A legjobb filmek a virtuális valóságról (Toplista)

A virtuális valóságok már évek óta gazdag táptalaját képezik a történetmesélésnek a filmek világában. A gondolat, hogy a körülöttünk elterülő világ csupán illúzió, esetleg egy olyan létezése, amiben bárkivé válhatunk és bármit megtehetünk, mindig felcsigázta a nézők és az alkotók képzelőerejét.

A soron következő listában megismerhetünk olyan filmeket, amik a témával foglalkoznak, és valamilyen módon kivívták a kritikusok és rajongók elismerését.

#10

62 A fűnyíróember  (1992)

(5) (11)

horror | sci-fi

A horror főhőse Jobe Smith, akit mindenki csak a fűnyíróemberként ismer a városban. A férfi szellemileg visszamaradott, nem árt senkinek, ezért mindenki inkább sajnálja, mint... több»

A történet szerint egy mentális zavarokkal küzdő kertész metafizikai képességekre tesz szert, miután egy virtuális világban találja magát. Ez csak további instabilitást okoz a személyében és leküzdhetetlen vágyat, hogy eggyé váljon a digitális valósággal. Az ötletet magát már többször feldolgozták, és vannak jobban sikerült művek is, de ez a film klasszikus marad ennek ellenére is.
#9

69 Tron: Örökség  (2010)

(16) (15)

akció | kaland | sci-fi

Disney+

Sam Flynn képtelen elfogadni apja rejtélyes eltűnését, aki egykor a világ legjobb videojáték-fejlesztőjének hírében állt. A fiú a régi Flynn Játékteremből érkező szignál... több»

A Tron: Örökség az eredeti film szellemiségét megtartva lenyűgöző látvánnyal rendelkezik. A fényben fürdő harcjelenetek és a Daft Punk zenéje egy olyan kombináció, amit gyakrabban kellene értékelni a világban.
#8

59 A sejt  (2000)

(10) (9)

horror | sci-fi | thriller

A technológia immár lehetővé teszi, hogy behatoljunk az emberi tudatba. Ezt az FBI is ki akarja használni, ezért arra utasítja Catherine Deane pszichiátert, hogy hatoljon be egy... több»

A film a virtuális valóságot pszichológiai módszerként használja kómás betegek esetében. Viszont egy pszichológusnak egy sorozatgyilkos elméjébe kell belépnie, hogy megmentsen egy áldozatot a biztos haláltól. A dolgok nem a tervek szerint alakulnak. Megjelenése idején sokan dicsértek a film vizuális világát, azonban a kritikusok szerint a történet kissé gyengére sikeredett.
#7

48 Adatrablók  (1995)

(3) (13)

dráma | krimi | thriller | vígjáték

Dade New Yorkba költözik az anyjával. Látszólag egyszerű középiskolás srác, ám tizennégy évesen letartóztatta az FBI, mert megbénította egy légitársaság számítógépes... több»

Egy vérbeli, giccses film a 90-es évekből, ami a hackelésről és annak kultúrájáról szól. Minden olyan szinten eltúlzott benne, hogy csak imádni lehet. Többek között van benne egy oolyan jelenet is, amiben a főgonoszt egy számítógépes bokszjátékban verik meg.
#6

71 Végjáték  (2013)

(26) (7)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

70 év telt el a kegyetlen háború óta, mely során egy idegen faj megpróbálta leigázni a Földet. Az emberek félnek a háború megismétlődésétől, ezért ők maguk terveznek... több»

Főszereplőnk abban a hitben él, hogy egy különleges katonai kiképzés keretén belül egy virtuális valóságban csatákat vív egy idegen faj képviselőivel, hogy felkészüljön az igazi háborúra. Sajnos kiderül, hogy a csatát már megvívta a tudta nélkül. A film egy közkedvelt könyv eléggé leegyszerűsített változata, és sok rajongónak ez problémát jelentett, ezért is bukott a mozikban. Ennek ellenére a kiadása óta eltelt években sokan megkedvelték.
#5

78 A 13. emelet  (1999)

(8) (2)

misztikus | sci-fi | thriller

De gyanús a professzor állítólagos lánya is, aki egyszeriben feltűnik a színen. Douglasnak - hogy tisztázza magát - el kell utaznia a virtuális múltba, és ott kell megtalálnia a... több»

Programozók létrehoznak egy szimulációt, ami az 1930-as évek Los Angelesét imitálja. Azonban ezzel együtt felszínre bukkan a gondolat, mi szerint az ő, 1990-es valóságuk is virtuális lehet. Elkezdődik egy lefelé tartó spirál, amiben a szereplők elveszíthetik kapcsolatukat a tényleges világgal.
#4

akció | kaland | sci-fi

Disney+

Kevin Flynn (Jeff Bridges) korábban az ENCOM cég alkalmazásában állt, jelenleg videó játékokkal foglalkozik. Flynn szeretné bebizonyítani, hogy öt videojátékot, amit igazából... több»

Annak ellenére, hogy az eredeti Tron nem volt egy kasszasiker 1982-ben, a filmben bemutatott ötletek messze meghaladták korukat. Például nem különleges fejfedők segítségével lépnek a szereplők a virtuális valóságba, hanem digitalizálják őket, majd feltöltik a számítógépbe.
#3

akció | sci-fi | thriller

A titkosügynököt, Doug Quaidet egy különleges eljárásnak vetik alá, mely folyamán kitörlik emlékeit, azonban a férfi beleszeret az ítéletet végrehjató nőbe. Quaid gyanakodni... több»

Az emlékmás egy olyan jövőben játszódik, ahol vakációinkat beültetik az agyunka virtuális emlékek segítségével, ahelyett, hogy valóban megélnénk őket. Szörnyű elképzelés, azonban kultuszfilmmé vált az alkotás. Vizuálisan is érdekes, és Arnold Schwarzenegger alakítása sem nevezhető felejthetőnek.
#2

84 Ready Player One  (2018)

(86) (94)

akció | kaland | sci-fi

TV-ben (Viasat3, csütörtök 01:33)

2044-ben az egész világot behálózó, virtuális valóságon alapuló játék, az Oasis nyújt menedéket azoknak, akik a sivár hétköznapokból menekülni szeretnének. Az Oasisben a... több»

Steven Spielberg látogatása a virtuális valóságokban egyfajta kellemes ünneplése a nosztalgiának. A jövőben az emberek a VR segítségével újraélhetik a popkultúra ikonikus részeit, és olyan valós vagy kitalált szereplők bőrébe bújhatnak, akiket annak idején kultusz övezett. Sokan kissé klisésnek és nyálasnak találták a történetet, de a piszkálódás és szőrszálhasogatás alatt egy könnyed és szórakoztató film lapul.
#1

92 Mátrix  (1999)

(137) (68)

akció | sci-fi

HBO Max

Neo (Keanu Reeves) ismeri a világot, amiben él, legalábbis azt hiszi, amíg meg nem ismerkedik Morpheusszal (Laurence Fishburne). A titokzatos férfi olyan dolgokat mutat neki, melyek... több»

A Mátrixot manapág már talán kevesebb kellemes emlék lengi körbe, mint annak idején, amikor megjelent az első rész, az viszont tagadhatatlan, hogy amikor berobbant a popkultúrába, nagyot szólt. A történetben az emberiség vesztett a mesterséges intelligencia elleni harcban, és ezért egy virtuális világba zárva kell élniük, nem tudva, hogy semmi sem valóságos körülöttük. Bár a folytatások nem mindig váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, az első klasszikus lett a maga nemében.