Szomorú napra virradtunk múlt hétvégén, ugyanis életének 76. évében elhunyt a magyar származású rendező és producer, Ivan Reitman. Filmes pályafutását a ’70-es években kezdte, de igazán nagy sikereit a ’80-as és ’90-es években érte el. Ezek közül is az első az 1984-es kultmozi, a Szellemirtók volt.

A későbbiekben is olyan filmeket rendezett, mint az Ikrek, az Ovizsaru, míg producerként részt vett a Beethoven vagy a Space Jam - Zűr az űrben elkészítésében is. Legutóbb a tavaly megjelent Szellemirtók: Az örökség producereként tevékenykedett, amelyet egyetlen fia, Jason Reitman rendezett és egy igazi fanservice megemlékezés az egész franchise-ról.

A Szellemirtók néhány tudósról szólt, akik paranormális eseteket vizsgálnak, és kikísérletezték a megoldást, amivel csapdába ejthetik a szellemeket. Erre aztán egy egész vállalkozást építenek fel, amely végül megmenti a világot a túlvilági halálistentől, Gozertől. A film 1989-ben folytatást is kapott, a Szellemirtók 2-ben már Vigo ellen küzdenek.

A Szellemirtók ikonikus hőseit, Dr. Spenglert, Dr. Venkmant, Dr. Stantzot és társukat, Winston Zeddemore-t Harold Ramis, Bill Murray, Dan Aykroyd és Ernie Hudson alakította, mellettük szerepelt még Sigourney Weaver és Rick Moranis is. Közülük a legtöbben visszatértek a tavaly Szellemirtók: Örökségben is, csak Rick Moranis és Harold Ramis nem, utóbbi ugyebár sajnos már nincs közöttünk. Talán éppen ezért is lett olyan erős a film, hiszen abban sikerült tőle úgy búcsút venniük, ahogy egy szellemirtó megérdemli.

Ivan Reitman, akinek tehát ez volt élete utolsó filmje, amelyen dolgozott, otthonában, családja körében hunyt el álmában. Most előtte tisztelgünk a Szellemirtók néhány kulisszafotójával.