Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
60%

A keltetés (2022)

Pahanhautoja
Filmadatlap
 
19
Szereplők
13
Vélemények
22
Képek
6
Videók

Galéria (22)

Videók (6)

 
drg0602   2023. 04. 05.

legújabb vélemény

1

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Két részre osztanám a véleményemet. 1. Ha úgy nézem a filmet, mint horrorfilm, akkor igen egy igazi hátborzogató, olykor rémisztő, tökéletes alkotás láttam, tele ízig-vérig elképesztő horrorisztikus jelenetekkel . A brutalitás, ami inkább lelkileg ér... több»

 
Sabnock Sanatory   2022. 08. 02.

a nap véleménye

7
Érdekes, de annyira nem izgalmas.

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Hanna Bergholm nagyjából, és egészében 15 éve alkot a filmszakmában, ám az első egész estés filmjére egészen idáig várni kellett.... A finn író-rendező bemutatkozása a Sundance fesztivált is megjárta és kifejezetten pozitív visszhangnak örvendett a ... teljes kritika»

2
 
F79   2022. 07. 03.

5
Ne nézzetek madárnak!

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Talán én vagyok fordítva bekötve, de ritkán látok ilyen felkavaró, és mégis csodálatos filmet. A keltetés egy olyan belső küzdelmekkel teli felnövéstörténet, amely aktuális üzenetet hordoz a mai kor kiskamaszait kísértő problémákról, a kifelé élő szü... teljes kritika»

 
Eastern79   2022. 06. 18.

4
Szürreális utazás

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Hanna Bergholm filmje nem lett egy könnyen emészthető darab és éppen ezért múlja felül a tucathorrorokat. Először is pofátlanul hadat üzen a közösségi médiának illetve erős társadalomkritikaként is értelmezhető, ugyanis a vlogoló anyukán keresztül felnagyítja a fogyasztói társadalom kényszeres magalomániáját és a kifelé mutassunk minél többet "filozófiáját". A romlott társadalom alapja a kisebb egység, a család és hát jelen esetben senki sem feddhetetlen, az egész bűzlik hiába a virágos tapéta mindenütt. Nem véletlen büdös maga a kreatúra is, hiszen a lélek legsötétebb bugyraiba merülünk alá ebben a pokoli történetben. A szörny megjelenésével további rétegek bontakoznak ki, egyfelől a rossz nevelés miatt kialakuló viselkedésbeli torzulások metaforájaként másfelől pedig a Cronenberget megidéző testhorror groteszk, abszurd és néhol zavarba ejtően undorító jeleneteivel. Nagyon erős atmoszférája beszippant, és egy egészen szürreális utazássá válik. Igazán különleges film, sok mondanivalóval és extrém megvalósítással.

 
Candy   2022. 07. 03.

2

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Én személy szerint nem láttam még ehhez hasonló filmet, tehát az ötlet a horror műfajban igen ígéretes. Már az elején kiráz a hideg, az anyuka viselkedése és tette számomra teljesen idegen és hidegrázó, az viszont még inkább, hogy ezt a gyerekek mos... több»

 
erahurka   2022. 07. 06.

1
Meglepően jó elsőfilmes rendezés

Kicsit nehézkesen indul, vagy inkább nagyon úgy tűnik, hogy kitereget minden kártyát, ott megijedtem, hogy most ezt fogjuk nézni pepitában a következő másfél órában?! De szerencsére továbblép ennél és elég merész dolgok történnek. Ugyanakkor számomra sosem, vagy csak kevés alkalommal tudott igazán magasabb szintre lépni. Néha picit már túl egyértelműnek is éreztem, de mégsem volt zavaró mértékben szájbarágós, érthető maradt a lényeg, ami jó pont a szintén első filmes Bárány után, ami egy kicsit talán többnek akart látszani, mint ami. A közönségből azért volt akinek nem esett le, szerintem. Egy nő kifelé pl. azt fejtegette hogy a trailerben mindent ellőttek, de a kínjában felröhögő terem is beszédes volt az átlag IQ tekintetében. Vicces volt amúgy, hogy rossz képaránnyal indult, és pl. a készítők neveinek egy része kilógott a vászonról, viszont ezt szerencsére elég hamar javították, úgyhogy a már 2000 forintos nagy popcorn menü maradt az egyetlen negatív élmény a filmmel kapcsolatban.

 
kabel   2022. 05. 20.

0
Egész creepy

Kiszámítható film, de egy érdekes analógia körül forog. A furcsasága miatt érdemes megnézni, a színészi játék sajnos borzasztó.

A film összbevétele 435 782 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 11 757 380 forintot termelt. A hazai mozik összesen 6 649 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

A film első ízelítője alapján sokan a Meet the Applegates film hatását vélték felismerni a koncepción.

(csd)
 

Az eredeti tervek szerint a film legnívósabb filmesztiválokon debütált volna, helyette az online platformokon lesz elérhető.

(csd)
 
A keltetés sodró erejű, az amerikai filmes gondolkodást szimpatikusan mellőző horror arról, hogy hagyni kell az embereket hibázni, hiszen ahogy a közmondás is tartja, annak hiánya, a tökéletesség tesz minket embertelenné. Szerencsére Hanna Bergholm azért nem hibázik túl sokat: aki kedveli az olyan filmeket, amilyen a szintén skandináv és szintén gyerekperspektívából mesélő Engedj be!, az nem nagyon foghat vele mellé a nyári szezonban, amikor amúgy sem az érzékeny horroroktól tengenek túl a mozik. több»
 
Undorító képek és meglepő gyöngédség keverednek A keltetésben, ami egy bizarr és elgondolkodtató társadalomkritika alig másfél órában. több»
 
Idilli videóban mutatkozik be nekünk az idilli finn család, de a néző rögtön érzi, hogy itt bizony nem stimmel valami. Ezúttal is bebizonyosodik: érdemes hallgatni a megérzéseinkre. több»