Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
74%

Berlin, Alexanderplatz (2020)

Berlin Alexanderplatz
Filmadatlap
 
27
Szereplők
3
Vélemények
20
Képek
3
Videók

Galéria (20)

Videók (3)

 
valaja   2020. 09. 30.

legújabb vélemény

0

Volt szerencsém az eredeti könyvhöz, és a filmet is eredeti nyelven néztem meg, de azt kell mondanom, hogy nem azt kaptam, amit vártam. Nem vonom kétségbe a téma aktualitását, és rendezői szempontból nem is mondanám, hogy rosszul nyúlt volna hozzá Qu... több»

 
zosler   2020. 08. 27.

0

Gyönyörű rendezés és operatőri munka, az előtt le a kalappal. Egyedül ezt a három órás játékidőt érzem kicsit túlzásnak. Ebből szerintem lehetett volna vágni egy bő negyven percet, de ezt leszámítva tényleg a legjobb szívvel tudom ajánlani. Sokaknak látniuk kéne ezt a filmet!

 
matyas   2020. 07. 23.

0

Ez azért elég kemény és húsbavágó film volt, aminek bizony vannak elvárásai a néző felé, de szerintem baromi erős mozi. Nem szórakozik, az arcodba kapod a valóságot, úgy ahogy az van. Fú, hát a hatása alatt vagyok...

A film összbevétele 257 901 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 841 460 forintot termelt. A hazai mozik összesen 722 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

Burhan Qurbani hat évvel az előző filmje, az Ifjak és erősek után tért vissza a rendezői székbe.

(hp)
 

Ez a film Alfred Döblin regényének második adaptációja Rainer Werner Fassbinder tévésorozata után.

(hp)
 

A film Alfred Döblin azonos című 1929-es regényén alapszik.

(hp)
 

A film a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon versenyben volt az Arany Medve-díjért.

(hp)
 

A filmet nem fogadták túl lelkesen a kritikusok. A Berlin, Alexanderplatz jelenleg mindössze 20 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon (2020. szeptember).

(hp)
 
Qurbani filmjének – túl a számos immanens erényen – fontos eleme, hogy más optikát kínál a menekültválság és a befogadás sablonos narratívái helyett. több»
 
A dramaturgia teljesen meseszerű, öt felvonásban narrálja Mieze Francis életét, onnantól kezdve, hogy megérkezik Németországba. A komolyzenei elemek alátámasztják az érzelmek és tragédiák fontosságát. Francis többször hangoztatja, hogy ő csak jó akar lenni, Mieze narrációjában ezt megerősíti azzal, hogy elmondja: „Francis rákényszerült a bűnözésre.” A valóság, sajnos még ennél is könyörtelenebb, hiszen semmi meseszerű nincs a világszerte jelenleg is tomboló menekülthelyzetben, és Francis nem az egyetlen Európában, aki ebben a cipőben jár, több ezer társa űzi mindennap a bűnözés különféle formáit. Így Francis egyfajta jelképévé válik – még ha kicsit közhelyesen is. A film nagy erősségeiéhez tartozik, hogy nem kényszerít senkit ítélkezésre, hanem bemutatja a rideg valóságot. több»
 
... mindenesetre, ha nem is maradéktalan siker, a Berlin Alexanderplatz pontosan az a nagyszabású, markáns hangvételű, öntörvényű, de mégis végtelenül érzékeny mű, amelyből meglehetősen nagy hiány van a mostani filmpalettán. több»