A 14 legjobb film, amiről nem érdemes lemaradni 2024 tavaszán

Ha a filmtermést nézzük, úgy tűnik a moziszezon csak tavasszal indul be úgy #istenigazában. Bár így, a hivatalos tél utolsó napjára befut a Dűne: Második rész, és ezzel - reméljük - be is indítja az igazán ütős filmek áradatát!

Most azokat a filmeket szemléztük, amelyek a március és május vége előtti időszakban jelennek meg, a nyári blockbuster-szezon előtt. Egyelőre nincsen minden címhez pontos magyarországi bemutató dátumunk, de amelyekhez már van fix, azoknál jeleztük!

Íme tehát 14 olyan alkotás, amelyekre megéri várni a következő hónapokban!

#14

53 Most vagy soha!  (2024)

(25) (6)

dráma | életrajzi | kaland | történelmi

Mozikban

A márciusi ifjak történetének és a forradalom nagyszabású mozifilmes feldolgozása, melynek központi karaktere a lánglelkű költő, Petőfi Sándor. több»

Bemutató: Március 14. / Egy biztos, így még nem láthattuk a magyar történelem legfeszültebb eseményei közé számító szabadságharcot, hiszen a Most vagy soha! épp annak a napnak az óráit dolgozza fel, amely gyújtópontjául szolgált a 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének.Már az előzetesben is felbukkannak az események ikonikus helyszínei, így láthatjuk Berettyán Nándor alakításában látható Petőfit a Nemzeti Múzeum lépcsőjén szavalni a Nemzeti dalt, ez persze csak a jéghegy csúcsa, hiszen a film egy egészen pörgős, akciódús tálalásban kívánja hozni ezt a történelmi mozzanatot. A Most vagy soha! ráadásul minden idők legdrágább magyar gyártású filmje, amely 6 milliárd forintnyi költségvetésből készült. Hamarosan kiderül, megérte-e.
#13

családi | dráma | fantasy | vígjáték

A Képzeletbeli barátok egy lány történetét követi, aki rájön, hogy képes érzékelni mindenki képzeletbeli társát. Ahogy magáévá teszi ezt a rendkívüli képességet,... több»

Bemutató: Május 16. / John Krasinski első két rendezése a The Quiet Place franchise első két filmje volt, amelyek bár a család körül forogtak, nem voltak éppen családbarátok. Nem erről lesz szó az IF/Képzeletbeli barátok esetében, amely egy fiatal lány (Cailey Flemming) történetét meséli el, aki felnőtt kora után elkezd képzeletbeli barátokat látni, akiket a gyerekek, akiknek korábban segítettek, hátrahagytak. A flmben egy egész sztárcsapat szerepel, többek között Ryan Reynolds, Steve Carrell, Phoebe Waller-Bridge, Louis Gossett Jr., Emily Blunt, Matt Damon, Maya Rudolph, Jon Stewart, Sam Rockwell, Awkwafina és Christopher Meloni.
#12

akció | sci-fi

Sok évvel a legutóbbi események után számos majomtársadalom alakult ki az oázisban, ahová Caesar vezette társait. Eközben az emberek tovább fejlődtek vissza elvadult... több»

Bemutató: Május 9. / Bár Andy Serkis elhagyta a franchise-t, a modern Majmok bolygója-filmek folytatódnak. A történet néhány száz évvel a Háború után veszi fel a fonalat, és egy új központi szereplőre összpontosít, aki felfedezi világának rejtett titkait, miközben egy hatalmas majomkontingenssel is meg kell küzdenie. Mindenképpen van némi izgalom, hogy milyenek lesznek ezek a filmek Serkis nélkül, de továbbra is a hihetetlen motion-capture technológiát használják, így legalább jól fog kinézni.
#11

NA A kaszkadőr  (2024)

(7)

akció | dráma | vígjáték

Mozikban

Colt Seavers (Ryan Gosling) egy öregedő, lecsúszott kaszkadőr, aki kétségbeesetten kapaszkodik az iparágban eltöltött sikeres éveibe. Most úgy tűnik, új esélyt kap, amikor... több»

Bemutató: Május 2. / Miután a 2023-as Barbie-ban talán a tökéletes Ken volt, Ryan Gosling az új akcióvígjátékban, a kaszkadőr szerepét veszi át. Miközben Gosling karaktere megpróbálja visszaszerezni álmai nőjét, egy hatalmas akciófilmért felelős rendezőt, akit Emily Blunt alakít, rá hárul a feladat, hogy megtalálja a szeretett nő filmjének sztárját, amikor az eltűnik. Vajon tud hős lenni, amikor a mutatványok valódiak? A film Gosling komikus képességeinek és a szórakoztató akciójelenetek tökéletes kombinációjának tűnik, Blunt pedig gyakorlatilag mindenben nagyszerű, amit csinál, így szórakoztató filmnek ígérkezik A kaszkadőr. A rendezést pedig az Atomszőke és a Deadpool 2 mögött álló ember felelős, ez pedig úgy hangzik, mint egy nagy durranás...!  
#10

76 Challengers  (2024)

(2) (4)

dráma | romantikus | sportfilm | vígjáték

Mozikban

A Challengers egy olyan verseny, amelyet a feltörekvő profi teniszezők számára szerveznek. Ez az a megmérettetés, ahol Art és Patrick kemény versenyt vívnak egymással. Kapcsolatuk... több»

Bemutató: Április 25. / Zendaya tavasszal két filmmel is jelentkezik. A Challengers egészen más kínálat, mint a Dűne: Második rész. A Challengers-t Luca Guadagnino (Szólíts a neveden) rendezi, és Zendaya egy feltörekvő teniszcsillagot alakít, aki szerelmi háromszögbe keveredik a Mike Faist (West Side Story) és Josh O'Connor (The Crown, Károly herceg) által alakított karakterekkel. A filmhez készült trailerek egy szexi, drámai történetet ígérnek a féltékenységről a teniszpályán és azon kívül is.
#9

68 Abigail  (2024)

(4) (3)

horror | thriller

Mozikban

Néha a gyerekek egészen szörnyűek tudnak lenni. Miután egy kétbalkezes bűnözőkből álló banda elrabolja egy prominens alvilági figura 12 éves lányát, az 50 millió dolláros... több»

Bemutató: Április 25. / Íme az egyik legkülönösebb film, amit tavasszal kínálnak: egy horrorfilm (valószínűleg egy csipetnyi vígjátékkal), amelynek középpontjában egy fiatal vámpír áll, aki ráadásul balettozik... Az Abigail egy szórakoztató szereplőgárdát vonultat fel: Melissa Barrera, Kathryn Newton, Dan Stevens, Giancarlo Esposito, Kevin Durand, Angus Cloud, William Catlett és Alisha Weir alakítja a címszereplő balerina vámpírt. A film a Radio Silence rendezőpárosától (Matt Bettinelli-Olpin és Tyler Gillet) származik, akik az elmúlt évek kritikusok által leginkább elismert horrorfilmjeit szállították, köztük a Sikoly (2022) és a Sikoly VI-ot.   
#8

76 A Majomember  (2024)

(7) (3)

akció | thriller

Mozikban

Dev Patel, aki az Oroszlán és a Gettómilliomos című filmekben nyújtott Oscar-jelölt szerepeiről ismert, egy lebilincselő akcióthrillerrel vág bele a rendezésbe. Patel a rendezés... több»

Bemutató: Április 4. / Lehet, hogy nem az akció az első dolog, ami Dev Patelről eszedbe jut, de a Gettómilliomos színésze olyan filmekkel, mint a Hotel Mumbai és A zöld lovag, megmutatta, hogy több műfajban is tud nagyt alakítani. Patel nem csak egy teljes értékű akciósztár lesz ezúttal, aki első ránézésre a John Wickhez hasonlít, de a színész rendezőként is debütál a filmmel, amelynek társszerzője is. Jordan Peele producerrel a fedélzeten ez a történet, amely az édesanyját meggyilkoló korrupt vezetők elleni bosszúról szól, tavasszal igazi sláger lehet.
#7

akció | kaland | sci-fi

Mozikban

A végső, mindent átfogó harc nem ért véget Kong és Godzilla monumentális összecsapásával. Most az emberiség kénytelen beismerni sebezhetőségét, felismerve, hogy nem ő a... több»

Bemutató: Április 11. / A minden idők filmes szörnyikonjai ismét összefognak a Godzilla x Kong: Az új birodalom című filmben. Miután az előző Godzilla vs. Kong filmben epikus harcokba keveredtek, a titánok most vonakodva szövetkeznek, amikor egy új fenyegetés jelenik meg. Számítsunk néhány nagy, szórakoztató CGI-csatára, és néhány emberi karakterre is. Bár érdekes lesz látni, hogy ezt a legújabb filmet összekapcsolják-e a nemrég megjelent Apple TV Plus sorozat, a Monarch című sorozattal vagy sem.
#6

animáció | fantasy | kaland | vígjáték

Mozikban

Kihez fordulsz nagy bajban? Kitől kérsz segítséget, amikor kísérteties lények vesznek üldözőbe? Az egyértelmű válasz: a Szellemirtókat! A legendás csapat azonban már nem az... több»

Bemutató: Április 11. / A Szellemirtók visszatértek, mind az új generáció, mind az eredetiek, ráadásul olyan új szereplők is csatlakoznak a franchise-hoz, mint Patton Oswalt, Kumail Nanjiani és James Acaster. Ezúttal a csapat visszatér New Yorkba, ahol egy hatalmas szellem egy második jégkorszakkal fenyeget.
#5

62 Országúti diszkó  (2024)

(22) (14)

akció | thriller

Amazon Prime Video

Egy volt UFC-bunyós a megélhetéséért küzd. Miután egy Florida Keys-i roadhouse tulajdonosa rátalál, hogy a kocsijában alszik, kidobóember lesz, és belekeveredik a törvényen... több»

Egy 80-as évekbeli akciófilm-klasszikus modern felújítást kap: Jake Gyllenhaal a főszereplője a Patrick Swayze-féle Road House/Országúti diszkó újragondolt változatának. A történet ezen változatában Gyllenhaal egy volt UFC-bunyós, aki kidobóemberként vállal munkát egy erőszakos bunyóiról ismert bárban. Ám érkezése némi problémát okoz a helyi bűnözők egy csoportjának, akik között ott van a valódi UFC harcos, Conor McGregor által alakított karakter is (aki most debütál a filmben). Kizárólag a Prime Videón.
#4

88 Artúr, a király  (2024)

(3) (3)

kaland

Mozikban

Tíz nap és 435 mérföld alatt megbonthatatlan kötelék alakul ki Michael Light (Mark Wahlberg) profi kalandversenyző és egy Arthur nevű utcai kutyus között, aki hű társnak... több»

Bemutató: Március 21. / Készülj fel a következő nagy kutyás filmre, hiszen az Arthur, a király hihetetlen igaz történetet mesél el egy kóbor kutyáról, aki egy maroknyi kalandor inspiráló plusz csapattagjává vált. A film emberi sztárjai Mark Wahlberg, Simu Liu és Nathalie Emmanuel, míg a címadó Arthurt alakító négylábú sztár neve Ukai.
#3

akció | fantasy | kaland

Netflix

Egy kötelességtudó leány beleegyezik, hogy hozzámegy egy jóképű herceghez, ám kiderül, hogy a királyi család egy ősi adósság törlesztésére akarja őt felhasználni... több»

Nem minden nagy tavaszi filmhez kell moziba menned. A Netflix nagy belépője a következő hónapok filmes programjába a Damsel/A hercegnő és a sárkány, amely egy klasszikus fantasy történet csavaros feldolgozása. Millie Bobby Brown a főszerepben egy hercegnőt alakít, akinek hozzá kell mennie a szőke hercegéhez, ám kiderül, hogy áldozatul kell esnie, hogy visszafizesse jegyese családjának ősi adósságát. Így a boldogsághoz (jelen esetben a túléléshez és talán némi bosszúhoz) való hozzájutáshoz saját kezébe kell vennie a dolgokat.
#2

88 Kung Fu Panda 4  (2024)

(5) (5)

akció | animáció | kaland

Mozikban

Közel egy évtized után a DreamWorks Animation izgalmas sorozatának új felvonásában a legfurább kungfu mester visszatér. Miután a bátor Sárkányharcosként túlélt három... több»

Bemutató: Március 21. / Bár már nyolc év telt el az utolsó Kung Fu Panda-film óta, alig várjuk, hogy újra találkozhassunk Póval, aki egy újabb epikus harcművészeti kalandra indul a Kung Fu Panda 4-ben. Bár a Kung Fu Panda-filmek egyértelműen gyerekeknek szólnak, a gyönyörű animáció és a humor minden korosztály számára szórakoztatóvá teszi őket. Bár kissé csalódás, hogy a franchise kedvelt karaktereit korábban megszólaltató színészek: Angelina Jolie, Jackie Chan, Seth Rogen, Lucy Liu és David Cross nem szerepelnek az új filmben, Jack Black ismét visszatér, hogy irányítsa a dolgokat, a támogató szinkronhangok között pedig Dustin Hoffman, Awkwafina és Viola Davis is ott lesznek.
#1

78 Dűne: Második rész  (2024)

(40) (14)

akció | dráma | kaland | sci-fi

Mozikban | Telekom TVGO

Egy messzi jövőben, amikor bolygóközi királyságok között oszlik meg a hatalom, két uralkodó dinasztia ádáz harcot vív az Arrakis bolygó feletti uralomért. E világon hatalmas... több»

Bemutató: Február 29. / A tavaszi moziszezon a lehető legnagyobb filmmel indul, Denis Villeneuve Dűne: Második részével. A 2021-es Dűne-eposz folytatása várhatóan még nagyobb lesz. Miután már eddig is ott volt Timothée Chalamet, Zendaya, Javier Bardem, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Dave Bautista és még sokan mások, a folytatáshoz még több sztárral bővítették a stábot: Florence Pugh, Austin Butler, Lea Seydoux, Anya Taylor-Joy és Christopher Walken is csatlakozott, méghozzá kulcsszerepekben.