TOPLISTA: Ezek 2022 legjobb filmjei

2022-ben, amikor a világjárvány még mindig átformálja a hollywoodi stratégiákat, az új filmek hajlamosak arra, hogy észrevétlenül jelenjenek meg. A filmkészítés indie oldalán nem ritka, hogy a kisfilmek rövid ideig játszanak csak a mozikban, mielőtt csendben landolnának egy streaming szolgáltatáson,így ezen most sem lepődünk meg. A nagy stúdiók hatalmas megjelenéseit illetően azonban - amelyek közül néhányat évekig késleltetett a járvány -, úgy érezhetjük, mintha már jöttek és mentek volna, függetlenül a minőségüktől.

Ahogy az elmúlt években is tettük, az év folyamán frissíteni fogjuk a legjobb filmek listáját! A fesztiválok gyöngyszemeitől a sztárokkal teletűzdelt blockbusterekig ez a lista remélhetőleg tiszta képet ad majd, a kissé továbbra is zilált filmvilágról. Ezek azok a filmek, amelyek lenyűgöztek és meghatottak minket, és amelyeken úgy nevettünk, hogy könnyek szöktek a szemünkbe. Olvass tovább és fedezd fel 2022 eddigi legjobb filmjeit. Szerintünk.

#10

72 Búcsú Yangtól  (2021)

(4)

dráma | sci-fi

HBO Max

Egy olyan világban, ahol a szülők robotokat vásárolnak élő bébiszitter gyanánt, egy apa és lánya megpróbálja megmenteni robot családtagjuk, Yang életét. több»

"Mi olyan nagyszerű abban, hogy ember vagy?" - kérdezi egy szereplő az After Yangban, és azon tűnődik, hogy egy hozzá hasonló klónt miért tartanak másodrendűnek. A nő egy életbevágóan fontos, végtelenül emberi kérdést vet fel: miért tulajdonítanak az emberek egyes identitásoknak nagyobb értéket, mint másoknak? Az After Yang egy futurisztikus sci-fi példázat, amely nagy kérdéseket vet fel intim léptékben. Emellett mindenekelőtt egy család története, akik történetesen egy olyan világban élnek, ahol a hétköznapi halandók mellett megjelenő robotok, úgynevezett techno-sapiensek is léteznek. Jake (Colin Farrell) és Kyra (Jodie Turner-Smith) azért szereztek be egy Yang nevű robotot, hogy fiatal kínai lányuknak (Malea Emma Tjandrawidjaja) legyen egy testvére. Amikor Yang rendszere meghibásodik, az felér egy halállal, és Jake-et arra az útra löki, hogy helyreállítsa Yangot, vagy legalábbis jobban megértse annak valóságát. Az After Yang egy egzisztenciális dráma, amely egyszerre tud örömteli és szívszorító lenni.
#9

71 Rohammentő  (2022)

(31) (5)

akció | dráma | krimi | thriller

SkyShowtime | Netflix | Telekom TVGO

Három élet örökre megváltozik egy nap Los Angeles utcáin. Will Sharpnak sürgősen pénzt kell szereznie valahonnét, hogy fedezni tudja felesége kórházi számláit, végső... több»

Yahya Abdul-Mateen II egy állatorvost alakít, aki a feleségének sürgősségi műtétre van szüksége. Mivel a veteránügynökség figyelmen kívül hagyja, ő a bűnöző örökbefogadott bátyjától, Jake Gyllenhaaltól kér segítségért. Amikor egy bankrablás nagyon-nagyon rosszul sül el, ellopnak egy mentőautót, amelyben egy mentős (Eiza González) és egy sebesült rendőr van. Ami ezután következik, az egy bonyolult üldözés Los Angeles utcáin keresztül...a szokásos Bay-őrület. Aki szereti, szereti.
#8

akció | animáció | családi | dráma | horror | kaland | romantikus | sci-fi

Netflix

A felnőtté válás története a texasi Houston külvárosában játszódik 1969 nyarán, az Apollo-11 történelmi holdraszállásának ideje táján. több»

Az Apollo 10 ½ annak a kényes folyamatnak a bemutatásával foglalkozik, ahogyan az emlékek megtörik és eltorzítják a történelmet. Richard Linklater rendező saját csendes houstoni gyermekkorára tekint vissza a 60-as évek végén, a társadalmi és politikai felfordulások korában, és egy Stanley nevű kisfiú (Milo Coy) történetét meséli el, akinek az apja a NASA-nál dolgozik, van egy csomó popkultúra-mániás idősebb testvére, és egy túlságosan élénk képzelete. A Linklater által korábban már használt rotoszkópos animációs stílusban forgatott film először szinte olyan, mint egy bátor gyerekműsor. Linklater azonban szinte esszéisztikusan közelíti meg az anyagot, és nagyban támaszkodik a felnőtt Stanley-t alakító Jack Black fanyar narrációjára, hogy trükkös, játékos memoárrá tegye ezt a filmet, amely kevésbé büszkén nosztalgiázik, mint amilyennek látszik. Néha úgy hat, mintha Linklater válasza lenne Terrence Malick Az élet fája című filmjére, vagy mintha a Boyhood című saját felnőtté válás-saga előzménye lenne. Ha néha elkalandoznak a gondolataink, az is csak a film visszafogott bájának köszönhető.
#7

animáció | dráma | fantasy | kaland | musical | sci-fi | zenés

Mozikban | Cinego | HBO Max | Telekom TVGO

Suzu együtt él édesapjával egy kis faluban. A 17 éves lány úgy érzi, egyszerűen nem találja a helyét, így regisztrál az "U" nevű virtuális világba, amellyel megteremt egy... több»

Suzu egy magányos diáklány egy vidéki japán kisvárosban, de az U virtuális világában egy gyönyörű és feltűnő, rózsaszín hajú popénekesnővé válik. Ő Suzu alteregója,Belle. Amikor a fellépése szenzációvá válik, a világ megszállottan próbálja kideríteni, ki lehet Belle a való életben, és az U világán belül is hasonló fordulatot vesznek a dolgok, amikor Belle egy fellépés során találkozik a Sárkánnyal, egy szörnyeteg alakkal, aki terrorizálja a virtuális világot, és menekül az U-rendőrség elől, amely azon van, hogy leleplezze kilétét és kitiltsa a platformról. Suzu azonban valami mást lát a Sárkányban: fájdalmat, amit ő is felismer magában. Ha mostanra azt hiszed, hogy tudod, hova vezet ez a történet, akkor tévedsz. Mamoru Hosoda (Mirai, Farkasgyerekek, Nyári háborúk) egy olyan meseadaptációt hoz el nekünk, amely a "Szépség és a Szörnyeteg" történetét fordítja ki, a lehető legszebben.
#6

65 A jövő bűnei  (2022)

(9) (9)

dráma | erotikus | horror | sci-fi

Cinego | Telekom TVGO

A közeljövőben az emberek fejlődésük során megpróbálnak majd alkalmazkodni a szintetikus környezethez. Míg egyesek kihasználják a transzhumanizmusban rejlő korlátlan... több»

David Cronenberg kanadai testhorror-mester közel egy évtizede készült első filmje egy hátborzongatóan közeli jövőben játszódik, ahol az emberi testek elveszítik a fizikai fájdalomérzet képességét, és ezért a sebészeti performanszművészek háziipara saját underground szcénát alakít ki. Két ilyen művész, Saul Tenser (Viggo Mortensen) és szeretője, Caprice (Léa Seydoux) egy különös összeesküvésbe keveredik, amely egy sokkoló gyilkosságot, egy globális szervkereskedelem-hálózatot és az emberi evolúció jövőjéről szóló pletykákat foglal magában egy katasztrofálisan szennyezett világban. A csonkolt és mutálódott szervek és elragadóan húsos gépek ábrázolásai közé a művészvilágról szóló elmélkedések is beilleszkednek, és azt a kérdést feszegetik, mi történik, ha a felismerhetetlenségig megváltozik az arról alkotott elképzelésünk, hogy mi tesz minket emberré.
#5

akció | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték

Netflix | Telekom TVGO

Borzalmas fenyegetés készül eltörölni az összes, létező univerzumot. Látszólag semmi remény arra, hogy bárki is megmeneküljön, de talán még nincs minden veszve. A létet... több»

A Daniels rendezőpáros (Daniel Kwan és Daniel Scheinert) újra itt van a fantasztikumot idéző, műfajilag is megdönthető akció-sci-fi-sci-fi romkom-abszurd mesefilmmel, a Minden.Mindenhol.Mindenkor című darabbal, amely a szupersztár Michelle Yeoh-t a saját őrületének multiverzumába taszítja. A kínai-amerikai mosodatulajdonos Evelyn Wang (Yeoh) rájön, hogy egy párhuzamos univerzumokon átívelő katasztrofális összeesküvés középpontjában áll, amely a valaha létezett összes világ végét jelentheti, hacsak nem találja meg, hogyan tudja hasznosítani az összes alternatív énje erejét, és megmenteni a családját a feledéstől. A film egy kicsi mindenből: harcművészeti popcornfilm, Wong Kar-wai ihlette tragikus románc, kozmikus sci-fi szösszenet, romantikus komédia olyan emberekről, akiknek hot dog az ujjuk, és a lista folytatható. Egyszerűen fogalmazva: látni kell, hogy elhiggyük.
#4

59 A keltetés  (2022)

(14) (2)

horror

Cinego | Telekom TVGO

Tinja, a 12 éves tornászlány mindent elkövet, hogy elnyerje édesanyja elismerését, aki mindent megtesz, hogy egy tökéletes és harmonikus család képét mutassa a közösségük... több»

Készülj fel arra, hogy beleszeretsz a nyálkát okádó, félig madár, félig emberi lénybe Hanna Bergholm debütáló játékfilmjében, A keltetésben. Ebben a hátborzongató és csodálatos finn mesében egy Tinja nevű fiatal tornász egy tojást talál a ház előtt, ahol blogger édesanyja úgy tesz, mintha tökéletes pasztell életet élne. A kislány addig melegíti a tojást a plüssmackója belsejében, amíg ki nem pattan belőle egy lény, akit Alli-nak hív. Az animatronikus varázslók által életre keltett Alli Tinja háziállatává és védelmezőjévé válik, egészen addig, amíg nem kezd el a lány tükörképévé alakulni. A keltetés a lánykor durvaságának felváltva gyönyörű és undorító metaforája.
#3

61 Kimi  (2022)

(8) (1)

dráma | krimi | thriller

HBO Max

Egy agorafóbiás seattle-i műszaki dolgozó bűntényre utaló bizonyítékot fedez fel, és egy hatalmas összeeksüvés kellős közepébe csöppen. több»

Hagyjuk Steven Soderbegh-re - aki a világjárványról a legjobb spekulatív filmet készítette, még mielőtt a világjárvány a láthatáron lett volna -, hogy elkészítse a legjobb, homályos világjárványtémájú szórakoztató filmet egy olyan műfajban, amelyből nagy hiány van. A Kimi főszereplője Zoë Kravitz, aki Angelát alakítja, egy technológiai cég agorafóbiás alkalmazottját, akinek a COVID csak tovább fokozta a szabadban való félelmét. A bent maradás iránti vágyát azonban próbára teszi, amikor egy Kimi nevű, Alexa-típusú mesterséges intelligenciától kapott adást lát, amely arra utal, hogy súlyos bűntény történhetett. Soderbergh játszik a stílusokkal, és Angela tetőtéri lakásának kényelmén kívüli, kézből készült rángatózó kameramozgásokra vált. David Koepp forgatókönyve feszes, Kravitz pedig természetesen illik karaktere hipercentrikus energiájához. Soderbergh és Koepp azt tűzte ki célul, hogy ideális filmet készítsen, amit szombat este egy üveg bor mellett meg lehet nézni, és ez sikerült is nekik.
#2

66 Az Északi  (2022)

(26) (14)

akció | dráma | fantasy | kaland | thriller | történelmi

SkyShowtime | Telekom TVGO

A 10. század Izlandján járunk, amikor egy fiatal herceg bosszút esküszik apja halála után. A férfi nem nyugszik, amíg meg nem találja a gyilkosokat, és meg nem fizet a... több»

Nagy várakozás előzte Robert Eggers nagy költségvetésű viking saga-ját Alexander Skarsgård Amleth hercegével, aki mormogva és morgolódva vág neki, hogy megbosszulja apját és megmentse anyját. Az Északi beváltotta az északi mondák véres, bűzös, izzadságszagú ígéretét. A viking legendára épülő klasszikus, bosszúról és sorsról szóló történetben Eggers iszapos barlangokba visz minket, ahol a férfiak kutyává válva válnak férfivá, dühös tengereken és zöldellő izlandi tájakon át, ahogy Amleth elveszíti önmagát, miután nagybátyja (Claes Bang) puccsot hajtott végre. A boszorkány Olgával (Anya Taylor-Joy) való szerelme gyönyörű, az árulások, amelyekkel szembesül, perverzek és kegyetlenek, és a bosszú a Valhallához méltó.
#1

87 Top Gun: Maverick  (2022)

(56) (23)

akció | dráma

SkyShowtime | Netflix

A légierőnél töltött három évtizednyi szolgálat után Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise) tesztpilótaként folytatja karrierjét. Nem akarja, hogy kitüntetésben részesítsék,... több»

Nehéz olyan filmet találni az elmúlt években, amely jobban megfelel a "közönségkedvenc" fogalmának, mint a Top Gun: Maverick. A film - természetesen -Tom Cruise főszereplésével, Joseph Kosinski rendezésében, minden egyes gombot eltalál bennünk. A cselekmény egyszerű, de élénkítő: Mavericknek vissza kell mennie a Top Gunba, hogy egy csapatnyi nagymenőt megtanítson egy szinte lehetetlen küldetésre. A levegőben zajló akció hibátlan, a narratíva meglepően érzelmes, és a nosztalgiából úgy merít, hogy inkább megérdemeltnek, mintsem mesterkéltnek tűnik. És mindennek tetejébe még izzasztó is, és van benne egy ütős Lady Gaga-dal. Ez egy igazi eufórikus blockbuster mozi.