Ettől a 15 sci-fitől garantáltan eldobod az agyad

Ha van olyan moziélmény, amelyre az emberek hajlamosak élénken emlékezni, az valószínűleg egy sci-fi film nagyvásznon való megtekintéséhez kapcsolódik.

Legyen szó a Csillagok háborújáról, az Avatarról, a Harmadik típusú találkozásokról vagy az E.T. A földönkívüliről, az első sci-fi filmek, amelyeket megnézünk, különösen, ha hatalmas vásznon látjuk őket, olyan elképzeléseket keltenek életre, amelyek addig csak a képzeletünkben léteztek.

Akár izgalmas, akár nyugodt, akár érzelmes, akár csak ijesztő volt a film, jó eséllyel az a pillanat része lett az élmények gyűjteményének, amelyet képesek vagyunk újra és újra elmesélni anélkül, hogy kihagynánk részleteket.

A sci-fi képes ilyen típusú hatást kelteni. Olyan elképzelhetetlen világokat materializál, amelyek csak a moziba jól illeszkedő történetszálak révén lehetségesek. A fantasztikus forgatókönyvek dramatizálásának képességével a sci-fi kifejezetten alkalmas összetett, merész és elmét tágító ötletek bemutatására. Ez és a technológia folyamatos fejlődése a sci-fit sokkal reálisabbá teszi a modern filmművészetben.

Lássunk párat a történelem eddigi legelképesztőbb sci-fi filmjei közül! Te mit adnál a listához?

#15

91 A nyolcadik utas: a Halál  (1979)

(149) (93)

horror | sci-fi

Disney+

Az éppen hazatérő Nostromo űrhajó legénysége egy váratlan küldetést kap: ki kell vizsgálniuk egy ismeretlen eredetű vészjelzést. Eljutnak egy lakatlan bolygóra, ahol egy... több»

Ridley Scott Alienje egy lenyűgöző részletességű sci-fi thriller. A produkciós dizájn figyelemre méltó, és még az első felvonás alatt is úgy érezzük, mintha a főszereplő lennénk és, amelyben anélkül válunk áldozattá, hogy tudnánk róla. Ez több mint egy űrben játszódó horrorfilm, ha azt a cselekményt nézzük, amelyen keresztül a mesterséges intelligencia közvetve képes kiirtani minket. Végső soron azonban ez az egyik első olyan műfaji remekmű, amely egy kemény nőt pozicionál hősként, és Ripley-t egy ikonikus filmfranchise legendás karakterévé teszi. A vállalatokról és a kapzsiságról szóló kommentárja, valamint az univerzum eredendő ellenségessége és titokzatossága szinte páratlan.
#14

85 Az ötödik elem  (1997)

(59) (35)

akció | kaland | sci-fi | szatíra

Mozikban

Ötezer évenként veszélybe kerül az Élet. Ekkor nyílik meg egy kapu az univerzum és a Gonosz között. A megmenekülés kulcsa a rejtélyes ötödik elem, ami a tűz, a víz, a... több»

Luc Besson Az ötödik elem című filmje egy vizuális extravaganza, amelynek csodálatra méltó produkciós dizájnja megerősítette, hogy a jövőnek ez a változata az, amit szeretnénk, bármilyen igazságtalan is volt valamikor. Az emberiséget egy "elem" megtalálásával megmentő kaland egy pörgős nyári film, amely a megjelenése óta sem veszített a varázsából. Hátborzongató, hogy senki sem hitt abban, hogy a folytatás működhet. És nem, a Valerian nem pótlék.
#13

dráma | sci-fi

HBO Max

Egy amerikai kisváros lakóinak életét rejtélyes, azonosítatlan repülő tárgyak érkezése zavarja meg. Akik kapcsolatba kerültek a világűrből érkező idegenekkel, furcsán... több»

Steven Spielberg népszerűbb filmje egy barátságos földönkívüliről azért nem került fel erre a listára, mert társa sokkal észbontóbb. A Harmadik típusú találkozások egy gyönyörű és érzelmes történet arról, hogy a káosz és a bizonytalanság közepette megtaláljuk a helyünket a világban. Az Érkezés unokatestvére, mivel olyan jól kezeli a kommunikáció témáját, és a legtöbb más filmnél jobban megvilágítja a megfelelő kommunikációt, mint olyan emberi értéket, amelyet mindannyiunknak be kell(ene) tartanunk. Néhány speciális effektjét talán elavultnak érezzük, de az elrablási jelenete megrázza az embert.
#12

82 Érkezés  (2016)

(85) (14)

dráma | misztikus | sci-fi | thriller

HBO Max

A távoli jövőben játszódó történet középpontjában egy a Föld létezését veszélybe sodró esemény áll: földönkívüliek érkeznek bolygónkra. A hadsereg vezérkara egy... több»

A dráma és a sci-fi tökéletes keveréke, Villeneuve Érkezés című filmje egy gyönyörű és szívszorító film a Földre érkező idegenekről, akik egy nagyon fontos leckét tanítanak nekünk. Sajnos annyira szűklátókörűek vagyunk, hogy csak egy ember képes a megértéshez szükséges kapcsolatot megteremteni. Ez a film vizuálisan nem tökéletesen gyönyörű, de a történet elég mély ahhoz, hogy valami nagyon fontos dolog részének érezzük magunkat.
#11

82 A mélység titka  (1989)

(17) (33)

dráma | kaland | misztikus | sci-fi | thriller

Netflix

Egy amerikai atom-tengeralattjáró eltűnt. Egyesek az oroszokra gyanakodnak. A tengeralattjáró felkutatásával az utolsó kapcsolat helyéhez közeli olajfúró bázist bíznak meg. A... több»

Az eredeti címén The Abyss manapság valamiért nehezen nézhető; gyakran nem található meg a streaming szolgáltatásokon, és az a minőség, amiben mégis létezik az otthoni médiában és a digitális változatban, gyakran nagyon rossz. Szinte rejtély, hogy James Cameron miért nem nyitottabb arra, hogy az emberek megnézzék ezt az alapvetően tökéletes sci-fi kalandot egy víz alatti legénységről, akik valami olyasmivel találkoznak, ami talán nem is evilági. A harmadik felvonás önmagában is mestermű, és egyetlen sci-fi lista sem teljes e nélkül.
#10

91 Szárnyas fejvadász  (1982)

(30) (56)

sci-fi | thriller

HBO Max

2019-et írunk, a helyszín Los-Angeles, ahol Deckard nyomozó azt a feladatot kapja, hogy találja meg az öt replikáns szökevényt, és akadályozza meg őket abban, hogy felvegyék a... több»

Ridley Scott filmje lehetővé tette, hogy egy komor és fenyegető jövőben éljünk. Ebben biztosan nem akarsz majd élni, ahol a robotoknak és az embereknek meg kell találniuk a módját, hogy megegyezzenek egymással. Mindazonáltal ez egy erőszakos történet a megsemmisülésről minden lehetséges módon. A Scott által megteremtett világot csak a felszínén láttuk, és nem tudtuk meg, mi zajlik alatta, de a Szárnyas fejvadász 2049-ben egy új látásmód lehetővé tette, hogy mélyebbre hatoljunk. Két olyan filmről van szó, amelyek rendkívül jól illenek egymáshoz, annak ellenére, amit egyes rajongók mondanak.
#9

akció | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték

Netflix | Telekom TVGO

Borzalmas fenyegetés készül eltörölni az összes, létező univerzumot. Látszólag semmi remény arra, hogy bárki is megmeneküljön, de talán még nincs minden veszve. A létet... több»

Danielék több világot is megteremtettek a 2022-es filmükben, ebben súlyos tripben, amely megerősítette, hogy okos filmkészítéssel és a produkciós stúdiók bizalmával bármi lehetséges, akik minden kifogás ellenére is adnak egy esélyt. A film egy nő történetét meséli el, aki rájön, hogy ő lehet a legfontosabb szereplője a több dimenzió uralmáért folytatott csatának, amelyben igen, önmaga teljesen különböző változataiként létezik. Ezt látnod kell, hogy elhidd...
#8

75 Gravitáció  (2013)

(104) (8)

dráma | sci-fi | thriller

HBO Max

Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) tapasztalatlan űrhajós, azonban mikor egy meteorraj megsemmisíti az űrbázist, ahol doglozik, elveszti társait. A földi irányítással minden... több»

A Gravitáció a léptékről és a közönség bevonásáról szól, a magával ragadó élménybe, ami őrületesen jobb egy hatalmas vásznon. Alfonso Cuarón sci-fi thrillere nem csinál olcsó trükköket egy űrhajós útjából, aki túl akarja élni, hogy a magányos világűrben rekedt. Mindenféleképpen vizuális diadalmenet, és el fogja hitetni veled, hogy odakint vagy. Az Avatartól eltekintve a Gravitáció talán a valaha készült legjobb 3D-s film.
#7

71 Expedíció  (2018)

(39) (9)

dráma | horror | kaland | misztikus | sci-fi | thriller

Netflix

Az izgalmas történet egy biológusnőről szól, aki csatlakozik egy csak nőkből álló expedícióhoz az X Térségbe - egy titokzatos vadonba Florida déli végén, melyet lezárt a... több»

Alex Garland Annihilation című filmjében egy csapat tudósnak kell megoldást találnia egy rejtélyes erdei helyre, ahol a fizika és a logika nem létezik, mutációk mennek végbe, és idegen intelligencia jelenlétét gyanítják. Ez egy homályos magyarázat arra, hogy mi is történik valójában ezen a "Shimmer"-nek nevezett helyen. Natalie Portman a főszereplője az alulértékelt filmnek, amely az évek során kultikus rajongótáborra tett szert. Soha nem volt még egy medve olyan fenyegető és ijesztő, mint ebben.
#6

84 Solaris  (1972)

(5) (8)

dráma | misztikus | sci-fi

Stanislaw Lem kortárs fantasy-irodalmi remekművének filmes adaptációját gyakran hasonlítják Stanley Kubrick hasonló témájú, ám vizuálisan sokkal lenyűgözőbb filmjéhez... több»

A Tarkovszkij által készített Solaris egy érdekes megközelítés az egzisztencializmusról egy romantikus történetben, amely az űrben játszódik. De ez nem a megszokott romantika, hiszen egy űrhajós megkérdőjelezi a saját elméjét, amikor a házastársa minden esély ellenére megjelenik az űrhajóján, és érzelmi válságba taszítja az űrhajóst. Gyönyörűen kivitelezett, és megvan benne a Tarkovszkij sci-fi drámákra oly jellemző, tipikus identitás. Steven Soderbergh George Clooneyval készült, jóval rövidebb változata jól játszik mellette, és a látvány és a filmzene is kiemelkedő.
#5

horror | sci-fi | thriller

Egy fiatal nő erős altatók hatása alatt megpróbál megszökni az Arboria intézetből. több»

Panos Cosmatos Túl a fekete szivárványon című filmjét soha nem fogod elfelejteni. Vizuálisan megterhelő, és tele van olyan képekkel és hangokkal, amelyek a megszokottakkal ellentétes hatást gyakorolnak rád. Ez sokkal inkább egy hipnotikus szeánsz, mint egy film egy őrült tudósról, aki a végsőkig elmegy, hogy bebizonyítson valamit. Ha észbontó filmekről van szó, ez az egyik, ami mindig felbukkan ezeken a listákon.  
#4

80 Dark City  (1998)

(16) (8)

misztikus | sci-fi | thriller

John Murdoch, miután felébred egy hotelszobában, úgy érzi mintha nem lenne önmaga. Egy olyan gyilkosság elkövetésével gyanúsítják meg, melyet képtelen felidézni, de saját... több»

Alex Proyas legjobb filmje egy sci-fi noir, amely már nagyon korán felfedi a legerősebb erőforrását, de soha nem veszíti el a lendületét. A Dark City egy idegen társadalom történetét meséli el, amely képes megváltoztatni a világunkat, átállítani az elménket, és minden szempontból irányítani minket, egészen addig, amíg egy ember túl messzire nem megy, hogy felfedezzen valami sokkal nagyobbat a létezésünkkel kapcsolatban. Minden idők egyik legjobb csavaros végkifejlete és olyan vizuális atmoszférája van, amely minden egyes alkalommal egyre jobb lesz, amikor megnézzük.
#3

86 Sztalker  (1979)

(8) (9)

dráma | sci-fi

Létezik egy hely a Földön, melyet az idegenek hagytak maguk után, s mely tiltott zóna az emberek számára. Vannak azonban olyanok, akik kíváncsiak a misztikus helyre, és vezetőt... több»

A Sztalkert sokan a valaha készült legjobb sci-fiként tartják számon, és nem véletlenül. Andrej Tarkovszkij egzisztencializmuson alapuló filmje maga a rejtély. Az elveszett felvételektől kezdve a rendező megmagyarázhatatlan döntéseiig a filmet a rejtély fátyla fedi, amely a cselekmény előrehaladtával csak még érdekesebbé válik. Egy vidéki táj történetét meséli el, ahol a vágyak valóra válhatnak, és a férfiak úgy döntenek, hogy felfedezik ezt a környezetet. Ez egy olyan nélkülözhetetlen film, amelyet mindenkinek meg kell néznie valamikor az életében.
#2

59 Csillagok határán  (2018)

(13) (9)

dráma | horror | kaland | misztikus | sci-fi | thriller

Cinego

A halálos ítélet végrehajtása helyett Montét és fogolytársait egy űrrakétába zárják. Lánya a világűrben született és cseperedett fel. Időközben a személyzet és a többi... több»

Claire Denis egzisztenciális kérdéseket boncolgató filmjében bűnözőket küldenek az űrbe, és kísérleteznek rajtuk, amikor közelebb kerülnek a fekete lyukakhoz. A film narratívájának nincs túl komoly szerkezete, de a rémálomszerű helyszín, ahol a film játszódik, enyhén szólva is megfelelő, és a minden szereplő (köztük a csodálatos Robert Pattinson) nyugtalanító alakítása kísérteties.Franciaország egyik legérdekesebb rendezőjének filmje jó úton halad afelé, hogy kultikus klasszikussá váljon. Csak adj még néhány évet neki, és meglátod, mire gondolunk.
#1

75 Coherence  (2013)

(23) (4)

horror | misztikus | sci-fi | thriller

Nyolc barát gyűlik össze egyikük házában egy vacsorapartira. Habár már néhányuk odaútja sem mentes különös eseményektől, ezt még betudják a véletlennek. A vacsora során... több»

A megszállott rajongók a Coherence-t évekkel a bemutatása után is széles körben ismert filmmé tették. Van rá esély, hogy valóban láttál már néhány képet a neten anélkül, hogy tudtad volna, hogy egy olyan kiemelkedő sci-fi filmből származnak, amit egyszerűen látnod kell, hogy elhidd. A film egy vacsoraparti történetét meséli el, amely az éjszaka folyamán materializálódó időhurok és hasonmások rejtélyének megoldására irányuló utazássá válik. Egy hihetetlenül kis film, ami sokkal fontosabb, mint gondolnád, mert merész történetével kiemelkedik a sorból még az extrém költségvetésű társai mellett is.