Idehaza két vágása is ismert a filmnek, az egyik egy 97 perces, illetve egy 101 perces változata is van.
A film forgatása 2001. március 5-én és 2001. május 19-e közt zajlott Németországban.
A filmbéli Matt szerepére eredetileg David Boreanaz színészt szerették volna leszerződtetni, de ez végül nem valósult meg, mert a színész az Angel című sorozat forgatása mellett már nem tudta elvállalni e szerepet.
A film forgatókönyvét és a rendezést eredetileg George A. Romero (1940-2017) készítette volna, de komoly nézeteltérésekbe ütközött a producerekkel, ami végül ahhoz vezetett, hogy otthagyta a film előkészületeit és a forgatókönyvet sem készítette el.
A filmbéli Alice szerepére Sarah Michelle Gellar színésznő neve is felmerült.
A forgalmazóstúdió szerette volna meggyőzni a rendezőt arról, hogy úgy készítse el a filmet, hogy majd egy alacsonyabb korhatár-besorolást kapjon végül a kész film, hogy a fiatalabb videojáték-rajongók is megtekinthessék a mozikban, de erről Paul W.S. Anderson hallani sem akart.
Box Office szempont szerint az első Resident Evil nem volt túl sikeres, mert 33 millió dollárból készült, és "csak" 62 millió dollárt hozott össze, Szerencsére ennyi elég volt ahhoz, hogy folytassák a filmet 2004-ben.
Az egész film alatt a zombi szó egyszer sem hangzik el.
A filmet eredetileg Resident Evil: Ground Zero címen készítették volna, viszont a 2001.09.11-i terrortámadás miatt elhagyták a Ground Zerót a címből.
Michelle Rodriquez még a film elkészülte előtt tájékoztatta az ügynökét, hogy ha valaha készítenek egy forgatókönyvet a Resident Evil című játékból, abban ő mindenképp szerepelni akar.
Alice szerepére Gwyneth Paltrow is esélyes volt.
Arra a jelentre, amikor Alice fejbe rúgja a zombi dobermannt, három hónapig edzett Milla Jovovich.