Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
82%

A hőlégballon (2018)

Ballon
Filmadatlap
 
29
Szereplők
19
Vélemények
26
Képek
2
Videók

Galéria (26)

Videók (2)

 
qwer   2021. 10. 15.

legújabb vélemény

3

A kissé összecsapott befejezés miatt adok csupán 4 csillagot a filmre, amit egyébként majdnem kiválóra értékelek. A szabadságvágy erejét mutatja be, a dráma intenzitását az fokozza leginkább, hogy a forgatókönyv igaz történet alapján készült. A csele... több»

 
jakedave   2021. 02. 28.

a nap véleménye

3
Megnézendő

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

A berlini fal szörnyű viszontagságairól és a Kelet-Berlinben zajló nyomasztó és diktatórikus rendszerről már rengeteg kiváló alkotás született, elég csak például A mások élete című filmre gondolni, amely talán minden idők legjobb német filmje. A hőlé... teljes kritika»

 
indingo   2019. 12. 27.

0

Érdekes, igaz történetet mutatott be a film egy olyan korból, ahol nem volt természetes a szabadság. Ma mér ezt nehéz elképzelni. A végén örültem volna több archív felvételnek.

 
Berto49   2019. 10. 25.

0
Út a szabadsághoz

Nem szokványos, túlzással fogalmazva eszement vállalkozásba fogott két keletnémet család, hiszen a gyermekeik életét is kockáztatták azzal, hogy hőlégballonnal repülték át a határt. Én nem éreztem annyira izgalmasnak a filmet, mert jobban ki kellett volna domborítani az NDK korabeli viszonyait, ahogy ezt egy korábbi film, a „Mások élete” megtette. Nyugodt, polgári körülmények között éltek, igaz, hogy Stasi figyelő szeme minden lépésüket követte. A mindenhol látható Honecker „elvtárs” arcképe nem érzékeltette a szocializmust építő Németország elnyomásra és terrorra épült rendszerét. Erősebben kellett volna érzékeltetni a korabeli viszonyokat, mert így szinte érthetetlen volt, hogy miért akarták mindenáron elhagyni a szülőföldjüket. A szereplőválogatással az volt a problémám, hogy az egyik házaspár túl fiatal volt ahhoz, hogy ilyen „idős” gyermekeik legyenek. A fiatalok szerelmi szála pedig az elcsépelt klisék számát szaporította. Számomra a rengeteg dicsérő kritika és vélemény ellenére nem volt egy igazán emlékezetes film.

 
Klauka89   2020. 09. 01.

1
Nagyon érdekes film!

Tényleg nehéz mai viszonylatban elképzelni, hogy mennyire szigorúak voltak a vasfüggöny szabályai, és hogy mekkora bűncselekmény volt átrepülni a határt. A gyerekeket is kockáztatták. Tetszett a film akkori életérzése, nagyon átjött. Hihetetlenül érdekesnek és jónak mondanám.

 
TomÁcs   2019. 12. 28.

1

David Krosst jó volt ismét nagyjátékfilmben látni. Elég megrázó film, fel sem tudjuk fogni, mik történtek abban a korban. Végig jól hozz a film a feszültséget.

 
Szilonka   2020. 02. 04.

0

Tetszett a hangulata a filmnek, és a kor, amit bemutatott, nagyon valóságos volt. A történet is mindvégig érdekes.

A film összbevétele 13 562 317 dollár volt (imdb.com).

 

A berlini fal leomlása után a Strelzyk család visszatért Poessneckbe. Peter Strelzyk 2017-ban halt meg.

(qwer)
 

Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) és Günter Wetzel (David Kross) először helikopter építését tervezték, de elálltak ettől az ötlettől, mert féltek, hogy otthoni körülmények közt nem tudnának megfelelő motort készíteni.

(qwer)
 

A két család akciója után az NDK engedélykötelessé tette a propán-bután palackok vásárlását, s ballonkészítéshez alkalmas szövetet sem lehetett többé kapni az országban.

(qwer)
 

Az eredeti hőlégballon rekonstruált változata 2017-től a Bajor Történeti Múzeum (Regensburg) gyűjteményének része.

(qwer)
 

A film forgatása 2017. szeptember 18-án kezdődött meg Münchenben, Németországban. További forgatási helyszínek: Bavaria, Thuringia, Berlin.

(hp)
 
Nem feltétlenül minősül tehát különleges alkotásnak A hőlégballon, mint ahogy nem is annyira sokrétű, mint a hasonló témájú darabok közül A néma forradalom vagy A mások élete, ugyanakkor jórészt képes ugyanazt a szerepet betölteni több»
 
Sokan megtalálják a számításukat A hőlégballon című filmben. Például azok, akik szeretik izgalmukban a karfát szorítani a vetítőteremben. És azok is, akik emlékszenek a filmhíradó azon tudósítására, amiben az örömmámorban úszó tömeg német zászlót lengetett és alkoholtartalmú italokat nyakalt a berlini falon ülve. Ez a két csoport biztosan élvezni fogja Michael Herbig alkotását. A „közös halmaznak” pedig szinte kötelezően ajánlott A hőlégballon megtekintése. több»
 
A hőlégballon csak jó tanulóként bebiflázza, aztán felmondja a múlt órán megtanult történelmi leckét, színtelenül és szagtalanul. több»