Váratlanul elhunyt az Oscar-díjra jelölt színész, rendező és író, Douglas McGrath, aki Woody Allen 7 filmjében is játszottA kép forrása: Twitter/@JohnLithgow

Douglas McGrath, a rendező és író, akinek munkássága kiterjedt a filmre, a színpadra és a televízióra, és akit Oscarra jelöltek a Lövések a Broadwayn forgatókönyvéért, amelyet Woody Allennel közösen írt, csütörtökön váratlanul elhunyt New Yorkban. Életének 64 éves volt.

Halála idején McGrath az általa írt, önéletrajzi ihletésű, John Lithgow által rendezett Everything's Fine című Off Broadway szólóelőadásban játszott a Daryl Roth Színházban. McGrath halálával a show utolsó előadását november 2-án, szerdán játszották. Úgy volt, hogy legalább január 22-ig játszották volna. A halál okáról egyelőre nincsenek információk.

Halálát az előadás producerei, Daryl Roth, Tom Werner és John Lithgow jelentették be.

"Az Everything's Fine társulatának megtiszteltetés volt, hogy bemutathatta az önéletrajzi ihletésű szólóműsorát" - áll a közleményükben. "Mindenkit, aki a produkció utolsó három hónapja alatt vele dolgozott, lenyűgözött kecsessége, bája és humorérzéke, és mély részvétünket fejezzük ki a családjának".

A texasi Midlandben született és nőtt fel, Trinity School of Midland, a The Choate School és a Princeton Egyetem végzőse volt.Írói karrierjét a Saturday Night Live stábjában kezdte a hírhedt 1980-81-es évadban. 

McGrath ismert filmjei közé tartozik az Emma(1996), amelynek főszerepét Gwyneth Paltrow játszotta, és amelyet ő írt és rendezett; a Nicholas Nickleby; a Company Man, amelyet Peter Askin-nel közösen írt és rendezett; valamint íróként és rendezőként A hírhedt, a 2006-os Truman Capote-életrajzi film, amelyben Toby Jones játszotta a címszerepet, Daniel Craig a gyilkos Perry Smith-t és Sandra Bullock Nelle Harper Lee-t.

McGrath-ot Oscar-díjra jelölték az 1994-es Lövések a Broadwayn forgatókönyvéért, amelyet Allennel közösen írt. A forgatókönyv szolgált Allen 2014-es Broadway színpadi adaptációjának alapjául.

Az SNL-ben eltöltött évén kívül McGrath tévés munkássága mellett két dokumentumfilm rendezésében is részt vett az HBO számára (Jerry Weintraub - A legendás producer, Mike Nichols - Ifjúkori önarckép), mindkettő Emmy-jelölést kapott.

Színészként McGrath olyan filmekben szerepelt, mint az Oscar-díjra jelölt Kvíz-show (Kvízshow), A bennfentes, a Michael Clayton, valamint Woody Allen 7 produkciójában is feltűnt, legutóbb a Rifkin fesztiválja című vígjátékban.

 Celebrity, Sweet and Lowdown, Small Time Crooks, Hollywood Ending, Café Society, Crisis 

McGrath emellett esszéket írt a The New Yorker, a The New York Times és a Vanity Fair számára, és az Air Mail rovatvezetője volt.

A rajongók és a szakma mellett mellett felesége, Jane Read Martin, és fia, Henry McGrath gyászolja.

Nyugodjék békében.

Hírességek, akik 2022-ben távoztak az élők sorából