Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
82%
Filmadatlap
 
27
Szereplők
42
Vélemények
52
Képek
3
Videók

Érdekességek: Én, Tonya (2017)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 53 939 297 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 27 516 302 forintot termelt. A hazai mozik összesen 20 719 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

Margot Robbie nemcsak a főszereplője, hanem férjével, Tom Ackerley-vel együtt a társproducere is a filmnek.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film koreográfusa Sarah Kawahara kanadai műkorcsolyázó volt, aki kétszeres Emmy-díjas koreográfus, s Nancy Kerrigannal is dolgozott már együtt.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Tonya Harding kedvenc jelenete a filmből, amikor Margot Robbie egy verseny után káromkodva kiabál a zsűrinek. Ilyen a valóságban természetesen nem történt.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Nancy Kerrigan úgy nyilatkozott a film bemutatója előtt, hogy esze ágában sincs megnézni, bőven elég volt a való életben átélnie.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Allison Janney maga is műkorcsolyázott fiatal korában, ám egy súlyos baleset miatt, amely miatt majdnem a lábát is amputálni kellett, abbahagyta a sportot.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Craig Gillespie-t nagyban inspirálta Gus Van Sant Majd' megdöglik érte című alkotása, a zenehasználatot pedig Martin Scorsesetől leste el (pl. egy erőszakos jelenetnél vidám zene szóljon).

(ArpiHajdu és Réci)
 

Craig Gillespie azt kérte az operatőrtől, Nicolas Karakatsanis-tól, hogy érje el azt a hatást, mintha a néző azt érezné, hogy a kamera már nem tud lépést tartani a szereplőkkel. Így Karakatsanis sokszor azt sem tudta, hogy merre fognak elindulni felvételkor a szereplők.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Az első vágás 20-25 perccel hosszabb volt, mint a film végső verziója. Ez azért történt, mert Craig Gillespie túl viccesnek találta Allison Janney és Paul Walter Hauser jeleneteit, s bár vicces filmet szeretett volna készíteni, azért nem ennyire, így kénytelen volt kivágni párat belőlük.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Tonya anyja vállán az interjús jelenetekben egy madár ül (akárcsak egy archív anyagban, amelyben interjút készítettek vele, mikor Tonya még csak 15 éves volt). Allison Janney az egész filmben cigarettázik, a madár tulajdonosa pedig megtiltotta a stábnak, hogy a madár közelében rágyújtsanak. Így jött végül az oxigénpalack ötlete, amely Janney fejéből pattant ki.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Tonya Harding már 15 éve nem beszélt az édesanyjával, LaVona Goldennel, aki ráadásul idő közben nevet is változtatott, így ő a film készítésében sem vett részt. A sajtó azonban felkutatta Goldent és még interjúkat is készítettek vele a bemutató tájékán.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Margot Robbie amellett, hogy megtanult korcsolyázni és begyakorolta Tonya jégtánc koreográfiáját, még a portlandi akcentusát is elsajátította, s még arra is figyeltek, hogy érzékeltessék, hogy Harding máshogy beszélt 15, 24 és 44 éves korában.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Craig Gillespie rendező korábban már több sportfilmet forgatott (Anyámon a tanárom, Az egymillió dolláros kéz) és nem sok kedve volt egy újabbhoz, ám amikor kiderült, hogy Margot Robbie lesz a főszereplő már nem gondolkodott sokat, hogy megrendezze-e az Én, Tonya-t.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A témában már korábban is született egy feldolgozás, Larry Shaw rendezésében, 1994-ben. Címe: Tonya & Nancy: The Inside Story=Tonya és Nancy igaz története.

(Berto49)
 

Margot Robbie öt centivel magasabb, mint Tonya Harding.

(diumiu)
 

Sarah Kawahara, kanadai korcsolyázó is segített Margot Robbie felkészítésében.

(diumiu)
 

A fodrászok, hogy elérjék a megfelelő haj állagot egy különleges permetet használtak arra a parókára, amit Margot Robbie viselt a forgatások ideje alatt.

(diumiu)
 

Azért, hogy megelőzzék a forgatások ideje alatt Margot Robbie hajának károsodását, a színésznő parókát visel a filmben.

(diumiu)
 

Margot Robbie fiatal korában tagja volt egy amatőr jégkorong csapatnak, ennek ellenére nem volt sok tapasztalat a korcsolyázás terén.

(diumiu)
 

Öt Critics Choice-díjra, három Satellite-díjra (legjobb film, színésznő, női mellékszereplő) is jelölték az Én, Tonyát, Margot Robbie lett a legjobb színésznő a San Francisco-i, és a New York-i online kritikusoknál, Allison Janney nyert a philadelphiai, a San Diego-i, és a detroiti kritikusoknál. További jelölések: Golden Globe - a legjobb vígjáték/musical, a legjobb színésznő (vígjáték/musical) és a legjobb női mellékszereplő. (Vertigo Média)

(hp)