Az összes Insidious-film a legjobbtól a legrosszabbig

A négy filmmel, amelyek együttesen több mint 250 millió dollárt hoztak a kasszáknál, az Insidious franchise-al komolyan számolni kell. Most itt az ötödik rész, ami még tovább növelheti a sorozat sikerét.

Az első film James Wan és Leigh Whannell újabb együttműködése volt a korábbi filmek, a Fűrész és a Halálos hallgatás után. A film a Lambert családot, Josh-t (Patrick Wilson), Renai-t (Rose Byrne) és gyermekeiket követi, akik új otthonba költöznek.

Miután fiuk (Ty Simpkins) rejtélyes módon kómába esik, Lamberték egy rosszindulatú paranormális jelenléttel találják szembe magukat, amely azzal fenyeget, hogy szétszakítja a családot. Bár a franchise minden egyes résszel folytatta a kreatív világépítést, az utóbbi filmek a Lambert családot hátrahagyva inkább a médium Elise Rainier háttértörténetére és nyomozásaira koncentráltak.

A sorozat most kibővült egy ötödik résszel!

#5

77 Insidious  (2010)

(36) (8)

horror | misztikus | thriller

Renai és Josh kisfiukkal együtt új otthonba költöznek. Nem sokkal később a fiú balesetet szenved, és kómába esik. Kiderül, hogy démoni erők dolgoznak a háttérben, aki lelkét... több»

Mint a legtöbb franchise esetében, az első film általában a legjobb. Ez az Insidious esetében is így van. A franchise-t elindító film kritikus szempontból érdekes csavar. Először is, megfordítja magát a koncepciót azzal, hogy a kísértetjárást nem egy ház, hanem egy személy körül bonyolítja. Az ismert műfaji elemek megvannak - sötétben leselkedő rémségek, hátborzongató házak, rosszindulatú paranormális entitások -, de ez elég új és más ahhoz, hogy megkülönböztesse magát az előtte lévő kísértetjárós filmektől. Arról nem is beszélve, hogy a Lambert családba könnyű beleszeretni és drukkolni nekik, főként, mivel okos karakterekről van szó. Amikor rájönnek, hogy valami paranormális dolog gyötri őket, szakítanak a horrorfilmes konvenciókkal, és valóban elhagyják a házat. Persze a paranormális jelenlét követi őket, ami arra készteti a családot, hogy kapcsolatba lépjenek Elise-szel, aki a következő dermesztő mondatot mondja: "Nem a ház az, ami kísértetjárta. Hanem a fiad." / Az Insidious az asztrálprojekció koncepciójának előtérbe helyezésével is egyedülálló dolgot tesz, egy hagyományosan sci-fi elemet vesz elő, és összekapcsolja a horrorral, hogy néhány igazán innovatív világépítést és ijesztő jelenetet hozzon létre. Ez egy egyedi világot teremt, jellegzetes színpalettával. Az élénk vörösek, a tompa kékek és a kavargó, alacsonyan lógó fehér köd olyan világgá változtatja a "Furthert" (a túlvilág az Insidious filmekben), amely vizuálisan éppoly érdekes, mint amennyire magával ragadó. A gonosztevők emlékezetesek és mélyen nyugtalanítóak, a film csúcspontja pedig olyan, amely extrém szintre emeli a feszültséget. A feszültséget egy magával ragadó filmzene teszi teljessé: soha többé nem fogjuk ugyanúgy hallgatni Tiny Tim "Tiptoe Through the Tulips" című dalát.
#4

horror | misztikus | thriller

HBO Max

Egy médiumot meggyilkolnak. A tett elkövetésével egy fiatalembert vádolnak, akinek felesége azonban hisz férje ártatlanságában. Annál is inkább, mert otthonában mind... több»

Az Insidious: A gonosz háza lenyűgözően zökkenőmentesen folytatja ott, ahol az első film abbamaradt. Az Insidious utolsó felfedezését, miszerint Josh-t megszállta a fiát gyötrő démoni jelenlét, nem hagyják figyelmen kívül. A film közvetlenül foglalkozik Josh megszállottságának következményeivel, flashbackeket és videokazettákat használva, hogy visszatérjen Josh gyermekkorába, hogy meghatározza kísértéseinek eredetét és a túlvilághoz való kötődését. Josh küzdelme - és a család elszántsága és kétségbeesése, hogy kibogozzák a borzalmakat, amelyeket nem tudnak teljesen lerázni - egyre mélyebb rétegeket kínál a Lambert családnak, valamint több képernyőidőt biztosít olyan fontos mellékszereplőknek, mint Elise, valamint Josh édesanyja, Lorraine (Barbara Hershey). A túlvilág birodalma még mindig kísérteties és magával ragadó helyszínt biztosít, de az ijesztgetések ezúttal nem olyan egyediek és nyugtalanítóak. A film érdekes fordulatot vesz, amikor Josh megszállottá válik, és Jack Torrance módjára vadászni kezd a családjára, keveredve az emberi borzalmakkal és a természetfelettivel. Végső soron ez a rész nem volt szükségszerű, de az első film elég szilárd folytatása ahhoz, hogy kielégítse a rajongók kérdéseit, hogy mi történt a Lambert családdal az első film sokkoló befejezése után.
#3

horror | misztikus | thriller

HBO Max | TV-ben (HBO 2, csütörtök 01:33)

Az előzményfilm története még a Lambert családdal történt szörnyű események előtt játszódik. Elise Rainier vonakodva vállalja, hogy arra használja fel különleges... több»

Miután a Lambert család (egyelőre) elbúcsúzott, az Insidious: A gonosz lélek visszament az időben, és az előzményfilmes utat választotta. A sztori Lamberték kísértetjárása előtt játszódik, és Lin Shaye Elisé-re összpontosít, aki ezzel a filmmel a franchise vitathatatlan sztárjává válik. Elise a franchise egyik legérdekesebb karaktere, így okos döntés volt őt a középpontba helyezni. A film az ő útjára összpontosít, miután visszahívják a paranormális nyomozásból, hogy segítsen egy fiatal lánynak, Quinn Brennernek (Stefanie Scott), akit rosszindulatú erők gyötörnek. Elise a film szíve és lelke, és az ő történetének íve szilárd. Nemcsak a férje elvesztését gyászolja, ami komoly érzelmi vonalat ad az útjához, de azon is tépelődik, hogy segítsen-e Quinnnek, hiszen tudja, hogy egy újabb utazás a "Túlvilágra" milyen hatalmas veszélyt jelent számára./ Bár a 3. fejezetben Shaye fantasztikus alakítást nyújt, és Elise karaktere mélyebbé válik, a túlvilág intrikája már nem olyan friss, mint az előző két filmben. A film nem rendelkezik azokkal az ijesztgetésekkel és kényelmetlen rettegéssel, amelyek az első Insidious-t olyan kiemelkedővé tették a műfajban. Leigh Whannell rendezői debütálása remekül sikerült, és az, ahogyan az első két filmhez kapcsolódik a húsvéti tojásokkal, valamint a visszatérő szereplőkkel, csodálatra méltó, de nem annyira új és eredeti. A cselekmény ütemei - a paranormális tevékenység fiatal áldozata, egy új démon bemutatása, a túlvilágba való belépés, és a végső, csúcspontot jelentő csata - kezdenek túlságosan ismerősnek tűnni.
#2

dráma | horror | misztikus | thriller

HBO Max | Telekom TVGO

A Lambert családot egy könyörtelen átok sújtja, amely olyan borzalmakkal kísérti őket, amelyek elől nem tudnak menekülni. Az átok apáról fiúra száll, és hiába küzdenek... több»

Az Insidious: A vörös ajtó egy természetfeletti horrorfilm, melyet elsőfilmes rendezőként Patrick Wilson - aki a franchise főszereplője is - rendezett. A forgatókönyvet Scott Teems írta, az alapsztorit Leigh Whannellel közösen alkotva meg. Az Insidious-filmek ötödik része. Ty Simpkins, Patrick Wilson, Andrew Astor, Rose Byrne és Lin Shaye visszatérnek a korábbi filmekből ismert szerepeikbe. A második film befejező eseményei után tíz évvel Josh Lambert fiát, Daltont egy idilli, Ivy League-egyetemre viszi. Dalton egyetemi élete azonban rémálommá válik, amikor a múlt elfojtott démonai hirtelen visszatérnek, hogy mindkettőjüket kísértsék. Hogy egyszer s mindenkorra elűzzék a démonokat, Joshnak és Daltonnak ismét vissza kell térnie a túlvilágba, a családot sújtó rémálom megszüntetése érdekében. / Az Insidious – Az utolsó kulcs (2018) megjelenése után a Blumhouse Productions több lehetséges folytatást is tervezett, köztük egy Sinister-filmsorozattal való crossovert. 2020 októberében a stúdió bejelentette, hogy Wilson rendezi és játssza a főszerepet az új filmben, a forgatókönyvet pedig Teems írta Whannell története alapján.  
#1

horror | misztikus | thriller

HBO Max

Noha Elise Reiner a sötétség elleni harcra tette fel az egész életét, minden egyes küzdelemmel fogytán az ereje, ez pedig oda vezet majd egyszer, hogy az asszony teljesen eltűnik... több»

Az Utolsó kulcs a második előzményfilm, amely Elise kalandjait és nyomozását követi. Ezúttal Adam Robitel ült a rendezői székben, a forgatókönyvet Whannell írta. A film egy visszapillantással kezdődik Elise gyermekkorába, amikor a bátyjával, Christian-nal (Bruce Davison) és a bántalmazó apjukkal együtt az 1950-es évek Új-Mexikójában él. Valójában az egész film ezen a jeleneten és Elise múltján rágódik. Végül sokat megtudunk a lány zaklatott gyermekkoráról, és arról, hogy ez hogyan hat rá a jelenben. Ez egy váratlan, de üdvözlendő érzelmességgel és mélységgel ruházza fel a horrorisztikus történetet. Bemutatkoznak Elise unokahúgai, Melissa (Spencer Locke) és Imogen (Caitlin Gerard) is, akik tovább erősítik a családközpontú történetet, és egy szilárd karakter-kvartettet adnak amelyért drukkolhatunk. Az Elise és Christian, valamint Elise és unokahúgai kettős története erős érzelmi magot ad a filmnek, különösen akkor, amikor bemutatja, hogy az emberek ugyanolyan szörnyűek tudnak lenni, mint a túlvilágot benépesítő lények. Ami az "ijesztgetéseket" illeti, a film kirándulásai a Távolabbi világba megfelelően hátborzongatóak, az új démon pedig egyedi és valóban ijesztő kiegészítésként szolgál, szilárd feszültséget adva a sztorihoz. Összességében az Utolsó kulcs az a film a franchise-ban, amely igazán megérteti velünk, hogy Elise milyen szilárd, átélhető és érdekes karakter, és okosan összpontosítja az egész filmet rá, a családjára és a múltjára.