Meg fogsz lepődni a 20 legnagyobb rendező 20 kedvenc horrorján

Akár horrorfilmet keresel a Mindenszentek estéjére, akár az év más időszakában szeretnéd érezni a borzongást, nincs jobb módja annak, hogy különböző filmeket találj, mint megkérdezni más mozirajongókat a kedvenc rémálmaikról. Az idei boszorkányos szezonban miért ne fogadhatnánk el egy-egy javaslatot a ma dolgozó legjobb rendezőktől és/vagy a horror műfaj mestereitől?

Ami miatt a legjobb horrorfilmek listája kiemelkedik a zsúfolt filmajánlói térből, az nem csupán az ízlés kaliberéből adódik, inkább az különbözteti meg ezt a válogatást, hogy a filmkészítők idézetei a kiválasztott filmek nagyságát igazán kontextusba helyezik. Az olyan klasszikusok, mint a Rosemary gyermeke és Az ördögűző Wes Anderson és John Carpenter szemszögéből történő megtekintése vagy tökéletes bevezetést adhat egy olyan filmhez, amelyet még nem láttál, vagy egy új nézőpontot biztosít, ahonnan újra megnézheted és értékelheted azokat a rémálmokat, amelyekről már azt hitted, hogy ismered őket.

 

#20

88 Más világ  (2001)

(52) (7)

horror | misztikus | thriller

Grace (Nicole Kidman) férje nem tért vissza a második világháborúból, így a nő egyedül él két gyermekével, akik különös betegségben szenvednek – nem érheti őket... több»

A Nicole Kidman főszereplésével készült horrorfilm a filmtörténelem egyik legjobb fordulatát tartalmazza, és nagy hatással volt James Wanra. "Alejandro Amenabar filmje Nicole Kidmannel kiválóan fényképezett, kidolgozott és régimódi" - mondta Wan a The Hollywood Reporternek, amikor az őt inspiráló horrorfilmekről kérdezték - "Ez valóban az egyik legjobb viktoriánus szellemtörténet, amit valaha filmre vittek."
#19

70 Meghallgatás  (1999)

(3) (1)

dráma | horror | misztikus

TV-ben (TLC, csütörtök 01:33)

A Meghallgatás című romantikus horror története Aoyama sorsát követi végig. Hét évvel felesége halálát követően a férfit egy nap feltörekvő színésznők meghallgatására... több»

Takashi Miike 1999-es Meghallgatás című horrorfilmjét gyakran emlegetik a valaha készült egyik legfelkavaróbb filmként. Ryo Ishibashi játssza az özvegy Shigeharu Aoyama szerepét, aki meghallgatásokat szervez férfiaknak, abban a reményben, hogy új férjet vagy élettársat talál. Aoyama beleszeret Asamiba (Eihi Shiina), ám sötét múltja váratlan és brutális következményekkel jár. Quentin Tarantino az egyik kedvencének nevezte a filmet, egy 2009-es interjúban pedig "igazi mesterműként" emlegette.
#18

72 Az ártatlanok  (1961)

(4) (2)

horror

Egy fiatal nevelőnő egy hatalmas birtokon neveli az árva Florát, és testvérét, Milest. Azonban gyanítani kezdi, hogy a korábbi lakók szellemei zaklatják a gyerekeket. Mindannyiuk... több»

Jack Clayton 1961-es Az ártatlanok című pszichológiai horrorfilmjét gyakran tartják a valaha készült egyik legfélelmetesebb filmnek, és Martin Scorsese is egyetért ezzel. A filmrendező az egyik kedvenc horrorfilmjének nevezte Az ártatlanokat, és ezt írta: "A Jack Clayton-féle adaptáció azon ritka filmek egyike, amely igazságot szolgáltat Henry Jamesnek. Gyönyörűen megalkotott és eljátszott, makulátlanul fényképezett (Freddie Francis), és nagyon ijesztő." A film olyan rendezőtársak kedvence is, mint Guillermo del Toro.
#17

horror

Barbarát egy éjszaka a temetőben megtámadja egy ismeretlen. Egy faházban húzza meg magát néhány más emberrel együtt, akikkel ugyanez történt. Nem sejtik, hogy nem egyszerű... több»

"Tényleg soha életemben nem rémültem meg ennyire" - mondta Sam Raimi a Den of Geek-nek George A. Romero zombiklasszikusának megtekintéséről - "Sikoltoztam és visítottam, könyörögtem a nővéremnek, hogy vigyen haza, ő pedig próbált elhallgattatni. Soha nem tapasztaltam még ilyen horrort. Annyira valóságosnak éreztem, mint egy doku-horror. Soha nem láttam még fekete-fehér filmet moziban; olyan volt, mint egy dokumentumfilm. Semmi hollywoodi nem volt benne - csak könyörtelen és teljes őrület volt, és nagyon felkavaró volt számomra."
#16

86 Tortúra  (1990)

(34) (9)

dráma | thriller

Paul Sheldont (James Caan), a népszerű amerikai írót tragikus autóbaleset éri a coloradói havas országutak egyikén. A balesetet sikerül túlélnie, a biztos haláltól egy nő,... több»

"Tortúra egy olyan film, ahol a valószínűtlen gonoszról derül ki, hogy a legijesztőbb" - mondta Jordan Peele a USA Todaynek Rob Reiner 1990-es Stephen King-adaptációjáról. Kathy Bates elnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat Annie Wilkes megformálásának köszönhetően, akinek a híres író, Paul Sheldon (James Caan) iránti megszállottsága nyugtalanító eredményekkel jár. "Ez is egy olyan film, ahol a színészi játék, az előadás, a forgatókönyv és a párbeszédek jelentik a félelmet a filmben" - mondta Peele - "Szeretem ezt a fajta technikát."
#15

91 A nyolcadik utas: a Halál  (1979)

(149) (93)

horror | sci-fi

Disney+

Az éppen hazatérő Nostromo űrhajó legénysége egy váratlan küldetést kap: ki kell vizsgálniuk egy ismeretlen eredetű vészjelzést. Eljutnak egy lakatlan bolygóra, ahol egy... több»

Stanley Kubrick mellett Ridley Scott volt az a filmrendező, aki nagy hatást gyakorolt Christopher Nolanre a felnőtté válás éveiben. Ahogy Nolan egyszer a Media Company-nak nyilatkozta: "A rendező, akinek mindig is nagy rajongója voltam... Ridley Scott, és természetesen már gyerekkoromban is. Az Alien, és a Blade Runner/Szárnyas fejvadász egyszerűen lenyűgözött, mert olyan rendkívüli világokat teremtettek, amelyek teljesen magával ragadóak voltak."
#14

82 Amerikai pszichó  (2000)

(48) (20)

dráma | krimi | szatíra

Netflix

Patrick Batemen újgazdag ifjú, aki szenvedéllyel éli életét: habzsolja apja millióit, melyet a Wall Streeten szerzett,  emellett pedig egy velejéig romlott és gátlástalan,... több»

A Rotten Tomatoesnak adott interjújában az indie ikon Jim Jarmusch Mary Harron Amerikai pszihoját a valaha készült kedvenc filmjeként említette: "Mary Harron, egy fontos amerikai rendező és író mesteri adaptációja a szavaknak a mozivászonra" - mondta a rendező - "Ez Bret Easton Ellis 1991-es regényének adaptációja, amely az 1980-as években játszódik. És úgy gondolom, hogy a film most még jobban rezonál, mint amikor majdnem 20 évvel ezelőtt készült. Bár akkoriban egyesek szexista disznóságnak nevezték. Christian Bale alakítása brutálisan lebilincselő, és az egész szereplőgárda - Willem Dafoe, Chloe Sevigny, Reese Witherspoon és Jared Leto - egyszerűen csak nagyon jó."
#13

68 Zöld szoba  (2015)

(17)

horror | thriller | zenés

Egy punk zenekar tagjai egy brutális bűncselekmény tanúi lesznek. Mivel ők az egyedüli szemtanúk, a bűntettet elkövető neonácik célpontjaivá válnak, akik minden terhelő... több»

A galaxis őrzői rendezője, James Gunn a Twitteren tette közzé az 50 kedvenc horrorfilmjének listáját 2017-ben. Míg a lista élén Steven Spielberg Cápa című filmje állt, Jeremy Saulnier 2015-ös Zöld szoba című horror-thrillere erősen szerepelt, hiszen a top 10-es listát a hatodik helyen törte meg. A Green Room főszereplője a néhai Anton Yelchin, aki egy punkzenekar vezetőjét alakítja, akik kegyetlen neonácik célpontjává válnak. Patrick Stewart a rasszista skinhead csoport vezetőjeként izgalmasan játszik a tőle megszokott karakterektől teljesen eltérő figurát.
#12

84 A légy  (1986)

(17) (25)

dráma | horror | sci-fi

Disney+

Seth Brundle (Jeff Goldblum), a zseniális tudós azon dolgozik, hogy megvalósítsa álmát: egy olyan szerkezetet, ami képes élőlényeket teleportálni egyik helyről a másikra oly... több»

Luca Guadagnino, 2018 decemberében a Vulture-nak nyilatkozva "minden idők mesterművének" nevezte David Cronenberg A légy című testhorror-klasszikusát: "A horror számomra a végén van, amikor rájössz, hogy Jeff Goldblum és Geena Davis karaktere kétségbeesetten szereti egymást, de nem lesznek együtt" - mondta a rendező - "A film végső borzalma a kettejük közötti szerelem lehetetlensége volt."
#11

91 A nyolcadik utas: a Halál  (1979)

(149) (93)

horror | sci-fi

Disney+

Az éppen hazatérő Nostromo űrhajó legénysége egy váratlan küldetést kap: ki kell vizsgálniuk egy ismeretlen eredetű vészjelzést. Eljutnak egy lakatlan bolygóra, ahol egy... több»

Alex Garland ma az egyik legmeghatározóbb név a filmes és televíziós sci-fi területén (lásd például az Ex Machinat vagy az Annihilation-t), de az is látszik rajta, hogy író-rendező, aki imádja a horrort, hiszen minden filmjének a DNS-ében ott vannak a műfaj nyomai. Ki tudná elfelejteni az Annihilation mutáns medvetámadását? Az elhúzódó feszültség és a borzalmas végkifejlet olyan, mintha Ridley Scott Alienjének unokatestvére lenne, így nem csoda, hogy Garland az 1979-es horrorfilmet tartja az egyik legnagyobb inspirációjának. Ahogy az IGN-nek nyilatkozta: "Szerintem az Alien egy makulátlan film. Okos, nagyon, nagyon ijesztő és gyönyörűen megalkotott. Emlékszem, amikor kijött... hihetetlenül frissnek tűnt, és mindenféle dolgot újra feltalált. Megtanított arra, hogy milyen az újra feltalálás."
#10

81 Nosferatu - Drakula  (1922)

(11) (23)

fantasy | horror

A Nosferatu - Drakula című filmben Hutter a Kárpátok bércei közt rejtőző Orlok gróf magányos kastélyába utazik, hogy segítsen a különös férfinak elintézni bizonyos jogi... több»

"A maga idejében indie horror volt, kicsit durva a maga nemében, mégis az egyik legnagyszerűbb és legkísértetiesebb film, ami valaha készült" - mondta Robert Eggers a Shuddernek F. W. Murnau 1922-es néma horrorfilm-klasszikusáról - "Az újonnan restaurált színes, színezett változatok igazán lenyűgözőek, de én még mindig jobban szeretem a szegényes fekete-fehér változatokat, amelyek 16 mm-es kópiák selejtjeiből készültek. Ezeknek a mocskos változatoknak van egy hátborzongató titokzatosságuk, és segítettek megteremteni a mítoszt, hogy Max Shreck egy igazi vámpír."
#9

80 Szemek arc nélkül  (1960)

(2) (3)

dráma | horror

A zseniális Dr. Génessier azzal kísérletezik, hogy a beültetett szerv ne lökődjék ki. Olyan fiatal lányokat keres, akiknek arcával pótolhatná a lánya, Christiane eltorzult... több»

Georges Franju 1960-as francia-olasz horrorfilmjének, a Szemek arc nélkülnek főszereplője Pierre Brasseur, aki egy plasztikai sebészt alakít, aki megszállottan arcátültetést akar végezni a lányán, miután az túlél egy szörnyű autóbalesetet. Az IndieWire a filmet a valaha készült egyik legjobb horrorfilmnek nevezte. Az alkotás régóta Guillermo del Toro egyik kedvence. "A főszereplő olyan, mint egy élőhalott Audrey Hepburn. Sokat hatott rám a szépség és a brutalitás közötti kontraszt" - mondta egyszer del Toro a Criterionnak a filmről. - "A kísérteties és varázslatos képek összecsapása ritkán volt erőteljesebb. A Szemek arc nélkül egy rendkívüli soundtrackkel is büszkélkedhet [Maurice Jarre-tól]!"
#8

83 39 lépcsőfok  (1935)

(5) (17)

misztikus | thriller

A 39 lépcsőfok című film történetének főhőse a kanadai Richard Hannay (Robert Donat), aki Angliába tölti szabadságát. Megismerkedik egy nővel, akit később rejtélyes... több»

Az IndieWire-rel és a Movies on Demanddal 2016-ban beszélgetve az Oscar-jelölt Greta Gerwig egy sor kedvenc filmjét nevezte meg, de Alfred Hitchcock 39 lépcsőfok című alkotását úgy emelte ki, mint "talán az egyik legtökéletesebb filmet, ami valaha készült". Dicsérte a részletekre fordított figyelmet a feszültséggel teli történetben, amely egy férfiról szól, akit gyilkossággal vádolnak, és hirtelen egy nemzetközi kémszindikátus bonyolult belső ügyeibe keveredik. 
#7

77 Ne nézz vissza!  (1973)

(5) (8)

dráma | horror | thriller

John és Laura Baxter Velencében élnek és dolgoznak. Megpróbálják túltenni magukat kislányuk tragikus halálán. Két spiritiszta vénkisasszony felajánlja, hogy segítenek nekik... több»

"Ez egy olyan film volt, ami igazán megdöbbentett. Nagyon nagy hatással volt rám" - mondta a testhorror-legenda David Cronenberg az operatőrből lett rendező, Nicolas Roeg Ne nézz vissza! című filmjéről a Konbini YouTube-csatornáján 2022-ben megjelent interjúban. Az 1973-as thriller Daphne du Maurier 1971-es, azonos című novellája alapján készült, és gyászoló szülőkről szól, akik hihető nyomokat kapnak azzal kapcsolatban, hogy elhunyt lányuk valójában nem is halt meg. "Csak egy nagyon-nagyon erős film" - folytatta Cronenberg - "Nagyon furcsa. Nagyon is a halálról szól, de először nem is tudatosul benned, hogy valójában ez a téma. Igazából egy szerelmi történet, de valójában egy szerelmi történet a szerelemről és a halálról. Nemrég valaki azt kérdezte: 'Mondj egy filmet, ami az egyik kedvenc filmed', ami nagyon nehéz, mert több száz film van, amit szeretek. De azt válaszoltam, hogy a Ne nézz vissza!."
#6

84 Az ördögűző  (1973)

(50) (38)

horror

HBO Max

A fiatal Regan testét megszállja az ördög. Édesanyja, Chris értetlenül áll a dolog előtt, és az orvosok segítségét kéri lánya gyógyításában, akik minden lehetséges... több»

John Carpenter Halloweenje úttörő volt a slasher-filmek alműfajában, és amikor a horrorrendező saját kedvenc ijesztő filmjeiről van szó, gyakran William Friedkin klasszikusát, Az ördögűzőt emeli ki. Carpenter így nyilatkozott a The Fader-nek: "Tudod, mi a félelmetes az Ördögűzőben? Mindenki tudja, mi a félelmetes abban a filmben. Az ördög. Amikor először láttam, azt gondoltam, hogy ahhoz, hogy ez a film igazán hatásos legyen, szükség van egy felsőbb erőbe vetett hitre. De azóta már értékelem a filmet azért, ami. Nemrég újra megnéztem, és meglepett, hogy milyen intenzív. Amit akkoriban tettek ezzel a kislánnyal, egy csomó tabut megszegtek, istenem. Ez rohadtul jó."
#5

71 A vesszőből font ember  (1973)

(6) (30)

horror | misztikus | thriller

A vesszőből font ember történetének főszereplője egy rendőr, akit egy skót faluba vezérelnek, hogy oldjon meg egy bűnügyet. Feladata, hogy kiderítse, mi történt az eltűnt... több»

"Olyan, mint egy furcsa musical" - mondta Tim Burton a Rotten Tomatoesnak Robin Hardy legendás 1973-as horrorfilmjéről, A vesszőből font emberről. - "Ez tulajdonképpen Christopher Lee egyik kedvenc filmje, amit csinált... Nem volt túl sikeres film, amikor megjelent, de szerintem ez egy igazán hipnotikus és csodálatos film. Olyan, mint egy furcsa álom. Néhány ilyen filmet nem tudok újra megnézni, mert úgy játszódik le a fejedben, mint egy álom. Arra emlékeztet, hogy Burbankben nőttem fel. A dolgok a felszínen teljesen normálisnak tűnnek, de alatta nem egészen azok, aminek látszanak. Olyan furcsa keveréknek találtam ezt a filmet; az elemek nagyon furcsák." 
#4

71 Nyers  (2016)

(12) (12)

dráma | horror

Miután egy vegetáriánus fiatal lány részt vesz egy iskolai húszabáló véres rituálén, az új íz iránti mohóság egyre inkább eluralkodik rajta... több»

Bo Burnham kedvence a Nyers. Julia Ducournau francia rendezőnő nagyjátékfilmes rendezői debütálásával tört be a nemzetközi filmvilágba, amely egy fiatal vegetáriánusról szóló horrorfilm, aki húsmániássá válik, miután először kóstolja meg a húst. "Háromszor néztem meg a mozikban. El sem hiszem, hogy ez egy debütálás" - mondta Burnham a Rotten Tomatoesnak - "Csak a tapasztalt mesterek érzik úgy, hogy tényleg képesek ütemről ütemre manipulálni a közönséget, hogy tényleg úgy érezzük, hogy olyan tökéletesen manipulálnak, és egyszerűen csak egy olyan ember kezében vagy, aki teljesen ural téged." 
#3

70 Fehér éjszakák  (2019)

(44) (11)

dráma | horror | misztikus | thriller

Cinego | Telekom TVGO

Az Ari Ater rendezésében készült folk horror egy baráti társaság viszontagságait követi nyomon, akik egy 90 évente megrendezésre kerülő fesztiválra érkeztek Svédországba. Az... több»

Az Oscar-díjas Bong Joon-ho azzal indította a 2020-as évet, hogy a Fehér éjszakák író-rendezőjét, Ari Aster-t is felvette azon 20 rendező listájára, akik a mozi jövőjét fogják alakítani. A Fehér éjszakák az IndieWire-nek benyújtott listán Bong egyik kedvenc filmje volt 2019-ből. Bong megjegyezte, hogy Aster debütálása "túllép a műfaji csapdákon, és igazi, mély horrort nyújt. Olyan horrort, amely ősi és megkerülhetetlen. Ahhoz, hogy túléljük ezt a mindent elsöprő borzalmat, elvarázsoljuk magunkat. Reméljük, hogy a borzalmas pillanatok, amelyeknek szemtanúi voltunk, végül "semleges szemléletté rendeződnek a balesetről, mint egy ártalmatlan, imádnivaló miniatűr figurákból álló tabló".
#2

81 Rosemary gyermeke  (1968)

(15) (16)

dráma | horror

Rosemary (Mia Farrow) és Guy Woodhouse (John Cassavetes) új otthonukba költözik, egy hatalmas házba, amiről az a hír járja, hogy elátkozták. A szomszédban egy kedves idős... több»

Az egyik film, amihez gyakran visszatérek, az a Rosemary gyermeke - mondta Wes Anderson egyszer a Rotten Tomatoesnak Roman Polanski 1968-as horrorklasszikusáról, amelyben Mia Farrow egy olyan nőt alakít, aki pszichésen összeomlik, miután meggyőződött arról, hogy egy szekta el akarja lopni a meg nem született gyermekét. "Ez mindig is nagy hatással volt rám, vagy ötletforrás volt; és mindig is a kedvenceim közé tartozott. Mia Farrow nagyszerű, nagyszerű alakítást nyújt benne, és olvastam a forgatókönyvet, és ez egy fantasztikus forgatókönyv."
#1
Pedro Almodóvar a Brit Filmintézetnek elmondta, hogy amikor megnevezte azt a 13 spanyol filmet, amely rendezőként a leginkább inspirálta őt, Iván Zulueta 1979-es Elragadtatás című horrorfilmjénél nem volt kérdéses, hogy felkerüljön a listára. A film középpontjában egy horrorfilmrendező áll, akit a rendezés felemészt, miközben a kábítószerrel való visszaélés során próbálja rögzíteni a tudatát. "Ez egy fantasztikus történet az önfeláldozásról, a heroin és a mozi mint mindennek kezdete és vége iránti elkötelezettségről, valamint a sötét oldalról mint az önmegvalósítás és önmegismerés egyetlen lehetőségéről" - mondta Almodóvar. - "Ez egy 'elátkozott' film, amelyet akkoriban senki sem látott, és amely ma már abszolút modern klasszikus. A szereplői az 1980-as évekbeli néhány filmemben is feltűnnének."