből egy alacsony költségvetésű klasszikus lett.