9 alulértékelt sorozat 2023-ból, melyekről könnyen lemaradhattál

A 2023-as év eddig az első negyedévben annyi érdekes tévéműsort hozott, hogy időgépre lenne szükségünk ahhoz, hogy mindet megnézhessük.

A tévécsúcs ugyanolyan valóságos, mint valaha és minden streaming szolgáltatás igyekszik a legjobbat hozni (minőségben és mennyiségben egyaránt), hogy felvegye a versenyt azon a túlzsúfolt tévézési tájképen vetélytársaival, amit a televíziózás manapság jelent.

Az olyan rendkívül népszerű friss vagy épp visszatérő kedvec alkotások mellett, mint az HBO The Last of Us vagy az Apple TV+ Ted Lassoja, rengeteg nagyszerű új sorozatról maradhatsz le, ha nem követed elég szorosan a premiereket.

Hadd ajánljunk Nektek néhány olyan műsort, amelyek annak ellenére, hogy a kritikusok dicsérik őket, és tisztességes rajongótábort is tudhatnak magukénak, mégsem kapták meg azt a fajta figyelmet, amit igazán megérdemelnének.

Akár az alulnézett, akár az alulértékelt kategóriába sorolhatóak, mi most 9 olyan új sorozatot ajánlunk, amelyek 2023-ban - eddig -  a radarod alatt repülhettek.

#9

69 Mrs. Davis  (2022)

(5)

dráma

HBO Max

Egy apáca harcba száll a Mrs. Davis nevű, mindenható mesterséges intelligencia ellen. több»

A Peacock (Nálunk az HBO Maxon fut) Mrs. Davis című sorozatának nem más alkotói vannak, mint Tara Hernandez (The Big Bang Theory) és Damon Lindelof (Lost). Az ő felügyeletük alatt nem meglepő, hogy ez a nyolcrészes sorozat a sci-fit, a komédiát és a drámát egy epikus és őrült utazásban ötvözi, amely a nézők által biztosan nem várt, irreális magasságokba jut. Mindezt egy olyan sokszínű szereplőgárdával teszi, amelyben többek között Betty Gilpin, Jake McDorman, Chris Diamantopoulos, Margo Martindale, David Arquette és Ben Chaplin is szerepel. A cselekmény Simone (Betty Gilpin), egy vad és vonzó apáca történetét követi, akinek egy társadalmat fenyegető mesterséges intelligencia, Mrs. Davis ellen kell megküzdenie extrém és veszélyes kihívásokon keresztül. Ahhoz azonban, hogy elpusztítsa az AI-t, először meg kell találnia és tönkre kell tennie a Szent Grált. Ez talán őrültségnek és butaságnak hangzik, és ez így is van. De a Mrs. Davis minden egyes fura történetét és furcsa karaktereit kihasználja, hogy ezt az utazást a lehető legszórakoztatóbbá tegye a néző számára.
#8

88 Fleishman bajban van  (2022)

(3) (1)

dráma

Disney+

Toby Fleishman tudta, mire számíthat, amikor majdnem tizenöt év után feleségével elváltak: hétvégék és minden más ünnep a gyerekekkel, némi maradék keserűség, a közös... több»

Taffy Brodesser-Akner írónő drámai minisorozata - amely az azonos című regényén alapul - valószínűleg az a sorozat ezen a listán, amely mégis felbukkanhatott a nézők radarján. Sztárszereplői között olyan elismert színészek szerepelnek, mint Jesse Eisenberg, Claire Danes, Lizzy Caplan, Adam Brody és Josh Radnor. Nem csoda, hogy miért: bármennyire is furcsa és különös a sorozat, a kultúra, a válás, a gazdagság, a nosztalgia, a barátságok, a mentális egészség és a szülői szerepvállalás kiemelkedően eredeti ábrázolását nyújtja, gyönyörű meghatóan és humorral. A Fleishman bajban van Toby Fleishmant (Eisenberg), egy frissen elvált, kétgyermekes zsidó orvost követi, aki Manhattanben próbál egyensúlyt teremteni karrierje és magánélete között. Miközben új romantikus kapcsolatok után kutat, Toby hamarosan rájön, hogy volt felesége, Rachel (Danes) látszólag nyomtalanul eltűnt. Eleinte azt hiszi, hogy a nő csak szórakozik vele, de később aggódni kezd, hogy valami rossz történt vele, amiről senki sem tud. Így hát, hogy a nyomára bukkanjon, Toby megpróbálja megtalálni őt a kapcsolatait felhasználva, miközben egyensúlyoz a megterhelő munkája, a gyereknevelés, az online randizás és a rég elveszett ifjúkori barátaival való újbóli kapcsolatteremtés között. Brodesser-Akner minisorozata valóban "mindenről szól", ami egy nyolcrészes tévésorozattól fárasztó feladat, de valahogy mégis sikerül megtalálnia a kielégítő narratív stabilitást, amely minden tekintetben teljesít. / A Disney+-on nézheted meg.
#7

60 Ázott kutyák  (2022)

(1)

dráma | vígjáték

HBO Max

A zseniális és friss hangú Cash Carraway által írt Rain Dogs egy szokatlan szerelmi történet egy munkásosztálybeli egyedülálló anya, az ő 10 éves lánya és egy kiváltságos... több»

A BBC One drámasorozatának (Itthon az HBO Maxon nézheted), a Cash Carraway által készített Ázott kutyáknak a készítője egyenesen London csatornájából érkezik, hogy egy munkásosztálybeli anya és választott családja hiteles, brutális és szívszorító történetét adja elő. Carraway sorozata alapvető sötét humorral vegyítve vicces, reményteli és felemelő pillanatokat aknáz ki ott, ahol aligha vannak. "Az Ázott kutyák nemcsak a mentális betegségek, a gyermekkori traumák és a diszfunkcionális családi kapcsolatok legőszintébb ábrázolása angol környezetben az utóbbi években, hanem a kiváltságok és a szegénység elgondolkodtató ábrázolása is." A cselekmény Costello Jones (Daisy May Cooper), egy egyedülálló anya és szexmunkás nyomába ered, akit lányával, Irisszel (Fleur Tashjian) kilakoltatnak, és nincs hová mennie. Szerencsére legjobb barátja, Selby (Jack Farthing), a gazdag háttérből származó, meleg férfi épp most szabadult egyéves börtönbüntetéséből, hogy megmentse őket attól, hogy az utcára kerüljenek. Nem mintha Costellónak állandó mentésre lenne szüksége, de amikor a dolgok mélypontra kerülnek, Selby nem hagyja cserben. Sajnos viharos gyűlöllek-szeretlek barátságuk hosszú távon nem fenntartható, és mindketten tudják, milyen rossz hatással vannak egymásra. Iris érdekében azonban kettejüknek ki kell találniuk, hogyan teremtsenek és tartsanak fenn egy egészséges életet együtt vagy egymás nélkül, hogy olyan biztonságos nevelést nyújtsanak neki, amely nem hagyja rajta azokat a mély érzelmi sebeket, amelyeket ők mindketten a saját gyermekkorukból hoztak. A kritikusok dicsérete ellenére ez a tragikomédia minden bizonnyal egy alulnézett gyöngyszem, amely több elismerést érdemel a nézők részéről.
#6

80 Helló, holnap!  (2022)

(2)

dráma | vígjáték

Apple TV+

Egy csoport utazó ügynököt követhetünk nyomon, akik holdbéli üdülési joggal házalnak. több»

Az Apple TV+ sci-fi dramedyje nagy reményekkel és kiváló előzményekkel vágott neki a februári adásba kerülésének. Bár lehet, hogy nem váltotta be a benne rejlő lehetőségeket (a kritikusok nem kímélték), a sorozat mégis elbűvölő hangulatot árasztott a kiválóan összeállított szereplőgárda által alakított, szerethető karaktereknek köszönhetően. A fantasztikus Billy Crudup vezetésével (akinek már régóta esedékes volt egy ilyen főszerep), a stáb tagjai között van Hank Azaria, Alison Pill, Matthew Maher, Jacki Weaver, W. Earl Brown és még sok más ismerős arc. A kritikusok többnyire közepes kritikái miatt a sorozat nem kapott akkora figyelmet, mint amekkorát talán remélt, de ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes adni neki egy esélyt. A cselekmény Jack Billings (Crudup), egy holdi ingatlanügynök, aki a retro-jövőben időmegosztási jogokat árul, és furcsa ügynökökből álló csapata követi, akik az országot járva próbálják meggyőzni az egyszerű embereket, hogy vegyenek egy helyet a Holdon, és egy nap költözzenek oda. Bár mivel egyikük sem járt még ott, inkább reményt árulnak, mint tényleges ingatlanokat. A dolgok még bonyolultabbá válnak, amikor Jack összefut a fiával, akit régen elhagyott, hogy ezt a munkát folytassa, és aki végül az egyik ügynöke lesz, anélkül, hogy tudná, hogy ő a valódi apja. Ahogy egyre közelebb kerülnek egymáshoz, azt is látjuk, ahogy az igazság lassan kibontakozik, és tönkreteszi az ügynökök és az érintett ügyfelek életét.
#5

dráma

Disney+

Egy nőt követhetünk nyomon, aki vonakodva tanácsadóvá válik. Névtelenül tisztelt rovatvezető lesz, még akkor is, amikor a saját élete darabokra hullik. több»

A Liz Tigelaar által készített, nyolcrészes drámai minisorozat, a Hulu (itthon a Disney+) Cheryl Strayed azonos című könyvén alapul, amely egy személyes esszégyűjtemény, amelyet eredetileg névtelenül írt egy Dear Sugar nevű tanácsadó rovatba. Az életvidám és komoly Kathryn Hahn által megformált Clare Pierce egy olyan utazásra összpontosít, amely a gyászt, a gyermekkori traumát és a diszfunkcionális családi kapcsolatokat boncolgatja. Bár ez komolyan hangozhat, a sorozat hatékonyan keveri a komikus és a komoly tónusokat, hogy megtalálja az egyensúlyt egy szívszorító, mégis felemelő történet elmesélésében. A 30-as évei végén járó Clare-t követhetjük nyomon, amint házassága és szakmai élete egyszerre hanyatlik rossz döntései miatt. Férje, Danny (Quentin Plair) kirúgja otthonról, mert Clare tinédzser lányuk teljes főiskolai alapját felelőtlen bátyjának adta. Ennek következtében a nyugdíjas közösség, ahol dolgozik, szintén felfüggeszti őt a házirend megszegése miatt. Az írói karrier, amire vágyik nagyjából nem létezik, de egy régi barátja felajánlja neki, hogy vállalja el egy online magazin tanácsadói rovatának vezetését. Bár nem fizet, Clare elfogadja a munkát, amely végül segít neki feldolgozni édesanyja elvesztését, más feldolgozatlan múltbéli traumák mellett.
#4

90 Kedves Edward  (2023)

(3)

dráma

Apple TV+

Edward egy 12 éves fiút, aki túlélte azt a repülőgép-balesetet, amiben elvesztette a családját. Edward megpróbálja értelmezni az életét a többi érintettel együtt, és új... több»

Az Apple TV+ sorozatát Jason Katims showrunner készítette, aki korábban olyan szeretett családközpontú műsorokat hozott nekünk, mint a Friday Night Lights és a Parenthood. Legújabb drámája hasonló témákon lovagol, de a forrásanyag (amely Ann Napolitano azonos című regényén alapul) kicsit súlyosabb és melodramatikusabb, mint amit Katimstől megszokhattunk. Így elég megosztónak bizonyult a kritikusok körében, de tévedés ne essék - a Kedves Edward még mindig nyújt újat a műfaj rajongóinak. A cselekmény egy Edward nevű kisfiút (Colin O'Brien) követ, aki egy pusztító repülőgép-szerencsétlenség egyetlen túlélője, és aki a baleset következtében elveszíti egész közvetlen családját. A tragédia után nagynénjéhez, Laceyhez (Taylor Schilling) kerül, aki a gyámjává válik, bár érzelmileg nincs felkészülve arra, hogy segítsen unokaöccsének az átélt trauma feldolgozásában. Edward mellett megismerhetjük a szereplők nagy csoportját is, a balesetben elhunytak barátait és rokonait, akik egy gyászcsoportban találkoznak, és próbálnak kapcsolatot teremteni, hogy segítsenek egymásnak feldolgozni a katasztrófát és annak következményeit. O'Brien és Schilling mellett Connie Britton, Brittany S. Hall, Anna Uzele, Ivan Shaw és Jenna Qureshi is ott vannak a szereplők között.
#3

60 Belakoltatva  (2023)

(1)

vígjáték

Disney+

A sorozat egy terapeuta és egyedülálló anya életét követi nyomon, akinek az élete a feje tetejére áll, amikor az apja kijön a börtönből, és a házába költözik, hogy vele... több»

A Hulu (nálunk a Disney+-on látható) sorozata márciusban jött és ment anélkül, hogy hullámokat keltett volna (leszámítva egy maroknyi pozitív kritikát), és ez egyszerűen nem fair egy olyan műsorral szemben, amely csordultig tele van szívvel és kultúrával. Tracy McMillan sorozata az apjával való tapasztalatain és kapcsolatán alapul, aki élete nagy részét börtönben töltötte. Ez az elhidegült apa-lánya kapcsolat áll a sztori középpontjában, és a cselekmény olyan elemző, mégis könnyen emészthető megközelítéssel ássa bele magát a második esélyekbe, a gyermekkori traumákba és a megfakult emlékekbe, amelyet széles körben kellene látni és ünnepelni. A történet Paige (Kerry Washington) körül forog, aki egyedülálló anyaként és engedéllyel rendelkező terapeutaként próbálja felnevelni tinédzser fiát, egyensúlyozni a karrierje mellett, és egyszerre találni egy szerető romantikus partnert. Mindez már így is megterhelő, de mindennek tetejébe, amikor apját, Edwint (Delroy Lindo) 17 év után kiengedik a börtönből, hirtelen szembesül egy olyan múlttal, amit nem megfelelően dolgozott fel és az ezzel való megküzdés most elkerülhetetlen. Így követhetjük nyomon, hogyan próbálja újraépíteni a súlyosan sérült kapcsolatot az apjával, miközben újra kapcsolatba kerül a belső gyermekével és felfedezi a gyökereit. Washington és Lando mellett olyan elismert színészek szerepelnek a szereposztásban, mint Tim Daly, Brenda Strong, Marque Richardson, és egy fantasztikus újonc gyerekszínésznő, Jordyn McIntosh.
#2

dráma | sci-fi | vígjáték

Apple TV+

Egy Deerfield nevű kisváros lakóiról szóló sorozat, akik egy nap felfedeznek egy varázslatos, sorsjósló gépet az élelmiszerboltjukban. több»

Igazán nincs mentség arra, hogy az Apple TV+ rosszul marketingelte az idei év egyik legkedvesebb és legmeglepőbb műsorát, A nagy sorshúzást. David West Read félórás drámasorozata - amely M. O. Walsh azonos című regénye alapján készült - elgondolkodtatóan foglalkozik az életutakkal, a sorssal és az emberi lehetőségekkel, és ügyesen rétegzett karaktereit tekintve valahol a feelgood és a keserédes között helyezkedik el. A sorozat egy amerikai kisváros mindennapjait követi nyomon, miután egy titokzatos gép (Morpho névvel és egy kék pillangóval fémjelezve) felbukkan a helyi élelmiszerboltban. A készülék néhány érme ellenében képes meghatározni minden egyes ember életlehetőségét. Gyanúsan hangzik? Abszolút. És működik? Nem világos. Miután a Morpho szenzációvá válik a helyiek körében, mindenki felkeresi a boltot, hogy megkapja a saját stílusos kártyáját egy szóval, ami lehet, hogy az életpotenciáljuk, de lehet, hogy nem. E sci-fi aspektus mellett, ami a sorozatot mozgatja, azok a mélyen átélhető karakterek, akik nagyon különbözőképpen reagálnak a saját lehetséges lehetőségeikre. Van, aki elfogadja, van, aki figyelmen kívül hagyja, és van, aki az egész életmódját megváltoztatja a homályos javaslatok alapján. A remek írás mellett a sorozat szíve a sokszínű szereplőgárda, amelyben olyan ismerős arcok szerepelnek, mint Chris O'Dowd, Gabrielle Dennis, Damon Gupton és még sokan mások.
#1

50 A hatalom  (2023)

(1)

dráma | fantasy

Amazon Prime Video

Egy csapat tizenéves lány rejtélyes módon különleges képességre tesz szert, amely lehetővé teszi számukra, hogy akaratuk szerint áramütést mérjenek az emberekre. több»

Az Amazon Prime sci-fi drámája, a The Power/A hatalom nem éppen lelkes kritikákkal indult, de március végi premierje óta az egyik legfelvillanyozóbb sorozattá vált napjaink televíziós műsoraiban. A hatalom a legkevésbé sem finom vagy misztikus, sőt, gyors tempójú és szemérmetlenül orrba-szájba vágó, de az elszánt megközelítés tökéletesen illik a forrásanyagához. A Raelle Tucker, Claire Wilson és Sarah Quintrell által készített sorozat a női hatalom hangos ünneplése, amely éppoly bátor, mint amilyen bátor a narratív stílusa. A cselekmény egy több kontinensen élő női csoportot követ, akik a természetes evolúció révén kifejlesztik az elektromos kisülések létrehozásának és irányításának képességét. Azért rendelkeznek ezzel a veszélyes, de életet megváltoztató erővel, mert szükségük van rá. És miközben követjük, hogyan fedezik fel és tanulják meg használni ezt az érdekes képességet Jos (Auli'I Cravalho), Allie (Halle Bush), Roxy (Ria Zmitrowicz) és más fiatal nők, azt is látjuk, hogyan reagál erre a világ és annak politikai vezetői egyidejűleg. Mondjuk úgy, hogy a hatalmi pozícióban lévő férfiak és nők világszerte fenyegetve érzik magukat ettől az új jelenségtől, és erre minden okuk megvan. Valami olyan jelentős dolog, mint ez az erő (amely nemcsak a legtöbb fiatal lányban bukkan fel, hanem át is ruházható), alapjaiban rázza meg az egész világot, és teljesen megváltoztatja a társadalom dinamikáját, ahogyan azt ismerjük. Az előbb említett fiatal színészek mellett olyan tehetségek is feltűnnek a főbb szerepekben, mint Toni Collette, Eddie Marsan és John Leguizamo.