10 filmes franchise, amit kicsináltak 2022-ben

Hollywood kegyetlen és kiszámíthatatlan fenevad, ahol nem számít, mennyire menőnek vagy érdekesnek tűnik egy projekt, lehet, hogy nem fog működni, vagy a közönség nem nézi meg.

Egy filmes franchise felépítése bizony kemény munka, tekintve a rengeteg változó, állandóan mozgásban lévő összetevők számát, amelyek egyetlen sikeres filmhez szükségesek, nem is beszélve egy folyamatosan épülő univerzumról, amely visszacsábítja a közönséget az újabb és újabb a folytatásokért. Ideális esetben.

Így nem meglepő, hogy oly sok franchise végül kifullad, vagy egyáltalán nem tud szárnyra kapni, különösen a covid utáni nehéz kasszasikerek idején, amikor a közönség általában a megnyugtató ismerősséget részesíti előnyben a meglepő eredetiséggel szemben.

De 2022 bebizonyította, hogy még a látszólag biztosnak tűnő dolgok sem biztonságosak, mivel több nagyszabású blockbuster-franchise-t is elkaszáltak a gyenge kereskedelmi teljesítményük miatt. A filmipar folyamatos fellendülése ellenére az elmúlt év brutális vágóhíd volt sok nagy filmsorozat számára.

Bizonyára van itt néhány nagy tanulság, bár az még nem derült ki, hogy Hollywood valóban érteni fogja-e, hogy miért is véreztek el ezek a franchise-ok... És legfőképp, hogy változtatnak-e majd bármi is.

#10

64 Fura világ  (2022)

(7) (6)

akció | animáció | családi | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték

Disney+ | Telekom TVGO

A Clades család legendás felfedező hírében áll, egy belső családi viszály azonban bajba sodorhatja legújabb expedíciójukat, amely talán életük legfontosabb felfedezésével... több»

A bukott animációs filmekkel teli évben egyik bukta sem bizonyult brutálisabbnak, mint a Disney sci-fi kalandfilmje, a Fura világ. Annak ellenére, hogy a Disney-veterán Don Hall (Big Hero 6, Moana és Raya és az utolsó sárkány) rendezte, a film költségvetése elérte a 180 millió dollárt, és Jake Gyllenhaal szinkronhangjával, valamint sztárszereplőkkel is büszkélkedhetett, a Disney teljesen elküldte ezt a filmet meghalni. A zavarba ejtően minimális marketingkampánnyal a Fura világnak még akkor sem volt sok esélye, ha remek film lett volna...Így aztán a hálaadás hétvégéjén került a mozikba, és a minimális konkurencia ellenére messze a várakozások alatt maradt, ami a Disney hálaadáskor bemutatott animációs filmjeinek legrosszabb nyitása volt a modern történelemben. A mai napig elképesztően alacsony, 61 millió dolláros bevételt hozott világszerte, ami elég volt ahhoz, hogy a Disney a Disney+-ra küldje a filmet, alig egy hónappal a mozis bemutató után. Tekintettel arra, hogy a Disney a Fura világot egyértelműen egy olyan franchise-nak szánta, amelyben a hősök egy csomó furcsa és csodálatos világot fedeznek fel, ez a teljesítmény ennél katasztrofálisabb már nem is lehetne. És bár maga a film amúgy sem túl jó, a Disney igazából csak saját magát hibáztathatja azért, hogy egyáltalán nem tudta eladni a közönségnek.
#9

64 Black Adam  (2022)

(24) (11)

akció | fantasy | sci-fi

HBO Max | Netflix | Telekom TVGO | TV-ben (HBO 3, csütörtök 01:33)

Black Adam, Marvel Kapitány ősi egyiptomi elődje sikeresen eljut napjaink világába, hogy kihívja Marvel Kapitányt és segítőit. Miközben Black Adam megpróbálja tisztázni a... több»

Az elmúlt évben egyetlen filmes franchise sem volt annyira megviselve, mint a DC Extended Universe, amely mostanra funkcionálisan halott. A Warner Bros. próbálkozása, hogy a DC-nek saját univerzumot adjon, a 2013-as Acélember óta a kezdetektől fogva problémás volt, de 2022-ben a stúdió végül úgy döntött, hogy a veszteségek csökkentése mellett dönt, és többé-kevésbé lezárja a dolgot. Hol is kezdjük? A Batgirl megjelenését egyenesen törölték, a Black Adam megbukott, és ezt követően James Gunnt és Peter Safrant jelentették be a DC Studios új vezetőinek. Bár Gunn és Safran még mindig a DC mozi jövőjével kapcsolatos terveiket dédelgetik, a hírek szerint a DCEU nagy részét eltörlik, hogy megpróbálják felépíteni a saját franchise-ukat, amely mentes a DCEU nyilvánvaló terheitől. A Black Adam 2-t törölték, Henry Cavill nemrégiben bejelentett Superman visszatérését elvetették, és a Wonder Woman 3. részének is befellegzett. A legújabb hírek szerint Gunn és Safran a Békeharcos szereplőgárdájával és az Öngyilkos osztag prominensebb színészeivel (Margot Robbie, Idris Elba, Viola Davis és Daniela Melchior) folytatja, miközben valószínűleg újracastingolják Jason Momoa-t Lobo szerepében. 2023 tehát egy meglehetősen kínos átmeneti időszak lesz, tekintve, hogy a DCEU-nak még négy filmje vár a bemutatóra - a Shazam! Az istenek dühe, A Flash, Kék Bogár és az Aquaman és az elveszett királyság. Ezek közül a filmek közül várhatóan egyik sem fog átkerülni Gunn és Safran új DC-univerzumába, ami azt jelenti, hogy megjelenésük alapvetően felületes kötelezettségnek tűnik. És mivel a közönség most már tisztában van azzal, hogy ezek a filmek nem mennek sehova, és valószínűleg olyan jövőbeli történeteket fognak előkészíteni, amelyeket valójában soha nem fogunk látni, érdekes lesz látni, hogyan hatnak ezek az információk a bevételekre. Miután majdnem egy évtizeden át küzdöttek egy összefüggő univerzum létrehozásáért, valószínűleg az a legjobb, ha Gunn és Safran megragadják, ami működik, a többi alá pedig húznak egy vonalat.
#8

69 Valld be, Fletch  (2022)

(4)

krimi | vígjáték

Netflix

Miután több gyilkossággal is megganyúsítják, Fletch igyekszik bebizonyítani ártatlanságát, miközben menyasszonya ellopott műkincsgyűjteménye után kutat.

A Gregory Mcdonald népszerű Fletch-rejtélyregényein alapuló filmes franchise az 1985-ös Chevvy Chase-filmmel kezdődött, amelynek sikere egy 1989-es folytatást, a Fletch Lives-t eredményezte, amely jóval szerényebb sikert aratott. A Chase főszereplésével tervezett harmadik film soha nem valósult meg, és számos próbálkozás után - köztük egy Ben Affleck főszereplésével, Kevin Smith rendezésében - idén végre kaptunk egy új Fletch-filmet. Valljuk be, a Fletch gyakorlatilag a két Chase-film puha rebootja/szellemi utódja volt, Jon Hamm most a címszereplő riporter szerepét kapta, míg a Superbadből ismert Greg Mottola volt az író-rendező. Az eredmény egy olyan film lett, amely Hamm remek alakításával és éles forgatókönyvével egyaránt erős kritikákat kapott, a Paramount azonban ettől függetlenül elküldte meghalni. A stúdió alig reklámozta a 20 millió dolláros rejtélyes vígjátékot, ami a VOD-kiadással együtt azt biztosította, hogy a filmnek a pokolban sem volt esélye arra, hogy nyereséget termeljen a mozikban. Végül mindössze 656 000 dollárt hozott a mozikban, talán nagyrészt azért, mert a közönséget már nem lehet rávenni, hogy elhagyja a házat az ilyen kis léptékű zsánerfilmekért, függetlenül attól, hogy mennyire jól fogadják őket. Mottola hangot adott csalódottságának, amiért a Valld be, Fletch-et milyen minimálisan marketingelték, és bár megerősítette, hogy felbérelték, hogy írjon egy folytatás forgatókönyvet az 1978-as Fletch szerencséje című regény alapján, nem biztos, hogy valaha is elkészül. És valóban, sajnos gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy egy Hamm főszereplésével készült Fletch folytatás megjelenjen. Számítsunk arra, hogy a franchise még egy-két évtizedig "nyugdíjas" lesz, mielőtt leporolnák egy újabb film, vagy talán inkább egy streaming sorozat kedvéért.
#7

63 355  (2022)

(17) (9)

akció | krimi | thriller

Telekom TVGO

Amikor egy szigorúan titkos fegyver egy zsoldos kezébe kerül, Mason "Mace" Brown CIA-ügynöknek össze kell fognia egy rivális német ügynökkel, Marie-val, az MI6 egykori tagjával,... több»

Az Universal nyilvánvalóan nagy reményeket fűzött A 355-höz, a 2022-es év első nagy mozis blockbusteréhez - egy világjáró kémakciófilmhez, amelyben generációjuk legjobb színésznői játszanak Jessica Chastain, Penélope Cruz, Diane Kruger és Lupita Nyong'o főszereplésével, mint igazi badass kémek. A potenciál minden bizonnyal magáért beszél, de Simon Kinberg rendező irányításával a 355 végül nem lett több egy unalmas, nyilvánvalóan felejthető mókázásnál, amely a 75 millió dolláros költségvetéséből a legtöbbet nem tudta megmutatni a vásznon. Bevallottan volt néhány tényező, ami a film ellen dolgozott. Először is, a közönség akkoriban még mindig idegenkedett attól, hogy visszatérjen a mozikba bármiért, amit nem Pókember: Nincs hazaút címmel rendeztek. Ráadásul az Universal elkötelezte magát amellett, hogy a legtöbb filmjét a mozibemutatót követő 17-31 napon belül - attól függően, hogy a nyitóhétvégén mennyi bevételt hoznak - streamingre bocsátja, miért is kellene kimozdulni otthonról egy ilyen középszerű filmért? A tömegek pedig inkább otthon maradtak: A 355 mindössze 27,8 millió dollárt hozott világszerte, a túlnyomórészt negatív kritikák mellett. A szánalmas bevételi eredményekkel a tervek, amelyek szerint a 355-öt a Universal nagyszabású IP-jének szánták volna, kínos kudarcba fulladtak. Micsoda pazarlás ennyi tehetséges színésznek, pedig Kinberg eddigi eredményei alapján - Dark Phoenix, valaki? - minden érintettnek előre látnia kellett volna a kudarcot.
#6

akció | animáció | családi | fantasy | kaland | krimi | sci-fi | vígjáték

HBO Max | Netflix | Telekom TVGO

Miután Lex Luthor foglyul ejti az Igazság Ligáját, Superman kutyája, Krypto néhány menhelyi háziállatokból álló csapatot tobroz, hogy kiszabadítsa gazdáját és társait. A kis... több»

Még ha az animációs filmek a világjárvány óta általában küzdenek is a kasszáknál, a DC Szuperállatok ligája teljesen biztos sikernek tűnt. A kedvenc DC szuperhőseidet aranyos állatokként és A-listás színészek hangján? És egy ésszerű 90 millió dolláros költségvetéssel? Nem lehetett elvéteni. Csakhogy nem sikerült, bár nem olyan látványosan, mint a listán szereplő filmek többsége. A tisztességes kritikákat kapott animációs film világszerte 204,7 millió dollárt hozott, ami megduplázta a költségvetését, bár a Warner Bros. egyértelműen a 300-500 millió dolláros tartományban reménykedett, különösen a Minyonok: Gru felemelkedése miatt, ami több mint 900 millió dolláros bevételt hozott néhány héttel korábban. Ez nem az a fajta kiemelkedő kasszasiker, ami igazán beindít egy franchise-t, így nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy bárhová is megy, annak ellenére, hogy Dwayne Johnson ígérete szerint egy DC Szuperállatok filmes univerzum született volna. Őszintén szólva a legjobb, amiben Johnson ebben a szakaszban reménykedhet, az egy jóval kisebb költségvetésű film vagy az HBO Max számára készült tévésorozat - valószínűleg egyik sem érdekli -, de mint nagyvásznas ajánlat, a liba már megsült.  
#5

55 Morbius  (2022)

(33) (23)

akció | dráma | horror | kaland | sci-fi | thriller

HBO Max | Netflix | Telekom TVGO

A zseniális orvos, Michael Morbius (Jared Leto) halálos betegségben szenved, de hiába kutatja az ellenszert, az idő vészjóslóan nehezedik fölé, és pontosan tudja, hogy már nincs... több»

A Sony nyilvánvalóan nagy reményeket fűzött a Jared Leto főszereplésével készült szuperhősfilmhez, és a szerény 83 millió dolláros költségvetésével nagyon valószínűnek tűnt, hogy a Morbius valóban legalább tisztességes kasszasiker lesz, és ezzel egy új al-franchise-t indít a Sony Pókember-univerzumán belül. A kritikusok azonban egyből lehúzták a filmet, és a közönség sem volt sokkal lelkesebb, és gyenge "C+" CinemaScore pontszámot adtak neki, aminek eredményeképpen világszerte csalódást keltő 167,5 millió dolláros bevételt ért el. Bár a Morbius a megjelenés után mém lett, ez nem jelentett bevételt, és amikor a Sony júniusban 1000 moziban újra bemutatta a filmet, az másodszor is elszenvedte azt az egyedülálló megaláztatást, hogy hatalmas bukás lett belőle. Bár nem kizárt, hogy Morbiust egy újabb SSMU-filmben láthatjuk felbukkanni, a Morbius 2 halottabb, mint halott, és a karakterrel szembeni nyílt közönségelutasítást figyelembe véve egyáltalán nem lenne meglepő, ha a C kategóriás Marvel-szuperhőst soha többé nem látnánk.
#4

61 Lightyear  (2022)

(11) (8)

akció | animáció | családi | dráma | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték

Disney+ | Telekom TVGO

Egy fiatal tesztpilóta tűnik fel a színen, aki eltökélte, hogy a galaxis legbátrabb Space Rangere lesz. Ő Buzz, aki semmitől sem riad vissza. Ugyan ki ne ismerné Buzz Lightyeart, a... több»

A 2022-es év talán legmegdöbbentőbb bukása a Lightyear volt, amely elméletileg egy sikernek tűnt. Hogyan is bukhatna el egy animációs Buzz Lightyear spin-off, ha figyelembe vesszük a Toy Story-sorozat hatalmas népszerűségét? Nos, néhány dolog nem segített. Először is, a Lightyear nem egyszerűen csak egy Buzz-film volt, hanem ennél egy kicsit aranyosabb akart lenni, és a Buzz Lightyear játék alapjául szolgáló sci-fi animációs filmnek készült, amelyet a Toy Story Andyje gyerekkorában nézett. Ezt az elképzelést a film marketingje rosszul közvetítette, és sokan kifogásolták, hogy az eredeti Buzz szinkronszínész, Tim Allen nem szerepelt Chris Evans helyett. Aztán ott van még a film meleg csókja körüli mélységesen ostoba vita, ami valószínűleg nem segített a bevételi adatokon a bigottabb piacokon, valamint a közönségnek, amely már hozzászokott ahhoz, hogy a Pixar-filmeket a Disney+-on nézze. A 200 millió dolláros költségvetéssel és a nemzetközi bevételekre támaszkodva a Lightyearnek körülbelül 500 millió dollárra volt szüksége ahhoz, hogy siker legyen, ami a Toy Story-sorozat súlyát tekintve teljesen ésszerűnek tűnt. A film azonban végül csak 226,4 millió dollárt hozott világszerte, ami megdöbbentően alacsony szám, és azonnal véget vetett a folytatás tervének, hiszen a Pixar egyértelműen azt remélte, hogy a Lightyear a Toy Story "univerzum" saját kiterjesztése lesz.
#3

családi | fantasy | kaland

HBO Max | Telekom TVGO

Történetünk immár harmadik fejezetéhez érkezett, amelyben a varázslóvilág két részre szakadt. Gellert Grindelwald összegyűjtötte követőit, sötét terve pedig megvalósulni... több»

Nem lehet alábecsülni, hogy papíron a Fantasztikus állatok franchise nem tűnt kihagyhatatlannak - egy Harry Potter spin-off, amelynek középpontjában varázslények állnak? Mi nem tetszen ezen?! És bár az első film világszerte szolid 814 millió dolláros bevételt hozott, a 2018-as folytatás, a Fantasztikus állatok: Grindelwald bűnei című film "csak" 654,8 millió dolláros bevételt hozott. A film cliffhanger befejezése különösen sokakat elkeserített, így a Dumbledore titkai című film iránt sem volt túl nagy a lelkesedés. És akkor még nem is beszéltünk Johnny Depp Grindelwaldjának Mads Mikkelsennel való újracastingolásáról, a J.K. Rowlingot a transz közösséggel kapcsolatos megjegyzései miatt ért nyilvános visszatetszésekről, és arról, hogy a közönség mostanában arra van kondicionálva, hogy várjon a streamingre olyan filmek esetében, amelyeket nem akar azonnal megnézni. A Dumbledore titkai áprilisban került a mozikba, és a vegyes kritikák mellett világszerte 405,1 millió dolláros csalódást keltő bevételt hozott, ami a 200 millió dolláros költségvetéshez képest veszélyesen közel került ahhoz, hogy egyenesen bukta legyen. Az ezt követő hónapokban rengeteg találgatás látott napvilágot a franchise jövőjéről, és bár hivatalos megerősítés még nem érkezett, bennfentesek szerint a Fantasztikus állatok "gyakorlatilag halott", az eladósodott Warner Bros. pedig nem látja sok esélyét a sorozat folytatásának. A stúdiót láthatóan jobban érdekli Rowling Potter-folytatásának kétrészes adaptációja, a Harry Potter és az elátkozott gyermek, bár nehéz elképzelni, hogy a fő Potter-szereplők visszatérnek, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy sokan nyíltan nyilatkoztak Rowling saját ellentmondásos megjegyzéseiről.
#2

akció | horror | thriller

Négy barát rádöbben házuk hátborzongató múltjára, és kapcsolatot találnak egy 1988-as szörnyű eseménnyel. több»

A Paranormal Activity franchise minden idők egyik legjövedelmezőbb filmje, a költségvetés-box office arányát tekintve. Az alacsony költségvetésű found footage-sorozat az eddigi hét alkotás során 890,5 millió dolláros bevételt ért el mindössze 28 millió dolláros összköltségvetésből. Ez mindenképpen elképesztő eredmény, és bár a sorozat látszólag lezárult a 2015-ös, csalódást keltő Paranormal Activity: Szellemdimenzióval, tavaly a Paramount megkísérelte a sorozat puha rebootját a közvetlenül a streamingre kerülő hetedik filmmel, a Paranormal Activityvel: Kapcsolódással. Azonban a film jött és ment anélkül, hogy nagyot szólt volna, olyannyira, hogy még a sorozat saját producere, Jason Blum is "borzalmasnak" nevezte. Sőt, Blum hozzátette, hogy bár a nyolcadik Paranormal Activity-filmet már leforgatták, és valamikor (talán) jövőre kerül a mozikba, a sorozatot gyakorlatilag már leállították. Blum így nyilatkozott: "Már így is elég volt... Az embernek egyszerűen olyan érzése van, hogy itt az ideje, hogy [a sorozatot] aludni küldjük. Visszatérne, ha egy általam kedvelt rendező, például Scott Derrickson azt mondaná: 'Van egy remek ötletem egy Paranormal Activity filmhez. De ez nem olyasmi, amit [jelenleg] meg akarok csinálni."
#1

48 Shop-stop 3  (2022)

(2)

vígjáték

Dante, Elias, valamint Jay és Néma Bob egy szívrohamot követően Randalt hívja segítségül, hogy készítsenek filmet a kisboltról, amivel minden kezdődött.   több»

Kevin Smith Askewniverzuma lenyűgöző alkotás - Smith vígjátékbirodalma a szeretetre méltó drogosok, Jay (Jason Mewes) és Néma Bob (maga Smith) körül összpontosul, egészen az 1994-es Shop-stopig visszamenőleg. A Shop-stop meglepő sikere lehetővé tette Smith számára, hogy felépítse saját, valószínűtlen franchise-ját, amely a Shop-show, a Chasing Amy, a Dogma, a Jay és Néma Bob visszavág, a Shop-stop II és a Jay és Néma Bob Reboot című filmekből áll. Joggal mondhatjuk, hogy az utóbbi időkben a lelkesedés Smith szedett-vedett IP-je iránt alábbhagyott, mivel a rendező küzdött az újabb filmjei hagyományos finanszírozásával, és szó szerint éveket töltött a Jay és Néma Bob visszavág, a Shop-stop II és a Shop-show folytatásainak elkészítésével. És több mint 15 évnyi küzdelem után, mindenki meglepetésére Smith tavaly valóban megjelentette a Shop-stop III-at - a végső búcsút Dante (Brian O'Halloran) és Randal (Jeff Anderson) karaktereitől, és tulajdonképpen az egész Askewniverzumtól. Aki látta a folytatást, az értékelni fogja, hogy a film meglepően sötét, morbid rendezése olyan volt, mintha Smith kategorikusan lezárta volna azt a filmes világot, amelyet majdnem 30 évvel ezelőtt teremtett. Bár Smith világossá tette, hogy még mindig szívesen elkészítené a Shop-show folytatását, a Shop-stop III olyan volt, mintha Smith megbékélt volna azzal a ténnyel, hogy ez soha nem fog megtörténni, és alapvetően lezárta volna az egészet.