Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
86

Nader és Simin - Egy elválás története (2011)

Jodái-e Náder az Simin / جدایی نادر از سیمین
Filmadatlap
 
26
Szereplők
18
Vélemények
10
Képek
1
Videók
 
NGN   2019. 12. 11.

legújabb vélemény

Súlyos hazugságok hálójában

A film már bizonyított a 2012-es Oscar-gálán, és abszolút megérdemelten. Itt hétköznapi emberek problémáiról van szó, arról, hogy hogyan keveredhetnek bele egy olyan konfliktusba, ami tökéletesen elkerülhető lett volna, ha nem a harag és a kicsinyes bosszúk vezérelnék az embereket. Nem elég, hogy Nader házassága a szakadék szélén táncol, még belekeveredik egy hazugságba is, ami magával rántja őt és a családját. Mindkét fél a saját hazugságaihoz tartja magát, de ez egy idő után már önmaguknak is kezd kínos, sőt elviselhetetlen lenni. A film nem akar igazságot tenni, igazából nem áll egyik oldalon sem, azt nekünk, nézőknek kell eldöntenünk, kinek hiszünk inkább, vagy inkább, hogy melyik hazugságot érezzük kevésbé ártónak. Ezért ennyire erős a történet, mert nincs benne jó vagy gonosz ember, egyszerűen csak az emberi természetet mutatja be, főleg konfliktus helyzetekben. Azért a végéig szurkolunk, hátha megtörténik a nagy összeborulás Nader és Simin részéről, de a való életben sem végződik mindig pozitívan egy ehhez hasonló párkapcsolati konfliktus. Ez nem egy hollywoodi romantikus sztori, nincsenek giccsek, sem humoros jelenetek. A színészek nagyon alázatosan játszanak, ezt sok álomgyári kollégájuk megirigyelhetné. A sok-sok mondanivaló között mindenki megtalálhatja a magának megfelelőt, vagy akár sokan magukra is ismerhetnek, főleg a hazugságok ok-okozatában, hogy mivé fajulhat... több»

 
Deku   2017. 08. 17.

Habár nem szoktam dicsérni az ilyen típusú alkotásokat itt mégis meg kell említsem, hogy nagyon jó arab lett. Minden téren rendben volt ez a film. Ritka tökéletes alkotás és szemet gyönyörködtető.


 
Berto49   2018. 03. 04.

2012 → Legjobb idegen nyelvű film. Igazából nem értem, hogy miért lelkendeznek annyira ettől a filmtől, egy szokványos családi dráma iráni (de jó, hogy nem ott élek! Az a bíróság… A nők pedig állandóan a csadorjukkal kínlódtak.) környezetben. Túlzás az IMDb 107. helyezése. Röviden a történet: Simin férjével (Nader) és lányával (Termeh) együtt el szeretné hagyni Iránt. Ám Nadernek kétségei támadnak, nem akarja hátrahagyni beteg édesapját. A döntésnek végzetes következményei lesznek: Simin többé nem kíván egy fedél alatt élni vele... Szerintem egy otthon lett volna a megoldás, ahová beteszik a nagypapát, de akkor nem lett volna több mint kétórás film. Leginkább a két kislányt sajnáltam, de azok meg sokkal idősebbeknek néztek ki, mint a filmbéli koruk. Az egyiknek 11 évesnek kellett volna kinézni, a másiknak pedig 4 évesnek. Kevés iráni filmet láttam eddig, érdekességnek jó volt. Most egy darabig elég volt az iráni filmművészetből.

 
hsanya182   2016. 10. 26.

A film első felébe betekintést nyerünk egy szakításba, majd a család egy bejárónőt fizet a nagyapa felügyeletére és ebből lesz minden bonyodalom. Igazából az egész film egy tanulság, a félelmeink miatt lévő hazugságok magyarázatára. Érdemes megnézni, elég hatásos hétköznapi feszült szituációk sorakoznak fel és elég valódi játékokat láthatunk, tehát odaszegez...

 
ANdraS   2015. 06. 22.

Egyik legjobb film amit valaha láttam. Hihetetlenül szuggesztív kamera, a színészek is tökéletesek. Gyönyörű dráma melyet, visszafojtott lélegzettel néztek végig, pedig egy eléggé átlagos eseményről szól. A rendezőnek többi filmje is kitűnő, de ez a legjobb.

 
Dodi   2015. 06. 08.

Nagyon jó a film, bár a címe alapján totál mást várna az ember. Mert az elválásról szól ugyan, de amúgy totál nem. Bemutatja, hogy emberek miért titkolóznak még a saját házastársuk előtt is, hol vallási, hol egyéb -univerzális- okokból. Meg miért hazudnak, hol jótékony, hol kártékony célokból. Ezen kívül a nagyon erős vallásosság szinte babonaságba hajló erejét is láthatjuk.

 
norbi0102   2016. 02. 10.

Nagyon jó a film, bár a címe alapján totál mást várna az ember. Mert az elválásról szól ugyan, de amúgy totál nem. Bemutatja, hogy emberek miért titkolóznak még a saját házastársuk előtt is, hol vallási, hol egyéb -univerzális- okokból. Meg miért hazudnak, hol jótékony, hol kártékony célokból. Ezen kívül a nagyon erős vallásosság szinte babonaságba hajló erejét is láthatjuk.

Leila Hatami
Peyman Moaadi
Leila Hatami
Peyman Moaadi
Shahab Hosseini
Leila Hatami

A film összbevétele 19 899 055 dollár volt (imdb.com).

 

Az iráni kulturális minisztérium 10 napra leállíttatta a forgatást a rendező egyik beszéde miatt, amelyben filmezéstől eltiltott és bebörtönzött iráni filmrendezők mellett állt ki.

(SódóGA)
 

Ez az első film, ami a Berlini Filmfesztiválról három Medve-díjat is megnyert.

(SódóGA)
 

Ez az első iráni film, amely Golden Globe-díjat kapott a Legjobb külföldi film kategóriában, és az első, amely megnyerte az Oscar-díjat is ugyanebben a szekcióban 2012-ben.

(SódóGA)
 

A rendezőt, Asghar Farhadit az a kép ihlette meg, ahogy egy férfi beteg édesapját mosdatja. A film többi részét e köré a kép köré írta meg.

(SódóGA)
 

A forgatás közben az operatőrök a legtöbb esetben nem használtak kameraállványt.

(SódóGA)
 

Asghar Farhadi tizenegy éves lánya játszotta a házaspár lányát, Termeh-t.

(SódóGA)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.