A bostoni fojtogató (2023)

Boston Strangler

Chris Cooper
Carrie Coon

kakukkmanci   2023. 03. 19.

A bostoni fojtogató

A film a bostoni fojtogató néven elhíresült gyilkosságsorozatot egy újságírónő szemszögéből vizsgálja. Tudjuk, hogy ebben a korszakban (1960-as évek) a nők még nem nyertek teret a munka világában komolyabb pozíciókban, mégis valahogy neki osztják ki az ügyet. Később egy kolléganőjét is ráállítják, és ketten próbálják felderíteni a tettes kilétét.

Caravaggio1978   2023. 03. 19.

Kellemes kis matiné sztori

Carrie Coon miatt néztem igazándiból, amúgy meg részletesen utána is olvastam az eredeti történetnek. Szerintem az tényleg érdekes és talányos, lévén, hogy lehet, hogy a fele sem volt igaz, amit állított Albert. Amúgy kellemes kis mozi, mindenképp ajánlom egy kis péntek délutáni jegeskávé mellé. Hatalmas stresszfaktor nem lesz benne, de belecsöppenünk a hatvanas évek világába, szerintem nagyon tökéletesen bemutatva.

kabel   2023. 03. 18.

Zodiákus 2.0

A film elsősorban korkép, másodsorban egy izgalmas, Zodikás jellegű film. Nagyon szépen hozza a David Fincheres hangulatot, mind a történetben, mind a karaktereiben, olyannyira, hogy egy ideig nem voltam biztos benne, hogy ez nem Fincher film-e. A központi konfliktus fordulatos és megdöbbentő, rengeteg érdekességgel, és bár a film második fele kicsit túlbonyolítja magát, és a történelmi valóságok miatt nem feltétlen egy pozitív végkifejletet kapunk, mégis van egy eredeti jellege a megjelenített világnak, pont azért, mert nem egy filmes gyilkos története.

Victorine   2023. 03. 18.

Mindig nehéz véleményt formálnom egy igaz történeten alapuló filmről, mivel a sztori adott, maga az „élet” (bár jelen esetben inkább a halál) írta, tehát ebbe nagyon belekötni nem lehet, ahogy a végkifejletbe sem. Azt is nehéz számomra látni az ilyen... több»

Kittikornis   2023. 03. 18.

Nem erre számítottam. Valójában a saját hibám. Hogyha ilyesfajta true story filmet akarok legközelebb megnézni, akkor első körben google, és lecsekkolom, miről is szól, mert vártam a nagy csattanót, erre a mai napig sincs gyilkos. Felesleges ilyen tö... több»

Petike98   2023. 03. 10.

Szerintem irtó jó a hangulata, csak valahogy annyira nem fogott meg a történet. Ettől függetlenül szerintem egyszer érdemes megpróbálkozni vele.

krisszi11   2023. 03. 17.

Bevallom főleg Keira Knightley miatt néztem meg, és bár az ő alakításában nem is csalódtam, mindenesetre azt gondolom, hogy nagyon kiszámítható ez a film. Amolyan tipikus krimi, aminek már jól ismerjük a felépítését, így nem is igazán ad hozzá ehhez a műfajhoz.

Az igaz alapok: igazándiból a mai napig nem tudjuk, hogy pontosan ki volt a „bostoni fojtogató” néven elhíresült gyilkos vagy gyilkosok (nem bizonyított, hogy egyedüli elkövető tette). Az ötven éve kezdődött gyilkosságsorozat 1962 és 1964 között tartotta rettegésben a Bostonban és a város környékén élőket, és a mai napig a leghírhedtebb sorozatgyilkos történetek közt leljük fel. 1964. október 27-én letartóztattak egy Albert DeSalvo nevű férfit, aki bejutott egy fiatal nő lakásába, megerőszakolta, majd távozott. A továbbiakban elég összetett a történet, a kevés fellelhető bizonyíték alapján ezt az embert tették felelőssé a „bostoni fojtogató” gyilkosságokért. Jellemző az akkori hatóságokra – és a mostaniakra is –, hogy a sikertelen nyomozás után bűnbakot kell találni bármi áron. A nyomozás még javában zajlott, amikor 1967-ben Albertet életfogytiglani börtönre ítélték a többi, már rábizonyított betörés és nemi erőszak miatt. Konkrétan a gyilkosságok miatt nem is állt bíróság elé, csak feltételezték, hogy ő volt a tettes, az alapján, hogy a börtönbe vonulása után elvileg nem történt ilyen jellegű gyilkosság a környéken. Halálát is érdekes körülmények árnyékolták be:1973-ban szíven szúrták, miután többeknek is telefonált a börtönből az üggyel kapcsolatban. A rendőrség az ügyet 1964-ben zárta le, igazándiból eredménytelenül. A tények alapján szerintem elképzelhető, hogy a gyilkos máig háborítatlanul éli az életét.

(Caravaggio1978 )