Sean Connery azon kevesek egyike volt Hollywoodban, aki már életében színészlegendává vált. A sztár nem csupán jelentős életművet hagyott maga után, hanem számos ikonikus szerepben is feltűnt karrierje során.

Leróva tiszteletünket Connery munkássága előtt összeállítottunk a listát, amelyen a hazai nézők által legkedveltebbnek tartott filmjei szerepelnek, melyekre összesen több, mint 4200 szavazat érkezett a Magyar Filmadatbázisban. Connery az 1962-ben megjelent első James Bond filmmel, a Dr. No-val tett szert szélesebb ismeretségre, a későbbiekben viszont olyan ma már klasszikusnak számító alkotásokban tűnt fel, mint a Vadászat a Vörös Októberre vagy A rózsa neve.

Az 1987-ben pedig Oscar-díjat is nyert legjobb férfi mellékszereplőnek járó kategóriában Az érinthetetlenek (Aki legyőzte Al Caponét) című drámában nyújtott alakításáért. Rendkívüli pályafutásából cikkünkben 10 kiváló filmet mutatunk be alább Sean Connerytől, aki a mai napon lenne 92 éves. A lista mellett a galériánkban egy átfogó képes összeállítást készítettünk az ikonikus színész pályafutásából.

#10

71 Medicine man  (1992)

(2)

dráma | kaland | romantikus

A Medicine Man című romantikus kalandfilm főhőse Dr. Robert Campbell, aki egykor hátat fordított az emberi civilizációnak, s most indiánok között él dél-Amerika dzsungeleiben.... több»

Rendben, talán az egyik "leggyengébb láncszem" ezen a listán a Medicine Man, amelyet kevésbé fogadott lelkesedéssel mind a szakma, mind pedig a közönség. Ettől függetlenül a film még így is rendkívül egyedi hangulatot áraszt magából, bár egyesek számára Lorraine Bracco és Connery párosa túlságosan plasztikusnak és kényszerűnek hathat a történetben, utóbbi egyedül is képes elvinni a hátán a filmet, és valami igazán maradandót kihozni belőle. Egy kevésbé értékelt, de ennek ellenére nagyszerű alakítás az ikonikus színésztől.
#9

79 A rózsa neve  (1986)

(13) (9)

dráma | krimi | misztikus | thriller

1379-ben járunk és Baskerville-i William szerzetes fiatal kísérőjével, Adson von Melkkel egy bencés kolostorba igyekszik, hogy előkészítsen egy egyházi vitát. Az egyház... több»

Umberto Eco azonos című epikus regényéből Jean-Jacques Annaud készített filmes adaptációt, amely persze bármelyik rendező számára nagy kihívás lett volna. A rózsa neve rendkívül összetett, egyben lenyűgöző és részletgazdag történet Connery páratlan alakításával.
#8

79 Hegylakó  (1986)

(21) (46)

akció | fantasy | kaland

Netflix

Connor McLeod (Christopher Lambert) évszázadok óta járja a világot, és igyekszik őrizni a titkát: hogy azon kevés ember közé tartozik, akik halhatatlanok. McLeod soha nem veszti... több»

Russell Mulcahy 1986-ban megjelent rendezése ma már gyakorlatilag kultikus darabnak számít, Sean Connery pedig egy egészen új színészi oldaláról mutatkozott meg a filmben. Kétségtelenül jól áll neki a "mentor" karaktere a sztoriban. De sikerült bárkinek is megjegyezni az általa megformált illető nevét? Segítünk: ő volt Juan Sánchez-Villalobos Ramírez.
#7

81 A híd túl messze van  (1977)

(7) (9)

dráma | háborús | történelmi

A második világháború a végéhez közeledik. A németek már elvesztették Franciaország nagy részét és a szövetséges csapatok úgy döntenek, ideje végső csapást mérni... több»

Richard Attenborough a fiatalabb nézők számára valószínűleg a Jurassic Parkból lehet ismerős, ő azonban már 1977-es rendezésével megvetette a lábát Hollywoodban. A Market Garden hadművelet történéseit feldolgozó film már a címében is baljóslatú, míg a produkcióban nem kisebb nevek kaptak szerepet Connery mellett, mint  Anthony HopkinsMichael CaineRobert RedfordGene Hackman és Laurence Olivier.
#6

dráma | krimi | thriller

Egy egyszerű körzeti ügyész a lehetetlenre vállakozik, amikor azt a célt tűzi ki maga elé, hogy kézre keríti az Egyesült Államok első számú közellenségét, Al Capone-t. A... több»

Connery a filmben nyújtott alakításával elnyerte pályafutása egyetlen Oscar-díját. Brian De Palma krimijében a színész gyakorlatilag teljesen ellopta a show-t filmes partnerei elől. Egy rendkívül intenzív és felkavaró sztorival szolgál Az érinthetetlenek, amely egyszerűen kihagyhatatlan nem csak Connery, de a műfaj rajongói számára is.
#5

80 James Bond: Dr. No  (1962)

(12) (35)

akció | kaland | thriller

HBO Max

Anglia titkos fegyvere először lép a filmvászonra. A 007-es ügynök (Sean Connery) azt a feladatot kapja, hogy Jamaicában járjon a végére, ki és miért végzett az egyik ottani... több»

Ez az első James Bond film, a franchise a szinte azonnali népszerűségét pedig kétségtelenül Connery ikonikus alakításának is köszönheti. Bár mai szemmel nézve sokak számára talán rendelkezik néhány megmosolyogtató hibával a produkció, a Rotten Tomatoes portál 95 százalékos értékelése ettől függetlenül még így is önmagáért beszél, akárcsak a hazai nézőktől a Magyar Filmadatbázison kapott értékelése.
#4

akció | kaland | politikai | thriller

A hidegháború csúcspontján a szovjetek új szuper tengeralattjárót építenek, egy haditechnikai remekművet, a Vörös Októbert. Mikor az amerikai kormány megneszeli, hogy a... több»

A film egy lebilincselő hidegháborús témájú thriller, olyan kiváló szereplőgárdával a fedélzetén, mint Sam Neill, Scott Glenn és James Earl Jones. Alec Baldwin alakítása emlékezetes maradt ugyan a mai napig, Sean Connery színészi teljesítménye pedig ennél természetesebb és karizmatikusabb már nem is lehetett volna.
#3

80 James Bond: Goldfinger  (1964)

(15) (46)

akció | kaland | thriller

HBO Max

A legnagyobb angol bank gyanakodni kezd a nemzetközi aranykereskedőre, Auric Goldfingerre, aki a sejtés szerint hatalmas mennyiségű aranyat halmoz fel. A bank arra kéri az MI6-et, hogy... több»

Természetesen nem hiányozhat a listáról James Bond film sem. Connery alighanem a Goldfingerben nyújtott alakításával véste bele a nevét a filmtörténelembe mint a 007-es ügynök. Guy Hamilton 1964-ben megjelent rendezése 99 százalékos értékelést tudhat magáénak a Rotten Tomatoes portálon.
#2

85 A szikla  (1996)

(32) (9)

akció | kaland | thriller

Disney+

Francis Hummel (Ed Harris) tábornok mindenre képes az embereiért, és neheztel a kormányra a cserbenhagyott, elesett katonák miatt. Csalódottságában és bosszúra éhesen... több»

Connery idősebb éveiben is fáradhatatlan akciósztárnak bizonyult. A szikla egy igazi Michael Bay "klasszikus", amely az akciót feszült túszdrámával ötvözi. Persze nem feledkezhetünk meg Nicolas Cage felejthetetlen alakításáról sem, ők ketten remekül kiegészítették egymást a sztoriban. Talán az egyik legjobb Bay-filmről beszélhetünk, amelyet a kritikusok ugyan kevésbé fogadtak lelkesedéssel, a rajongók körében azonban a mai napig népszerű darabnak számít.
#1

akció | kaland

Disney+ | SkyShowtime

Archeológiát tanít Indiana Jones. Felkeresi egy műgyűjtő, aki azt szeretné, ha Jones professzor megkeresné neki a Szent Grált. Egy tudós már eltűnt, amikor az ereklye után... több»

A film megjelenésekor már élő legendának számító Connery csatlakozása a franchise-hoz egy teljesen új színt vitt Steven Spielberg trilógiájába. Talán az egyik leglátványosabb Indiana Jones filmről beszélhetünk, Connery és Harrison Ford párosa pedig egyszerűen zseniálisan működik a történetben. A Rotten Tomatoes portálon 88 százalékos értékeléssel büszkélkedhet, míg a hazai nézőktől 91 százalékos értékelést kapott a Magyar Filmadatbázisban.