12 hollywoodi sztár, aki eljátszotta Al Capone-t

Ki volt a világ leghíresebb gengsztere, akinek tényleg mindenhol ismerik a nevét? Bizony, Al Capone, akinek tegnap volt a születésének 124. évfordulója. A chicagói alvilág ura volt a ’20-as és ’30-as években, akit a modern szervezett bűnözés alapjainak lefektetőjeként is számon tartanak. Bár bűnszervezete közel ezer tagot számlált és érdekeltek voltak a szeszcsempészet és szerencsejáték mellett a prostitúcióban is, valójában egyetlen gyilkosságot sem tudtak soha rábizonyítani. Végül adócsalás miatt zárták börtönbe, ahol nyolc évet töltött el, ennek nagy részét a hírhedt Alcatrazban. Itt megromlott az egészsége, szabadulásakor már egy megtört ember volt, aki visszavonultan élte le élete hátra lévő éveit. Egykori hatalmát sosem tudta visszaszerezni. Al Capone a leghíresebb bűnözőként rengeteg filmkészítőt megihletett, akik számtalan filmet forgattak róla. Ezekben olykor a legnagyobb hollywoodi sztárok bújtak a bőrébe. Közülük mutatunk most egy tucatot.

#12

dráma | krimi | thriller

Egy egyszerű körzeti ügyész a lehetetlenre vállakozik, amikor azt a célt tűzi ki maga elé, hogy kézre keríti az Egyesült Államok első számú közellenségét, Al Capone-t. A... több»

Robert de Niro: Egy legendás színész egy legendás filmben. Ez a sztori is Elliot Nessről szól, de a show-t így is Robert de Niro Al Capone-ja vitte el.
#11

57 Capone  (2020)

(1)

dráma | életrajzi | krimi

Telekom TVGO | TV-ben (Mozi+, csütörtök 01:33)

Az egykor egy kegyetlen üzletember és szeszcsempész, Alfonse Capone vasszigorral uralta Chicago városát, aki az amerikai történelem leghírhedtebb és legfélelmetesebb gengszterévé... több»

Tom Hardy: Nem ez lett a színész legjobb filmje. Rengeteg lehúzó kritikát kapott a film és ő maga is. Talán azért is, mert a sztori nem a gengszter aranykorát, hanem épp a halála előtti utolsó éveit mutatta be.
#10
Rod Steiger: Bizony az '50-es években, alig egy évtizeddel a gengszter halála után elég felkapott téma volt az élete. Ebben a filmben a korszak legendás színésze, Rod Steiger bújt a bőrébe, aki kiváló alakításáért rengeteg dicséretet kapott.
#9

88 Gengszterkorzó  (2010)

(8) (16)

dráma | krimi | történelmi

HBO Max

Nucky Thompson, Arnold Rothstein, Lucky Luciano és Al Capone mind ugyanazt szeretnék: felépíteni saját birodalmukat az alkoholtilalom éveiben. Az érdekellentétek azonban... több»

Stephen Graham: Az 2010-es évek egyik legnépszerűbb sorozata volt, amely a hamisítatlan gengszterérát dolgozta fel. A sorozat egy korrupt politikusról szólt, aki Atlantic City illegális szeszkereskedelmét is irányította. Egy nap feltűnt egy fiatal, feltörekvő bűnöző, bizonyos Al Capone - Stephen Graham alakításában.
#8
Neville Brand: Az imént említett sorozat elődje, amely 1959 és 1963 között futott. Nem is feltétlenül Al Capone-ról szólt, mint inkább az ő elkapásával megbízott Eliott Ness ügynökről.
William: Forsythe: A '90-es években készült nem túl ismert sorozat egyszerre támaszkodott az 1987-es mozira és egy '50-es évekbeli sorozatra. William Forsythe mindig is alvilági figurákat alakított, itt éppen Al Capone-t.  
Ray Sharkey: Ő sem tartozik Hollywood legismertebb színészei közé, de Al Capone-t egész jól hozta ebben az 1989-es filmben. Legalábis a filmhez mérten, hiszen egy könnyen felejthető alkotásról van szó, amely a gengszter börtönéveire koncentrál.
#5

60 Capone  (1975)

dráma | életrajzi | krimi

A Capone című film Al Capone gengszterfőnök élettörténetét meséli el. Capone 11 éves korában kezdi karrierjét az alvilágban. Miután tagja lesz a barátja, Johnny Torrio által... több»

Ben Gazzara: Az 1975-ös gengszterdráma Sylvester Stallone egyik első filmje volt. A sztori Al Capone életét követi végig, akit Ben Gazzara alakított a filmben.
#4
Paul Lambert: Az '50-es években készült sorozatban a korszak legnagyobb sztárjai is szerepeltek. A hetente megjelent epziódok antológiát képeztek, vagyis mindegyik más szereplőkkel más történetet mesélt el. Ezek egyike volt a Seven against the Wall, amelyben Paul Lambert keltette életre Al Capone-t.
#3

dráma | krimi | történelmi

Al Capone Valentin-napi meglepetése a rivális Bugs Moran bandának 1929-ben.

Jason Robards: 1929. február 14-én egy chicagói garázsban hét embert öltek meg golyószóróval felfegyverzett, rendőregyenruhát viselő tettesek. A város két rivális bandája közti leszámolás a gengszterkorszak talán leghírhedtebb epizódjává vált. A chicagói alvilágot kezében tartó Al Capone és kihívója, az ír származású Bugs Moran konfliktusa tragikusan elfajult. Jason Robards alakította Al Capone-t.
#2

akció | dráma | krimi

A film az USA történelmének legnagyobb szerveztt bűnbandáját és annak tagjait mutatja be, különös tekintettel a legendás Al Capone-ra és Jack McGurn-re. Jack egykor amatőr... több»

Milo Gibson: A film az USA történelmének legnagyobb szerveztt bűnbandáját és annak tagjait mutatja be, különös tekintettel a legendás Al Capone-ra és Jack McGurn-re. Milo Gibson - aki nem mellesleg Mel Gibson fia - nagyon élt Al Capone szerepében.
#1

dokumentum | krimi | történelmi

A 'Making of the Mob' egy nyolc részes dokumentum-drámasorozat, melynek története 1905-től több mint 50 évet ölel fel középpontba helyezve az öt családot, akikhez a modern... több»

Michael Kotsohilis: A 2015-16 között két évadot megért dokumentarista sorozat második évada szólt Al Capone pályafutásáról. Michael Kotsohilis pedig egyszerűen zseniálisan hozta a karaktert.