Jók a robotok, érdekes a rengeteg futurisztikus kütyü, látványos a jövőbeni város, és izgalmas a jelenetek egy része. Ugyanakkor értelmetlen az alaptörténet, teljes zagyvaság a sztori. Gareth Edwards csinált egy jó Star Wars-filmet, de az Alkotó esetében nem tudott különleges produkciót összerakni. A robotok eleinte a rosszak, majd ők a jók, később pedig kimondottan már nekik szurkolunk. A főhős ugyanígy ambivalens figura: egyszerre tapasztalt katona és moralizáló igazságtevő. John David Washington jól hozza a karaktert, csak éppen ez a karakter kidolgozatlan és ellentmondásos. A mesterséges intelligencia is zavaros: a robotokat nem fogja össze semmilyen felsőbb értelem, a kislány pedig – akiről csak sejthető, hogy az AI valójában – több emberi tulajdonsággal bír, mint IQ-val. Az „alkotó” kérdése sem egyértelmű: ha a feleség az, akkor miként képes emberként robotok megalkotására? Az Alkotó című film egy kicsit elnagyoltan megírt és gyenge rendezéssel elkészített látvány-produkció. Nálam emiatt csak közepes.
Borzalmas volt. Egyszer hangos volt a film, máskor meg alig lehetett hallani. A hangerő gombbal játszottam egész végig. Összevissza ugrált az időben a cselekmény. Annyi rombolás és pusztítás volt benne, hogy nem is értettem, a filmes stáb hogy marad... Több
Az előttem szólok már leírták a film nagy részét. Borzalmas... Ha Hollywoodnak ez az új zsáner komplexe, akkor nagy bajban van... Főleg mivel úgy gondolom, egyre több a kínai beleszólás és pénz a mozikhoz, ami a MEG: Az őscápának se tett jót... Lesül... Teljes kritika
Nagy elvárásokkal ültem le megnézni a filmet, én egy Blade Runner-szerű fantasztikus történetre számítottam, de csalódnom kellett. Ez egy menekülős sci-fi, a történet 3 mondatban elmesélhető, semmilyen csavart, fordulatot nem tartalmaz, a színészi játék közepes. Egy dolgot emelnék ki, és az a látvány, a filmet valódi helyszíneken forgatták, nem építettek drága díszleteket, a CGI-t utólag rajzolták rá. Lehet, hogy Az Alkotó forgatókönyvét már egy MI írta?
Gareth Edwards neve hallatán nekem mindig a Rogue One ugrik be, mert azt nagyon jól összerakta a fickó. Ehhez képest Az Alkotó iszonyúan gyenge lett. Persze relatív a dolog, mert ha nem ekkora várakozásokkal nézem meg, akkor talán jobbra értékelem, mert önmagában véve nem olyan rossz. Legalább látványos.
Igazából nem lenne ez rossz, ha kicsit alaposabban átgondolják a sztorit. Elsiették a dolgot, vagy olyanra bízták a megírását, aki maga sem tudta, mit akar kihozni belőle. A látvány például jó, és az alakítások sem rosszak. Minden klappol, csak a történet zagyva picit. Ha például valóban szerepelne benne a mesterséges intelligencia, és eldöntenék, hogy jó vagy rossz, az sokat javított volna a tisztánlátáson. Mint ahogyan az is, ha a robotok hihetőbbek: például nem öregszenek, köhögnek (tüdő hiányában ugyebár), nem dohányoznak, alkoholizálnak (részegen, mintha a csipjeikre hatna az alkohol), és nem lennének tele több emberi tulajdonsággal, mint maguk az emberek. Meg persze az sem ártott volna, ha tartana valahová a történet, és nem elégednének meg azzal, hogy az egyetlen cél: megsemmisíteni a robotokra veszélyes gigantikus bolygófegyvert. Mintha az író egy Star Wars Halálcsillag támadást nézett volna, miközben megírta a forgatókönyvet. Kár a költségvetésért, mert mindig bosszantó, ha egy sokmilliós produkció mögé gagyi sztorit tesznek. Ezek miatt 3 csillag csupán.
Az előzetes alapján többet vártunk a filmtől. Sajnos minden szempontból gyenge lett. A történet, a karakterek, minden rossz volt. Talán a CGI volt egy kicsit jó, és ennyi. Nem ajánlott. Még jó a távirányítónkon a tekerő gomb. :D
Életem első filmje, ahol egyetlen karakterrel sem tudtam azonosulni. És ez nem a szereplők színészi képességeinek meg- vagy nemléte miatt van. (Inkább az utóbbi.) Ebben volt Avatar, Star Wars, District 9, Code 8 stb. A legfurább, hogy egy robot kultúrával, ideológiával, hittel, spiritualitással legyen felszerelkezve, semmilyen szinten nem tudom dekódolni. A vizuális orgia rendben. A sztori meg faék osztva kettővel.
Hihetetlenül beharangozott, minden támogatást megkapott alkotás. Szeretem a jövővel kapcsolatos találgatásokat, volt már hasonló, mint ez, jobban megfogalmazva. Hans Zimmert is sikerült megnyerniük, ennek ellenére nálam elmaradt a wow érzés.
Kinézetre rendben van a film. De minden más pocsék. A színészek bénák (nem tehetnek róla, ilyen a film). A forgatókönyv és a sztori dedós. A rendezés gagyi. És minden jelenet tele van hülyeséggel. – A nagy szerelmesek. 5 perc múlva már menekül az asszony az embertől, mert hűha, kommandós volt. – Persze hogy a világmegváltó akcióra 5 ember indul, és 2 perc alatt elbuknak. – Akkora ajtó mögött van a kis szarzsák robot, hogy Gojira beférne rajta. – Alig jutnak át az ellenőrző ponton, rájuk lőnek 100-at, persze se a kocsinak, se a bent ülőknek nem lesz bajuk. – Az amcsik (a nagy ellenség) simán átmennek ugyanazon az ellenőrző ponton. – Ámulattal végignézik, ahogy a robbanó robot feléjük szalad 1x és még egyszer. Hát nem az ő nagyapjuk verte meg Kaszparovot, az biztos :) – A csávó fekszik a bárkába ájultan, de csak akkor akarják kinyírni, mikor már felébredt, ráadásul hangtompítóval. :)) – Ja és minden feladatot a terminátort is túlélni képes szakállas amcsi katona végez. – Az sem derült ki, hogy az ázsiaiak miért olyan nagy robot barátok, csak úgy. – Légvédelem nuku. – stb... stb... 3/10.
Nem tagadom, én nagyon vártam már ezt a filmet, és nem is okozott csalódást, bár a történet néhány pontján talán kicsit túl drámai lett. Ez persze nem gond, mert még így is egy olyan élményt kaptam, amit egész biztosan megfogok még ismételni.