Die Hard-filmekben John McClane szerepével döntően alakította a 80-as és 90-es évek akciómozijának látképét, ráadásul a színész komikusként és karakterszínészként is mindig meggyőző volt. De a legnagyobb sikere messze ez a horrorfilm és - úgy tűnik - ez is maradt!

Mióta kiderült, hogy frontotemporális demenciában szenved - a korai demencia egy ritka formája, amelyben a homlok- és halántéklebeny idegsejtjei érintettek -, egyértelmű, hogy Bruce Willis színészi karrierjének egyszer s mindenkorra vége.

A diagnózis ismeretében számos, megkérdőjelezhető szerepvállalása érthetővé vált. Az utolsó aktív éveiben ugyanis több harmadosztályú, olcsó filmben is szerepelt. De Willis pénzt keresett, amíg csak tudott. A színészt egykori sikerei csúcsán látni ma tehát óhatatlanul fájdalmas kicsit.

Bruce Willis több pénzt keresett a Hatodik érzék című filmmel, mint bármely más színész egyetlen filmmel valaha is. Pedig a sztár tényleges díjazása "csak" 14 millió dollár volt - de a pénzek/jogdíjak befolyása nem állt meg itt...

A Hatodik érzék kétségtelenül minden idők egyik legjövedelmezőbb filmje: Mindössze 40 millió dolláros költségvetéssel (plusz további 25 millió dolláros marketingköltséggel) M. Night Shyamalan rendező áttörést hozó filmje elképesztő 672,8 millió dolláros bevételt generált - és Willis egyedül többet keresett a kasszasikerrel a mai napig, mint bármelyik másik színész egyetlen filmjével a modern filmtörténet során!

Összehasonlításképpen: olyan kollégák, mint Robert Downey Jr. és Will Smith egyenként 40 millió dollárt kerestek az Amerika kapitány 3., illetve a Richárd király című filmekben nyújtott szerepükért, Dwayne Johnson pedig állítólag jelenleg akár 50 millió dollárt is kaszálhat filmenként. Ennek ellenére Willis olyan rekordot tart, amelyet sem a Vasember színésze, sem A függetlenség napja sztárja, sem a Szikla nem tudott megdönteni.

A színész bruttó bevételből való részesedésének köszönhetően a filmből származó bevételei már 114 millió dollárra rúgnak - ennél több pénzt még egyetlen színész sem keresett egyetlen filmből.

Egyedül Keanu Reeves versenyezhet Willisszel: A színész 156 millió dollárt keresett Neo szerepével a két Mátrix folytatásban - igaz, nem egy, hanem két filmmel. A rekordtartó tehát szigorúan véve még mindig Bruce Willis.

A Hatodik érzék után Shyamalan és Willis még kétszer dolgozott együtt, de az 1999-es misztikus-horrorfilm gigantikus sikerét nem tudták elérni. Ennek ellenére egy évvel később a Széttörve nemcsak felért elődjéhez, hanem mérsékelt siker is lett. A kései kvázi-folytatás, az Üveg (2019) pedig szintén a költségvetésének többszörösét tudta hozni - és emelett egyébként Bruce Willis egyik utolsó főszerepét is...

dráma | misztikus | thriller

Malcolm Crowe (Bruce Willis) kiváló gyermekpszichológus. Azonban egy este gyilkossági kísérlet áldozatává válik, mikor egy korábbi betege, akit nem sikerült meggyógyítania,... több»