Szép nap ez a mai, mindenki kedvenc Aragornja, vagyis Viggo Mortensen ma ünnepli 64. születésnapját! Isten éltesse! Bár dán családba született, amerikai állampolgár, hiszen New Yorkban látta meg a napvilágot. Viszont családjával rengeteget költöztek, így számos nyelvet beszél az angol mellett: dánul, spanyolul, de még norvégul, svédül és franciául is meg tud szólalni.

A színésznek nem volt könnyű útja a sztárságig. Eleinte nem is kifejezetten ez a szakma vonzotta, csak kisebb szerepeket kapott színpadi darabokban. Volt olyan időszak, amikor Dániában élt és virágárusként vagy felszolgálóként dolgozott. Később visszaköltözött New Yorkba, ahol megkapta első kisebb filmes mellékszerepeit.

Mivel a filmes pálya ekkor még nem fizetett kimondottan jól, kénytelen volt hétköznapi munkákat is elvállalni, visszament felszolgálónak, de volt teherautósorőr is. Az első komolyabb filmes felkéréseket a ’80-as években kezdte kapni, de az igazi áttörésre a ’90-es években került sor. Ekkor már olyan filmekben láthattuk, mint a Carlito útja, az Angyalok háborúja, Az utolsó esély, a Daylight - Alagút a halálba, majd 1998-ban jött a Tökéletes gyilkosság, ami végre meghozta számára a világhírt. Viggo Mortensen mégis a legtöbbünk számára A gyűrűk ura trilógia miatt ismert, amiben Aragorn szerepét játszotta el.

A színész születésnapja alkalmából most elmesélünk róla tíz érdekességet, amiket eddig talán nem hallottál róla. És mellé azt is megmutatjuk, hogy szerintünk melyik a tíz legjobb filmje!

1. Bár a hivatalos adatok szerint az első filmes szerepe A kis szemtanúban volt, 1985-ben, valójában ugyanebben az évben felbukkant Woody Allen Kairó bíbor rózsája című filmjében is. Ha nem emlékszel rá, nem a te hibád, ugyanis végül az összes jelenetét kivágták…

2. Viggo Mortensen többször is súlyosan megsérült a forgatások során, mivel ritkán használ kaszkadőrt. A Bőrpofa: Texasi láncfűrészes mészárlás III. forgatásán például egy rosszul sikerült verekedős jelenetben eltört a bordája.

3. A színészet mellett festészettel is foglalkozik, egészen egyedi stílusa van. Képeiből több kiállítást is szerveztek már, de a Tökéletes gyilkosságban is látható általa festett kép.

4. Az egy dolog, hogy többször megsérült a forgatásokon, de voltak halálközeli élményei is. A gyűrűk ura első részében például egy felé dobott tőrt ütött félre a kardjával, amit a forgatáson egy sípszóhoz igazítottak. Csakhogy az egyik felvételen a jel nem hangzott fel időben és a felé dobott nem éles tőr kis híján tényleg célba talált. Ha bele nem is feltétlenül halt volna, de komoly fejsérülést szenvedhetett volna, ha nem bánik olyan ügyesen a kardjával.

5. De A Gyűrűk Ura: A két torony forgatásán is farkasszemet nézett a halállal. Amikor az eszméletlen Aragorn testét elsodorta egy folyó, a felvételhez igazi folyóban forgattak. Ám egy ponton egy örvény lerántotta a mélybe a színészt, aki csak annak köszönhette az életét, hogy a folyómederben talált egy kemény sziklát, amiről vissza tudta lökni magát a felszínre. Kis híján megfulladt.

6. Azt már említettük feljebb, hogy számos nyelven meg tud szólalni. De ennél is érdekesebb, hogy Viggo Mortensen verseket is ír. Méghozzá angolul, dánul és spanyolul is.

7. Többször is előfordult, hogy forgatási kosztümjében tért be egy pubba egy italra. Volt, hogy Aragornnak öltözve még a kardját is magával vitte, persze, hogy megjelent a rendőrség. Máskor pedig agyontetoválva, orosz gengszternek öltözve keltett riadalmat egy pubban.

8. Olyannyira elhivatott egy-egy szerepe kapcsán, hogy az Eastern promises - Gyilkos ígéretek (amiben a fent említett orosz gengsztert játszotta) forgatása előtt néhány napra az Ural-hegységbe utazott, hogy ott nem csak angolul, de oroszul és ukránul is megtanulhassa a szövegét.

9. Viggo Mortensen imádja a jégkorongot. Állítólag A gyűrűk ura forgatásán végig egy Montreal Canadiens mezt hordott a kosztümje alatt. A ’80-as téli olimpián pedig a svéd jégkorongválogatott mellett dolgozott tolmácsként, így élőben láthatta a sportág egyik legendás összecsapását az USA és a Szovjetunió között.

10. Mint mondtuk, ritkán használ kaszkadőrt, a legtöbb rázós jelenetében is ő szerepel. Az 1987-es Börtönhalál forgatása után például a kaszkadőrök koordinátora, egy bizonyos Kane Hodder (Jason Voorhees többszörös megformálója…) tiszteletbeli kaszkadőrnek nevezte ki.

#10

84 Az út  (2009)

(33) (6)

dráma | road movie

HBO Max | Netflix

A posztapokaliptikus Amerikában az erőszak az úr, a hatalom a különböző bűnbandák kezében van. Egy apa és fia az óceán felé tart, minden egyes nap egy új próbatétel... több»

#9

dráma | életrajzi | road movie | vígjáték | zenés

Cinego

Tony Lip nem egy bonyolult fickó, aki szereti inkább az öklével elsimítani a konfliktusokat. Amikor egy kis mellékes melót ajánlanak neki, örömmel elvállalja. Ám a feladatról... több»

#8

88 Carlito útja  (1993)

(10) (13)

dráma | krimi | thriller

Carlito (Al Pacino) 5 év börtön után tér vissza a spanyol negyedbe. Le akarja zárni drogos és balhés múltját, hogy új életet kezdhessen, azonban amikor legjobb barátja megkéri... több»

#7

80 Captain Fantastic  (2016)

(19) (8)

dráma | road movie | vígjáték

Egy édesapa, aki az Egyesült Államok északnyugati régiójának erdőiben élt hat fiatal gyermekével, megpróbál visszailleszkedni a társadalomba. több»

#6

76 Erőszakos múlt  (2005)

(16) (6)

dráma | krimi | thriller

Tomból hős csinál a média, miután kisvárosi vedéglőjében meghiúsít egy rablótámadást, és önvédelemből megöl két körözött bűnözőt. A férfi megpróbál... több»

#5

72 A bőr tükre  (1990)

(3)

dráma | horror | thriller

Az 1950-es években egy problémás családban élő fiú, arról fantáziál, hogy a szomszédban élő özvegyasszony valójában egy vámpír, aki a környéken történő eltűnésekért... több»

#4

79 Az utolsó esély  (1995)

(12) (10)

akció | dráma | háborús | thriller

Disney+

Orosz militánsok elfoglalnak egy nukleáris támaszpontot, és támadásra készülnek. A USS Alabamának, egy orosz vizeken tartózkodó amerikai tengeralattjárónak lehetősége van... több»

#3

akció | dráma | krimi | thriller

HBO Max

Egy éjjel egy burtálisan bántalmazott állapotos kelet-európai prostituáltat visznek be a kórházba, aki belehal a szülésbe. A szülésznő nyomozni kezd a halott lány után, a... több»

#2

81 A kis szemtanú  (1985)

(5) (9)

dráma | krimi | romantikus | thriller

Rachel, miután eltemette férjét, kisfiával, Samuellel rokonlátogatásra indul. A kisfiút elkápráztatja a philadelphiai pályaudvar megannyi csodája. Véletlenül azonban valami... több»

#1

dráma | fantasy | kaland

HBO Max

A gonosz hatalma egyre nő, Középföldét a két torony, Barad-dúr, Szauron és Orthanc, Szarumán szövetsége fenyegeti. A gyűrű szövetsége szétesett, Frodó és Samu Mordor... több»