Holt költők társasága

Dead Poets Society

2024.12.17 The Ursus

Már évtizedek óta a legjobb filmek között

A Peter Weir–Robin Williams páros 1989-ben az egyik legjobb történetet és legjobb filmet tette le elénk, melyet azóta már sokan elemeztek és értékeltek. A központi karakter, John Keating (Robin Williams) egy tehetséges gimnáziumi angoltanár, aki 1959 őszén egy nagyon szigorú és konzervatív intézmény, a Welton Akadémia oktatója lesz. A bentlakásos iskola a szabálykövetést és a kreatív gondolatok elfojtását sulykolja tanulóiba. Ezzel szemben Keating a kritikai gondolkodás, a szabad akarat, a kreativitás és a szárnyaló fantázia híve. Meg is ismerteti diákjaival mindezeket az irodalmon keresztül, és annak a a szokásnak az említésével, amit diákként maga is gyakorolt: egy csendes titkos helyen olvasták fel egymásnak saját költeményeiket. Tanulóinak megtetszik a dolog, és maguk is belekezdenek: megalapítják a Holt költők társaságát. Ez a film olyasmire tanít bennünket, ami az egyre több populista és autokrata berendezkedésű országban már kiveszőben van (így az Orbán rezsimben is): a szabadság és a szellemi szárnyalás fontosságára.

2018.10.30 VvV

Azért nagyszerű a film, mert teljesen hétköznapi dolgokról és problémákról szól.

2017.02.13 MKristijan

Örök kedvenc ez a film, amilyen mondanivalót tartogat, mai napig megállja a lábát. Sajnos a mai oktatásban is jelen van ez a jelenség. Néha jól jönnek a Kapitányok ma is, és hál Istennek itt-ott akadnak.

2019.04.06 MidoD7

Érthető okból kapja majd az 1 csillagot, mivel nem jött át az az érzés, amit nyújtani akart. Szerintem kicsit jobban is megfoghatták volna a történet menetét, mint ahogy azt tették.

2015.02.09 Milanman

Vannak filmek, amik bizonyos életkorban megnézve, örökre meghatározó élménnyé válnak. Így voltam a Holt költők társaságával, mely gimnazista élményeim egyik legjelentősebb alkotása volt. Williams filmes karrierjének egyik legfontosabb szerepében olya... Több

2017.01.17 Gigi

Emlékszem, hogy mennyire vágytam rá annak idején, hogy ilyen tanárom legyen. Talán az irodalom szeretete miatt vált életem egyik legmeghatározóbb filmjévé ez az alkotás. Nagyon nagyon szerettem.

2021.10.26 stewie_griffin_2005

Robin Williamstől láttam már sokkal jobb filmeket. Ennek a hangulata, a témája sem jött be annyira, ehhez még hozzátevődik, hogy a karakterek sincsenek igazán kibontva, így a vége sem érintett meg annyira, és nem értettem, mit akarnak a filmmel közöl... Több

2015.04.23 Bizsu82

Nekem tetszett a film, nagyon reális és következetes, van mondanivalója. Klaszikus darabnak mondanám. Robin Williams nem tartozik a kedvenc színészeim közé, de ezt a szerepet mintha egészen rászabták volna. 25 éves film, de időtálló, ma is megállja a helyét!

2018.03.18 hackerjulcsi

Érdekes gondolatokat közvetítő film. Didaktikailag fenomenális forgatókönyvvel. Tetszik, hogy több, mint 20 év elteltével sem vesztett semmit sem a lényegéből. Szívjuk ki az élet velejét!

2023.05.24 Filmbarát73

Újra górcső alá vettem ezt filmet. :) Elmondhatatlanul ütős egy darab. :) Lélekmarcangoló alkotás, ami nagyon megosztja a nézőket. Akaratlanul is meglesz mindenkinek a véleménye a történetről, a karakterekről, a mondanivalójáról, vagy éppen bármiről,... Több

2019.01.04 szabomarc

Tudom, hogy sokan szeretik, de számomra nagyon vontatott. Megható a történet, de nem fogott meg különösebben, én nem ajánlanám olyan jó szívvel, mint azt sokan teszik.

2016.02.08 doroffee

Nagyon megkapó, magával ragadó film. Nagyon fontos dolgokat mond el társadalomról, az oktatás helyzetéről (sajnos mindezek még mindig fennállnak, sajnos, már ami ellen a film irányul). Minden kamasszal, tanárral és szülővel megnézetném.

2022.08.20 Filmimado

Izgalmas, és klasszikus ifjúsági film. Néha-néha humoros, a történet is fantasztikus, érdekes, bölcs mondanivalóval rendelkező és a színészi játékban sem kell csalódni. Szerintem egy nagyon jó, klasszikus film.

2016.02.22 Adepto

Véleményem szerint a könyvek és a filmek kapcsán is alapmű, amely egész egyszerűen azok számára, akik látták/olvasták egy életre szóló élményt ad! Nehéz is szavakba öntenem, milyen érzéseket szabadít fel bennem. Egyszerre vidám, szívbemarkoló, elgond... Több