A 7 legjobb film 2023 első feléből, amit vétek lenne kihagyni!

A nyár az az időszak, amikor a reggeli levegő tiszta és friss illatú (kivéve, ha trópusi és fullasztó, mint mióta beütött a kánikula #LOL #nemsírunk), minden zöld, és a parkokban ezernyi buli zajlik, szóval igazából érdemes ezeket a hosszú napokat a szabadban tölteni.

Ugyanakkor, ha így tennénk, lemaradnánk egy csomó nagyszerű új filmről! Mostanában ugyanis, mondhatni eléggé megérte egy sötét szobában vagy egy hűvös moziteremben meghúzódni.

Az év eddigi részében az Amitől félünk agyeldobós szürrealitásától a Showing Up visszafogott bájáig sok mindent láthattunk.

Íme az év legjobb filmjeinek - szubjektív - listája!

#7

dráma

Amazon Prime Video

Sonny Vaccaro, a Nike márkaigazgatója és Phil Knight, a Nike alapítója arra törekszenek, hogy forradalmasítsák a piacot azzal, hogy a kosárlabdázó legendát, Michael Jordant... több»

Az Air egy életrajzi sportdráma film, amelyet Ben Affleck rendezett és Alex Convery írt. A film valós eseményeken alapul, amelyek az Air Jordan kosárlabdacipő eredetéről szólnak. A projektet még 2022 áprilisában jelentették be, Affleck rendezőként, valamint Damon mellett főszereplőként és producerként is tevékenykedett benne újonnan alapított produkciós cégükkel, az Artists Equityvel. Michael Jordan ugyan nem vett részt a produkcióban, de találkozott Affleckkel, és több javaslatot is tett, többek között az édesanyja szerepét Davisre osztotta. Eredetileg az Amazon Prime Video streaming szolgáltatáson lett volna a film premierje, de a forgalmazó Amazon Studios a pozitív tesztvetítések után úgy döntött, hogy a filmet először a mozikban mutatja be. A forgatókönyvet Alex Convery írta 2020 és 2021 között. A film ötlete 2020-ban jutott Convery eszébe, amikor megnézte a The Last Dance című dokumentumfilm-minisorozat egy rövid részletét arról, hogyan szerződtette a Nike a kosárlabdázó Michael Jordant, és hogyan alkotta meg az Air Jordant. Ezután tovább kutatta a történetet. 2022 áprilisában jelentették, hogy a forgatókönyvet megvásárolta az Amazon Studios.
#6

akció | animáció | családi | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték

HBO Max | Telekom TVGO

Miles Morales visszatér a Pókverzum-saga következő fejezetében, egy epikus kalandban, amely Brooklyn főállású, barátságos Pókemberét keresztülrepíti a multiverzumonon, hogy... több»

A szuperhősös filmek idén talán nem tarolnak a kasszáknál és ez a jelenség bizony a "szuperhősfilm-fáradtság!" vészharangját kongatja, de az olyan alkotások, mint a Sony Pókverzum folytatása kivételnek bizonyulnak az új szabály alól. A Pókember: A Pókverzumon túl című film minden szinten káprázatos, látványos folytatás és új utakat nyit az animáció terén (újabb Oscar-jelölésre, ha nem is újabb győzelemre számíthatunk tőle) szívvel, lélekkel és érzelmekkel rendelkezik, és új karakterekkel, új kalandokkal és új problémákkal emeli a tétet anélkül, hogy valaha is ismétlődőnek éreznénk. A 'Pókverzum' agytrösztjei, Phil Lord és Chris Miller (az írók és a producerek) egyszerűen úgy tűnik, hogy alapvetően értik, mi mozgatja az összes Pókember sztorit, és ami még fontosabb, hogy a fiatal, bizonytalan, de mégis bátor Miles Morales kevésbé ismert történetével gyarapították ezt a világot.
#5

72 John Wick: 4. felvonás  (2023)

(20) (7)

akció | krimi | thriller

John Wick neve hallattán mindenki megborzong az alvilágban, hiszen tudják, ha a visszavonult bérgyilkost felbőszítik, akkor bizony képes az egész várost csatatérré változtatni,... több»

Ha az előző három filmből nem derült volna már ki, az emberek elsősorban az akciók miatt járnak a John Wick-filmekre, nem a sztárok miatt. Igen, Keanu Reeves remekül rúgja szét a s*ggeket, miközben sok saját kaszkadőrmutatványt is végrehajt ezekben a szamurájok által inspirált akciófilmekben, de Chad Stahlelski rendező és stábja munkája az, ami végtelen számú fejlövést, autós ütközést és összefüggő vágást biztosít a nézők számára, hogy élvezhessék ezt az erőszakos kavalkádot. Stahelski és csapata éhsége a műfaji dicsőségre továbbra is nyilvánvaló, mivel ez a film folyamatosan próbálja felülmúlni önmagát, miközben hősünk, John Wick több száz ember között igyekszik átverekedni magát a célig, akik mind meg akarják őt ölni. A díszletek, amelyek a Diadalívet és a Sacre Coeur-t is játszótérré változtatják, ihletettek, és egyformán tele vannak leleményességgel és tudatos vakmerőséggel. Ráadásul a "John Wick: 4. fejezet" folytatja a sorozat harcművészeti all-star franchise-ját, ezúttal Marko Zaror ormótlan alakját, Scott Adkins-t (kövér öltönyben!), Donnie Yen gyorsaságát, Hiyoyuki Sanad kecsességét és még sok mást is felvonultatva. Még mindig bizonytalanok vagyunk, hogy valóban ez-e a vége Wicknek, de ez minden esetre egy méltó finálé.
#4

57 Asteroid City  (2023)

(12) (4)

dráma | romantikus | vígjáték

SkyShowtime | Telekom TVGO

A film egy kitalált amerikai sivatagi városban játszódik 1955-ben, ahol épp a Junior Stargazer kongresszus zajlik. Az ország minden részéből érkező diákok és szülők gyűlnek... több»

Wes Anderson legújabb filmje összetéveszthetetlenül úgy hangzik, mint egy Wes Anderson-film: Egy kitalált amerikai sivatagi városban, a Junior Csillagászok/Űrkadétok találkozóján játszódik, és az útitervet világmegváltó események zavarják meg. Az Asteroid City szereplőgárdája tele van olyan Anderson-főszereplőkkel, mint Jason Schwartzman, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Ed Norton, Adrien Brody és Willem Dafoe
#3

75 Creed III  (2023)

(5) (6)

dráma | sportfilm

Amazon Prime Video

Miután Adonis Creed (Michael B. Jordan) átvette a hatalmat a bokszvilágban, karrierje és családi élete egyaránt virágzik. Addig, amíg gyermekkori barátja, Damian (Jonathan Majors)... több»

A Creed évek óta küzd azért, hogy Adonisz, Apolló fia a filmgyár egyik legkedveltebb harcosa legyen. A Creed III című rendezői debütálásával Jordan megkapja a lehetőséget, hogy a saját ízlésével mesélje el a történetet, amiben anime-hangulatú körjátékok is szerepelnek a bajnok legújabb ellenfelével, Damian "Dame" Andersonnal (Jonathan Majors alakításában). Akárcsak Sylvester Stallone előtte (aki nem jelenik meg a filmben Rocky Balboaként), Jordan a rendezés és a színészkedés kettős feladatát használja ebben a franchise-ban arra, hogy megmutassa minden képességét a kamera előtt és mögött, megalapozva egy izmos ígéretet arra, ami még jönni fog.
#2

53 Amitől félünk  (2023)

(6) (8)

dráma | horror | vígjáték

Cinego

Egy vállalkozó epikus élettörténetét ismerhetjük meg, akinek karrierje évtizedeken keresztül ívelt felfelé. Most azonban mintha minden megváltozott volna, a mindennapok pedig... több»

Ari Aster legújabb filmje az év legmegosztóbb mozijainak egyik korai befutója. Vagy belemész Aster humorérzékébe, és aláveted magad ennek az abszurd eposznak az anyaság problémáiról és a bénító szorongásról, vagy távol tartod magad tőle. Nincs középút. Minden esetre a film részletgazdagsága, Aster vizuális fantáziája, és igen, a gyerekes humor csodálnivaló. És egy bizonyos Mariah Carey-szám felhasználása önmagában is megérőssé teszi a háromórás játékidőt.
#1

62 M3GAN  (2022)

(27) (6)

horror | sci-fi | thriller

SkyShowtime | Telekom TVGO

Gemma egy robotikai játékgyártó cégnek dolgozik, amely hamarosan piacra dob egy babát, amely képes a gyerekekkel barátkozni, és a szülők hasznos segítőtársává válni. Ez az... több»

Felejtsd el a buszok vagy az utcatáblák azonosítását a "nem vagyok robot" teszteknél. Az M3GAN-ra adott válaszod akár saját CAPTCHA-ként is működhetne: ha nem érezted jól magad, akkor valószínűleg robot vagy. A Blumhouse horrorfilmként forgalmazta az M3GAN-t, és igen, vannak jumpscarek és erőszakos kirohanások, amelyek ezt alátámasztják. De van valami olyan hátborzongató és következetesen humoros abban, ahogy ez a luxus AI baba - akit Amie Donald játszik - mozog. Akár az erdőben mozgott M3GAN, mint egy démon, akár a folyosón táncolt vagy, ahogyan a színházteremben a fájdalomra reagált...