Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
86

Nader és Simin - Egy elválás története (2011)

Jodái-e Náder az Simin / جدایی نادر از سیمین
Filmadatlap
 
26
Szereplők
18
Vélemények
10
Képek
1
Videók

Vélemények: Nader és Simin - Egy elválás története (2011)

 
NGN   2019. 12. 11.

legújabb vélemény

Súlyos hazugságok hálójában

A film már bizonyított a 2012-es Oscar-gálán, és abszolút megérdemelten. Itt hétköznapi emberek problémáiról van szó, arról, hogy hogyan keveredhetnek bele egy olyan konfliktusba, ami tökéletesen elkerülhető lett volna, ha nem a harag és a kicsinyes bosszúk vezérelnék az embereket. Nem elég, hogy Nader házassága a szakadék szélén táncol, még belekeveredik egy hazugságba is, ami magával rántja őt és a családját. Mindkét fél a saját hazugságaihoz tartja magát, de ez egy idő után már önmaguknak is kezd kínos, sőt elviselhetetlen lenni. A film nem akar igazságot tenni, igazából nem áll egyik oldalon sem, azt nekünk, nézőknek kell eldöntenünk, kinek hiszünk inkább, vagy inkább, hogy melyik hazugságot érezzük kevésbé ártónak. Ezért ennyire erős a történet, mert nincs benne jó vagy gonosz ember, egyszerűen csak az emberi természetet mutatja be, főleg konfliktus helyzetekben. Azért a végéig szurkolunk, hátha megtörténik a nagy összeborulás Nader és Simin részéről, de a való életben sem végződik mindig pozitívan egy ehhez hasonló párkapcsolati konfliktus. Ez nem egy hollywoodi romantikus sztori, nincsenek giccsek, sem humoros jelenetek. A színészek nagyon alázatosan játszanak, ezt sok álomgyári kollégájuk megirigyelhetné. A sok-sok mondanivaló között mindenki megtalálhatja a magának megfelelőt, vagy akár sokan magukra is ismerhetnek, főleg a hazugságok ok-okozatában, hogy mivé fajulhat... több»

 
Deku   2017. 08. 17.

Habár nem szoktam dicsérni az ilyen típusú alkotásokat itt mégis meg kell említsem, hogy nagyon jó arab lett. Minden téren rendben volt ez a film. Ritka tökéletes alkotás és szemet gyönyörködtető.


 
Berto49   2018. 03. 04.

2012 → Legjobb idegen nyelvű film. Igazából nem értem, hogy miért lelkendeznek annyira ettől a filmtől, egy szokványos családi dráma iráni (de jó, hogy nem ott élek! Az a bíróság… A nők pedig állandóan a csadorjukkal kínlódtak.) környezetben. Túlzás az IMDb 107. helyezése. Röviden a történet: Simin férjével (Nader) és lányával (Termeh) együtt el szeretné hagyni Iránt. Ám Nadernek kétségei támadnak, nem akarja hátrahagyni beteg édesapját. A döntésnek végzetes következményei lesznek: Simin többé nem kíván egy fedél alatt élni vele... Szerintem egy otthon lett volna a megoldás, ahová beteszik a nagypapát, de akkor nem lett volna több mint kétórás film. Leginkább a két kislányt sajnáltam, de azok meg sokkal idősebbeknek néztek ki, mint a filmbéli koruk. Az egyiknek 11 évesnek kellett volna kinézni, a másiknak pedig 4 évesnek. Kevés iráni filmet láttam eddig, érdekességnek jó volt. Most egy darabig elég volt az iráni filmművészetből.

 
hsanya182   2016. 10. 26.

A film első felébe betekintést nyerünk egy szakításba, majd a család egy bejárónőt fizet a nagyapa felügyeletére és ebből lesz minden bonyodalom. Igazából az egész film egy tanulság, a félelmeink miatt lévő hazugságok magyarázatára. Érdemes megnézni, elég hatásos hétköznapi feszült szituációk sorakoznak fel és elég valódi játékokat láthatunk, tehát odaszegez...

 
ANdraS   2015. 06. 22.

Egyik legjobb film amit valaha láttam. Hihetetlenül szuggesztív kamera, a színészek is tökéletesek. Gyönyörű dráma melyet, visszafojtott lélegzettel néztek végig, pedig egy eléggé átlagos eseményről szól. A rendezőnek többi filmje is kitűnő, de ez a legjobb.

 
Dodi   2015. 06. 08.

Nagyon jó a film, bár a címe alapján totál mást várna az ember. Mert az elválásról szól ugyan, de amúgy totál nem. Bemutatja, hogy emberek miért titkolóznak még a saját házastársuk előtt is, hol vallási, hol egyéb -univerzális- okokból. Meg miért hazudnak, hol jótékony, hol kártékony célokból. Ezen kívül a nagyon erős vallásosság szinte babonaságba hajló erejét is láthatjuk.

 
norbi0102   2016. 02. 10.

Nagyon jó a film, bár a címe alapján totál mást várna az ember. Mert az elválásról szól ugyan, de amúgy totál nem. Bemutatja, hogy emberek miért titkolóznak még a saját házastársuk előtt is, hol vallási, hol egyéb -univerzális- okokból. Meg miért hazudnak, hol jótékony, hol kártékony célokból. Ezen kívül a nagyon erős vallásosság szinte babonaságba hajló erejét is láthatjuk.

 
sonyxxx   2015. 06. 02.

Egy tökéletesen megrendezett dráma, ami bemutatja a házasság nehézségeit minden fél szempontjából. A film emellett bemutatja Irán hétköznapi életét is, ami nagyon tetszett. Igazán szívhez szóló történet, complex szituációkat jelenít meg minden nézőpontból.

 
veszi.peter   2015. 06. 10.

Egy lassú lefolyású film, ami egy férj és feleség életét mutatja be. Megmutatja mindkét oldalról, hogy mindkét félnek lehet igaza, megérteti velünk a rendező, eléri, hogy azonosulni tudjunk mindkettejükkel. Legnagyobb erénye a filmnek szerintem, hogy nagoyn reális, valóságszerű, mint maga az élet.

 
Manfred   2016. 11. 22.

Végre nem egy sablonos amerikai dráma. Nagyon is megragadó érzelmileg és hat a nézőre. Egyáltalán nem sablonos. Nekem nagyon is tetszett, egyedi film!

 
KeriPeti   2015. 04. 19.

Nekem nagyon tetszett a film. Nem történik úgymond semmi váratlan benne, inkább olyan, mintha csak az életet nézném. Valós eseményeket. A film erőssége épp abban rejlik, hogy életszerű az egész. Nagyon jól megmutatja az apa és anya szemszögéből is, hogy ki hogy látja a dolgokat és igazából nem is lehet egyöntetűen igazságot tenni.

 
fazekasanett92   2016. 12. 17.

Engem annyira nem fogott meg, nem jött át ez a stílus és atmoszféra. Sajátos hangulatú, az biztos de hiányérzetem volt a film nézése közben, valahogy nem volt teljes a kép, kicsit csalódás.

 
mrfaktor   2016. 04. 25.

Nem igazán szeretem a nemzetközi filmeket, de ez valahogy nagyon betalált. Erős forgatókönyvvel rendelkezik és az iráni színészek is szépen tették a dolgukat. Elhittem a lezajló eseményeket. Dráma.

 
The queen   2016. 02. 19.

Ez a film nagyon érdekes minden szempontból. A nézőnek be pillantást enged egy átlagos család nem mindeni történetébe. Lényűgözően színes és szigorú vallási kultúrával találkozunk.

 
barbi   2015. 02. 24.

hm érdemes megnézni. elgondolkodtató és megható film, nagyon szép történet, de fájdalmas is

 
mártilány   2015. 09. 29.

Az Egy elválás története egy nagyon komoly és nagyon jó film abból a fajtából, amely nehéz dolgokról beszél, és nem a legkönnyebben emészthető darab, de megnézni mindenképpen érdekes, mert feszült és izgalmas. A rendező nagyon szépen építette fel a filmet és a dramaturgiát, én kifejezetten szeretem azt, ha csak később értek meg dolgokat egy történettel kapcsolatban. Itt is, mintha már az elején tudnánk, hogy mi van, aztán kiderül, hogy mégsem.

 
Mantracz   2015. 07. 02.

Bár Irán messze esik tőlünk kulturálisan, és viszonylag kevés dolog jut el hozzánk onnan, mégis jó látni azt, hogy ott is ugyanolyan problémákkal küzdő emberek élnek. Nader és Simin története azt bizonyítja be, hogy a kapcsolatok soha és sehol sem egyszerűek, csak épp nem mindegy, hogy a rendszer, amelyben élünk, mennyire bonyolítja meg ezeknek a kibontakozását. Nagyon nagy film, mindenkinek ajánlom.

 
bob.007   2015. 06. 29.

Csillagos ötös az egész, a történet a rendezés, az élő és lélegző karakterek, a motivációk és maga a mód, ahogy a film finoman és szépen bemutatja a helyzetet. Semmi öncélú nyomasztás vagy a kép még sötétebbre festése, csak a visszafogott és nagyon esztétikus dokumentáció. Olyan film, amit kötelezővé tennék az iskolákban.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.